Saturday, May 30, 2009

Pengakuan berani mati...Ya, saya ada Girlfriend...

Ayooo...sakit dada dengar pengakuan nih..
macam nak luruh jantung...
rasa macam tak percaya pun ada...
tapi apakan daya...inilah yang sebenarnya..
hakikat yang terpaksa diterima walaupun rasa macam biar betul....
tapi sape yang buat pengakuan berani mati tu??

jeng jeng jeng jeng jeng.....
saya try search gambar budak yang cakap nih..
tapi tak jumpa la...
hurmmmm...agak2 kawan2 kenal tak Haziiiiiiiiq (ala budak yang petah bercakap dalam rancangan tom tom bak Aznil Nawawi tu)..pastu sekarang nih berlakon dalam syurga cinta dengan awal ashhari dan heliza AF5...
statement nih saya baca dalam paper..hari ni..statement nya berbunyi :
"Ya..saya dah ada teman wanita...kenapa tak percaya?? takpe tulis tulis...saya suka..
saya nak semua orang tau saya dah ada teman wanita..namanya athira kacukan Melayu Inggeris...Saya suka kalau teman wanita saya baca dan gembira sebab teman lelakinya dah mengaku yang kami memang bercinta"

lebih kurang gitu ahh bunyinya...sangat dahsyat okay..budak berumur 10 tahun mengeluarkan statement gitu..berbeza dengan artis2 yang dah dewasa dan matang yang sibuk nak menyorokkan kisah cinta walaupun dah pelbagai bukti didedahkan..memanglah org kata budak2 cinta monyet kan..tapi sekurang2nya dia ikhlas mengaku..biarlah dia tak faham apa itu cinta...
janji dia tau dia ada perasaan pada seseorang bergelar perempuan dan ia nyata berbeza dengan perasaan terhadap kawan2 perempuan lain....

Ada satu lagi statement dia yang sangat best...
"Sebelum nih saya selalu tinggal solat tapi lepas berlakon dalam syurga cinta saya dah tak tinggal solat..takutt oooo nanti masuk neraka"

See...sape kata filem membawa pengaruh yang buruk...mungkin ada yang buruk..tapi kalau penggiat seni tahu cara nak menyuntik elemen2 nasihat dan pengajaran insya allah..filem akan menjadi satu medium dakwah yang terbaik...

Renung-renungkan dan selamat beramal...


Cerita ceriti hiburan by,

Friday, May 29, 2009

Adoyaiii....Siksa tul....


Siksa tul ahhh budak ni...
sekarang pantang..kalau tgk kartun jer nak terus gi berdiri depan tv..
nak nak plak kartun Mickey Mouse n Friends...
adoyaiii.....siap kiss kiss lagi kartun2 dalam tu...macam kawan2 plak dibuatnya...
kalau kita marah...sekejap je pusing datang kat umie..kiss umie pastu gi berdiri depan tv...
nak bagi dia duk jauh senang je..tukar channel yang dia tak minat..
tapi tu lah...satgi mula ahhh meneroka semua bilik expecially bilik2 naju buat kecah2 baju yang dah dilipat...lotih aiiihhhh....
mcm mana ehhkkk nak ajar supaya alesha duduk pada jarak yang sepatutnya untuk menonton tv???

Umie yang tgh pening dan bz,

Wednesday, May 27, 2009

Nak Kena Tinggal

Ada orang nak kena tinggal dengan papa...
ala-ala nak merajuk lah tu..tapi ala-ala je..
so sebelum kena tinggal duk beromantika di amour dengan papa dulu...
kemain lagi...umie pun tak lepas hp nak amik gambar...
Mr papa akan ke KL dengan bas malam ini...esok ada treatment elektrik di MSN Bukit Jalil..
Hari Jumaat mr papa akan gerak ke Temerloh Pahang untuk Pahang Open..
doakanlah mr papa berjaya yer...ramai national player akan ambil bahagian..
nih jugak salah satu peluang untuk buat best timing n rebut tempat ke Sea Games...
Saya risau sebenarnya...sebab dengan injured di pehanya..pastu semalam injured pinggang plak..
ntahlah...hanya Allah yang tahu rezeki Mr papa...
Lepas ke temerloh mr papa akan terus ke Terengganu untuk Kejohanan Sukan Staf..
event mr papa 3-5 Jun...pastu mr papa terus ke KL plak untuk KL Open pada 6-7 Jun..
Mr papa akan balik 8 Jun..so daniya alesha akan merindu papanya lebih kurang 10 hari jugaklah..
huhuhuh...umie pun sama jugak la....



Nak kena tinggal by,

Tuesday, May 26, 2009

Rutin Hidup

Tag from Husna...adehhhh..actually malas nak jawab...huhuhuhu..tapi layankan jer..alang2 ada masa free....ahakssss.....


1. Bilakah kali terakhir anda cuci toilet?
Hari jumaat minggu lepas to be exact tarikhnya 15 mei 2009...kalau dihitung dah dua minggu..tapi toiletnya masih bersih sebabnya kami lebih banyak di alor setar...

2. Pencuci apa yang anda guna?
Ajax Fabuloso..plus sedikit sabun tesco plus pelembut tesco...hentam jer

3. Dalam seminggu berapa kali anda mop lantai? Kenapa?
Hurmmm..to be honest..seminggu sekali pun payah..almaklumlah sibuk..tapi rumah confirm clean sebab jarang duduk..banyak umah abah lagi...sampaikan bil air RM8 jer....bil letrik RM29 je...ahakssss

4. Apa tugasan terakhir anda menjelang malam?
bancuh susu alesha..bagi alesha tido....

5. Apa menu hidangan makan malam anda paling simple?
biskut 4 segi cap ping pong cecah air milo..sedap ooooo

6. Minuman anda selalu buat waktu pagi?
jarang buat..kalau mr papa buatkan milo panas..kalau tak minum kat kedai..teh ais..ribena atau milo ais...

7. Sebelum tido, apa yg anda suka lakukan?
sikat rambut duk depan cermin..tgk perut yang makin bulat...belek muka yg makin kusam...huhuhuhuhu



Lastly saya nak tag :
1) Kak Maria
2) Kak Syabar
3) mommy lyana
4) Kak Tini
5) Nadd
6) Mama Zara
7) lady In Red
8) Suked wife Dj Epoi




Ku GAGAL............


Inilah hasilnya kuih keria yang pertama kali saya coba..
proses merebus keledek berjalan lancar...melenyek juga lancar dengan bantuan puteri tersayang..
tapi tak amik gambar..sebab kami dua org je..mana nak tgk n guide dia melenyek..kang kalau saya pegang phone nak snap pix confirm doh kuih saya akan memenuhi lantai...
so lepas dah penat uli tu saya bancuhkan susu alesha n let her tido...
maka bermulalah proses menambah tepung ke dalam adunan ubi...
bila dah okay je..saya pun membentuk keria sambil menonton cerita SIAL WANITA di tv3..
mr papa setia di sebelah..duk mengacau sambil ejek2 doh saya lembik tak cukup tepung..
tapi saya bolayan je dia teruskan uli..alhamdulillah dapat lah 25 biji keria...
petang lepas solat asar..mulalah menggoreng dan menyira gula..
tapi agak frust sebabnya proses sira gula tidak begitu menjadi..
maka tidaklah dapat kesan gula yang berkristal...huhuhuu...
takpe cubaan kali pertama kan..kejayaan pasti akan tiba jua...chewahhhh...
Abah kata : okaylah nih...masuk perut sama je rupa mcm mana pun..
mr papa : sedap ahh ni..kalau gula banyak2 nanti abg buang..(habis sepiring = 12 biji dekat mr papa)...
bonda kata : takpa kakak..ni first time kan...
alesha tak kata apa..makan je habis sebiji...
saya pun makan je..walaupun sedikit tak puas hati...
huhuhuhu...takpe takpe..akan kucuba lagi...
saya memang fail bab2 kuih melayu nih...
minggu nih nak try pulut seri muka resepi arwah mama...harap2 masih la ada skill ku membuat seri muka...


Gagal cubaan pertama by,

Sunday, May 24, 2009

Menghitung Detik Itu.....

Sejak disahkan mengandung..
saya belum lagi pernah menulis lebih details tentang pregnancy kali ni..
masa alesha dulu..boleh kata selalu jugak..mungkin ketika itu tugas saya sebagai wartawan yang jadual kerjanya agak bebas membolehkan saya mengadap blog dengan lebih lama..
sambil meneroka info2 di dalam internet..tapi untuk kali ini saya sememangnya tidak berkesempatan...
"Sorry ye sayang..umie terlalu sibuk sayang...bukan umie tak sayangkan baby tau...
tapi hari ni umie ada masa yang lebih..kakak pun elok jer tido dalam bilik..
so umie ambil peluang godek2 internet search pasal fetal development..
sebab sepanjang minggu lepas..umie risau sangat2 duk pk berat baby yang masih 375gm...walaupun umie dah 20 minggu pregnant...
alhamdulillah..hari ni semuanya terlerai..dan umie dah okay lepas baca details semua.."
selain tu hari ni jugak awal2 pg saya dan mr.papa dah bangun...bkn nak pi kl atau ada function rasmi universiti...tapi kami nak ke kubur arwah mama...dah lama tak pi ziarah..mr.papa selalu duk ingatkan saya...selepas selesai ziarah kubur arwah mama, saya dan mr.papa meneruskan agenda yg ke-2 iaitu ke Klinik Ibu dan Anak (KKIA) Bakar Bata utk buka buku dan check up kat situ..sbb saya selalu check up kat Mahsuri dgn Dr. Anuar..nie pun pi sbb atas nasihat dr. Anuar supaya buka buku kat klinik kerajaan..bkn apa takut nanti kalau tak de rekod di sana..selepas deliver takde nurse yang akan check baby daily...walaupun hakikatnya agak memeritkan kalau bukak buku di klinik kesihatan..tapi gamble je lah..harap2 takde lah yang pelik2 berlaku...
Alhamdulillah..memandangkan hari ni yang mengecheck saya semuanya wanita..makanya bermacam2 soalan yang saya tanya untuk pemahaman termasuk berkaitan HB dan baby..
finally semua kerunsingan saya terjawab sudah...

Gambar2 dia atas adalah hasil scan di Klinik Mahsuri dan KKIA Bakar bata...
so hasil perbualan panjang saya dengan doc tadi..inilah hasil explanationnya..

Saiz kepala baby = 5.00 cm (minggu lepas di Mahsuri 4.77cm)
Ukuran Tulang Peha baby = 3.52 cm (last week 3.12cm)
Ukur lilit perut baby = 15.2 cm (last week 14.82 cm)

**kesimpulan dari segi ukuran baby ada perkembangan dan pertambahan dalam tempoh seminggu..so progress baby sangat okay sekarang..

dari segi berat baby pula..minggu lepas di Mahsuri 375gm dan hari ini hasil scan di KKIA berat baby menjadi 378gm...setelah saya meneliti carta berat baby mengikut usia kandungan..which is dalam stage pregnancy saya sekarang iaitu 21 minggu, berat baby sepatutnya adalah 360gm (saya merahkan dalam carta di bawah...)

20 weeks10.08 inches10.58 ounces25.6 cm300 grams
21 weeks10.51 inches12.70 ounces26.7 cm360 grams

tapi berat baby sekarag ialah 375 gm which is 15gm lebih dari average weight..so alhamdulillah..takde lah saya nak merisau lagi...Paras HB saya pun dah naik ke paras normal..
masa check up di Mahsuri paras Hb saya ialah 10.2 (paras normal 11) dan hari ini hb saya berada pada paras 11.2..walaupun baru lebih sedikit tapi okaylah..ada improvement...

Hari ini jugak saya dah diberi suntikan ATT...memandangkan si kecil dah mula bergerak2 di dalam perut..so nanti di Mahsuri dah tak perlu suntikan lagi...urine saya jugak sangat okay plus berat badan jugak stabil..kaki pun takde bengkak..tiroid pun tak ada..alhamdulillah...
saya sangat happy..cuma tadi doc bagi nasihat supaya menjarakkan baby..so that jarak antara setiap anak at least dua tahun..hehehhehe...gelak je lah den tadi..nak buat mcm mana lagi kan..excited sangat nak tambah anak...lepas ni insya allah nak rehat lama sikit (harap2 dapat lah sepasang)

Lepas check up saya dan mr papa gi Pokok Ceri pekena tosai...
pastu balik umah makan plak nasi lemak sebungkus (abah dah beli) - makan banyak sebab hati dah senang..sebelum ni memang sangat susah hati...dan lepas ni saya nak gi gentel2 tepung nak buat kuih keria...(ieda nih first time kak su nak cuba tau)..tadi dah rebus keledek...alesha tolong lenyekkan..letih lenyekkan ubi tu yang alesha tido tak sedar... yang syoknya kita bagi alat lenyek kat dia..sibuk nak guna tangan jugak..adoyaiii..letih umie...tapi takpe..itulah kenikmatan dan keseronokan menjadi ibu...
orait..time to pen off..nanti saya update entry kuih keria plak..
tgk berhasil ke tak kuih cubaan kali pertama nih...





catatan riangnya hatiku by,

Saturday, May 23, 2009

1...2....3....


video

Sebenarnya dah lama alesha boleh berjalan..
tapi budak ini sangat manja dan agak "Malas"..
tambah2 ada owan, maktok, papa, umie, ayang n achik yang slalu layan dia..
lagilah malas nak jalan..jalan dua tiga langkah..jatuh terus tak nak cuba lagi...
terus merangkak jer...
tapi lately nih sejak umie duk bawak jalan petang2...terus excited nak jalan2..
so sekarang nih dah suka dah nak jalan2...tapi puas kena pujuk ahhh...
takpelah...alesha..take your time...sampai masa nanti alesha berlari umie tak akan larat nak kejar...sekarang pun umie dah mengah2 teman alesha jalan..
tapi umie tetap nak teman..


Langkah kaki alesha by,

Thursday, May 21, 2009

My Abah...Owan Alesha


Apa yang boleh anda simpulkan dari gambar ini??
masa ni saya sedang sibuk di dapur memasak..
alesha ditinggalkan dengan abah..mr papa ke Penang..
mula2 saya dengar alesha merengek2 kacau owannya..
saya dah tau..time for susu ni..so saya bancuh susu terus hantar ke depan..
lepas tu terus ahh ke dapur balik sebab lauk2 masih di atas dapur...
tak lama lepas tu saya rasa macam senyap sunyi je rumah..
saya pun ke depan..tgk2 owan ngan cucu dah baekkkkk belayarrr...
yang tak tahan tumemang tido yang bukan dibuat2..sebabnya saya snap gambar ni sorang pun tak sedar..baik owan baik alesha...
sebak pun ada masa ni..sayu pun ada...
sebak mengenangkan betapa kasihnya owan dekat alesha...
sayu mengenangkan kalaulah arwah mama masih ada...hurmmmm...
alesha ngan owan memang sangat rapat...
ye lah dari saat kelahiran..owan iqamatkan..
dalam pantang owan jaga..mandikan bersama2 maktok..
dan boleh dikatakan setiap minggu kami akan pulang ke umah abah..
kalau outstation alesha akan ditinggalkan dengan abah..
sampaikan kasih sayang alesha n owan menjadikan AYANG sangat CEMBURU...
memang tak tipu...alesha macam buek2 boleh berlakon depan ayang..
peluk cium owan..bergantung di leher owan...
kalau ayang datang dekat..siap boleh marah ayang..buat geram semua cukup...
memang cukup best kalau dapat rakam video..nanti ada kesempatan saya cuba rakamkan..
heheheheh...

Cerita alesha lagi,

Wednesday, May 20, 2009

Mari Naik Keretaku

"Papaku pulang dari kota...
papaku belikan kereta...
Kereta kecil warna merah...
bolehku bawa ke sekolah...
pon pon pon pon pon pon pon pon..
kereta kecilku berbunyi..
marilah aunty marilah uncle..
boleh ku bawak jumpa owan..."

Hehehehe..dulu masa sekolah rendah confirm semua ada belajar lagu ni kan..
so hari tu masa bawak alesha gi City Plaza..
dia excited kemain nak naik kete nih..saya pun tak faham kenapa warna merah yang jadi pujaan..memang anak papa...aka penyokong fanatik MU..(mentang2lah MU juara liga kann)
padahal ada lagi kete warna lain..tapi warna merah tetap jua menjadi pojaan hati alesha..

excited sungguh tgk alesha drive kete nih..
selalu kacau papa drive spider blue kitorang..
hari nih..dapat drive sendiri..puas hati..macam2 butang semua dikacaunya...
adoyaiii anak umie ni nak jadi F1 driver ker??

Siap angkat kaki sebelah tu yang tak tahan tu..
aduhhh berlagak sungguh..
tiru sape ntah drive cenggitu...
dah la tu..berlagaksss nak duk sorang2..kita nak teman duk sebelah dia pun tak boleh..
apa2 je lah alesha..asalkan anak umie happy..umie on ajer...


Lagi telatah alesha by,

Tuesday, May 19, 2009

Alesha n Baby Lyana

Akhirnya..
hasrat untuk ketemukan dua baby mbam2
tercapai jugakkk...
kitorang ketemuan ahad lepas...tapi baru berkesempatan nak update..
a bit bz semalam..sebabnya akhirnya saya berjaya memasak sambal udang petai...
dan makan dengan sepuas hati...
TQ abah for buying the petai n udang yang besar2...

okay back to cerita pertemuan...
hasilnya pertemuan itu adalah sangat memeranjatkan..
kerna baby lyana menjadi sangat takut dengan alesha..
siap cry lagi..sian baby lyana..
alesha ni memang penuh kasih sayang..suka nak peluk cium je..
tapi biasalah..baby lagi kan..tak pandai nak soft2...so semua tu buat baby lyana terkejut..
lebih kurang mcm kejutan budaya jugak la...
sape lah kakak genster nih..tetiba mai nak peluk cium aku...

Ni masa kami baru2 sampai..
baby lyana tak pakai baju pun lagi..
panassss...so a bit sexy..sorry mommy lyana..tayang gambar baby sexy di sini..
alesha masa nih behave lagi...mommy lyana plak duk sibuk cari kipas..
so tinggalkan kitorang dengan baby lyana...
once mr papa amik baby lyana nak dukung terus nangis dia...
alesha pun terus..marah tak hengat..tak boleh langsung papa dia nak dukung baby lain..
jeles kuat budak nih..

Sorry mommy lyana..gambar half..hehehhe...
masa nih okay lagi..baby lyana layan je kakak alesha..
tapi bila si alesha dah kerap sangat nak hug nak kiss terus baby lyana tak leh terima..
rimas agaknya...sian baby..
once again aunty mintak maaf kay..kakak alesha geram je tgk baby yang comel mcm baby doll..

Last pics..dah nak balik dah..mr papa posing dengan dua baby girl..
alesha buat perangai masa nih..tgk je..
mesti dalam hati duk kata..apasal papa aku duk dukung baby nih..
ishhhh...
hehehhehehe...tapi lepas mommy lyana amik baby lyana balik..
baru alesha nak senyum n buat flying kiss..
sangat drama queen...

So kak shaf..thanx yer sudi terima TERJAHAN kami..
heheheh...ada rezeki kita jumpa lagi..harap nanti alesha dapat treat baby lyana lebih soft...







Cerita pertemuan by,

Sunday, May 17, 2009

Alhamdulillah.....

Your pregnancy: 21 weeks

How your baby's growing:

Berat Baby : 325 gm (rasa mcm ringan...alesha dulu lebih berat dari ni)
Perkembangan baby : stabil dan membesar mengikut jadual..
Usia kandungan : 21 minggu
Jantung : normal
Berat umie : baru naik satu kg (masa ngandungkan alesha..at this stage berat umie dah naik 9kg)
Urine : okay
darah : still rendah
Kandungan gula : stabil
Kedudukan Baby : punggung di bahagian bawah...kepala di atas..
doktor kata normal...sebab kandungan masih early stage..
Jantina Baby : jeng jeng jeng.....................................

Alhamdulillah..insya allah kali ni bakal melahirkan seorang pewaris kepada NAZMIZAN..yang bakal mewarisi spike papanya...dan menggegarkan trek...chewahhh (takde maknanya)...
Insya allah...lepas nih boleh rehat panjang sket...sebab dah dapat sepasang...(harap2 betul lah...tapi memang baby tunjuk senjata tadi)
Owan mesti suka dapat cucu boy..princess dah ada 2...strawberry shortcake dengan apple dumpling...so lepas nih baby boy nih akan jadi tumpuan dan perhatian ahhh..
mungkin boleh geng ngan ayang since alesha tak mau geng ngan ayang langsung...
sian ayang kena buli (owan yang citer)...hehehehheheh...




Khabar gembira oleh,



Saturday, May 16, 2009

Terima Kasih Cikgu


Seronoknya kalau diingat kembali zaman persekolahan...
Serasa ingin kembali ke zaman itu..
zaman saya sangat kurus..kecil..comel dan cun...hahahhhaha
sekarang masih cun dan comel cuma tak kurus dan kecil jer...
Dalam banyak2 cikgu yang mengajar di SAS..
saya paling sayang dengan seorang cikgu yang comel lote ini..
Cikgu Halimaton namanya..ajar saya Geog masa tingkatan 2 dan 3..
masa form 3 siap jadi cikgu kelas saya lagi..
cikgu ni bukan sahaja comel..tapi sangat cute..baik dan caring...
Masa kat sekolah saya dulu..semua gila ber S.A (secret Admirer)..
siap bagi kad la...ketas turas la..segala2nya dengan S.A kita..
dan saya masih ingat lagi..yang saya anggap cikgu nih S.A saya (poyo kannn)..
macam2 saya bagi..kad, coklat, bunga...(org2 lain S.A dengan senior/junior tapi saya ngan cikgu)
Sampaikan berebut dengan sorang junior..masing2 duk tak mau mengalah nak S.A kat cikgu ni..
tapi last2 saya ngan junior ni pulak jadi kamceng sampai sekarang...
(Hanim aku ingat lagi berebut kak adilah ngan hang...hahahahha...macam poyo ja kannn)

Nih la wajah kesayangan hamba...(cikgu tersayang)
Nih masa last day lepas PMR..kami pakat bagi hadiah kat cikgu..
yang lain2 tuh gambar kenangan ngan kawan2...

Gambar ni plak masa sambutan hari guru..
ada sukaneka..
nak jugak ni duk dekat2 ngan cikgu..dapat sipi2 pun jadilah...
yg baju kuning tu pun cikgu kesayangan jugak..
cikgu mahfuzah...anak teruna dia hensem ooooo...
Yang paling best..cikgu kesayangan saya ni turut hadir memeriahkan majlis persandingan saya dan mr papa...ooowwwhh sangat terharu yer....
dan ramai juga cikgu2 SAS yang hadir termasuk Allahyarham Ustaz Hassan Don..

Dikesempatan ni..saya nak ambil peluang untuk ucapkan SELAMAT HARI GURU..
buat semua guru yang pernah mengajar saya di Sekolah Kebangsaan Taman Uda Alor Setar, Sekolah Menengah Sultanah Asma Alor Setar, Pusat Persediaan Pelajar Bachelor of Commerce n Management (Lincoln Universiti- Institut Kejuruteraan Teknologi Tenaga Nasional (kini Uniten) Kajang, Kolej Matrikulasi Yayasan Perak Ipoh, Fakulti Ekonomi dan Komunikasi Universiti Kebangsaan Malaysia.

Sesungguhnya hanya Allah yang dapat membalas jasa anda semua..
Semua ilmu yang anda curahkan menjadikan saya seperti hari ini..
mungkin saya tidak se success mana..tapi saya tetap berjaya dengan cara saya yang tersendiri..
TERIMA KASIH CIKGU2...


Ucapan dan kenangan oleh,

Friday, May 15, 2009

Puas !

Saya suka hari jumaat...
Sebabnya hari jumaat ada rehat yang panjang..
dari 12.15 tgh hari hinggalah 2.45 petang..
selalu saya balik umah mesti saya tido..
tapi hari ni dari opis lagi saya dah nekad...
memang tak nak tido..sebabnya rumah dah bersepah..dah rasa melekit tapak kaki..
toilet pun perlu dibersihkan..
so sampai2 je umah..saya terus buat ayat manja..minta mr papa tolong jemurkan carpet2..
then dia terus mandi nak gi solat jumaat..saya mula keje2 menyapu sampah..
ubah susun atur perabot...pastu saya mop lantai...
dua round jugaklah mop..satu dengan ajax...
satu lagi bilas ngan air biasa...
lepas tu terus masuk bilik air..bersihkan toilet..masa nih mr papa dah balik..
dia cakap nak makan cekodok pisang..saya cakap takpelah ptg karang buat lah..
terus masuk toilet..siap bersihkan toilet saya terus mandi nak solat...
siap semua sya pun siap2 lah nak ke opis..dengar bising2 kat dapur..
tgk2 mr papa tgh goreng cekodok pisang..siap bancuh milo panas lagi..
perghhhh nikmat rasa...penat2 kemas umah semua dijamu dengan cekodok pisang plus milo panas..hilang segala penat...huhuhu..tq sayang...love you so much...
walaupun rupa cekodok pisang mr papa sangat leper dan tidak cantik dipandang..
tapi rasanya sangat sedap....(bukan memuji tetapi ikhlas)...

(Gambar google yer..malas nak snap tadi..sebab dah letih sangat2...)

Saya puas! sebab rumah dah bersih dan cantik dipandang...plus susun atur baru..
toilet dah bersih...baju2 pun dah siap berjemur dan yang dah kering siap berlipat (keje mr papa...tq ya sayang bantu love)....



Kisah hari Jumaat oleh,

Dup Dap Dup Dap....berdebar...

Ahhh...jantung saya berdegup dengan kencangnya...
sangat tidak tenteram..
serasa seakan beribu2 ekor rama-rama sedang berterbangan di dalam perut saya...
Hari Ahad 17 Mei 2009, hari cuti Umum bagi negeri Perlis..
sempena Keputeraan Tuanku Raja Perlis yang ke-66..
DAULAT TUANKU.
tapi ia juga hari penting dan penuh bermakna bagi saya..
tarikh itu...saya akan bertemu Dr. Annuar..
Pakar O&G untuk melihat perkembangan kandungan saya..
ye lah..saya kan risau..berat tak naik2...
hingga sekarang masih maintain berat sebelum pregnancy..walaupun kandungan dah masuk minggu ke-20..
Saya juga tak sabar nak mengetahui jantina baby di dalam perut saya..
mungkin esok akan nampak dengan clear jantina baby..
Tipulah kalau saya kata saya tak nak tau...saya nak sangat2 tau..
manalah tau..Allah bagi rezeki untuk kami mendapat baby boy pula..
tapi sesungguhnya kami tak kisah boy atau girl..
Dan saya juga nak tau semua perkembangan..darah, urine segala2nya..
baru tenang hati saya...
Till now saya belum ambil apa2 vitamin pun lagi untuk baby..cuma first 3 mth je makan acid folic..lepas tu continue ubat untuk tambah darah...
Tapi saya dah mula minum Aspen Spirulina untuk zat tambahan baby..
susu pun saya dah tinggalkan..sesekali je saya beli fresh milk minum...
owwhhh kesian kat baby kan..

Wajah terkini saya..perut yang dah kelihatan bulat..
huhuhuhu...agak2 boy ke girl nih??
Do pray for Me ye kengkawan...


Gundah gulana by,

Gentlemen Star Your Engine!


video

Gentlemen start your engine...
Inilah aksi alesha kalau nak tido..
nak2 kalau letak dalam car seat..
mulut pun apa lagi..mulalah...
kalau dengar je bunyi ni saya ngan mr papa pandang each other..
pastu betting..sape dapat teka time betul alesha tido...
biasanya bila bunyi2 mcm ni tak sampai lima minit...confirm hanyut...
pusing2 belakang tgk mesti dah terlentok...
kalau kat umah pun memang bunyi bising gini ahhh...
cuma sekarang dia suka berguling2 plak atas katil...
nak tido siap pusing merata..
pastu siap buat aksi menggigit2...
habis peha mr papa lebam2 kena gigit ngan alesha..
ngan umie alesha tak gigit..tapi bila pusing2..
nanti pusing dekat umie..cari lips umie dia kiss..
hehehheh..itulah kasih umie kan..sian papa..jadi mangsa buli...



Telatah Alesha by,

Thursday, May 14, 2009

To My Dear Hubby,

My gift to you is my love...given from deep within my heart,
It is the best i have to offer, and its yours untill this earth we depart.
You have captured a part of me, a part so many fragile that i am in fear,
For it is my heart i have lost, to you my love the one i hold most dear.
I choose to love you now, with all that i have and all that i am,
and i pray that god follow us, to guide our steps as we cross this land.
For it is with his blessings, we will live at peace with each other,
For he is the reason after all, we found one another.... I LOVE YOU.

I love your soft kisses, i love your soft touch..i love the way you bite your lips,
I love you sooooooooooooo much...
I love the way you look at me, i love the way you smile,
i love the way you are shy sometimes..every once and a while.

I love it when you look at me, when i'm not looking at you..
You think i do not eralize it...but REALLY...i do...
I love the way you cuddle..i love the way you sleep..
I love the way you rub your neck..when you are thinking so deep.

I love all of you...your nose, your lips, your hair, your feet..
i will never stop loving you..You are so amazingly sweet...

I LOVE THAT I LOVE YOU..
I HAVE LOVE YOU FROM THE VERY START..
I LOVE ALL OF YOU...
I NOW HAND YOU THE KEY TO MY HEART...

(Love akan sentiasa bersama abg...biar susah senang..love tetap dengan abg...kita akan sama2 hadapi semua dugaan dan cabaran...kita akan tempuhi semuanya bersama..sebab love yakin..di penghujungnya ada sinar kebahagiaan dan kejayaan untuk kita..don't give up sayang...)






Jiwang karat by,

Ku Gila Mumtaz

Mumtaz owwh mumtaz...
Nih semua penangan budak2 kat opis ahh..
daripada saya tak tahu..tak suka..terus jatuh centa...
Mumtaz nih nama bagi Cheese Nan Bersalad yang dijual kat kedai mamak belakang opis saya..
memang sangat sedap..portion dia sangat banyak..masa first time gi makan..say apunyalah tamak haloba..order satu untuk saya je..tak nak kongsi2..tapi tak larat nak habis..
skrg dah share2 order...dua org order satu..kadang2 tiga org...
tapi makan berebut2 mcm nih..lebih sedap tau...

Inilah rupa Mumtaz...sekali makan pasti nak lagi..
nak nak pula kuah dia sangat yummie...
saya ajak mr papa makan sekali hari tu...
dan dia pun cakap sedap....
roti nih roti nan biasa jer..dibakar dalam tempayan...pastu letak cheese sekeping kat tgh2....campur cheese2 lain sekeliling.....
letak tomato..letak salad...ada 8 slice (macam pizza regular) jugak sizenya...

Tgk ahh budak2 ni amik gambar candid saya tgh khusyuk menikmati Mumtaz..
Takde pandang kiri dan kanan dah...
gentlemen...start your engine....
on your mark..get set...go....
Kawan2..kalau nak makan mumtaz datang perlis ehhh..
nanti saya belanja...



merapu meraban cerita makan oleh:

Tuesday, May 12, 2009

Tolong Kami Bantu Kami

Tajuk bikin gempak sikit...
Actually takdelah gempak sangat..
saya dan mr papa sememangnya amat mengharapkan pertolongan kawan-kawan...
Memandangkan kami dah memutuskan untuk settle down di Kedah/Perlis...
makanya kami berhasrat untuk menjual / menyewa property yang kami miliki di Selangor..
Details : Rumah Teres Dua Tingkat
Alamat : No 33 Jalan Kajang Perdana 8A
Taman Kajang Perdana,
43000 Kajang Selangor.
Keluasan rumah : 1,216 sq ft.
Bilik : 4 bilik tidur beserta 3 bilik air
PELAN LANTAI TINGKAT BAWAH DAN ATAS
Master bedroom dan ruang tamu/makan yang sangat luas.
Harga Jualan : RM225,000
Harga sewaan : RM800
(Harga masih boleh dirunding)
Untuk yang tidak biasa dengan lokasi disebutkan, biar saya terangkan sedikit petunjuk2 untuk memudahkan kawan2..
Taman ini terletak tidak jauh dari Giant (Kajang), Tesco (Kajang), Penjara Kajang (Satu arah jalan yang sama...lebih kurang 5 minit ke Giant, 10 minit ke Tesco dan 3 minit ke penjara Kajang..berdekatan highway dan hanya 5 kilometer ke ke bandar Kajang dan Pasar Besar Kajang.
Berhampiran Cheras-Kajang Highway, Kajang-Semenyih expressway
Berdekatan juga dengan Kajang-Putrajaya Link
Taman-taman berhampiran antaranya, Saujana Impian, Prima Saujana, taman Sg Jelok Indah, Taman Berlian, Taman Kajang Baru, Desa Impian dll...
Gambar Dari pandangan hadapan.
Besarlah harapan saya agar kawan-kawan dapat panjangkan iklan ini kepada rakan-rakan sahabat handai, saudara mara yang sedang mencari rumah.
Apa2 boleh hubungi saya di emel : suhana.mutalib@gmail.com
atau mr papa di emel : mizan_eastguy@hotmail.com
Dicatat oleh...

Sunday, May 10, 2009

Special Day To All Mom

Happy Mother's Day To All Great Mom's in This Blogging World...

Semoga kita semua menjadi ibu yang terbaik untuk anak-anak yang kita kandung..kita belai selama sembilan bulan 10 hari di dalam perut...semoga anak-anak kita akan membesar menjadi insan yang soleh/solehah dan berguna untuk masyarakat...
moga anak-anak kita semua dijauhkan daripada segala anasir dan budaya sosial yang akan mendorong kesesatan dan kehancuran hidup...Amin..

Hari saya diserikan dengan kehadiran sepucuk kad...istimewa dari hubby tersayang...
memang sangat kejutan...
Tepat jam 12 malam saya dikejutkan dengan ucapan Happy Mother's Day beserta kad..
dalam hati terfikir gak bila masa mr papa beli kad ini..
tapi akhirnya saya tau...kad ini dibeli oleh ACHIK SABROSA..
sungguh hebat pakatan mereka berdua..
anyway thanx to both of you...

Juga sambutan mengejut oleh Ayang Si Riben Merah...
Membeli kek untuk saya dan bonda...dan terselit juga si kecik mbam mbam...
thanx to you my sis...


Juga diserikan dengan kiriman sms kawan2...

" A mother's love n sacrifice knows no boundary..
neither does it expect for returns cause a mother only knows giving not receiving..Happy Mother's Day To You and May ALlah Bless You Always"
-Kak Syabar

"Happy Mother's Day to the most cool, great. sexy, sweet, beautiful, caring, bestest and always extraordinary mom! Kamu terlalu hebat sebagai seorang IBU"
-One Da Diva

"Happy Mother;s Day in adnace...to all my dearest Fren and lovable mom out there..."
-Zuraihan

"A mom is a rose whose petals are soft, a mom is a lily whose stem is tall & strong, a mom is a person who is never wrong and a mom is a person who should love 4ever, trust her believe her and never doubt her. Happy Mother's Day "
- Ilah Aishah and KC Mas

"Semoga cerdikmu secerdik Aishah, cantikmu secantik secantik ainul mardhiah dan pengorbananmu setinggi Sumaiyah. Ikhlasmu seikhlas Rabiatul Adawiyah dan smeoga tempatmu di syurga Jannah. Selamat Hari Ibu."
-Alang

Juga ucapan istimewa kawan2 di blog masing2...saya sungguh beruntung memiliki anda semua sebagai sahabat saya...biar di alam nyata mahupun di alam maya...meski ada ucapan yang terlalu tinggi penghargaannya dan serasa tidak layak untuk mendapatkannya..apa2 pun..kalian semua memang yang terbaik...
.
.
.
Dalam kegembiraan..hati saya turut tersentuh mengingatkan arwah ibu..dan tatkala mata menatap akhbar Pancaindera Utusan Malaysia hari ini..air mata tidak mampu lagi untuk saya tanggung..membaca puisi nukilan Ku Seman membuatkan saya sebak...

UNTAIAN KASIH BONDA

Bonda,
tatkala kali akhir kita jumpa
kau genggam tanganku, erat bergetar
mata layu,bibir bagai berbisik
aku dengar dengan jiwa
tatkala kau sirna kata, hujung usia

Bonda,
rembang itu di persinggahan abadi
kau hilang dari mata, sepi semuanya
dulu kau smebunyi sendu pilu
di sebalik baju lusuh rabak
tatkala kuminta itu dan ini

Bonda,
kucupanmu didahiku berdekad lalu
dinginnya masih kurasakan, masih
kini sepasang nesan dan kemboja
sebagai tanda mata bonda di sana.

Ku Seman juga menulis : Harap hari ibu bukan lagi satu retorik atau ritual yang memberi peluang pihak tertentu mengaut untung menganjur majlis itu dan ini..mengingati ibu tidak perlu berhabis di hotel mewah kemudian disumbat dengan nyanyian...Lagi pun seorang ibu tidak memerlukan balasan berupa material daripada anak-anaknya. Menjadi manusia berguna adalah sesuatu yang diminta.

Kepada kawan2 yang masih mempunyai ibu..
hargai dan hayati pengorbanan yang telah ibu lakukan untuk kita...
tiada ibu yang ingin melihat hidup anaknya gembira, bahagia, dan cemerlang..
tiada ibu yang mendoakan kesusahan dan kesakitan anaknya...

Mama....
mama merupakan yang terbaik dalam hidup kakak...

Bonda...
terima kasih kerana sudi menghulur kasih menggantikan arwah mama...
harap bonda suka hadiah yang kami bagi..sebagai tanda terima kasih dan kasih sayang dari kami..

Maa..
terima kasih kerana menjadi mertua yang terbaik untuk su..menerima dan menyayangi su seadanya..

Kepada semua ibu angkat mr papa,
mok, mami, mama (Penang), kak erni, mami (Sabah), mak (melaka)...
terima kasih atas segalanya...Happy mother's Day to All Of You.


Coretan rasa,

Saturday, May 9, 2009

Go Papa Go

Alesha bangun pagi..
gosok gigi....mandi...
siap2...sebabnya alesha nak gi stadium tgk papa lari...
Hari ni papa lari 100 meter..event kesukaan papa..
tapi papa injured sikit..peha papa sakit..
semalam papa lari 400m..papa dapat silver..papa kalah dengan uncle epul..
Alesha tau..papa kalah sebab alesha tak gi tgk papa lari..
hari ni alesha nak gi..nak bagi sokongan kat papa..
harap2 papa dapat gold..tapi uncle im ada jugak..
papa ngan uncle im sama2 lari untuk malaysia..mesti fight habis nanti..
apa2 pun alesha doakan papa...

Ni masa pagi tadi..alesha tgk papa lari saringan..
alhamdulillah..papa dapat no 1...tapi saringan papa ngan uncle im lain2...uncle im pun dapat no 1 jugak...so ptg ni final..kul 4..alesha nak gi tgk jugak..walaupun cuaca agak panas..
papa dah pesan tadi sebelum keluar...
"nanti alesha datang tgk papa lari yer...sayang"
So alesha kena pegi...alesha tau papa akan lebih semangat kalau alesha ada...

Owhhh ini wajah alesha yang sangat debab..bersama umie alesha yang nampak demok..
ya...sekarang semua org tau kenapa alesha demok..sebab alesha ada umie yang demok..
papa alesha kurus jer..tapi alesha ikut umie...uncle hassan (kawan papa) kata tadi..
alesha ni fotostat umie sebijik...hurmmm..uncle hassan kata muka alesha serius..
sama macam umie...sebab papa alesha ramah tamah n senyum sokmo..
ya betullah tu..umie alesha memang sangat serius..sebab tu ramai yg kata umie sombong..
tapi nak buat mcm mana..dah umie memang mcm tu kannnn....
Okaylah...dah 2.45...alesha nak gi mandi...
kejap lagi nak tgk papa lari...
go go go papa..alesha support papa...




posted by,


on behalf of alesha....

Friday, May 8, 2009

So Touchinggggggg looorrr


Alhamdulillah....saya selamat sampai di umah abah di Alor Setar jam 11.00pm...
Walaupun mengharungi perjalanan yang agak panjang dan meletihkan...
akhirnya saya berjaya juga memeluk puteri kesayangan....
Kami memulakan perjalanan dari KL lebih kurang jam 2.30pm...
dan terperangkap dalam jammed, bermula sebelum terowong (Perak) hinggalah 2km sebelum hentian Sg. Perak dek kerana lori tangki minyak terbalik dan melintang di sebelah jalan menghala ke utara..
makanya pihak PLUs terpaksa buka laluan dari arah bertentangan untuk membolehkan kenderaan lalu...ada dekat 1 jam setengah jugak kami terperangkap...
dan saya memang taks enang duduk..sebab tangki dah penuh dan saya perlu ke toilet..
dah menggigil2 seluruh badan masa ni..tapi tetap sabar..

Lebih kurang jam 10 saya msg mr papa..cakap dah nak sampai..
kalau alesha belum tido bawak alesha sama..amik saya di tol Hutan Kampung..
mr papa balas..alesha memang tak nak tido..minum susu sikit je...mata dah ngantuk..puas ulit2 tapi tak nak tido..mcm tau2 je umie dia nak balik...then saya balas..alesha dah puas tido ngan papa dia..dia nak tido dalam pelukan umie plak..hehhehehe.
Saya turun jer dari bas..terus masuk kete..
mr papa tgh peluk alesha..siap buat jahat lagi tak nak bagi alesha kat saya..
tapi alesha dah meronta2 tangan nak gi kat umie...
saya amik jer dia terus diciumnya bertubi2...
peluk leher tak nak lepas..nampak sangat rindu kan umie..saya pun nak nangis masa ni..
rinduuuu oooo...saya peluk2 usap kepala...cium pipi dahi bibir alesha..
lepas tu saya baringkan alesha di bahu...
masa nih lagi touching..alesha peluk saya kuat2..duk cium2 bahu tak berenti...
tapi lima minit lepas tu dia senyap je...
saya alihkan alesha baring di ribaan..
tgk2 member dah selamat melayari mimpi....
zzzzzzzzzzzz...


Wajah kerinduan alesha..tido di ribaan umie..
sian papa..hajat hati nak terus gi makan CKT kat Jitra...
tapi anak dah tido plak...saya tak sampai hati plak nak kejut anak..tapi tak sampai hati jugak nak hampakan mr papa..so saya suggest mr papa turun sorang2...makan..saya pegang anak...
lagipun saya memang dah takde appetite nak makan...
teruslah alesha lena di pangkuan saya sampai kami selamat tiba di rumah..

Sayu je tgk wajah anak saya tido..
rindu sungguh dia kat saya..last saya peluk cium alesha ahad malam yang lepas..
hampir 4 hari jugaklah...
sian dia kannn....semalaman tido semalam nak dalam pelukan umie..
pagi ni subuh2 hari dah bangun...tak henti2 duk peluk cium umie...
**Ikatan Anak-Ibu memang sangat kuat**



Thursday, May 7, 2009

Dating yang Sangat INDAH

Bahagia....sungguh bahagia..
disaat hati yang sedang berbunga kerinduan pada yang jauh nun di utara..
ada insan yang sudi menemani petang ku yang sunyi...
siapakah insan itu??
..
..
..
..
..
Yesszzzzzzzaaaaaaa...

Inilah partner ngedates ku....Mbam-mbam lyana aka kembar alesha....
sangat comellll...sangat tembam...sangat menggeramkan...
ya allah...sungguh..budak nih macam baby doll okay...
dah lah aksi2 pun ala2 alesha..
terus bergenang air mata teringatkan puteri kesayangan...
lantas tanpa membuang masa..handphone dicapai..
terus video call mr papa...dan sudahnya...alesha buat muka tak puas hati..
nape umie ada baby lain dan tinggalkan alesha...
owhhh no....sorry sayang...umie tetap sayang alesha...lyana nih cuma bayangan alesha jer..
umie rindu sangat2 kat alesha...so umie lepaskan kerinduan dekat lyana...
hehehehhe...mr papa pun terkejut tgk isteri tercenta duk dukung baby lain..
dalam hati confirm duk terfikir anak sape pulak wife aku dukung peluk2 nih...

Say hi to alesha please lyana...
"Hye Alesha...jgn marah tau..umie alesha cuma peluk lyana kejap jer...umie alesha tetap sayang alesha...esok umie alesha balik peluk alesha ehhhh"
Mommy lyana kata..lyana ni anak pasembor..
nape pasembor..sebab darah campuran yang pelbagai..
mamak penang, india, pakistan, myanmar, mat salleh dan ntah apa2 lagi daddy lyana sebut..tapi aunty tak leh recall..
dan sebab itulah hasilnya sangat baby doll..
kawan saya cakap..mcm anak jepun pun ada...
cuma sebab mata bulat jerrr yang kurang kejepunannnya...

Masa posing ni...lyana dah kenyang dah makan heinz dalam botol...
sedap aunty tgk dia makan..
tapi lepas dah kenyang mula ahh main2...disembur2nya makanan...
sama sejibik macam alesha..
aduhhh rindu sungguh dah rasa...tu lah gedik gatal sangat nak jumpa mbam2...
terus kerinduan tahap kronik...
kalau tak jumpa lyana sure boleh control lagi feeling tu...
Alesha......esok umie balik ye sayang...malam kot umie sampai...
kalau alesha dah tido umie akan gomol sampai alesha bangun...
umie nak peluk cium puas2....hurmmm....

**Love rindu abg jugak tau**

Kak Shaf...thanx ya bawak lyana jumpa sone...
puas hati dapat peluk gomol di kecik tuh...
tq tq tq tq tq so muchhhhhh

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin