Tuesday, March 31, 2009

Corat Coret


Maaf lama menyepi...
maaf juga lama tidak melawat blog kengkawan dan meninggalkan jejak..
terlalu banyak yang berlaku lewat kebelakangan ini...

ALESHA

Alhamdulillah..semakin menunjukkan peningkatan...saya dah dapatkan ubat cair kahak..
dan alhamdulillah berkesan...cuma kesan2 batuk itu masih ada...badan semakin susut...dari 10.3kg...berat alesha kini cuma 9.8kg...memang nampak susut sesangat..sampaikan mr papa asyik mengadu je..badan anak makin kurus..dah tak boleh panggil separuh gemok lagi dah..
Terima kasih untuk kak Syabar yang mengirimkan hadiah untuk alesha melalui ayang alesha...juga tanda kenangan untuk saya...meski kita tidak pernah ketemuan..ingatan dari akak buat saya terharu...alesha suka sangat2 selipar yang akak bagi tu..tapi memandangkan dia tak boleh jalan lagi..dia rasa tak berapa selesa bila merangkak...heheheh..tunggu alesha jalan ye kak...biskut dalam bekas cengkerang itu sangat menarik..tapi su ngan mr papa tak berkesempatan merasa lagi..minggu ni agak sibuk sikit..Sekali lagi terima kasih yang tak terhingga kak...hanya allah yang dapat membalasnya..

UMIE ALESHA

Usia kandungan saya kini 14 minggu...perkembangan baby alhamdulillah mengikut usia kandungan bak kata doktor...cuma masalahnya sekarang dengan saya..last check up (sunday)..berat saya turun 2kg...mungkin sebab terlalu letih dan kurang makan..sibuk kerja dan menjaga alesha yang tidak menentu kesihatan...selain itu hasil ujian darah juga saya dimaklumkan oleh doktor yang hb saya low...darah terlalu cair dan kurang di dalam badan...
dan sekarang saya perlu mengambil pil menambah darah selain memakan lebih banyak sayuran hijau dan kerang serta hati...which is saya memang tak suka...
agaknya ini punca saya kerap pening dan rasa nak pitam...takpelah..
saya akan cuba manage keje ngan baik...
Masa checkup jugak saya berjumpa dengan Kak Shue..kakak2asmarians sure kenai...
yang sedang menunggu hari untuk lahirkan baby..
kebetulan kak shue memilih nak deliver baby kat tempat sama saya check up...
saya sangat jeles okay..bila melihatkan badan kak shue yang menten kecik plus perut yang kecik..
saya ingatkan baru 6,7 bulan..rupanya tgh ready2 ja nak deliver...kak farah..kak shue kim salam...

MR. PAPA

Minggu yang agak sibuk...mr papa ke Penang dua kali atas urusan rasmi...
dan pagi ni seawal jam 4.30 pagi lagi mr papa dah memandu ke Penang...
kesian alesha..celik mata je terpacul perkataan papa...papa...
tapi papanya tak ada....

**Hari ni saya baca paper...
erra fazira dapat baby girl yang dinamakan Aleesha...
ejaan berbeza tapi membawa maksud yang sama..
maksud Daniya Alesha ialah Dekat dan Dilindungi Allah...

Thursday, March 26, 2009

My Sleeping Beauty


Alhamdulillah...
suhu badan alesha kembali normal...
cuma kerisauan saya sekarang..alesha batuk yang sangat dasyat...
dan saya risau melihatkan kesukaran alesha ketika batuk...
setakat sekarang..alesha akan kerap vomit...
mungkin itu je cara terbaik untuk dia buang semua kahak yang bersarang di dada...
Saya a bit blur sekarang..
what shuld i do..??
Perlukah alesha dibawa ke hospital untuk menyedut semua kahak yang ada..??
tak menyakitkan dia ke???
harap2 semua back to normal secepat mungkin...
tapi kan..walaupun si kecik ni demam..dia tetap aktif..
mengekek gelak...dan sekarang ni makin kerap mengambil hati...
sekejap2 di kissnya papa, umie...
lepas tu beralih pulak kiss owan n mak tok...suka sungguh owan n mak tok..
owan lagi lah...sengih memanjang bila cucu asyik bertenggek melekat kat owan..
tambah sengih bila cucu duk jack n jill kiss kiss...(Perut owan pun dikiss okay)..
agaknya ingat owan pregnant mcm saya kot..dah biasa kiss perut saya...hehehhe...
walaupun alesha demam..saya tak risau sebab keaktifan dia nih la...
mungkin betul kata kawan2...demam nak boleh sesuatu...
dan saya juga ketika ini sibuk buat preparation untuk birthday pertama alesha...
kek udah ditempah...cuma nak buat jemputan saja...
insya allah...majlis akan diadakan pada 4 April (bersamaan birthday papa alesha)..
sebabnya hari birthday alesha 7 April jatuh pada hari selasa...
So ada double celebration lah pada 4 April tu....
**Ada sesiapa di KL yang ke Kedah pada tarikh tu silalah maklumkan..akan saya jemput ke majlis itu**

Tuesday, March 24, 2009

Dugaan

Di saat emosi saya yang tak stabil ketika ini..
saya diuji lagi..
Alesha demam semula...
Saya kini di rumah abah..baru sampai jap tadi..rasanya kalau demam saya prefer alesha dekat dengan abah..at least abah dah ada pengalaman untuk menghadapi semua ni..
saya rasa selamat di sini..biarpun saya perlu bersusah sedikit..ye la..
esok pagi ada program senamrobik mingguan..dan saya perlu ada di dataran perhimpunan tepat jam 7.30am...
maknanya saya perlu gerak dari sini selewat2nya 6.45am...bayangkanlah pukul berapa saya perlu bangun untuk bersiap....
tapi saya tak kisah..semuanya untuk anak tersayang...
Petang tadi pengasuh call maklumkan badan alesha panas..mujurlah saya memang stand by ubat dalam bakul alesha..so pengasuh terus bagi alesha makan...
saya tak boleh nak terus balik..ada meeting dan beberapa kerja yang perlu diselesaikan juga..
sampai umah dalam kul 7.15 terus amik alesha...badan agak kurang panas..saya terus baringkan alesha n tidokan dia...settle tu saya mandi solat makan....lebih kurang kul 9 alesha terbangun n mula batuk2 tanpa henti...saya check suhu badan..agak mengejutkan 39.3...
terus decide nak ke pakar..tapi dah tutup..so decide balik umah abah..esok kalau semakin panas..terus bawak ke KMC...
sampai umah abah kul 10.15pm...tukar pampers..masukkan veron sebiji...bagi ubat batuk..titis ubat hidung (bagi clear pernafasan)...
bancuh susu...n now...alesha sedang dalam pelukan mr papa..harap2 tidak membahayakan..
monitor je dulu sekarang..apa2 keputusan lanjut..pagi esok...

Ajaran Achik....

Last week selama seminggu kami berkampung di umah abah...
satu sebab alesha demam yang belum baik2...
duanya sebab saya kurang bz minggu lepas..so bolehlah berulang alik...
achik alesha plak takde sepanjang cuti sekolah..
kononnya ke Kejohanan KAGUM di Johor..main bola wakil maktab..
tapi biasalah..standar Team Malaysia katanya..
belum majlis perasmian team dia dah BUNGKUS..macam MU bungkus dua kali...
(sorry mr papa...i TETAP Chelsea..walaupun u MU)
so dah hujung minggu...barulah Achik ada di rumah...
sibuklah melayan anak buah separuh gemok dia tu..
dah puas gomol...macam2 lagilah...
tetiba je satu petang tu saya noticed ada satu lagu yg achik duk bagi alesha dgr..
sebelum nih ayang duk bagi alesha layan lagu Jatuh Cinta Lagi..siap bergoyang2 anak saya...
kali nih achik plak..lagi dahsyat goyangan alesha..
tapi yang kelakarnya..lagu kartun jer pun..
ntah antara liriknya..
telefon berbunyi.....
ada haiwan dalam bahaya....
wonder pets wonder pets..kami datang...
membantu haiwan yang dalam keksusahan..
kami tak besar dan kami tak kuat..
bila bekerjasama semua jadi mudah....
dan ntah apa2 lagi ahh..kartun kat TV9 tak silap saya..
So saya pun tak lepas peluang rakam aksi2 si kecik ini..
jom kita layannnnnnn

**Lepas nih kakak alesha (Tisya) duk suh adik layan kartun ana muslims...
hari tu dia bawak balik majalah tuh...pastu adik koyak..hehehehhe..sian kakak kannn

video

Monday, March 23, 2009

S.E.D.A.P


Saya dah gila makan ni skrg..
rasa sedap sangat2...rasa chocolate cake blend dengan rasa ice cream...
perghhhhh...sodap aiiiihhhh...
KFC bakal menjadi lokasi tumpuan saya setiap hari..
just untuk makan choc cake with ice cream..sampailah saya jemu...
mr papa siap cakap saya dah ketagih....


Dua Saja...Jgn Lebih

Opss...apakah yang dua saja itu?? adakah mr papa boleh berkahwin dua??? no no no...heheheheh..nauzubillah..mintak dijauhkan....seperti sms mr papa pada saya pagi ni...

"Ucapkanlah cinta..ucapkan ku saja..yang kau perlu setiap waktu sepanjang hayatmu...Semoga ke hujung nyawa kasih sayang kita..Tuhan kau lindungilah cinta kami.."

Sungguh saya terharu...amin...moga2 berkekalan hendaknya...Okaylah..dua saja ni tag yang mommy lyana aka kak shaf bagi di FB..tapi saya nak buat di blog..sebabnya takde idea nak update...hehheheheheh..
jom kita layan tag nih yer...


JUST 2 THINGS. If you opened this, you should do it. Tag the the person who sent it to you and tag more of your friends.

Two names you are called that are not your real name:
1. Nana (keluarga sebelah arwah mama)
2. Sone (Kawan2 dari sekolah rendah sampai menengah)

Two things you're wearing now:
1. Baju Kurung
2. Tudung

What are 2 of your favorite things to do?
1. SMS ngan mr papa
2. Gomoi2 Alesha

Two things you want very badly at the moment:
1. Choc Cake with Ice Cream yang dijual di KFC..dah ketagih nih..superb sedap
2. Nak pi cuti2 ngan alesha n mr papa..tak pernah "bercuti" dalam erti kata sebenarnya

Two of the people who will fill this out and return
1. Kak Maria
2. Kak Farah

Two things you did yesterday:
1. Makan kat KFC ngan Mr Papa
2. Attend dua function opis - petang dan malam

Two things you ate yesterday:
1. Choc Cake with ice cream topping
2. Kerabu taugeh campur pucuk paku - hasil masakan bonda..sangat sedap

Two people you last talked to:
1. Pinat
2. Mr papa

Two things you are doing tomorrow:
1. Buat speech dan speech dan speech
2. Study untuk exam Khamis ni

Two favorite holidays:
1. Kawasan pantai...
2. Picnic di waterfall

Two favorite drinks:
1. Milo Ais
2. Ice Lemon Tea


Selesai...hehhehe...masa untuk mengetag...

1) Kak Maria
2) Kak Farah
3) Kak Tini
4) Cik Tinta
5) Zara
6) SRM
7) Kak Syabar
8) Nadd

cukuplah kot..

Sunday, March 22, 2009

Selamat Ulang Tahun Sahabat

Khas buat sahabat yang bernama Syarrizuan Abdul Rashid (Oneda Diva) :

Indahnya cuaca 22 Mac ini...(di sini) memancarkan rona-rona keceriaan..namun aku tidak pasti bentuk cuaca di tempatmu...walau apa pun keadaannya..kita tetap di bawah bumbung langit yang sama serta memijak batas tanah yang sama..yang membezakan sempadan daerah, jarak serta masa...Indahnya pagi ini kurasakan kerna dapat mendengar merdunya burung berkicau..mungkinkah kicauan itu nyanyian untukmu?? Alangkah indahnya jika burung itu mampu membawa pesananku untuk dititipkan buatmu sahabat...agar dirimu tahu..yang aku disini tidak melupakan tarikh ini....

Sahabat..aku tidak mahir menguntum madah...namun tetap kurangkaikan indah erti cinta dan kasih sayang kita dalam balutan persahabatan..Agar kau mengerti yang dirimu selalu dihati...sahabat..kita tidak pernah jauh...dan kau selalu ada, setia menemani hari-hari ku....dan kudoakan agar kita selamanya begini....terima kasih atas persahabatan ini..dan terimalah ucapan SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN KE-28 dari sahabatmu yang jauh di mata...dengan doa dan harapan agar dirimu sentiasa mendapat limpah rahmat dari Allah SWT. Semoga beroleh kebahagiaan yang diimpikan..dan semoga sentiasa dimurahkan rezeki hendaknya...






Saturday, March 21, 2009

Sabtu Kami

Wedding Bobo & Pinat

Hari ni kami ke rumah kawan mr papa..shahrul amri (bobo), atlit lompat jauh negara...
kenduri dilangsungkan di Jerlun Kedah sebelah pengantin lelaki..sebelah perempuan dah buat last week di Serdang Selangor...so memandangkan kami di Kedah...lebih mudah berkunjung ke Kedah je...kami sampai sana lebih kurang jam 3pm...agak lambat juga sebab menunggu Aunty Jana dari Penang...tapi surprisingly..orang masih ramai macam baru pukul 12 tgh hari...memangkenduri besar2an ahh kiranya....
Dah settle makan..kami bergambar dengan pengantin..then terus chow..sebab ada agenda seterusnya..menziarahi kawan saya yang dah habis pantang dan bakal pulang ke Shah Alam..tapi saya tak sempat2 nak ziarah dia..nak tak nak hari ni memang kena curi masa jugak...

**Tgklah gambar atas tu..saya sudah semakin membulat...owhhh tidak..baru tiga bulan lebih nih..ada enam bulan lagi..confirm membelon lepas nih..**

Alesha sangat behave waktu gi tgk baby nih..
selalunya kalau jumpa baby ada je tindakan2 luar kawal dia..tapi kali nih sangat behave..dia macam suka baby boy...Shafi Hamdani nama anak Suraiya...minggu depan genap dua bulan...
Kisahnya...Suraiya nih satu batch dengan saya di ASMA...tapi kami tak penah sekelas...
tak penah pun rapat sebelum nih...tahu nama..dan kenal gitu2 je...
form 4 Suraiya bertukar ke MRSM...lagilah tak jumpa kan...
Kami jumpa balik last year...masa raya...Suraiya ikut Zuraliza (kawan sekolah rendah dan menengah saya..agak rapat) beraya di rumah...start from that..kami terus close macam dah kamceng gila2 ... since that setiap kali raya..suraiya mesti mai umah saya...
Alhamdulillah..bertambah kawan saya...(shepah aku rasa hang penah sekelas ngan dia kan...??)
hurmmm org tua2 kata..kalau anak kita suka baby yang opposite jantina..maknanya saya sedang mengandungkan bayi sebaliknya...meaning..dalam kes ni alesha suka baby boy..so kiranya saya pregnant nih baby girl ahhh....will there be another Daniya??? or saya dan mr papa dapat sebaliknya...BETUL KE TEORI TU???
tak kisahlah apa pun..semuanya kami terima...kan kak farah..dah tiga baby girl...kak tini pun sempoi je ngan 4 ppg's..takde hal pun kan...hehheheheh...
Gambar saya pegang dua baby dah rasa macam anak sendiri dah...practise practise.....
owhh cepatlah bulan september....tak sabar den nak menjaga baby baru....

**Untuk yang sedang berada di Shah Alam menghadiri mesyuarat....just nak bagitau..semalam bonda masak gulai ayam with cendawan..hari ni plak buat laksa....oowhhh lazatnya...silalah outstation lama2 yerrrr**

Friday, March 20, 2009

Gud Nite....


Sleep well, my love, on night's dark breast,
And ease thy soul with slumber bright;
Be joy but thine and I am blest.
Good-night, my love, good-night, good-night.

Setiap malam..rasa macam sayang nak lepaskan alesha tido..
terasa seakan belum puas saya melepaskan rindu..
tambah-tambah bila melihatkan wajah manis alesha yang tersenyum..
gelak tawa yang mengundang rasa geram teramat...
Gambar diatas dirakamkan malam tadi...
Alesha tersenyum diagah achik tersayang...
Dan pagi tadi..sekali lagi wajah manis itu menyapa selamat pagi...
sapaan tanpa suara..hanya senyuman terukir..
terus terasa seperti malas hendak ke pejabat..
tambah-tambah melihatkan kemesraan dua beranak berpelukan di katil..
Sangat menggugat iman dan perasaan...
oohhh Alesha sayang...

Thursday, March 19, 2009

Anak Manja Papa


Father

A father is fast to approach
A father is awsome
A father is also a teacher
A farther always helps
A father is enthusiastics
A father is Responsible

~ Father, by Adean Ladia...


Saya suka tgk alesha dengan mr papa...saya dapat merasakan kemesraan dan kasih sayang yang begitu mendalam antara keduanya...sesungguhnya saya bersyukur dikurniakan seorang suami yang baik dan bertanggungjawab...seorang suami yang mempunyai naluri kasih sayang yang begitu mendalam terhadap keluarga terutama puteri kesayangannya...Dan saya merasakan..alesha akan membesar dan menjadi sahabat karib papanya...saya tak kisah..dan saya tidak rasa sedikit pun cemburu..kerna darah yang mengalir dalam tubuh alesha adalah warisan papanya...
Saya paling suka gambar terakhir...alesha dan mr papa saling merenung mata...

Wednesday, March 18, 2009

The Hottest Umie....

Do You Think you're HOT???

Of Course i am...the hottest umie sedang memeluk gegerd yang sangat comel dan cute...

Upload gambar kegemaran anda?


Kenapa anda suka gambar ini?
Sebab gambar nih macam menggambarkan saya seorang ibu yang sangat penyayang...sempoi...plus alesha yang nampak macam big gurl sangat2 dalam pix nih...

Bila kali terakhir makan pizza?
Awal bulan tiga..makan di Pizza Hut...tapi nggak order Pizza ya..saya cuma mengorder spaghetti...

Lagu terakhir yg anda dengar?
Sempurna ... Gita Gitawa

Apa yg sedang anda buat selain dari selesaikan tag ini?
Melangsaikan tiga teks ucapan dalam BAHASA INGGERIS....poning dah aiiihhhhh....ada lagi 5 Teks dalam BAHASA INGGERIS nak diselesaikan....jgn masuk ICU dah lah..lotih den mengarang BI...kak maria nak tolong tak??? hehhehehehehe

Selain nama sendiri, anda suka dipanggil dgn panggilan apa?
Sone

Tag lagi 6 org *soalan seterusnya ada kaitan dgn org yg anda tag!

1) One da DIVA
2) SHaRIFaH NaDia
3) Faziatun Hanim
4) Cik Tinta
5) Kak Farah Hasliana
6) Sue Shaari

Siapa org No. 1 pada anda?
Sahabat selamanya...teman kala suka dan duka..antara insan2 yang sering menguatkan semangat saya kalau ada masalah...yang mendorong saya meluahkan kata cinta untuk mr papa..he's a superb fren ever i ever had...

Org No.3 ada hubungan dgn sesiapa?
Ada hubungan dengan cik abe dia ahhh..ada hubungan sedara dengan my sis in law..diorang cousins...

Kata seswatuh berkenaan org No.5
Senior ku dari Sekolah Kebangsaan Taman Uda hingga ke Sekolah Menengah Sultanah Asma..seorang yang agak kalut bila bercakap dan perbuatan...mcm bertih..sangat caring n suka memasak...muka sentiasa manis tersenyum...tak penah nampak masam..sebab tu kak Farah nih awet muda....

Bagaimana dgn org No.4?
Awek adik bongsu saya...bakal adik ipar..(harap2 menjadi ahhhh)...pendiam pendiam pendiam...dalam blog jer dia berani...jumpa saya face to face dia terus diam...hehehehhehe

Siapa org No.2?
My best friends....sahabat dari tingkatan 4..sama2 buat nakal zaman sekolah..sama2 menyimpan kisah CINTA MONYET..nadd darling..aku still ingat TAPON dan A&W....yeszzzaaaaa.....

Bagi pesanan pada org No.6
Sue...since you're pregnant now..and it's still early..so take care of yourself..makan makanan berkhasiat tau...jgn lupa minum susu....hahahahha..nasihat org pandai..sendiri..??? jgn harap daaaa...

Sekian..harap kak Shaf berpuas hati...

Tuesday, March 17, 2009

Tidolah Sayang

Tidurlah kasih tidurlah sayang
Umie dodoi nyanyikan lagu kasih
Lagu kasih

Umie martabatkan namamu puteri
Umie nandong nobatkan lagu kasih
Agar tidurmu kedamaian (kedamaian)

Gambar2 yang diambil merakamkan aksi alesha tido sewaktu demam..
suka benor nak mengimpit2 kat papa n umie dia...
kalau terasa jauh dari kita jer..dan dan tu dia cry...
sekarang nih panas badan alesha dah berkurang...
cuma saya tak tahan melihat alesha batuk...
terasa mcm perit dan sakit di tekak saya...
kalaulah boleh kesakitan itu diubah pada saya...saya rela....
memang sedih sangat2 tgk keadaan alesha...
she's still young..tak tahu pun mcm mana nak keluarkan kahak...
sebab tu lah lepas batuk je alesha confirm vomit...
tapi alhamdulillah..dah jumpa paed...semuanya okay..lung semuanya clear...
lega mendengarnya....saya harap sangat2 alesha cepat sembuh...
huhuhuhu...badan alesha pun dah semakin menyusut...
hilanglah sudah imej mbam mbam alesha...

**saya dah pandai cantum2 gambar...yeayyyyy...tutorial oleh Bro Dj yang diberikan tutorial oleh Kak Tini....chaiyoookkk...thanx to both of them....**

Al Fatihah dan Takziah

Takziah untuk keluarga PRINCESS AURORA (my sis in law) atas pemergian ayah tersayang, En Khalil akibat komplikasi jantung tgh malam tadi. Jenazah akan dikebumikan di Alor Setar tgh hari ini. Arwah juga merupakan bapa saudara kepada FAZIATUN HANIM (SAS). Semoga roh arwah dicucuri rahmat. Al Fatihah. Amin
"DaripadaNya kita datang dan KepadaNya kita kembali"

Monday, March 16, 2009

Terjah terjah terjahhhhhhhhhhh !!!

oowhhh dunia sudah semakin berubah...
jika dulu keluarga lelaki datang menziarahi keluarga perempuan..
untuk urusan merisik bertunang dan sebagainya...
tapi kini dah terbalik kut...

Family perempuan gi terjah umah family lelaki..
dan lebih bestnya lagi...
si calon menantu perempuan dengan takde malu segan terus landing baekkkk punya
di pelukan bakal bapa mertua...
adoyaiiii...mcm2 hal lah puteri saya nih...

kisahnya...masa di KL..kitorang gi terjah umah bro DJ n Suked..
niat di hati nak tgk afiq yang cute...
**maaf ye tuan rumah..datang dengan tangan kosong..sekadar membawa hadiah dari kiriman kak maria**

Ye lah sebelum nih duk bergurau dalam blog kononnya Bro DJ dah booking si gegerd alesha..untuk anak terunanya...(yang mana satu saya pun tak tau)..
Alesha nih..sejak dah membesar nih..peelnya..tak nak langsung dekat mana2 lelaki..
confirm muka cuak pastu nangis...so saya n mr papa dari dalam kete lagi dah bajet alesha tak nak langsung ahhh kat bro DJ...confirm nangis2....
tapi rupa2nya telahan kitorang silap...saya tak sempat nak lock kete...tak sampai seminit sampai..Alesha dah berada di dukungan Bro DJ yer...siap tersengeh lagi tu...
memang sungguh pelik..sebabnya masa balik Tganu b4 gi KL..alesha tak mau langsung kat ayah long n ayah teh (abg2 mr papa)..dekat atok dia pun takes time baru dia nak...
tapi ngan bakal bapa mertua..kemain lagi kan..
mengadassss sungguh...

owhhh yang bestnya lagi..
masa kat umah Bro DJ..my mr papa sudah bertukar karier dari atlit ke doktor gigi..
bersungguh2 dia ngan Syamil (anak sulung bro) berusaha mencabut gigi syamil yang dah longgar...haiyyyaaa..udah le gi terjah umah org..mr papa gi rongakkan pulak gigi anak tuan rumah..
tak pasal2 mak sedara dia dah buat special entry untuk kita...
apa2 pun..kami semua sangat enjoy dapat bertemu mata dengan Bro DJ, Suked sekeluarga..
hampir 4 jam dihabiskan di rumah...
Mizan siap dibawa melawat bilik pejabat Bro Dj lagi..
while saya sibuk melayan gegerd n bakal menantu...
**sebelum masing2 layan kartun waktu gegerd ketiduran**
hahahhahah..beria sungguh la berbakal menantu bagai kannn..
thanx ya bro sekeluarga atas layanan yang best...
pasal projek fantasia..insya allah...kami confirm beli umah je..
projek akan menjadi milik bro...
memang dah berkenan sangat dah...


Sunday, March 15, 2009

Thanx So Much Kak Maria

Saya sangat terharu...
melangkah je masuk ke rumah kak maria..saya terus terpandang..
sesuatu di black board di dinding umah kak maria...

"Thursday 12 March - Sue Mutalib and Baby Alesha"

Saya tak sangka kak Maria akan seserius ini menerima kehadiran kami..
janji pulak di buat hanya menerusi komen2 di blog...
dan saya lebih terharu bila kak maria sampai call my sis in law..kak shana tanya kami ada tak di Gombak..bimbang kami tak jadi ke Shah Alam...
Hehehhehe..bila nampak je kami di pintu umah 26-3A Sri Mahligai..terus kak maria jadi kelam kabut semacam...kelakar plak saya tgk..hehehehhe....
Kak Maria siap sediakan mee bandung....air oren dan kek buah..
sorry sis su makan sikit je..sebabnya dah kenyang makan nasi kerabu kat umah abg sham n kak shana...su tak bajet pun kak maria nak sediakan menu2 berat gitu...buat susah2 je...
and to tell you the truth..mee bandung tu sangat sedap..
su tak penah masak mee bandung...tak reti pun...so kak maria kira terrer ahhhh

Dulu masa saua stay dengan abg n kak shana di Sri Mahligai..
Adam je yang dah dua tahun lebih..ayesha still baby..
dan kali ni bila saya visits kak maria..adam dah jadi big boy..ayesha pun dah jadi big gurl...
dan kak maria..Ayesha semakin cerah...walaupun tak seputih Adam..tapi ayesha cerah n sweet..
su suka kulit baby girl gitu..nampak sweet sangat....

Dulu..masa stay ngan abg sham n kak shana...su tak pernah berborak dengan abg faizal..
hehehhehe..segan ahhhh...walaupun abg faizal selalu borak2 ngan abg sham depan umah sambil hisap rokok...
tapi sib baik ada mizan..so bolehlah mizan borak2 layan abg faizal...
harap2 abg faizal okay ngan mizan....

Saya suka gambar ni..
since kak maria tgh berangan nak dapatkan sorang lagi gurl...
so gambar ini boleh ahh dikira gambar awal...kak maria with her son n two daughters....
walaupun alesha tak de langsung iras adam n ayesha...
hehehheheh...
to kak maria..thanx so much for your time..your hospitality...
your mee bandung...semuanyalah...
sorry ya kalau ada sebarang salah cakap or terkasar bahasa...
n sorry jugak sebab alesha suka tepuk2 kepala adam...
hehehhehehhe...

Notes to abg Faizal : Mizan nak tau jugak2 sape atlit tu..
dia bukan nak gi marah budak tu..dia cuma nak tau je...untuk diri sendiri...
n mizan say congrats sebab liverpool belasah MU...
frust tertonggeng sebab MU kena belasah..
kalau 2-1 takpe gak katanya..nih sampai 4-1...memang tak boleh caya langsung...

Kak Maria : harap dapat jumpa lagi nanti...
tnax so much sis

Mum of The Year Award

Thanx to Kak Shaf n Kak Maria for this award....

It seems that the award comes with a set of rules which are:
1. Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!
2. List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.
3. Send this to 5 other moms of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.


Ok the answers are as follows:

Saya akan rasa sangat bersalah dan tension kalau saya babab alesha...kadang2 alesha suka merengek2 nangis2...pastu buat perangai..puas kita suruh diam dia tak nak..siap hentak2 kaki..lonjak2 badan..kadang2 benda ni jadi dalam kete..so saya takut dia terlonjak terantuk segala benda keras kat kete...bila tak tahan saya babap tangan or peha dia..dan dia akan nangis mcm kena rotan..bila dia nangis gitu saya rasa bersalah la pulak..terus saya peluk2 n cium2 dia suruh diam..


2. The things i love about my DANIYA ALESHA

a) bila dia mengekek ketawa masa kena agah..so cute...
b) bila dia buat muka geram....dengan tangan muka badan mulut semua ada reaksi...sangat comel
c) Bila alesha tarik mulut muncung...pastu kita kiss dia then dia gelak mengekek....ohhhh sangat comel anak saya....
d) bila alesha tido...sangat tenang dan mendamaikan....saya selalu ganggu tido alesha...saya suka cium n usap2 dia masa dia tido...
e) Bila alesha duk ngan papa dia...nampak sangat manja n loving each other dorang berdua...

you love doing with your DANIYA ALESHA
a) tido2 golek2...main geletek2...gomol2....kiss kiss....owhhh sangat best...
b) ajar alesha jalan...dia sangat suka...dan saya suka tgk dia jatuh bangun...

your DANIYA ALESHA love about you
a) tak tau nak tulis apa..sebabnya alesha still kecik kan...tapi saya rasa alesha tak boleh kalau saya jauh dari dia..mulalah mulut dia ummi ummi...
b) alesha suka tido main2 rambut usap2 muka saya...kadang2 dia suka peluk saya..so saya rasa dia suka bau saya kot...dah nama pun ummi dia kan...

Sekian sahaja homework yang diberi oleh kak maria n kak shaf....

Saya nak Tag

Azure
Aleeya
Nadd

My Birthday wish List

Masa saya tgh on leave..
Azure ada tag saya benda alah nih..
saya sempat baca gitu2 je..sorry tak sempat nak tinggal komen segalanya..
so sekarang dah balik ke alor setar ada banyak masa terluang..
boleh lah saya jawab...



My B'day Wish List
(bukan birthday saja...ni wish list saya dalam hidup)

  1. Nak beli kereta idaman saya ngan hubby....toyota Wish...harap2 dapat lah tercapai hasrat kitorang tu....nak kaler pearl white..kaler lain saya tak nak...walaupun mr papa minat kaler merah..tapi sebab isteri dia..dia pun dah jadi minat kaler pearl white...
  2. Nak renovate rumah nak buat ID yang cantik2....saya suka ada rumah yang cantik dan selesa...sekarang rumah sewa so saya malas nak hias2....harap2 gak dapat tercapai hasrat untuk beli rumah di Kedah/Perlis...
  3. Nak tunaikan haji/umrah....sedang menabung ke arah itu..
  4. nak miliki anak yang ramai....mr papa nak lima ke atas...insya allah kalau diizinkan saya pun nak jugak anak yang ramai...
  5. Nak miliki perniagaan sendiri...kalau boleh restoran...saya sangat minat memasak...harap2 dapat lah tercapai...saya sudah mendapat suntikan semangat dari Bro DJ...
  6. Nak melancong ke France, Paris, Australia, New Zealand, Korea, Bandung, Bali
  7. Nak berjumpa dengan Tuan Guru Nik Aziz...banyak benda saya nak borak dengan dia...masa jadi reporter saya tak pernah berpeluang nak interview beliau...
  8. Nak tgk anak-anak saya berjaya dalam hidup...menjadi insan yang berguna...cemerlang di dunia dan di akhirat...nak anak2 saya mempunyai pekerjaan yang baik yang dapat menjamin kehidupan mereka sekeluarga..sebab saya tau..saya dan mr papa tak mampu nak menyediakan harta yang banyak untuk anak-anak...
  9. saya nak kurus....lepas bersalin nih saya target nak dapat balik berat zaman anak dara...bukan kurus kering pun..tapi tidaklah sebambam sekarang...mr papa cabar saya untuk lari 100 meter n dapat medal ... so saya nak sahut cabaran tu...hahhahahahahhaha
  10. saya nak jadi pekerja yang cemerlang...saya tak nak bermusuh dengan orang..saya nak buat kerja dengan baik....

Sekian sahaja 10 impian saya...

so sekarang saya nak jugak tau impian kawan2 yang lain..

Tinta
Zara
Achik
Jenglot
Ayang
Bro DJ
Kak Syabar
Kak Maria
Kak Farah
Kak Shaf
Nadia
One da Diva
Cik Jah
Aleeya
Eida
Wanny

*buat jgn tak buat

Penangan Pregnancy

Kenapa saya balik Terengganu??
1) sebab saya nak sangat2 makan sata, otak2 n mee calong di Kuala Kemaman...
benda alah tu semua bukan takde kat Kedah ni...
Tapi tak sama ahhh dengan kat kedah...
nak makan yang kat kuala kemaman jugak jugak....
Sebab tu mr papa suh amik cuti n ajak balik ganu...
nak penuhi hasrat isteri...sebenarnya bukan mengidam pun...tapi lebih kepada TERINGIN...
itu saje...
dah tu saya pun teringin gak nak makan sate kajang haji samuri n lain2 lagi..
so mr papa pun ikutkan...
semua ada tujuh jenis makanan yang saya teringin...
semuanya dipenuhi oleh mr papa sepanjang beberapa hari kami di Terengganu dan KL..
Alhamdulillah...


Dulu masa ngandungkan alesha..
saya ada teringin nak makan laksa di jonker street melaka..
tapi asyik bertangguh tangguh je....sampailah akhirnya alesha lahir...
so saya selalu nyakat mr papa..perli2...
sebab tu kali ni apa saja yang saya sebut nak makan semua mr papa ikut..
hehehehhehe..tak nak kena nyakat n perli lagi...
apa2 pun saya beruntung dapat mr papa..
dia sangat baik n penyayang...
i love you so much B

Saturday, March 14, 2009

Jealousy...!

Alesha bakal setahun bulan depan...
Alesha bakal menjadi kakak penghujung September ini..
Alesha bakal mendapat seorang adik (baby) yang masih belum dipastikan jantinanya...
Dan saya merasakan alesha masih belum bersedia dan faham untuk menjadi kakak...
Sepanjang percutian, kami "temukan" alesha dengan dua baby..
Nurul Humairah - sepupu alesha di Dungun...dan baby Afiq..anak blogger Bro DJ n Suked...
kedua-dua reaksi alesha...NEGATIF...
yang dia tau nak "tepuk2 baby dengan kuat"..
bila disuruh usap kepala alesha tepuk2 kepala baby...
cuma satu jer..bila disuruh kiss alesha akan kiss...
Memandai je saya buat kesimpulan kan...
hehhehehe..actually entahlah saya a bit confuse sekarang nih...
tak tau macam mana reaksi alesha bila dapat adik nanti...
harap2 dapatlah alesha terima kehadiran adiknya dengan baik..
dan harap2 sangat kedua2nya dapat jadi kakak-adik yang sangat rapat dan mesra..

Tgk wajah alesha yang tersenyum riang main dengan humairah saya rasa macam dia okay..
tapi bila saya cuba angkat humairah letakkan atas riba alesha untuk amik pic..alesha lari...
siap nangis2 lagi...mungkinkah alesha tak berani nak pegang baby.??
Wallahualam...

Masa ngan baby afiq plak..
alesha asyik tunjuk kegeraman dia jer...
takut saya...kengkadang dia nak tepuk2 muka baby yang tgh lena tido tu..
adoyaiii risau saya....
nasib baik lepas tu alesha pun tido...
hahahhahaha....4 jam saya di rumah bro DJ...biar diorang bosan layan kitorang...
nanti saya cerita dalam entry lain...


When Adik meets Kakak

"Adik go away...i want to draw... Adik..jgn lah kacau...kakak nak masak cupcake untuk adik ni... umi...adik kacau saya.... Mak tok...adik disturbed me too much...."

Ni lah semua dialog2 yang keluar dari mulut Tisya...kakak alesha...
adoyaiiii...bukan kakak yang kacau adik...tapi adik yang kacau kakak tak berenti-renti..
kakak dah lari duduk kat ceruk dinding dah pun..
adik tetap kejar..merangkak selaju mungkin...gi berdiri pegang meja kacau kakak buat drawing...
while kakak bz dengan toys masak2...adik kacau..kakak dah bagi cawan dah kat adik..
nak bagi adik duk diam2...tapi adik tetap nak mangkuk ngan dapur gas yang kakak pegang..
pendek kata..apa je yang kakak pegang semua adik nak...
sebenarnya saya tau..alesha nak sangat main mcm org2 besar..tapi dia baby lagi kan..
tak reti nak main...so dia mengacau je lah..dah tu apa org cakap pun belum tentu semua dia faham...as compared to tisya..she's already a big gurl..dah cerdik..dah pandai nak react semua...
Apa2 pun...diorang berdua nih gaduh2 manja je...
tgklah reaksi masing2 dalam pic ni..tisya dah siap nak ke school..
pagi tudari proses mandi sampai lah ke pakai stoking..semua saya siapkan...
rindu sebenarnya ngan big gurl sorang ni...dulu masa saya duk sekali ngan abg n kak shana..
sebelum kawin..selalulah ada peluang siapkan tisya...sekarang ni sejak dah pindah..dah jarang2 jumpa...seronok dapat tgk tisya menari...buat drawing...memang tisya dah big gurl...
sabar menunggu alesha besar pulak...


Wednesday, March 11, 2009

Teddy Bear Alesha...

Gambar2 nih semua dishoot oleh uncle Jeng (kawan Achik Alesha)
Banyak sebenarnya..140 keping...
ala2 dah jadi studio mini dah umah abah petang tu...
puas si jeng buat mcm2 nak shoot alesha..
tapi biasa lah..alesha lambat panas...
lambat nak senyumnya...
dalam banyak2 gambar nih dua items digunakan sebagai bahan untuk buat alesha posing..
tapi nan adonya posing grande grande...
posing gitu2 jelah...

Alesha with Baby Bob...Baby Bob nih kakak Tisya yang punya..
actually kisahnya..masa tisya balik sini beberapa bulan dulu...
dia ada bawak balik baby bob nih..peneman tido...
alih2 masa nak balik kl balik terus ditinggalnya..
Biar baby alesha main katanya..
so setiap malam baby bob nih lah yang menemankan alesha tido..
sangat lembut dan comfy..
sebab tu alesha suka...


Alesha with Orked
Patung budak perempuan ni ayang alesha namakan orked...
hadiah dari teman sepejabat saya di Utusan merangkap abang angkat saya..
Keluarga beliau - abg hamden, kak roha dan dua permata hatinya..
datang mengunjungi saya selepas saya habis berpantang...
beberapa helai baju turut diberi sebagai hadiah..
tapi patung ni diberian sendiri oleh anak diorang..airin...
selama nih tersimpan jer..sebab alesha tak berapa pandai nak main lagi..
lately nih je saya bagi alesha main2...
tapi takde lah terer beno dia main..
sebabnya dia lebih suka melasak...
hehehheh...


Tuesday, March 10, 2009

Cute While Crying???

Ciplak tajuk kak Maria..
Kak Maria ada buat entry cute while sulking..
gambar ayesha merajuk n memuncung...
so hari ni saya saja nak tunjuk video alesha konon2 cute..
cute la sangat bila nangis..
dah tu nangis pun buat2 jer...
geram sungguh...suka nangis2 manja lah kiranya...


video

Monday, March 9, 2009


Saya sedang bersiaran dari Kerteh..
sesaja alesha tgh tido..saya check blog kengkawan..
singgah ke blog KAK MARIA tetiba ada award untuk saya..
Thanx so much sis...
Kak Maria yang kukenali...
Dulu masa kak maria belum berblog..n menjadi jiran abang saya di Shah Alam...
masa tu saya masih single mingle n menumpang di umah abang..since masa tu saya keje di Shah Alam...Satu yang saya noticed tentang kak maria..she's very humble...
sangat suka nak menyenangkan hati org..bercakap dengan lembut dan sopan walaupun laju...
kalau my sis in law ada bagi apa2 dalam tupperware..
kak maria akan balas balik tupperware tu dengan isi..kadang2 kek with a note...
hehehhehe..siap ada notes tu yang tak tahan...
The best part is..saya tak sedar pun yang kak maria was my super duper senior kat Sultanah Asma School...baru2 nih je tau...betapa kecilnya dunia kan...

So cukuplah citer pasal kak maria..
Ini rules bagi yang mendapat award nih..

The rules:
*Place the award logo on your blog.
*Nominate 10 other blogs which show "Attitude and/or Gratitude" (I nominated more :D)
*Link to the nominees on your blog post.
*Comment on their blog that you have nominated them.
*Share the love and link to the person who nominated you

Saya nak Tag
Azure
Eida
Maria Hunny
Kak Crazy Beautiful
Kak Syabar
My Aisha
Aleeya
Wanny

semua yang masuk blog saya

Anak Kesayangan Papa

**Selamat Bercuti**
Salam Maulidur Rasul...

Ni lah wajah kesayangan mr papa...tgklah gelagat kedua-duanya..
masa ni mr papa baru sampai umah dari Training..maghrib pun dah hujung2 waktu dah...
selalunya memang gini..lepas je solat maghrib..automatically..akan digomol2nya alesha..
sebelum ke depan Tv menonton berita sukan...dan alesha skrg pun bukan main..
kalau dengan papanya...bergelak sakan....jeles umie tau...hhahahahaha

video


Owh Ya..beg di dalam video ini beg baru alesha..
Barney..dibeli di kedai kak CK...
alesha pun dah ada knee pad...beli kat Kak CK gak...

Sunday, March 8, 2009

Wajah-wajah 11 Bulan

Semua gambar ini dirakamkan Jumaat lalu...
OTW ke Pejabat...Alesha bangun awal pagi tu..
Siap complete mandi..selalu saya tukarkan pampers je kalau pagi2...
Wajah ceria jer..mungkin ingat saya n mr papa nak bawak gi jalan2...

Wajah ceria puteri kesayangan yang menginjak 11 bulan...
Manis sekali walau jam baru menunjukkan angka 7.30 pagi..


Sebelum masuk kereta...saya letak alesha di motosikal papanya dulu..
Semakin ceria dan melebar senyumannya...
Untuk pengetahuan semua...
Inilah Hobi Alesha...setiap saat kalau papa n owan ada..
pasti merengek minta di bawak berpusing2 menaiki motosikal...
agaknya seronok kalau dapat kena udara segar...
Kadang-kadang...kalau achik balik..n motosikal achik ada..saya sendiri yang akan membawa alesha...moto mr papa saya tak berani guna..sebab manual...tak reti...


Ini pula wajah puteri saya setiap pagi saat saya mahu ke pejabat..
aduhhh...sayu je kalau mcm ni reaksi alesha..
rasa mcm sayang nak tinggalkan...
tapi apakan daya..kerja itu kewajipan..
untuk rezeki sekeluarga jugak kan...
Mesti alesha sedih..kecerian disentak sekelip mata..ingatkan umi n papa bawak berjalan..
tapi tetap ke rumah pengasuh...
Sabar ye sayang...sepanjang minggu ini umie spent dengan alesha je...
kita jalan-jalan n makan-makan k sayang...

**Saya pulang ke Terengganu...ada hati yang sedang merindu cucu**
hehehhehe...sian tok ma n tok ki..cucu jauh..jarang dapat jumpa...

Saturday, March 7, 2009

Ke Makan Mama

Nisan batu kami tegakkan
tiada lagi lalang memanjang
ada doa kami pohonkan
air mawar kami siramkan

Senyum kemboja mengantar kami
meninggalkan makam sepi sendiri
damailah bonda dalam pengabadian
insan kerdil mengadap Tuhan

~Petikan puisi ke Makam Bonda, karya Usman Awang.

====================================================

Mama...
cucumu kini sudah dua orang...
seorang semakin cantik..dah ke tadika..yang kedua semakin lincah dan petah menutur kata..
Batrisyia semakin cerdik akalnya, alesha pula terlebih manjanya...namun kedua-duanya kesayangan keluarga...Bakal cucu ketiga pu;a bakal menjenguk dunia...insya allah..jika diizinNya..selepas seminggu Umat Islam berhari raya...Tetapi kami belum mengetahui jantinanya...lelaki atau perempuan, kedua-duanya kami terima..kerana ia rezeki kurniaan Allah pewaris keluarga abah n mama....

Mama...
Jgnlah mama risau..insya allah..kami anak-anakmu..akan sedaya upaya..
mendidik cucumu memberi ilmu menjaga tertib menjaga kata...
agar kelak menjadi insan berguna..untuk agama, bangsa dan negara..

Mama...
Meski kini jasadmu tiada...tetapi bagi kami mama dekat sentiasa...ramah mulutmu lantun nasihatmu sentiasa dirasa...setiap detik setiap saat..dirimu seakan ada..bisikan suara, panduan dan nasihat kedengaran di telinga...

Mama...
Dirimu ratu dihati kami...
Semadilah dirimu dengan tenang di sana...
Semoga sentiasa mendapat lindungan dan rahmat Allah...
Ada rezeki kita bertemu dan berhimpun di Padang Masyar...
Amin.

Friday, March 6, 2009

Alhamdulillah...

Alhamdulillah..
walaupun saya dan mr papa serta alesha tiada di sana..
Majlis yang dijadualkan berjalan dengan lancar..
Alhamdulillah juga kerna tahun ini sekali lagi saya dimurahkan rezeki untuk sama2 berkongsi menganjurkannya dengan abah...walaupun tidak banyak...tetapi saya tetap bersyukur..
Insya Allah, saya amat berharap setiap tahun saya dapat menyumbang sedikit untuk majlis kenduri arwah mama tersayang...
Seperti tahun lepas abah memilih hari Jumaat, dan seperti tahun lepas kami tidak dapat bersama...Perlis tidak bercuti pada hari Jumaat...
Pada awalnya saya mencadangkan agar majlis dibuat di rumah..
mungkin saya ingin menyediakan serba sedikit hidangan...
tapi abah prefer diadakan di Masjid...
lebih mudah katanya...dan saya bersetuju sahaja...
asalkan setiap tahun bulan Mac..ada kenduri mengingati arwah mama melibatkan semua kenalan dan rakan taulan arwah mama di Taman...

Esok..7 Mac 2009..genap 3 tahun arwah mama meninggalkan kami..
satu persamaan arwah mama ngan Alesha...Angka 7..
Esok juga alesha genap 11 bulan...sayang sekali..alesha tidak sempat mengenali arwah tok mamanya...even mr papa juga tidak pernah bersua muka dengan arwah mama...
saya sedikit ralat..kerna mr papa dan alesha tidak berpeluang merasai air tangan masakan arwah mama...dan saya percaya..mr papa pasti menjadi menantu kesayangan arwah mama sekiranya beliau masih ada...tapi saya percaya ada hikmah di sebalik semua ini...
Insya Allah..esok pagi..saya, mr papa dan alesha akan menziarahi pusara mama..
**Saya masih menunggu saat untuk Alesha faham..siapa yang dikebumikan di pusara yang selalu kami kunjungi**



I Love You


You are my dear daughter...
I truly Love
You're as bright as the star
That Shine Above....
I Love you so much sayang.......

Thursday, March 5, 2009

Do You Really Know Him

Actually tag ini sudah saya layankan di Facebook..masa tu kak shaf yang tag...
so bila bukak blog FHAM..dia sudah tag saya..sebagai tidak menghampakan..saya copy paste jawapan di di facebook untuk siaran di blog....jawapan tidak bertukar ya...yang dakwat merah jawapan dari mr papa....


Here's a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover. Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.

1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?
- 811, 812, 813, 814 - sports channel (SPORTS aaaa..takkan Spa Q kot)

2. You're out to eat; what kind of dressing does he get on her salad?
- Thousand Island (Makan gitu Je)

3. What's one food he doesn't like?
- Takde..semua dia belasah makan (Mana nak tau)

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
- Kopi Ais tak pun Nescafe Ais (Kopi Ais aaa)

5. Where did he go to high school?
- SAAS Kajang (SAAS Kajang)

6. What size shoe does he wear?
- Size 9 (9.5 kasut biasa..spike 9)

7. If he was to collect anything, what would it be?
- His Medals...bear2 yang dimenangi di kejohanan2 sukan..tag nama kejohanan sukan (Sama ahhh)

8. What is his favorite type of sandwich?
- Tuna with salads (Tuna/sardin)

9. What would this person eat every day if he could?
- Nasi panas2, ikan masin, sambal belacan n ulam2 yang banyak plus tempe (tempe, ikan masin, sambal belacan)

10. What is his favorite cereal?
- Tak pernah sekali pun dia makan...(koko crunch)

11. What would he never wear?
- Jubah hahahhaha (Jubah jarang pakai..tapi ada ahh)

12. What is his favorite sports team?
- Manchester United (MU)

13. Who did he vote for?
- Tak daftar mengundi pun (Tak penah pun)

14. Who is his best friend?
- Shuk (David Beckham...Gatlin, BD, shuk)

15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?
- nothing (nothing)

16. What is his heritage?
- tak paham soalan ni

17. What is his favourite colour?
- Red (Merah aaa)

18. What is his habit?
- suka menyangkut baju di kerusi (Gigit Straw..boleh gak sangkut baju)

19. What is he proud of?
- Of course me as his wife n our lil princess alesha (Ada anak aaa...isteri dah memang dapat dah)

20. Lastly, do you think he will read this?
- Yes...

Silalah bandingkan jawapan yeeee....

So..saya dah tag beberapa org di facebook..
skrg saya nak tag beberapa rakan diblog...

1) Eida
2) Kak Syabar
3) Cik Tinta (Kuiz penting nih kalau nak jadi adik Ipar)
4) Cik Zara
5) Maria Hunny
6) Kak Maria

silalah menjawab yer.....

Am i Cute??


Kita berdua lena di pembaringan...tenang rasa hati dapat memeluk puteri kesayangan..
dua mata tertutup rapat...sungguh mendamaikan...
namun kedamaian itu membuatkan umie semakin geram...
terasa ingin sahaja umie menganggu tidurmu...apatah lagi jam sudah menginjak angka 9....
dengan perlahan....rambutmu kubelai...jari jemari umie merayapi ke seluruhan pipimu..
dua ulas bibirmu umie sentuh....namun puteri umie terus lena sambil senyuman terkuntum di bibir merahmu...menambahkan rasa geram umie...
dan kali ini tiada lagi sentuhan perlahan...seluruh wajahmu menjadi mangsa umie...
gomolan demi gomolan akhirnya mengejutkanmu dari lena yang panjang...
umie sangkakan tangisan akan kedengaran..tapi ternyata umie silap membuat tafsiran..
wajahmu manis dihiasi senyuman...lantas tanganmu didepa meminta pelukan...
tiada kata yang mampu menggambarkan perasaan..
umie bahagia denganmu sayang....

Wednesday, March 4, 2009

Will She???

Gambar ni semuanya diambil sekitar olahraga tertutup UniMAP last weekends...
Alesha setia menyokong papa dari grand stand Stadium UiTM...
walaupun belum setahun..tapi alesha seolah2 memahami...
everytime nampak kelibat papa di trek..alesha akan tepuk tangan...
nampak keterujaan alesha di situ...
Satu yang saya noticed...alesha akan menunjukkan keterujaan everytime berada di trek..
she's very excited...sampaikan terlompat2...gelak...
sehinggakan membuatkan saya terfikir...
Adakah alesha akan mengikut jejak papanya...Will She????

Tgklah posing pegang medal yang papa menang pun dah gaya2 gambar papa di paper...
takde sesapa yang ajar...she did it herself...
lepas2 tu bila masuk medal kedua, ketiga yang papa menang baru papa ajar..
tapi "terlewat" ahh...alesha memang dah tahu sendiri...
Dari segi fizikal..
alesha memang menunjukkan ciri2 fizikal papanya...ruas tangan, kaki yang katang..
jari yang panjang..tapak kaki yang panjang..everything alesha nampak panjang..
memang takde ikut saya langsung ahhhh...

Alesha yang umie sayangi...

Umie tak kisah kalau alesha minat ke arah sukan..
as long as pelajaran tak dilupakan...
umie n papa cuma nak tgk anak2 kami berjaya dalam hidup...
cemerlang dunia dan akhirat...
Segulung Ijazah bukan jaminan untuk memperoleh pekerjaan di masa sekarang..
Jadi sudah pasti umie n papa mengharapkan sesuatu yang lebih dari alesha...
mungkin ketika ini..rezeki papa dimurahkan..dengan bersukan + kelayakan akademik..
papa berjaya memperoleh pekerjaan...
tapi situasi seperti ini tidak mungkin akan berulang di zaman alesha 20-an nanti..
ingat pesanan umie ya sayang...jadilah anak yang baik...
anak yang solehah, cemerlang dan bakal menunjukkan teladan untuk adik2...
Alesha anak sulung..harapan umie dan papa...
we love you so much sayang...

*************************************
Saya merasakan alesha sangat cerdik..(ketika ini)..
dan harapan saya ia akan berterusan..
sekarang setiap malam..alesha akan duduk di sebelah saya..
mengusap perut...diciumnya berkali2...
seolah2 memahami perbualan saya dan papanya dengan baby..
seolah2 tahu yang adiknya terkandung di dalam perut umie...
takde sedikit pun alesha menunjukkan tanda2 cemburu...
dan atas sebab itu lah saya sentiasa cuba untuk menunjukkan kasih sayang untuknya..
saya tidak mahu alesha rasa terasing...menjadi kakak pada usia setahun 6 bulan (nanti)..
Insya Allah..kasih sayang umie n papa tidak akan berbeza...
Dan saya bersyukur kerana tidak mendapat sebarang alahan..
jadi tumpuan dan perhatian saya sudah pasti sepenuhnya untuk alesha...
Alhamdulillah..mungkin ini hikmah Allah..mengizinkan saya pregnant dalam tempoh yang singkat..dan memberikan saya kesihatan yang baik agar saya dapat memusatkan kasih sayang untuk puteri sulung saya...Syukur Ya Allah...



Tuesday, March 3, 2009

I'm Crying.....

Perasaan seorang ibu..
ingin melihat yang terbaik untuk anaknya...
perasaan seorang ibu...
ingin anaknya membesar menjadi anak yang soleh/solehah...
perasaan seorang ibu...
sanggup korbankan apa sahaja untuk kebahagiaan anak..
Perasaan seorang ibu..
Hanya tangisan gembira menggambarkan betapa bahagianya perasaan menjadi seorang ibu..
Saya menghabiskan seharian di rumah bersama alesha..
saya cuba meluangkan sebanyak mungkin masa saya untuk si kecil ini..
kami melayan DVD..TV...bermain...semuanya bersama..
Sedang kami bermain..saya terperasan sesuatu yang "baru".
Si Kecil saya yang bakal menginjak usia 11 bulan 3 hari lagi sudah maju setapak..
dari hanya berdiri dan meniti di objek2 keras / berat..
Alesha kini sudah mula berdiri..memegang walker..dan melangkah setapak dua..
Tolong beritahu saya apa yang perlu saya rasa ketika ini???
Pastinya saya gembira..dan saat merekodkan achievement ini air mata saya mengalir...
saat rakaman ini ditunjukkan pada mr papa..saya terus menangis..
dan saat entry ini saya karang..air mata terus bergenang..
Sesungguhnya saya gembira kerana dapat menyaksikan sendiri detik pertama alesha mula melangkah...dan sebagai ibu..hanya sokongan dan dorongan yang saya boleh berikan..
I'm proud of you lil princess....

video

Monday, March 2, 2009

Alesha With Uncle Hensem


Achik jgn jeles...
alesha ada gambar dengan uncle bani (Atlit 110 meter berpagar negara) kawan papa..
achik takdak...alesha siap gelak2 lagi posing ngan uncle..
puas si Bani ni pujuk alesha nak berdukung..
lambat panas tul anak umie nih..
siap bani dah bengang2 dah...
tapi last2 lewat petang..dapat gak pose istimewa nih...

Heloo....


Weekend hari tu memang tak sempat langsung nak berblog..
sebabnya terlalu bz...
tapi saya tetap sempat melayan kerenah puteri saya nih...
gambar nih diambil pagi semalam..lepas saya mandikan si kecik nih..
dia mula bermain2 dengan telefon saya...takut dihempasnya telefon tu..
saya pun tukar bagi remote nih kat dia...terus di letaknya kat telinga mcm handphone..
pastu sibuk duk yoo...yoo...(kononnya hello ahh tu)..
sabar je lah budak kecik nih tau...
tapi skrg alesha dah menunjukkan ciri2 nak mula bercakap..
semalam ada one of my friends tanya nama dia...
terus keluar dari mulut dia...icha...(alesha lah kot kan..)
terkujat kawan saya tu sebab dah bunyi2 nama gitu kan..
tapi sememangnya saya tak sabar nak tunggu si kenit nih boleh bercakap dan berjalan..
harap2 b4 sambutan birthday yang pertama ni alesha dah boleh bercakap sikit2 n berjalan..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin