Thursday, April 30, 2009

Tag from Mommy Zara

Adoyai...
kena buat tag plak...
tapi takpe..layankan aje..sebab simple dan dimple...


Nama timangan anda:-

Nana - family sebelah mama
Su - Kengkawan Pres / UniMAP, kengkawan yang tak kenal rapat2 mesra gitu..
Sone - Kengkawan yang rapat teramat2...especially member sekolah rendah dan menengah..nama ini dari darjah dua ye kengkawan dipanggil...
Hannz - Kengkawan UKM..ntah mana ntah diorang create nama ni..
Anda seorang yang:-

Over sensitif, cepat tersentuh hati, cepat terasa, tapi susah nak marah...suka memendam perasaan..pastu bila dah membuak2 tuh terus stress sakit kepala, muntah2 semua cukup...susah nak senyum..lambat "panas" aka mesra ngan org...suka perati org dulu sebelum nak memulakan perbualan..susah nak mula berkawan..kena tgk betul2 dulu..dah selesa baru leh ngam hoi...agak lasak..suka aktiviti mencabar minda dan fizikal...seorang yang sukakan matematik sudoku teka silang kata...suka menulis...suka baca novel/cerpen...seorang yang romantik...
jiwang karat sebab suka dgr lagu2 cinta...
Insan teristimewa?? Describekan die terlalu istimewa di mata anda:-
1) Mr Papa, Alesha n "A--- M-----" (nama bakal baby kalau betul hasil scan doktor)... sebabnya mereka ini nyawa saya kekuatan saya..kehidupan saya..kebahagiaan saya..kesedihan saya...
2) My family - abah, arwah mama, abg boy, erra, achik, kak shana, tica n bonda - sebabnya mereka ini sentiasa membuatkan saya bahagia...
3) kawan2 sehati sejiwa saya - Sebab mereka sentiasa ada tak kira waktu susah atau senang saya..
Lagu kesukaan anda:-

Cuba by Faizal Tahir...lagi tema Matahari di TV3 tu..sangat meaningful....
Sempurna Gita Gutawa...
Cahaya Cinta - lagu tema perkahwinan saya n mr papa
Makanan kesukaan anda:-

Apa2 jenis makanan yang boleh dimakan..tak memilih...
kecuali sayur..tak suka sayur sangat...

Warna kesukaan anda:-

Pink n purple..hitam, coklat, biru..
Tiga benda mesti ada dalam beg anda:-

Wallet, handphone n minyak cap kapak..
Kali terakhir masa anda menangis dan kenapa:-

Dua hari lepas..tapi sebabnya biarlah rahsia..hanya yang tahu sahaja tahu..
Tag rakan anda:-
Tinta, Zara awek jeng, nadd, kak shaf,
kak tini, kak farah, kak maria, kak syabar,

Wednesday, April 29, 2009

Bangun Pagi Gosok Gigi

Hari ni saya mendapat berita gembira...
hehehhe...PIL saya di terengganu akan mendapat dua lagi cucu tahun ini..
insya allah saya akan melahirkan baby pada bulan September..
Dan Kakak Ipar Mr Papa (Wife abang yang sulung) insya allah akan deliver pada bulan Disember...dahsyat sungguh...
Tahun lepas maa n ayah dapat dua baby girl juga dari mr papa n abg long mr papa..
kalau ada yang mengikuti blog saya dulu...pasti tahu..abg sulung mizan dah berkahwin selama hlebih 5 tahun tetapi tidak dikurniakan anak sehinggalah tahun lepas Kak Long selamat melahirkan baby girl pada bulan November...(Lewat 7 bulan dari Alesha)...dan kini Kak Long disahkan pregnant lagi anak kedua...Alhamdulillah...Berkat kesabaran menunggu lima tahun ... kini Allah kurniakan rezeki kedua walaupun baby Humairah baru berusia 6 bulan...
Rezeki jangan ditolak kan....moga kak long selamat sehingga ke saat melahirkan...
Okay..alesha sekarang dah diajar memberus gigi..
walaupun giginya baru 3..tapi saya nak biasakan dengan amalan ini seawal mungkin..
So petang semalam saya ke Guardian dan dapatkan berus gigi Oral Baby Stage 1 (4mth-24mth) n ubat gigi Colgate perisa strawberry....balik je rumah saya terus bukak n bagi alesha pegang..
Alhamdulillah..alesha faham fungsi alat yang diberikan itu..terus diletakkan di mulut...
Kemudiannya pula, saya letakkan ubat gigi sedikit..n bagi semula berus untuk alesha..
Dan seperti juga tadi alesha cerdik melakukan aksi org memberus gigi termasuk lidah sekali..
mungkin duk tgk papa n umie selalu buat mcm tu...
Mr papa kata saya ciwi..tak dan dan belikan anak berus gigi..
lantaklah...saya nak pastikan alesha mempunyai gigi yang bersih dan sihat seawal mungkin..
biasalah..umie dia dulu bekas pemenang gigi tercantik (masa standard 2)..hehehhe...
Dan pagi tadi bangun tido pun saya tolong beruskan gigi alesha...
alhamdulillah..hari pertama ni nampak okay jer...
Harap2 berterusan ke akhirnya....
**Esok kami akan ke KL...Mr Papa ada competition di Bukit Jalil Sabtu dan Ahad ini..
Dan Saya pula akan menghadiri majlis tautan kasih (Wedding) teman reporter hari Ahad ni..
Selepas wedding kami akan terus bergerak pulang ke Kedah...sebelum saya perlu ke KL semula untuk urusan kerja rasmi pejabat bermula Selasa hingga Khamis...
Auto Publish Entry insya allah akan diusahakan...
Nadd - jgn lupa janji pertemuan kita yaaaa**

Tuesday, April 28, 2009

Seperti Dijanjikan - Wajah Baru

Hendak ku tangisssss....tiadaaaaa...berair mata.....
huhuhuhuu...
inilah wajah terbaru puteri saya yang sudah nampak ala2 boyish...
selepas proses pemotongan rambut depan oleh owan tersayang....
imej ini membuatkan anak saya semakin melasak dan memanjat dengan begitu tangkas dan pantas...ya..saya tidak mahu berkata apa2..
kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi..
alesha pasti mewarisi bakat melasak ini dari umienya...
hahahahhahaha....yang dalam perut ni nanti tak tahulah keluar mcm mana...
umie tetap nak melasak walaupun ada "Baby" dalam tummy...

Apa2 pun...saya tak kisah..
kesian jugak tgk alesha naik rashes kat muka sebab rimas dengan rambut...
lagipun alesha masih kecik..nak ikat rambut pun dia tak faham lagi..harap lepas nih bila rambut dah memanjang alesha dah faham pentingnya mengikat rambut dan membiarkan apa jua objek cantik diletakkan atas rambutnya...
so that umie tak perlu ginjengkan lagi rambut alesha...hehehehhehe....
owhh ya...alesha dah semakin membulat..
kuat makan sekarang...suka saya tgk..hehehhehe...dah mendapat kembali katang2 yang hilang itu...best best best.....

Monday, April 27, 2009

Kembali Di sini

Akhirnya...
Kembali juga saya ke daerah Diamilikku ini..
setelah 5 hari ditinggalkan dengan entry auto publish...
Kesimpulan dari menghadiri kursus BTN...
Penat yang teramat2 sangat...
tapi kepenatan itu tak dirasai sewaktu di kem BTN Kulim..
Penat itu cuma hadir sewaktu menjejakkan kaki ke dalam bas...
Ditambah dengan sedikit tekanan dan pressure serta stress yang ditimbulkan oleh seseorang..
Hasilnya sepanjang perjalanan saya pening dan meloya sebelum muntah sewaktu bas berhenti rehat di hentian Gurun...
Kebetulan rakan sepejabat yang menggunakan kenderaan sendiri turut berhenti rehat di tempat yang sama..sudahnya..saya menupang kenderaannya untuk terus balik ke rumah abah..
Mr papa meneruskan perjalanan dengan bas untuk ke Perlis ... nak amik kereta yang ditinggalkan dengan achik..

Ini wajah2 hari pertama saya...first time okay saya masuk dorm macam budak asrama..
first time makan dalam tray makanan dan perlu dibasuh sendiri serta dilap hingga kering..
First time mandi menggunakan air kolah bersama rakan2 peserta..
Tapi semuanya satu pengalaman yang sangat indah..
saya bersyukur diberi peluang untuk merasai pengalaman ini...
kalau saya masih dengan Utusan..confirm saya tak akan merasa pengalaman BTN ini..
Jadual kami sangat pack..
Hari pertama - sampai di Kem jam 3.30 (pendaftaran)..kemas barang..
4.30 taklimat (perlu lengkap memakai uniform putih hitam)..
Habis taklimat dinner jam 6.30 bersiap untuk solat maghrib berjemaah diikuti tazkirah dan solat isyak..Tepat jam 9.15 kelas pertama bermula sehinggalah 11.15 malam..tapi hari pertama agak kelam kabut..kelas pertama habis jam 11.30pm..kami terus ke dewan makan...supper dan tido..
Hari kedua : Jam 5.15 siren dah dibunyikan..perlu bersiap untuk solat subuh dan tazkirah subuh..selesai solat..kembali ke dorm n bersiap untuk aktiviti perhimpunan dan senaman pagi jam 7 am..sebelum diikuti dengan breakfast dan kelas pertama jam 8.30 am..agak terkejar2 sebab perlu tukar dari baju senaman ke baju kuliah..begitulah rutin seharian sehingga tamat kuliah semalam..
Alhamdulillah..saya dapat mengikuti semua kuliah dengan baik..cuma aktiviti lasak (Berlari 2 km dalam masa 24 saat, absailing dan ujian kecergasan sahaja yang saya tak join..) Tapi aktiviti lasak terakhir..kembara (treking hutan) saya tetap berkeras nak ikut walaupun dilarang oleh jurulatih2 dan kawan2 sekumpulan..tapi lepas sampai di check point pertama saya terpaksa menarik diri...sebab dipaksa oleh jurulatih..katanya jalan menuju ke check point dua agak berbukit dan setiap peserta juga perlu sliding turun bukit..maka terpaksalah saya kembali ke kem dengan hati yang sedih...huhuhuu...

Ini antara gambar yang saya rakamkan di hutan..sebelah kiri aktiviti di check point pertama..
ular menyusur akar...setiap kumpulan perlu merangkak melepasi halangan dan masa setiap kumpulan diambil..gambar kanan saya dengan rakan sekumpulan juga setempat kerja...dah membesar dah perut saya..tapi tetap berdegil nak buat aktiviti lasak...ish ish ish...syukurlah semua selamat dan takde kejadian buruk yang berlaku...

Sampai je kat umah petang semalam..alesha dah menyambut di muka pintu dengan tangan yang terbuka luas minta didukung...lepas tu terus tak berenggang dengan umie dia..berpeluk tido sama sampai maghrib papa balik...cuma satu yang mengejutkan..si rambut toncet kini sudah tiada...abah n bonda dah bawak alesha gi gunting rambut kat Kedai Gunting Rambut Farah Taman Muhibbah...pandai diorang nih..time umie n papa takde bawak cucu gi potong rambut..memang dari hari tu lagi abah suh potong..tapi saya yang tak nak..selamba je abah cakap..takpe nanti umie takdak owan bawak potong..ingatkan abah main2 rupanya serius..
nanti petang saya snap pic baru alesha yer...esok saya publishkan..

Saturday, April 25, 2009

Umie atau Papa?

Dalam entry2 terdahulu..
ramai yg kata alesha dah makin ikut iras wajah papanya...
hurmmm ye ker...
nih saya letak gambar alesha ngan saya close up..taken two days ago...
Mata : checked (Umie)
Hidung : Checked (Umie)
Bibir : Checked (Umie)
Pipi : Checked (Umie)

So conclusion alesha tetap ikut umie...
hahahahhahahah...
feeling sorang2 kan...tak kisahlah alesha ikut iras sape pun..
nak dapat alesha tetap hasil usaha dua orang kannn...
so biar lah iras sape pun..yang penting tetap anak kesayangan umie n papa...
buah hati umie yang dah semakin tembam..makan dah makin kuat...suka saya tgk...
lega rasa....

Friday, April 24, 2009

Baby Besar

Mesti semua reader blog saya tak penah tgk baby besar kan..
do this time saya nak publishkan gambar baby besar sedang melayan permainan ride n joy di shopping complex..
hahahhahahahha...

Masa nih saya tgh sorang2 dalam boling...
mr papa bawak alesha kuar..saya ingat diorang gi jalan2...
so saya tak de hal ahhhh..buat tak kisah je...
tetiba dngar budak2 kecoh...ya allah...nih yang mana satu budaknya ni..
saya pun kuar ahh dari boling..tgk2 mr papa sedang elok je naik ride dengan alesha...
tak penah lagi saya jumpa mana2 parents teman anak2 diorang naik benda alah ni..
sebabnya selalu yg naik budak2 besar sikit...tapi disebabkan nak layan anak kesayangan...
mr papa sendiri naik temankan alesha...
enjoy je dua2 orang duk pusing dalam tu..
nasib baik dah malam..tak ramai orang...

Tapi kan...alesha takdelah excited mana sangat..
papa dia je yang lebih sengih...hehheheheheh...
nanti kalau alesha besar tgk gambar nih sure alesha kelakar n gelak guling2...
nih bukti kasih sayang papa dekat alesha tau...
umie salute papa...
love you sayang...mwahhhhssss

Thursday, April 23, 2009

Tag Dari Cik Tinta


Dah lama tak layan award n tag..
so memandangkan blog nih akan bersawang lama..
dari dibiarkan bersawang..layan je lah entry award nih..
hasil pemberian ikhlas (Ikhlas ker dik??) Cik Tinta..awek kepada adik kesayangan ku..
merangkap bakal adik ipar ku..tapi perjalanan diorang masih jauh...doakanlah moga2 menjadi..
cukup2lah achik berkapel..biar yang nih kekal sampai jadi isteri..
hahahahhahahah....jgn maraaaa aaahh cik tinta n achik...


As usual...ada award..ada peraturannya..jom check it out..

award rules :
1. Insert this badge or the pic above to inform u have been awarded.
2. Make sure u take the pic n said it is from.
3. You should tell 10 facts or hobbies about yourself.
4. You should choose 5 other bloggers (easier the ones who follow you) and tell their names in your blog
5. Dont forget to go to their blog and tell them they have been tagged !!!

senang jer...semua dah dibuat...
so sekarang rules no 3...

10 facts about me:
1) tgh attend BTN di Kem BTN Kulim..
2) Ibu kepada Daniya Alesha yang sangat comel dan cerdik..
3) Sedang pregnant anak kedua..insya Allah bulan September ni alesha dapat adik..
4) Suka makan dan memasak...dua hari lepas teringin makan sandwich..so pung pang pung pang..sebantal roti habis dijadikan sandwich..
5) sekarang nih suka sangat makan anggur n tembikai...(Ubat batuk paling mujarab)
6) Teringin sangat2 nak gi bercuti di pulau peranginan...takde chance lagi nih..
7) Terasa susah nak minum susu n makan vitamin doktor bagi this time punya pregnancy...haiiyyyaaa sian baby umie..
8) Dah ada nama untuk bakal baby di dalam perut...dah dua tahun simpan...
9) Suka main badminton n futsal
10) Kuat merajuk n cepat sensitif..sian my hubby kena layan kerenah i..

Tag ini dpanjangkan untuk :

1) Nadd
2) Hanim
3) Sue SM
4) Mommy Lyana
5) Zara's Mom

Selamat menjawab untuk yang ditag yaaa

Wednesday, April 22, 2009

Si Rambut Toncet

Saya n mr papa sedang mengikuti kursus BTN di KULIM..
semua entry auto publish yer...
akan dibalas komen2 selepas pulang pada hari ahad 26 April...


Rambut Alesha dah semakin panjang..
tapi lum cukup2 panjang untuk diikat betul2...
kalau dibiarkan plak..alesha akan rimas rambut menyucuk2 mata n muka..
sampaikan naik ruam2 merah kat pipi n dahi alesha...
kesian plak saya tgk ...
so end up saya ikatkan toncet dua...


Tapi nan adonya toncet tu dapat bertahan lama...
sekejap je si kecik nih akan mula tarik2 getah rambut..
memang pantang alesha dari beberapa bulan lagi..tak leh ada sebarang benda di kepala..
head band..cekak..sepit..or getah..confirm sekejap je eloknya...lepas tuh...


Nih tgh usaha nak cabut getah rambut...
memang tak boleh tahan langsung..
yg umienya kesian alesha duk rimas...bila kita buat bagi tak rimas..dia tetap rimas jugak...
hai anak anak...
sekarang nih saya confuse..
nak dipotong rambut tu terasa sayang...saya kalau boleh nak cepat2 tgk alesha rambut panjang..
leh ikat cantik2...tapi kalau dah gini keadaannya...
camner nak panjang???

Any suggestion???? Please...

**AUTO PUBLISH ENTRY**

Monday, April 20, 2009

Bz Plus Tak sihat

Saya sangat bz...
plus kesihatan yang tak begitu baik..
pregnancy alhamdulillah okay..
cuma batuk, demam sikit2, n selsema je..
kengkadang pening mencucuk2...
tapi so far masih terkawal...
cuma kengkadang rasa mcm nak tido je...
lusa saya ke Kem BTN di Kulim...5 hari di sana...
so semalam gi jumpa doc annuar untuk dapatkan surat pelepasan aktiviti lasak..
kandungan dah 17 weeks...so doc ada buat scan semalam..
bila tanya je pasal sex baby...doc cakap tak berapa clear lagi...

Doc : Anak first lelaki ke perempuan..??
Me : Hurmm perempuan..nape doc..girl jugak ke...??
Doc : oowhhh banyak lah baju2 kakak dia yg kaler pink kan...
Me : Dah takde...sebab dah bagi dekat cousin dia...
Doc : Okay..jgn duk beli baju apa2 lagi lah ye...kalau nak beli kaler putih ke cream ke bolehlah..pink semua tak payah la...
Me : owhh memang tak beli lagi pun..awal lagi rasanya...
Doc : Bukan apa...rasa2nya mcm ******** ... so better relax2 dulu...
Nanti next check up kita confirmkan..tapi setakat sekarang..saya boleh katakan 60% memang *********....

oowhhhh....perasaan saya sangat bercampur2 ketika ini...
tapi masih bersabar untuk menunggu keputusan rasmi 17 Mei ini...
Setakat sekarang perlu dirahsiakan dulu....
Apa2 pun saya bersyukur dengan rezeki Allah...


Friday, April 17, 2009

Alesha dan Rak Kasut

Lagi satu kesukaan budak kecik nih sekarang ialah main rak kasut..
Kitorang terpaksa letak rak kasut dalam umah..
sebabnya :
Rak kasut kitorang yang ada 4 dan penuh ngan kasut2...kini masih ada 4..
tapi kasut2 semua sudah hilang..yang ada tinggal muat dalam dua rak je...
ada penyangak di Taman ini yang mencuri kasut2...
habis semua kasut2 sponsor mr papa dengan Nike..
dan habis semua kasut2 kesayangan saya...
Tapi yang dicuri semuanya kasut2 ala kasut sukan..
kasut high heels atau kasut keje mr papa..maintain...
yelahh kann.kitorang lebih banyak di alor setar dari di perlis..
haruslah penyangak bermaharajalela..
makanya rak kasut itu ditempatkan di dalam umah sebelah sliding door..
dan inilah port kesukaan alesha..
Pandai okay bukak rak kasut sendiri..
kadang2 tu saya tgk telatah dia..amik kasut kesukaan pastu suka2 try kat kaki..
Kiranya alesha faham fungsi kasut ialah di kaki..
pandai anak umie nih kan...
Selalunya kalau dia main pintu2 nih je saya biarkan..
cuma panggil2 nama je suh tutup..
tapi sekali ni agak terlebih sudah..
amik kasut pastu nak gigit2...
haiyyaaa...ini sudah lebih ni...
kasut2 tu bukannya bersih..semua dah dipakai..so saya a bit bising2...
tapi dia buat tak layan je...

Saya suh simpan...alesha try simpan kasut..tapi tak betul kedudukannya..
so pintu tak leh tutup...
last2 dia biar kasut kat luar dia tutup pintu then nak blah dari satu..
terus ahhh..saya bebel2...tunjuk cara nak simpan kasut..pastu ada lah jentik tangan alesha..
terus gitu ahh..muncung je...
merajuk ahhh kononnya kena marah ngan umie...
mr papa cukup mentel kalau saya marah alesha..
kang saya kena balik...biasa ahhh anak kesayangan...
tapi marah2 saya pun marah marah sayang..
sape tak sayang anak ooooiiii...
sembilan bulan duk usung perut...
hehehehehehe..

**AUTO PUBLISH ENTRY**

Thursday, April 16, 2009

Aksi Bosan Melampau

Time yang saya paling suka menyakat Alesha ialah time Alesha atas katil..
Masa ni lah kalau nak tgk muka boring..muka tensen..muka bengang puteri sulung saya ni..
Video nih saya rakamkan petang Isnin..untuk entry auto publish saya yg kedua..
Alesha bosan gile duk berpusing2 atas katil...
last2 datang kat umie..duk sibuk cium tummy..
kononnya cium adik dia plus "jek" umie nak turun katil..
tapi nan ado umienya nak layan...
tapi last2..member turun katil sendiri..
sekarang saya tak risau lagi dah..
alesha memang dah pandai turun katil..
so insya allah takde lagi terjun2 benjol2....

video

**AUTO PUBLISH ENTRY**

Wednesday, April 15, 2009

Pompuan tu Pompuan Jugak

Kalau dah pompuan tu memang pompuan jugak kan..
Meja solek saya sekarang tak boleh dibiarkan ada barang..
si kecik nih dah sampai nak amik barang..
hari tu saya duk mandi keluar2 tgk member dah duk main ngan eye shadow n blusher saya..
fuhyooo..anak umie nak belajar make up dah yer...
since tu, saya terus clearkan meja solek..takde sebarang benda pun..
cuma semalam pagi saya tak sempat simpan lipstik ngan sikat..
so petang tu apa lagi..sedang saya sibuk duk lipat baju2 yang baru kering..
Alesha duk kung kang kung kang kat meja solek..
tgk2 duk main lipstik ngan sikat..
so layanlah video nih ya...

video


**AUTO PUBLISH ENTRY**
(Komen kawan2 tidak dapat saya balas...kalau ada internet connection insya allah saya membalasnya yer...)

Tuesday, April 14, 2009

Selamat Tinggal Sayang

Saya ke Penang bermula hari ni hingga Sabtu ni...
So pagi2 tadi Mr Papa hantar saya ke opis..sebelum terus shoot balik Alor Setar..
Alesha ditinggalkan dengan owan kesayangan dan mak tok..
Mr Papa juga ke Penang tgh hari ini..ada appointment dengan Doktor...
Settle semua mr papa akan menemani Alesha di umah owan...
Kenapa saya memilih tinggalkan Alesha di umah owan??
Sebabnya Mr Papa sekarang bz menjalani latihan..
Pagi dan Petang...(setiap sesi 3 jam)..latihan dijalankan di Stadium DarulAman..
Jadi mudah untuk mr papa..dan alesha sendiri dijaga oleh abah saya sendiri...

So..gambar2 bawah ini saya rakamkan pagi tadi..
sedang saya sibuk mengemas beg2 baju...


Gambar 1 : Alesha baru bangun...bukak2 je mata terus sengih..sebelum berguling2 atas katil..
Lepas tu mula buat muka nampak umie duk mengemas barang...

Gambar 2 : Pose Selamat Pagi Umie...senyum panjang...
Dia tak tau lagi ni dia nak kena tinggal....masih boleh bergelak tawa...

Gambar 3 : Dah mula sedar..something wrong somewhere..nape umie tak stop kat umah mama (Pengasuh)?? Nape papa hantar umie hari ni...Confuse confuse..

Gambar 4 : Semakin Confuse tgk papa turun car..amik beg baju umie...Lepas tu umie dah mula gomol2 cium2 sikecik ni puas2....muka dah lain macam masa ni...Nak Nak bila nampak papa dah ubah baby seat letak depan...

Gambar 5 : Flying Kiss dalam keterpaksaan...Umie nak gi mana ni? Confuse melanda...Papa nak bawak alesha gi mana ni...hehehhe..sorry ye sayang..umie kena keje...nanti hari Sabtu Umie balik ye sayang...mwwaaaaaaahhhsss..saaaaayang anak umie....


Monday, April 13, 2009

Gud Morning Princess

Gud morning sayang....
nih la reaksi alesha tiap2 pagi..kalau tidonya cukup dan tak diganggu...
saya dah siap untuk ke opis..then alesha bangun..tukar pampers...ready to go...
tapi pagi nih sempat saya suh mr papa tolong snapkan pix saya ngan alesha..
ye lah..rasa mcm dah lama tak bergambar berdua...
lagipun esok saya akan ke penang...alesha akan ditinggalkan di kedah bersama owan n papa selama 5 hari...then tuesday saya kena gi BTN plak..
kali nih ngan mr papa sekali kena gi..so tinggallah alesha bertiga2an dengan owan n maktok..
confirm saya rindu..budak kecik nih makin nakal dan keletah...
ada jer telatah dia yang buat saya geram...dengan mulut yang semakin bising....
saya skrg dah masuk 4 mths pregnant...tummy dah nampak...
tapi berat still tak naik2..turun lagi ada...tak tahulah..makan banyak dah...
sickness pun takde...tapi so far baby kat dalam sihat n membesar mengikut waktu...
alhamdulillah...
Hurm...ramai yang kata saya pregnantkan baby girl jugak...
so far jantina memang tak nampak lagi...naluri saya pun merasakan baby girl..
so just wait n see lahh...saya n mr papa terima apa saja jantina..
tak kisah..semuanya zuriat kurniaan Allah...

**Officemate saya dimasukkan ke hospital disebabkan masalah pada pintu rahim n kantung ketuban...so far keadaan stabil selepas prosedur oleh doktor..skrg dia pregnant 5 bulan..doc advice bed rest sampai saat melahirkan baby...harap kawan2 blogger dapat doakan dia yer..semoga allah selamatkan baby n officemate saya sehingga saat melahirkan...amin**

Untuk Mak Long Aishah

Dah lama alesha dapat baju yang mak long bagi ni..
tapi alesha tak penah pakai lagi...
mak long ada pesan dulu...nanti tolong upload gambar alesha pakai baju paris..
So ni lah gambar yang mak long request...
alesha pakai baju ni last saturday..ikut umie n papa gi tournament boling di Jitra...
alesha pun mcm tau tau je nak tunjuk gambar nih kat mak long..
siap posing senyum2 angkat tangan lagi...
almaklumlah dah setahun kan...

Thanx ya mak long for the baju....
insya allah ada rezeki..alesha, umie n papa akan sampai ke sana jugak...
hopefully sebelum mak long habis study...
insya allah..doakan yerrr


Thursday, April 9, 2009

Happy Happy Happy


Rasa happy sangat...
rasa nak senyum je...
rasa suka sangat....
hurmmmm....akhirnya..
inilah yang org kata kesabaran dan keikhlasan membawa hasil..
saya suka Mukhriz dilantik sebagai timbalan menteri MITI..
Tahniah dan Syabas...

Nak terus senyum..harap2 takde yang akan membuatkan saya sedih dan berduka...

Tuesday, April 7, 2009

Selamat Ulang Tahun Sayang

Kenapa entry ini lambat dipublishkan..
sebab saya menunggu mood yang sebenar...
SO....
Hari ni saya happy...setelah dari semalam saya merisau...
pagi ni saya tetap merisau dari opis...11am...waktu appointment alesha dengan Dr. Guna..
dan sewaktu pertemuan itu saya di dalam meeting..berdebar menunggu sms dari mr papa..
11.40am sms masuk..berbunyi...
"berat alesha naik 10.4kg...kahak dah makin berkurangan..Dr. Guna continue ubat for another two weeks...nanti datang check up balik..dalam tempoh tu..kalau alesha demam mengejut..cepat2 bawak jumpa doktor"..
Alhamdulillah..maknanya Alesha tak perlu warded..
terima kasih untuk semua kawan2 yang mendoakan Alesha..
terima kasih tak terhingga buat kak Syabar yangmembuat panggilan di suatu malam memberikan saya petua2 dan nasihat..
mungkin ini semua berkat petua yang akak berikan dengan izin Allah SWT...
Kenapa saya risau...?? hari ni 7 April 2009..ulang tahun pertama kelahiran Alesha..
jika tarikh 7 April 2008 Alesha berada di dalam ward (nursery) selepas dilahirkan..dan membawa khabar gembira untuk kami sekeluarga...saya tak nak tarikh 7 April tahun ini diselubungi berita sedih Alesha warded disebabkan batuk dan kahak...saya nak hari ini menjadi hari yang menggembirakan juga..dan alhamdulillah..Allah makbulkan doa kami semua...amin..

tenangnya melihat wajah-wajah alesha ketika bayi..saya sangat merindui masa itu..
dan sungguh tak sangka...masa beredar pantas...sekejapan sahaja alesha sudah setahun..
dan kehadirannya terus menceriakan kami sekeluarga..
yang paling ketara happy tentulah owan...satu-satunya cucu yang dijaga sejak di dalam pantang..
sehingga sekarang kemesraan itu dapat dilihat..apatah lagi cucu sulung jauh dari mata...
hanya alesha tempat menghilangkan rindu pada strawberry shortcake...

Menginjak usia tujuh bulan..wajah kenakalan sudah mulai terserlah..
dan kenakalan itu lah yang mengundang rasa rindu yang mendalam...
pelbagai telatah dan kerenah mula ditonjolkan...
Syukur Ya Allah..kerna memberi saya peluang untuk merasai kebahagiaan bergelar isteri dan ibu...saya tidak sabar menanti kelahiran cahaya mata kedua...
pastinya kehidupan kami akan lebih bermakna..dan alesha juga akan mempunyai kawan...

Untuk Alesha sayang...
Selamat ulang tahun sayang...
umie dan papa sentiasa doakan yang terbaik untuk alesha..
Semoga alesha sentiasa mendapat rahmat dan lindungan Allah...
seperti maksud nama mu sayang...DANIYA ALESHA...(dekat dan dilindungi Allah)
Jadilah anak yang baik..yang menghormati dan mendengar kata...
Insya Allah..umie dan papa juga akan menjadi parents yang terbaik untuk alesha...
muaaaahhhhhh...

Monday, April 6, 2009

Alesha's 1st Birthday Celebration

Gambar-gambar sekitar Majlis Sambutan Ulang Tahun Daniya Alesha


Alhamdulillah...akhirnya sempurna sudah sambutan ulang tahun pertama Alesha...
Walaupun pada awalnya cuaca hujan..tapi semuanya berjalan lancar..
Majlis dimulakan selepas Solat Asar..jemputan qariah Masjid Assolihin, Taman Muhibbah...
Sebaik tetamu sampai, majlis dimulakan dengan tahlil untuk arwah Mama (Mama Tok Alesha)..
Sebelum sedikit doa selamat...
Masa ni..saya ngan alesha tak mandi pun lagi..belum bersiap...
saya sibuk berperang siapkan juadah di dapur..alesha plak takde sape yang nak mandikan...
so lepas dah settle hidangan untuk tetamu lelaki dan perempuan barulah saya bawak alesha masuk bilik n mandi..
Antara hidangan (Homemade) - Laksa, Roti Jala Kari Ayam, Bihun Hailam, Agar-agar Laici dan bubur kacang
Tempahan - kuih karipap
Buah Tangan Dari Tetamu - Kuih Tepung Cina (dua kaler..hijau dan merah)
Air Sirap dan Teh Tarik..serta jajan yang dibeli Mr Papa n Achik...

Alesha yang comot menyambut tetamu dengan tak mandi nye...
berpeluh-peluh semua cukup..
Tapi saya cukup happy sebabnya alesha sangat behave hari ni..
seolah-olah faham majlis ni dianjurkan untuk alesha...
macam tahu je majlis untuk meraikan setahun usia alesha..
Dan yang lebih best..alesha tak kisah siapa pun yang dukung dia hari ni..
semuanya dia ceria n happy...Alhamdulillah...

Owan melayan cucu main belon..
walaupun at first owan marah gantung-gantung belon semua..
tapi nak buat mcm mana..umie over excited kan..
so owan layankan ajeee...
Gambar tiga yang atas tu kawan-kawan saya...
Bazli (Ketua Biro Utusan Perlis), Pinat n Aida (staf media UniMAP)..

Mak Tok yang keletihan..sama-sama berperang di dapur dengan saya...
thanx mak tok sebab tolong kakak...bukannya tak boleh amik catering..tapi saya rasa puas kalau dapat jamu tetamu dengan air tangan saya sendiri...walaupun penat..letih..dan tak larat membawa perut ni..tapi saya gagahkan juga untuk anak tersayang...

Ini plak wajah-wajah AJK Keceriaan..Achik n Cik Tinta..
tiup belon..hias..dengan bantuan Mr Jeng the photographer..gambar2 nih semua mr jeng yang snapkan...insya allah nanti akan terhasil satu custom album...hadiah saya n mr papa untuk Alesha...

Nih plak gambar kek Alesha..
Doa Alesha (umie yang bacakan) - Ya Allah..panjangkan usia ku..usia kedua ibu bapa ku..usia seluruh ahli keluargaku...berikan rahmat ke atas kami semuanya...berkati hidup kami ya Allah..murahkan rezeki kami...Amin...

Alesha pun dah pandai tepuk tangan...memang dia nampak happy sangat2..
suka saya...

Ayang yang sangat bz..awal2 cakap nak amik cuti (Ayang bgtau owan n maktok nak cuti)..
tapi last2 tak cuti pun..org dah habis majlis baru dia balik..
pastu berlakon ahh potong kek ngan alesha...
hehehhe....nasib baik alesha maintain comel lagi masa nih..
belum berpeluh2....

Posing-posing alesha ngan acik, cik tinta, ayang n uncle apit...

Konon suh alesha pakai mask...sekejap je..pastu terus dibukaknya..
rimas agaknya...tak habis2 duk layan musical princess..hadiah dari tok mama Penang...

Gambar-gambar terakhir selepas majlis tamat..dah malam masa ni...
alesha dah comot dengan krim kek..achik pun kena gak..
itu lah satu2nya gambar uncle jeng the photographer...
bz duk amik gambar org je....thanx jeng sebab tolong kakak...

Happy 1st birthday sayang...
Semoga anak umie akan menjadi anak yang solehah..mendengar kata..
cemerlang di dunia dan akhirat...
Umie dan papa sayang alesha...
mwahhhhhhhsss

Saturday, April 4, 2009

S.U.R.P.R.I.S.E

Ada org terkejut..."wa kena beb" hari ni...
tgh hari tadi...saya ke hulu ke hilir mencari ikan untuk kuah laksa esok..
sangat jenuh nak dapat ikan sekarang...musim tak menentu...so ikan tak banyak...
kul 12 baru jumpa ikan..tu pun kami sampai ke kubang rotan...
(Kak shaf..sorry tak sempat sangat2 nak gi umah kak shaf)..
balik terus masak lunch...bonda ngan abah ada kenduri..so saya take over lunch menu..
asam pedas ikan pari..sayoq pink (bayam merah) n ayam masak kicap...
simple tapi sedap...semangkuk sayoq habis kat mr papa sorang je..
habis tu terus mula proses siang ikan n bersih ikan untuk direbus..sumer 7 kg ikan..
kul 3.30 baru habis..mandi2 sume..pastu terus gi giant..
beli macaroni plus barang2 untuk buat macaroni goreng...
kebetulan my elder sis...Along n family datang from Jitra...so kiranya bolehlah buat simple celebration untuk mr papa...
balik terus berkungfu kat dapur...mr papa goreng wedges...
saya buat macaroni...
5.30 siap...duk mengadap hidangan satu family....
abah..bonda...iyra..achik..saya..mr papa..alesha..
along..abg jamal..nana..amsyar..nadia..akim..dina..
selesai makan sumer buat hal masing2...mr papa tak habis2 duk komplen takde kek...
masa kat giant siap nak amik kek pandan lagi...cukuplah kononnya untuk bday dia..
Tapi saya tgh keresahan...saya dah tempah kek dari kawan saya..
tapi dia tak hantar2 pun lagi...ish ish ish..kang kalau along dah balik confirm takde org nak makan dah kek tu nanti...

Kul 6.30 baru kawan saya hantar kek...saya suh akim bawak masuk bagi kat mr papa..
mr papa amik letak tepi..buat bodo je...pastu bila saya masuk je umah..dia cakap tq ye love...
saya cakap dah bukak ke tgk..
mr papa cakap kek alesha kan...nape kawan love hantar awal...
saya cakap ahh bukak dulu...bukak2 je tgk tulis mizan...terus sengih sampai telinga...
SURPRISE...hehehheheheheh..
mana tergamak hati saya tak nak celebrate bday suami tersayang...
walaupun sekadar choc cake oreo...tapi cukuplah kan..
sebab mr papa tak makan kek berkrim2...so better kek chocolate...
alesha pun makan banyak jugak...
hehehhehe...
so sekian...celebration untuk hari ni...
kita tunggu citer esok plak untuk bday celebration alesha yang sangat Islamic...


Happy 28th Birthday Hubby

Specially Dedicated To Mr Papa :

I love the way you make me laugh
I love the way you make me cry
Tears of joy stream from my eyes
As I hear your voice, a loving surprise.
I love you when you're angry
I love you when you're sad
I love you when you're glad
When you tell me of the day you had
I love you truly
I love you deeply
I love you today and
I will love you tomorrow
I love you
With all my heart
Always have
And always will

040407 - kali pertama kita celebrate birthday sama-sama...
selepas sebulan lebih kita diijabkabulkan...
di McD bersama-sama kengkawan dan adik2 MSN abg..
Kasut bola dan MP4 hadiah love untuk abg...

040408 - Kali kedua sambutan birthday..ada sedikit tangis...ada sedikit rajuk..
abg ke KL tinggalkan love yang sedang sarat menunggu detik kelahiran puteri pertama...
Tapi semuanya terubat dengan kelahiran puteri comel tiga hari kemudiannya..
dan abg setia menemani love di sisi...
dan itulah hadiah Love untuk abg...

040409 - kali ketiga kita menyambut hari istimewa ini..
tiada kejutan yang love sediakan...
mungkin ada rajuk di hati abg..sebab semuanya ketika ini hanya untuk Daniya Alesha..
Maafkan love...mungkin love terlalu excited untuk birthday pertama Alesha esok...
Biar apapun situasi ketika ini..
Love nak abg tahu...yang tarikh ini tetap istimewa...
dan tetap tak akan love lupa...

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Sayang....
Semoga Dipanjangkan Umur, Dimurahkan Rezeki...
Semoga akan beroleh segala yang dicitakan tahun ini...
Semoga terus mendapat rahmat dan Lindungan dari Allah..
Semoga kita terus bahagia...bersama...
Love sayang abang....selamanya.....

Friday, April 3, 2009

Doakan Alesha

Hari ni buat kali ketiga...
alesha bertemu dengan doktor...
kali pertama pakar kanak2 di Mahsuri...kedua doktor Kamal..
Dan kali ni kami terus ke PMC..
atas nasihat Along n my fren Jue UKK...
Kami ketemu pakar kanak2 Doktor Guna di PMC...
Masuk je bilik doktor..siren terus kedengaran dengan kuatnya...
belum doktor sentuh lagi pun...sangat fobia...
once doktor sentuh lagi lah siren berbunyi dengan nyaring...
suhu badan alesha normal..alamdulillah..
cuma doc kata kahak banyak memenuhi dada alesha...
hidung tersumbat dengan mukus pekat...
so doc bagi dua decision...
> warded n nube..
> try makan ubat yang power sket...

After discuss dengan mr papa...he decided to choose the 2nd one..
katanya kesian alesha terlalu kecil untuk diwarded..nanti disuntik jarum...
proses nube tu lagi...but kami still dapatkan pandangan doc..alesha belum tahap serius untuk nube..so takpelah..kami cuba ubat ini dulu...this coming Tuesday kena jumpa doc guna balik..
kalau still tak de improvement then no choice...alesha perlu warded...

So inilah ubat2 yang diberikan..
dua ubat cair kahak...satu cecair satu serbuk..ubat selsema..ubat demam (kalau perlu)..
dan ubat batuk...

dan seperti biasa juga proses nak bagi alesha makan ubat sangat susah...
her biggest fear lah kiranya...
tapi nak buat mcm mana..terpaksa sebab nak alesha fully recover..insya allah...

**kalau perlu untuk alesha warded pun biarlah after her birthday celebration this sunday...
biar dia rasa seronok dulu sebelum merasa sakit...**

Kawan-kawan sekalian..
doakan alesha ye...
saya tak sanggup tgk alesha sakit gini..
kalau lah boleh saya tanggung sakit dia...sungguh saya sanggup...
tapi apakan daya...ini ujian untuk saya (menjadi lebih kuat dan tabah) dan ujian untuk alesha menanggung kesakitan...Ya Allah..kau permudahkanlah dan sembuhkanlah sakit anakku ini sepenuhnya....


Thursday, April 2, 2009

Bukti-bukti Kurus

Bukti2 Alesha Semakin Kurus


Baju ni dulu masa alesha pakai macam sarung buah nangka..
sendat...tapi saya tek pernah terfikir nak amik gambar alesha dengan baju ni dulu2...
semalam balik ofis saya amik alesha di rumah baby sitter..tgk2 alesha dipakaikan baju nih..
ya allahhh...memang kurus lah anak umie..
baju dah gelebeh2 dah...bahu siap jatuh lagi....
memang confirm lah puteri kesayangan saya nih kurus giler...
Nak menitik air mata tgk baby saya nih kurus..yelah sebelum nih bukan main mbam mbam dia..


Ni pandangan belakang..
tgklah..gedobos besar di bahagian armpit alesha...
tangan pun dah takde ulas2 katang...
sape tak sedih??? huhuhuhu....
banyak lagi baju2 alesha jadi longgar especially romper..yang dulu ala2 body fit..
sekarang melonggar tak hengat....
siap boleh pakai balik baju tido saiz 6-12 mths...
nampak tak ketat langsung..cuma senteng je sebab alesha memanjang....

**Adakah kurus ini membawa petanda alesha bakal mengikut jejak papanya??
acara apakah yang menjadi pilihan alesha...??
sama-sama kita tunggu dan lihat....**

Birthday Celebration


Happy Birthday to bakal ayah mertua alesha...(hahahahhaha)..
ternyata kalian sehati sejiwa...
menyambut birthday dalam bulan yang sama...
semoga alesha bakal menjadi menantu yang disayangi...(gelak sekali lagi).

Untuk Bro DJ : Selamat ulangtahun kelahiran yang ke 33
semoga panjang umur, murah rezeki, sentiasa mendapat rahmat allah...
bahagia berkekalan dan sentiasa dalam lindunganNya...
Sukses dalam kerjaya...

Ikhlas :
Sone, Mije n Alesha..

Wednesday, April 1, 2009

The Skinny Alesha


Dah kurus banyak dah alesha...
dah tak best dah nak peluk2...
dah takde dah mbam mbam mok mok...
dah takde dah pipi yang macam apam...
semua dah hilang....
semuanya dek kerana demam yang berpanjangan...
alesha hilang selera makan...hilang selera minum susu...
ni semua gambar terbaru alesha...
malam tadi dirakamkan...gambar kiri di rumah, gambar kanan di Dewan 2020..
Alesha gi tgk cultural performance...tergedik2 bergoyang ikut irama lagu...
Sejak lepas demam nih alesha boleh "Akai" baru..kata org2 tua...
akainya itu ialah tak mau dekat org lain...nak umie jer...
even kat papa pun tak mau..nangis macam kena pukul...hangin tul...
lotih den nak bawak perut lagi..nak berdukung lagi...adoyaiiiii....


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin