Friday, July 31, 2009

Papa's Girl

Bukti jelas..kemesraan anak gadis dengan papanya..
macam2 tahu2 akan ditinggalkan sekali lagi...
tak nak berenggang langsung dengan papa..
plus keadaan umie yang tak begitu sihat..
alesha sememangnya memilih menjadi anak manja papa...

He's in KL now...and i'm back to abah's hse..
alesha terpaksa dihantar ke sana..sebabnya bimbang dengan wabak H1N1..
tambah2 dia pun baru baik demam kann...
doc kata..H1N1 mudah menyerang ibu mengandung n kanak2 yang tidak sihat sepenuhnya..
so lebih baik amik langkah berjaga2 kan...saya pun balik alor setar..alesha lagi lah kena duk alor setar..so back to normal routine kalau ditinggalkan..
berulang alik drive seorang diri...huhuhuu...
**supposed kena jumpa doc anuar..supposed warded..tapi berjaya mengelak diri...
last year masa pregnantkan alesha pun kena warded masa 8 bulan..
kali nih pun nak kena warded time yang sama..no no no...masih mampu bertahan..huhu**

Monday, July 27, 2009

Happy n Teruja

Semalam gi check up kat Mahsuri...
happy dan terujanya saya coz dapat tgk gambar baby dalam imej 4D..
tapi sayang tak leh nak print lagi sebab tak begitu clear...
lagipun baby tutup muka dengan tangan..so doc kata next check up kita cuba lagi...
kata doc..anak awak nih pemalu la...hahhahaha..baguslah..
ikut umie plak ehh jadi pemalu..sebab kakak alesha dah ikut papa..ramah the tamah..
lepas tu ada satu lagi ayat doc yang buat saya teruja n happy...
Doc : ari tu saya cakap baby apa yer...
Me : boy doc..nape??
Doc: hurmm..hari tu was2 lagi kan..so sekarang dah confirm lah 100% sure..memang baby boy..(sambil tunjuk2 tutttttt)...so bolehlah prepare nama n beli apa2 yang bersesuaian dengan baby boy.
Mr Papa : nama dah lama prepare doc..dah duk panggil2 dah pun selalu..cuma nak beli baju2 je lah...
Doc : ha eloklah..dah boleh siap apa2 yang patut ni..bukan lama mana lagi pun..

arghhhhhhhhhh...bestnya...tak sabar nak tunggu saat kelahiran baby "AISY" (nama awal je boleh release...nama kedua kena tunggu baby lahir dulu...terujanya...terus lepas check up gi makan kat SR..pastu terus gi shopping baju2 baby..tak banyak pun beli agak2 je..sebab ada baju2 kakak alesha yang masih elok( kaler green, blue n white)..so sharing is caring kan...

berat baby sekarang dah 1.69kg (so dah 1.7kg lah lebih kurang)..pregnancy dah masuk week 31...so doc target by the time baby lahir..berat dalam lingkungan 3 - 3.5kg...fuhhh..another baby mbam mbam..doc tanya ada apa2 u nak tanya..
so saya pun teruslah menyuarakan kebimbangan saya..
Me : doc..berat saya naik sikit sangat le..dah minggu ke 31 tapi baru naik 6kg...saya sangat risau.
Doc : tak perlu risau..perkembangan baby u sangat positif..
berat dia pun above average usia pregnancy u which is at this stage dalam lingkungan 1.4kg...so bab berat u tu not to worry k..janji baby sihat..yg penting u jgn miss vitamin yg i bagi..

Dan semalam jugak amik darah for 2nd time..doc nak check HB..dia hope HB saya akan okay this time...apa pun saya sangat teruja...tak sabar nak merasai pengalaman kedua bersalin..
harap2 semuanya berjalan lancar dan urusan saya dipermudahkan...

**sorry no pics taken...so silalah membaca entry without pics**





Ku Di Tag....


ibu ranggi kepada 4 org puteri nih telah mengetag saya...
duh aduh....so jom lah kita layan tag2 ini....
nasib baik simple you alll...



0. Apakah yang sedang anda lakukan 30 minit yang lalu...
makan nasi goreng biasa plus teh tarik...

1. 2 jam yang lalu?
Siapkan speech Dato VC untuk function ptg ni...(tapi dah siap baru dapat tau function postponed)

2. Anda suka
tido....

3. Minggu lepas
BZ dengan pelbagai function n keje2 pejabat....

4. Tiga lagu yang boleh anda dengar berulang-ulang kali
  • sempurna - gita gutawa
  • menjaga hati - yovie n nuno
  • Jaiho
5. Tiga binatang yang anda tak suka
  • tikus
  • lipas
  • ular
6. Lima fakta tentang anda
  • suka masak
  • suka layan blog.
  • suka peluk alesha gomol alesha
  • suka makan
  • anak kesayangan abah
  • bakal mempunyai sepasang anak dalam tempoh 2 tahun berkahwin (alhamdulillah dan insya allah)
7. Tahun depan mungkin
rehat dari mengandung n melahirkan baby..hahahahahha

8. Saya tak reti
main chess..jgn ajak saya main chess

9. Saya pandai
main dam ular....

10. Kawan saya
yang paling rapat ialah kawan masa high school..frenship 4ever...

11. Saya ada
hutang tag yang banyak

12. Saya seorang
yang sangat serius especially kalau tgh bekerja..

13. Adik saya
ada 2 org..sorang lelaki sorang perempuan...dan dua2 belum kawin

14. Saya tak pernah bosan dengan (senaraikan 4)
  • update blog.
  • amik photo for blog n fb.
  • FB
  • mengunyah
15. Bilakah pertama kali anda bercinta?
14 tahun...cinta monyet

16. Perkara yang selalu orang tak percaya tentang anda
entah....tak tau kot

17. Saya rindu
arwah mama

18. Saya tak sabar
nak bersalin....nak berpantang...nak kurus semula

19. 5 laman yang anda selalu layari
blog sendiri, blogger.com, facebook, friendster, webmail unimap,

20. Siapa yang anda mahu tag?
lily, azure, nadd, kak farah, iyra, achik, tinta, zara, farhana


Saturday, July 25, 2009

Jom Pizza

Hari Khamis malam jumaat yang lepas..tetiba je mr papa ajak makan pizza...
hurmm..tekak saya rasa takde selera nak makan pizza...tapi takpe..layankan aje..
saya balik dari opis lebih kurang 6.45..singgah amek alesha..
sampai je umah terus mandikan alesha n siap dia..sebelum saya plak mandi n siap..
kali ni say acuba jugak nak ikat tocang toncet kat rambut alesha..pastu pakai getah2 pinky..
memang niat di hati nak bagi nampak girlish..hehhehe..
masa nak ikat tu memang duk diam je..baik je..sebab nya kat tangan duk sibuk main getah2..
tapi bila dah siap ikat..mulalah sibuk nak tarik toncet tu..aduhh geram je....
tapi nasib baik makan pujuk..so bertahanlah toncet tu..sampai pizza je saya terus order set pizza for two..pastu saya tambah kids meal (spaghetti carbonara)...kononnya untuk alesha..
tapi sebenarnya saya yg teringin..tapi takut mr papa bebel..cakap ahh konon2 untuk alesha..
tapi alesha makan jugak ok..banyak tul..tapi yang tak tahannya budak ni sangat buas...
keje dia nak berlari je..pastu mulut ramah tamah..semua org ditegurnya...
mr papa dah keletihan mengejar..siap buat kuar statement..
"laju tul dia lari love..tak larat nak kejar"..
hehehe...dah papa dia sprinter..harus turun ke anak kan..
dah tu nak balik mr papa siap cakap lagi kat alesha..
"Dah la alesha..tak yah lari2..penat tau..biar papa sorang lari cukup ahhh"..
hahahahhaha...tahu penat kan...
penat lagi org yang menjadi penyokong setia..sacrifice segala2nya tau....

Friday, July 24, 2009

Alesha Shleep....

Inilah aksi org yang kepenatan..
nak2 kena tunggu papa lama dalam kete...
terlentok tido atas riba umie...
Adoiii...umie yang tak tahan..mana yang dalam perut lagi..
mana yang atas peha lagi..siap landing baeeekkk punya atas perut...
double tuh....lotih den..
tapi anak kesayangan punya pasal..den relakan ajer....
Comelkan alesha tido...hehehhehe..gerrraaammm sungguh....

Thursday, July 23, 2009

Anak Manja Papa Yg Suka Bising

Jomlah layan video anak kesayangan papa yang sangat bising...
heheheheh....mulut dah tak reti duk diam sekarang nih...
ada2 je nak diborakkan...
tgk tv macam dah paham benor..
padahal papa duk layan bola tuh...
inilah yang dinamakan anak papa...
mr papa balik je..asyik nak berkepit dengan papa jer..
sampaikan makan pun nak bersuap...alesha suap papa..papa suap alesha..
umie??? sorrylah..bolayan...alesha nak papa jer...
bila nangis baru tau cari umie...kalau tak..mulut tu asyik papa....papa....papa...

** Statement Umie yang MERAJUK (SENTAP!) **

video





Tuesday, July 21, 2009

He's Back...Terubat Rindu di Hatiku...

Cheh...tajuk poyos jer kann..
lantaklah...nak kata apa pun katalah..
yang penting..saat2 masuk minggu ke-30 pregnancy ini..
he will always be by my side...sedih oooo...pregnant sorang2 dengan anak je...
nasib ada abah n bonda yang sangat memahami dan menguatkan semangat..
thanx to abah jugak yang memenuhi pelbagai kehendak tekak anak dia ni..
walaupun tanggungjawab itu sepatutnya dipikul oleh mr papa...
beshhh ooo makan sambal udang petai...sedap sangat2...

Ku Tak Ingin Lagi Berjauhan
Usah Kau Hampiri Perpisahan
Seharusnya
Kau Mengerti Kasih
Hanya Engkau Dihatiku
Andai Mampuku Menyentuh Awan
Akan Kupinjamkan Satu Bintang
Dan
Ku Pancar Seriang Gemilang
Itu Kasih Kewajahmu

Mr papa sampai ahad pagi lebih kurang 6am..kul 7.30am..mr papa temankan saya check up monthly di KKIA Bakar Bata..so mengikut firasat doc..bayi yang akan dilahirkan ini bukanlah bayi gems atau mok2..ini kerana berat saya masih tidak menunjukkan peningkatan...
dalam tempoh sebulan hanya naik 500 gram sahaja..aduhhh..letih dah ni..makan banyak dah..
mcm mana nak naikkan berat nih...dah le dekat nak posa dah..kang makin kurang naiknya..
dan jika ada sesiapa yang menyatakan badan saya nampak makin berisi berbanding pregnancy yang dulu..memang betul pun..sebabnya berat saya sebelum mengandungkan alesha ialah 60 kg dan berat sewaktu melahirkan alesha ialah 76 kg (naik 16kg)..
dan berat saya sewaktu mula mengandungkan baby ni ialah 74 kg..so tak beza banyak dengan berat waktu lahirkan alesha..berat semalam ketika timbang ialah 79.1kg..so baru dalam 5kg naik (dah 29 weeks plus plus nih..) any petua untuk naikkan berat..saya tak kisah biar lebih 80kg pun..biar nampak macam tong drum pun..sebabnya saya nak lahirkan baby yang sihat...huhuhuhu...takut dah nih....doc jangka saya akan lahirkan baby dalam tempoh 6-7 minggu lagi...so sekarang saya akan mula check up every weeks...aduhh letih lagi..
lepas tu masa kami dihabiskan di rumah jer..
huhuhu...

Monday, July 20, 2009

Pertemuan Israk Mikraj

Pic kredit to SRM

Salam Israk Mikraj untuk semua....
semoga kita semua akan mengingati sejarah solat lima waktu melalui peristiwa israk mikraj..
marilah kita sama2 meningkatkan amalam dan berbuat lebih banyak kebaikan...
Dan saya pastinya insan yang paling gembira kerana cuti umum sempena Israk Mikraj
ini menjadi saksi pertemuan keluarga...
Alhamdulillah..keluarga besar kami bersatu dengan dihiburkan oleh dua cucu kesayangan owan..

Owan + maktok..
Mommy + daddy + Ticha
Papa + Umie + Alesha
Ayang
Achik

Sesungguhnya pertemuan ini sememangnya amat sukar direalisasikan..
selalunya hari raya pun susah sekali nak menghimpunkan..
sementelah saya mengikut giliran beraya di kampung mr papa kannn...
So sememangnya saya amat happy...
Happy dapat menemukan Tisha n Alesha..
melihat aksi baik-gaduh-gurau-manja kedua2 puteri kesayangan keluarga ni..
Happy dapat bersatu kembali dengan hubby tersayang...setelah dua minggu terpisah...
Happy dapat masak2 n makan2 lunch bersama semua ahli keluarga...
menu pilihan saya, ayam masak kicap, sambal terung ikan bilis, sayur kangkung goreng belacan..
abah beli ikan keli masak sambal n sup sayur untuk cucu2 dia..bonda buat sambal n ulam...
alhamdulillah..kenyang semuanya...
happy dapat menyuapkan tisha n alesha...
dan yang paling happy...bila tgk semua org happy....

Semoga kegembiraan ini akan berterusan selamanya...
Miss my late mom...al fatihah untuk arwah...



Saturday, July 18, 2009

Cubaan Pertama....swimming Pool

Saya kan ada mentioned dalam entry sebelum ni..
agak merisau sebab alesha takutkan air..
bawak gi pantai masa balik ganu tapi alesha nangis2...
huhuhuu...so hari ni..achik dengan baik hatinya telah mensponsor pembelian swimming pool..
untuk anak buah gemok kesayangan dia...so kami ke Giant tgh hari tadi..beli kolam..
plus sedikit toys itik n ikan...masa kat giant tu alesha dah menunjukkan keterujaan..
semua benda berkaitan dengan swimming semua dia excited..
tgk je semua nak nak nak...siap tunjuk kat pelampung, kolam n bola2 yang bergantungan di siling giant...(yg dah siap di pam)..so saya mengharapkan cubaan kali ini berjaya lah hendaknya..
tak nak ahhh alesha langsung tak suka swimming kan..dah le umie memang tak pandai swim..
huhuhuu..nyesal ooo sebab tak reti..tapi umie takde le sampai takut air...hehehhehe..So hasil cubaan pertama ni..
say aboleh bersyukur panjang..sebab alesha dah nampak tak takut...
walupun mula2 tak berani bila kita dah isi air...tapi lama2 kemain lagi dia..
tak boleh dibiarkan..siap nak dive selam lagi okay..
thanx to achik yang sangat baik....
sebab belikan alesha n temankan alesha mandi...
Nampak tak betapa sayangnya acik kat alesha...
alesha pun kemain mengada2 nak suh achik suap nasi...


lepas je mandi alesha minum susu n tido sampai kul 5.30 ptg..
hehehehhe..lega umie dapat tgk Man U -Msia kat TV...
jadilah kann...walaupun mr papa duk enjoy tgk kan bukit jalil...
sampaikan satu sms pun tak masuk kan...
takpelah...redha je....dah memang peminat fanatik kan...tak leh nak kata apa dah...
apapun saya sangat happy hari ni..sebabnya kurang 10 jam lagi mr papa akan kembali ke sisi kami...yeaayyyyyyyyy.....



Friday, July 17, 2009

Alesha minum Susu...Umie Makan Tomyam

Mr papa sekarang ada di Bukit Jalil...
Petang ni akan menonton sesi latihan Manchester United...esok petang tgk game MU..
malam esok bas kul 11.30 bertolak balik ke Alor Setar...
dan kami akan menghabiskan cuti weekend (Ahad dan Isnin - Israk Mikraj) bersama2...
Alhamdulillah....nasib baik minggu ni free dan takde aktiviti Universiti...
lega den rasa...boleh melepas rindu...
Papa selalu hantar msg..rindu nak mandikan alesha...rindu nak basuh b.o alesha..rindu nak bancuh susu alesha...so balik ni umie nak rest betul2....semua papa yang kena buat termasuk bangun tengah malam...hahahahahaha...so untuk papa tersayang...silalah menatap gambar puteri sedang minum susu...sekejap je yer..habis sebotol...lepas tu kembali aktif bermain...
oowhhh..sangat memenatkan...muka ngantuk dah tu..tapi habis je sebotol..ligat balik bermain...
adoiiiiiiiiii....

Dan ini plak gambar tom yam dan udang goreng kunyit di Padang Besar..dah lama sebenarnya saya teringin...huhuhuhu..tapi mr papa kan sibuk..berjanji je...bawaknya tak pun...
so tadi saya pun membawa diri sendiri ke sana...ditemani beberapa rakan..
memandangkan hari ni jumaat lunch hour agak panjang..so terus je sepantas kilat gi sana..
order nasi putih..telur dadar...tom yam campur..udang goreng kunyit..
ais kacang sebagai penghilang dahaga....alhamdulillah..licin mak buyung ni makan..
sebab memang dah lama teringin...tom yam sangat sedap...pure tom yam Thai okay...
so sesiapa yang nak merasa tom yam sedap meh turun sini..saya bawak gi makan kat padang besar..takde hal nye nak belanja...

**pa...nanti nak gi jugak ngan pa..promise me ehhhh...**

Wednesday, July 15, 2009

Alesha n baby

Hari Ahad hari tu kan dalam pancaindera Utusan ada gambar baby Rita ngan Aidil..
back page pulak tu...so saya sangat teruja melihat aksi puteri saya...
yang tak henti2 menatap gambar baby..kalau ada iklan kat tv yang ada gambar baby pun alesha akan excited...tambah2 iklan anmum essential wardina n anmum materna (sharifah shahirah)..
memang over excited lah...so dari reaksi2 alesha ini..saya membayangkan keterujaan alesha untuk menyambut kelahiran adiknya nanti...harap2 rasa sayang dan teruja alesha akan berkekalan...aminnn...
masa tgk gambar anak rita ni...alesha tak henti2 duk bebel (dalam bahasa dia..)pastu siap cium2 lagi baby tu...siap panggil saya lagi tu...
mie...(sambil tunjuk2 gambar baby...lepas tu kiss kiss baby....
hurmmm...tak sabarnya rasa...
Sekarang saya dah masuk minggu ke 29 pregnancy...
kalau ikutkan due date..ada lagi 11 minggu...tapi kalau ikutkan pengalaman mengandungkan alesha...ada lagi tujuh minggu je lah (Saya bersalinkan alesha pada minggu ke 36)
hurmmm..setakat sekarang belum asa satu persiapan pun untuk baby...
baju apa semua tak beli lagi...adoiiii..sian baby...
umie terlalu sibuk sangat2..plus papa pun takde..so umie malas nak gi shopping sorang2...
insya allah...kalau ada yang menyatakan alaaa..baju alesha kan ada...
hurmmm..ni lah problemnya..lepas je alesha tak muat baju2 hari tu..
semuanya saya dah berikan pada cousin alesha..sebabnya sayang..alesha pakai sekali dua je..(Sebab dia cepat membesar dan membulat)...so sekarang takde baju2 yang tinggal..(baby)..yang ada baju2 bewarna pink dan bersaiz 6-12 mths....
huhuhu..takkan baby boy nak pakai kaler pink kannn..so kena beli jugak sikit2 untuk baby...
** Papa Please Take NOTE ya....

Semalam acik mms saya gambar sebelah kanan tu..ngan notes : acik rindu kat budak gemok ni..
so acik kalau merindu silalah balik ke rumah abah ye..weekends nih dua budak gemok akan ada...
gambar kiri plak saya snap petang semalam..alesha seronok je meronda ngan owan naik moto papa..saya sampai umah dari opis pun dia takde sebab duk meronda...kemain lagi dia suka dapat naik moto...so papa..motor papa tetap jalan walaupun papa takde..dun worry..kete old skewl je yang duk bawah porch tak berjalan2...


Tuesday, July 14, 2009

Ragam Alesha - Mandi Time....

Saya banyak baca dalam buku2, untuk mengeratkan kasih sayang dnegan anak adalah melalui belaian dan urutan..
sebab tu saya selalu pastikan dalam sehari sekurang2nya sekali saya akan mandikan alesha sendiri..masa ni lah saya nak tunjukkan kasih sayang kat dia walaupun saya sibuk bekerja..
so semalam..balik je keje...saya terus main2 ngan si kecik..abah ngan bonda kata dia langsung tak tido siang..so saya bawak masuk bilik..gomol2...geletek2...lepas tu peluk2 tepuk2 terus ngan alesha dan umie sekali tertido...sedar2 dah dekat kul 7 malam...terus bangun..kejut alesha..bawak kuar naik spider blue gi amik CPU abah yang hantar repair..
sampai umah confirm dah maghrib..saya mandi n solat..biarkan alesha main2 ngan bonda..
dalam kul 8 lebih gitu..saya ajak dia mandi..mulalah buat feel macam2...
dah duduk atas katil dalam bilik tu..punyalah susah nak ajak masuk toilet..dia kemain suka berguling bergolek..sampai last2 bila kita buat muka "buchuk"..dia pun ajuk balik buat muka buchuk..pastu baru nak gi toilet mandi...
Dah mandi nak pakaikan pampers lak..punyalah susah..
tak nak baring sekarang...saya malas nak pakaikan pampers drypantz tuh..
nak tido malam kan..pakai pampers zip zap senang sket...
puas la memujuk..macam2 kena bagi dia pegang nak suh duduk diam...akhirnya...dapat juga pakaikan pampers..bedakkan...n last sekali pakai baju tido...

Tapi kan...memang budak nih sekarang bikin org geram..
suka sangat buat muka macam2...sampaikan saya noticed..
abah pun sekarang suka gomol n cium2 alesha...tgk je alesha buat2 muka cute dia..
terus abah angkat dokong..gomol2 cium..pastu mengekek la si kecik nih gelak...
Sebab tu lah saya selalu rindu kan si kecik nih..
kalau duk opis rasa nak cepat2 je balik...
umie sayang alesha....

Monday, July 13, 2009

Buat Hal....

owhh ya kengkawan...
sebelum saya menulis entry hari ni..
saya nak buat announcement..
blog kawan saya ROZITA...
so kengkawan asmarians yang masih ingat ratu pecut sekolah ni..
silalah add blog beliau yer...
adress http://ietafakyra09.blogspot.com
Hari ni mood saya agak swing sket...mcm2 benda duk pk dalam kepala nih..
plus alesha yg dah mula buat hal tgh2 malam...
Malam tadi langsung tak nak tido..sampai kul 11 duk lari2 main kat luar lagi..
bawak masuk bilik paksa gak tido..last2 tertido jugak...tapi kul 1.15 mula dengar alesha duk nangis2...duk merengek2...saya tepuk slow2..nak bagi tido balik..tapi bukan dia naktido..
makin kuat alesha menangis..siap baling2 bantal...tendang2 kain selimut...
yg saya dah gabra ingat anak mimpi apa2....terus kuar gi bancuh susu..amik air zam2 sapu kat muka alesha sikit...tapi langsung tak layan..makin teruk nangis..saya bagi susu pun alesha tak nak..botol susu dicampak ke tepi...lepas tu mula duk merengek2..terdengar la sebut papa..papa...
hurmmm rindu papa rupanya...agaknya mimpi papa kot..
tapi saya memang dah noticed alesha rindu papa dia sangat2..
petang tu masa gi amik album birthday alesha yang dah siap di print..alesha tak habis2 duk tunjuk gambar papa peluk dia..papa cium dia..gambar papa...sambil duk sebut papa papa...
tapi bolayan je la...tak sangka terbawa2 sampai tido...terus saya baca ayat2 yang perlu...usap2 kepala..peluk2 cium alesha...then dah mula stop nangis..tapi tetap tak nak tido...kul 2.30 baru nak minum susu..baru mata lalok sikit..tak lama lepas tu alhamdulillah..lena jugak dia..
tapi setiap sejam ahh memang akan merengek2..memang letih sikit ahhh...
tapi takpe dah nama PENGORBANAN kannnnn....terpaksa la jugak bertahan...

Ini gambar petang semalam..sedang elok kitorang duk layan tv..alesha takde..duk main kat tepi kusyen..memang port kesukaan dia..so buat tak tau je lah..
tetiba je dengar alesha panggil..

"Mie...sambil tunjuk tangan n buat muka blurr...."
ya ampunnn..patutla senyap duk main tepung rupanya...tepung ni saya gunakan untuk alesha..
sapu di bahagian sulit and pelipat2...sebab dia kan mok2..so takut makan air naik ruam..org tua2 kata guna tepung ubi...tak sangka plak dia dah pandai bukak penutup tepung...haiyyaaa..
makin hari makin banyak akainya...habih tumpah atas karpet...
nak marah pun tak guna sebab tgk muka cute dia tu kan...
terus lah saya suh achik amik hp n snap pic ni...
dengan mata bulatnya..muka blurnya duk pandang saya...
haissshhh geram sungguh....


Sunday, July 12, 2009

Dah Mula Rindu

Semalam genap seminggu papa di Kuantan...dan alesha yang sebelum ini macam tak begitu kisahh..dah mula menunjukkan kerinduan..
dah mula buat perangai merengek2...mencari2 papa...
sampaikan semalam tgk berita sukan..ada tyson gay ngan asafa powell tgh lari..
alesha kelam kabut gi depan tv duk sebut papa papa...
hurmmm nampaknya alesha dah mula faham kerja papanya ialah berlari di Stadium..
GOOD GIRL...hehhehehe..
dan semalam jugak sebab dia buat perangai...terus video call mr papa..
dapat cakap ngan papa..terus okay..tapi once letak phne dia mula balik..
nangis2 sampai muntah2...hummmm inilah feel cucu2 haji mutalib..
dulu si Batrisyia nangis mesti muntah...sekarang turun ke Alesha pulak....
jgnlah si kecik dalam perut nih dapat "Akal" yang sama dengan kakak2 dia...aminn...


Saturday, July 11, 2009

Hari Bersama Umie

Hari ni alesha bangun lambat..sebab umie sentiasa di sisi memeluk alesha...
kul 6 umie bangun...alesha tak sedar..lepas subuh umie baring semula sebelah alesha...seronok dapat menatap wajah puteri yang sedang nyenyak tido...kul 7 lebih2 umie bancuhkan alesha susu...terus makin nyenyak tido alesha..dengan umie sekali terlelap..(That's y tak balas msg papa..sorry ye sayang)...lebih kurang kul 9 baru kami terbangun itupun sebab papa call lepas habis training..alesha ngan mata masih ngantuk2 amik hp terus kiss muaaaahhh kat skrin..
morning kiss untuk papa...hehehhe..lepas bangun..basuh muka gosok gigi...kami ke dapur..breakfast dengan maktok..owan gi pasar..kami makan roti canai..setengah biji habis kat alesha...lepas habis makan..terus umie bawak gi mandi..siap2kan alesha...maktok ngan owan nak gi hospital...check up jemaah haji..so tinggallah kami berdua..mula2 alesha layan kartun..lepas tu seronok tgk umie duk kat dapur (tgh membasuh baju2)..terus alesha ke dapur...
Inilah sebahagian aktiviti alesha di dapur..mengecahkan barang2 maktok..
peti polistrene tu ada macam2 bekas plastik dalamnya..sebelum ni alesha tak penah bukak (belum tau cara nak bukak)..sekali hari ni dah dapat plak bukak..terus main2 ngan benda2 dalam tu...mula2 takde kecah sangat..so umie layan je ahhh amik gambar..sekali lepas tu makin menjadi2 buat kecah..terus umie babap tangan..dua kali kiri dan kanan...terus merajuk duduk kat tepi tu main magical board sekejap...tanda protess...

Tapi sekejap sahaja ye..umie sibuk jemur baju..dia dah main ngan besen maktok plak..
kehulu kehilir dibawanya bekas besen plastik tuh...saya biarkan saja..sebabnya baju dah tak banyak nak dijemur...tapi mulut duk pot pet pot pet jugak ahhh larang dia jgn ke sana ke sini..bukan apa takut nanti jadi apa2 plak...
tapi saya dah faham sangat alesha ni..biar dia main puas2..jap gi confirm letih...dan terbukti saya tak penah silap...

Inilah hasilnya..kepenatan mengecah barang maktok..dapat susu sebotol....naik atas katil..dapat bantal peluk...terus zzzzzzzzzzzzzz...mak tok ngan owan pun terkejut..macam mana duk ngan umie alesha nak tido siang..kalau ngan mak tok n owan langsung tak nak tido siang..
puas pujuk bagi tido...tak jalan nyeee....hehehheheheh.....so papa...
inilah keletah anak awak hari ni...tido dah dua kali hari ni..pagi tadi..n petang ni...sekarang dah bangun..tapi duk main2 ngan acik...cuaca tak begitu elok hari ni..hujan saja..nak bawak alesha gi open playground pun tak boleh..huhuhuu..sian dia....takpelah..tgk jap2 gi nak bawak di gi mana2...Tesco ke Pacific ke...

Friday, July 10, 2009

Playtime

Seperti yang dijanjikan sebelum gi opis..
petang semalam..tepat 5.10pm saya terus gerak balik ke rumah..
sampai2 saja tgk si kecik tgh makan keropok ngan mak tok n owan..
terus lari peluk saya kiss kiss...lepas tu laju je mengangguk bila saya tanya
Alesha nak gi playground dengan umie tak???..fuhhh...memang budak ni mengingati janji sungguh..so terus saya bukak baju...mandikan n siap alesha..sebelum tu sempat call papa..
mwahhh2...papa..tata papa..sampaikan papa terkejut anak boleh cakap "Bye Papa"..
hurmmm..tu baru seminggu tinggalkan anak...
Lepas je cakap phone ngan papa..alesha dah lari keluar..ambil kasut bagi kat owan..
mintak owan pakaikan..lepas tu terus nak jalan gi kat kete..owan nak dukung pun tak nak..
Punya lah excited nak gi jalan2 dengan umie...
So tak menunggu lama since jam pun dah menunjukkan angka 6.50 pm...
Saya terus drive tanpa tujuan...duk fikir2 nak kemana nih...
last2 teringat kat giant ada marrybrown with playground...
so terus ke giant yg tak jauh mana pun dengan umah...
sampai2 je..saya nak ler gi beli fries ngan air..tapi si kecik nih dah tak sabar2 nak masuk main...

Last2 terpaksa lah saya lepaskan dia..
walaupun agak risau sebabnya banyak sangat bola2 kecik tu kan..alesha nak jalan pun tak jejak lantai...sebab bola penuh sangat..tapi surprisingly..si kecik ni tak tau takut...
selamba je explore sampai siap turun slide ala2 superman..mana dia belajar ntah...
dan alesha juga sangat peramah..sesape je yang masuk dalam tu semua dia nak buat kawan..
cuma yang tak bestnya bebudak dalam tu ala2 takut plus tak nak kawan ngan alesha..
sian tgk dia duk bagi bola..ajak kawan turun slide tapi no response..
Takpe alesha..nanti gi main ngan kakak tisya k....
Sebahagian aksi yang sempat dirakamkan untuk tatapan papa..
walaupun semalam dah cuba mms gambar..tapi ntah apa silapnya hp papa..
tak dapat receive gambar...so terpaksalah mengupdate blog nih setiap hari dengan gambar2 baru...syg..agaknya hp tu nak minta ditukar yang baru kot...hehehehhe..
so lepas tgk alesha puas main..saya terus dukung keluar..letak dalam baby chair n biar dia makan..laju je makan fries ngan milo alesha ni...
kul 7.25 terus kami bergerak keluar dan balik rumah...
alhamdulillah..sempat masuk rumah sebelum azan maghrib berkumandang...
sampai umah bersihkan diri...bagi susu..terus alesha tido dengan nyenyaknya tanpa sedar langsung...sehinggalah pukul 6.30 pagi ni...terjaga sebaik saja saya lepas mandi....dan terus tak tido sehingga saya keluar ke pejabat jam 7.10 pg td....
Happynya saya dapat spent walau sekejap masa dengan alesha..
lebih happy melihat wajah kepuasan alesha dapat bermain2 dan bergumbira...

Alesha sayang : umie sayang alesha sangat2....you're my everything dear..
sampaikan umie sanggup suruh papa jual tiket MU umie dekat org lain..sebab umie nak spent weekends tu dengan alesha....Papa...it's not that i don't love you..tapi..dalam keadaan sekarang..alesha harus diutamakan...dah tak lama lagi dia nak jadi kakak kan...so love tak nak dia rasa tersisih...i do love you sayang...love you so much with all my heart....take care tau!

Thursday, July 9, 2009

Puteri Yang Genap 15 bulan...

Minggu ni saya agak sibuk...kesian alesha...menahan mata menunggu kepulangan umie...
dah le ditinggalkan papa..umie pun tinggalkan alesha juga...
Saat saya sampai di rumah sekitar 12 malam...alesha masih setia menanti..walau mata
menunjukkan rasa kantuk yang teramat...kesian saya tgk puteri saya tu...
tambah syahdu bila saya sampai je..bibir alesha tak henti2 sebut umie...umie..umie...
dan bila saya peluk tubuh alesha...tak henti2 ciuman yang saya terima..
rindu sungguh si kecil ini dengan saya...syahdu je rasa....
Dan sekarang feel baru 15 bulan Alesha ialah..
sentiasa mahu dipeluk dan merasa sentuhan tangan ketika tido...dan alesha akan tido dengan lenanya...tapi sekali sentuhan itu tidak dirasakan..secara automatik..mata alesha akan terbuka..
Dan itulah yang saya alami setiap pagi untuk ke pejabat..sebaik saja saya tarik tangan untuk bangun dan mandi..serentak itu juga alesha akan membuka mata...
Cuma tidak menangis sahaja...dan kebiasaannya akan menunjukkan memek muka manja dan comel...minta dicium dan dipeluk...
Lepas tu bermulalah cenversation antara saya dan alesha...

Umie : sayang...umie kena gi work tau...
Alesha : huhh..(angguk) + Senyum..
Umie : alesha jgn notty, jgn nangis tau...duduk elok2 ngan owan n maktok k...
Alesha : huhh + senyum lagi..
Umie : Alesha sayang umie kan...petang ni umie balik awal..umie promise kita jalan2 k...
Alesha : sengih yang memanjang...sambil angguk laju2...

Tapi konon lah kita rasa lega kannn...dengan reaksi alesha..sekali saya dah siap masuk kereta..
alesha kat luar menangis sampai keluar2 air mata..nak ikut naik kereta...
Sudahnya..saya terpaksa bawak round dulu pusing2 taman...
sambil terus bercakap2 dalam kereta...
dan kali ni lepas pusing je...bukak je tingkap kereta..alesha terus "sua" tangan nak pegi kat owan..sambil tersengih2....terus hilang air mata..memang sangat drama...
Tapi alhamdulillah...petua yang diberikan kakak saya di Perak sangat menjadi...
Sepanjang dalam kereta..saya bacakan surah Al-Fatihah, Al-Ikhlas, An-Nas dan Al-Falaq di belakang leher Alesha..pluss ayat kursi dan selawat Nabi..sambil hembus di leher saya bercakap2 yang saya terpaksa bekerja tetapi saya sentiasa dekat dengan alesha...alesha kena behave dan sentiasa ikut cakap mak tok dan owan..
Dah banyak kali saya cuba..dari duk nangis2 sebelum tu..once dah dibaca..alesha terus berubah..
Alhamdulillah...

Lagi akal 15 bulan alesha..dah banyak vocab yang boleh disebut..contohnya..kartun..jatuh...
woooo...sangat teruja saya..apabila alesha ambil remote astro bagi kat tangan saya sambil sebut kartun....tak sabar nak tunggu alesha petah bercakap...pasti banyak mulut macam papanya jugak....

**Untuk papa di Pahang..alesha tak akan bercakap sepatah pun kalau voice call..so jika berhajat untuk bercakap dengan anak..sila pastikan Video call yaaa...**

Wednesday, July 8, 2009

Keindahan Pantai....

Wohooop....Wohooop....Wohooop....Wohoooop...
"mari kawan2ku semuanya ke pantai...hiburkanlah hati yang sedang duka lara..."

hehehehhe...nih lagu feveret Dato VC..keindahan pantai..
suka nor dia ngan lagu nih....kalau ada function confirm akan nyanyi lagu nih..
and all the staff kena lah buat poco-poco back up...
ooppsss...lari tajuk daaaa...sebenarnya dah lama nak buat entry nih..
tapi tak berkesempatan...
Nak balas komen kengkawan pun tak sempat...
saya kan bz...dengan berulang aliknya setiap hari..penat oooo...
emosi pun mulalah tak stabil...

Kesibukan melanda..plus pc di umah abah mengalami kerosakan..
beberapa hari selepas saya menjual set desktop saya kepada kawan acik..
puncanya kilat sabung menyabung...
kesalahan harus ditanggung sepenuhnya oleh encik sabrosa..yg kononnya mengupdate antivirus..dan membiarkan pc terpasang (sebab update) tetapi tuan yang mengupdate meninggalkan rumah ke stadium untuk menonton bola..makanya apabila kilat sabung menyabung...lantas menyambar terus menjahanamkan set pc abah...(Actually semua komputer di taman saya yang ter "on" sewaktu kejadian mengalami kerosakan akibat kilat...
mujur tak terbakar..syukur alhamdulillah....
Okay back to pantai...gambar ini dirakamkan di Pantai Kemasik, Terengganu waktu kami balik bercuti..kan ke saya memang teringin sangat2 nak ke pantai..
bukan sebab apa pun..cuma nak test alesha..suka air atau tak...
sebabnya saya dapat merasakan alesha mengalami gangguan "emosi" dengan air..
agak fobia dan takut...mungkin disebabkan kes hampir terlemas di bathtub hotel...sebenarnya sikit je pun..tak de lemas mana pun..sebab papa duk pegang kan..tapi ntahlah..since hari kejadian tu memang alesha takut sangat ngan air...
so saya pun ajak mr papa ke pantai untuk ngetest..dan hasil ujian terbukti GAGAL...
Alesha menangis je sebaik sahaja dijejakkan kakinya ke air...
even dalam dukungan mr papa pun dia nangis..
memburukkan keadaan dalam dukungan saya pun..di tepian pantai..sedang mr papa menyelam dan berenang alesha akan menangis seolah2 memanggil papanya naik..takut papa lemas ahh kiranya...beria2 nangis...sudahnya..kami di pantai sekitar 20 minit je...
terus ke toilet..bersihkan diri..tukar baju n breakfast..
Gambar2 dia atas membuktikan ketakutan alesha terhadap air..
hurmmm...alesha please...jgn ikut umie ye sayang..umie tak pandai berenang...
tapi umie nak alesha boleh berenang...aduhhh..kena tunggu betu2l besar n cerdik sikit ni..
untuk ujian kali kedua...

Monday, July 6, 2009

Drama Sebabak Alesha....

Alesha memang drama queen..leh jadi pelakon..
semalam kami ke Shahab nak hantar papa naik bas...
Kepada yang belum maklum..papa alesha akan berada di Kuantan sepanjang dua minggu ini..pastu balik kejap...pastu gi balik untuk training sampailah Ramadhan menjelma..
so saya ngan alesha kena persiapkan diri lah kan....
so kisahnya semalam ke Shahab lah kami...alesha sikit punya bikin drama..
ala2 sedih nak kena berpisah dengan papa...peluk kemain lagi tak nak lepas..
saya dukung pun tak nak...pastu siap teruja tgk bas2 yang besar...
duk tak habih2 mengurut dada sebab terkejut dengan bunyi bas yang sangat bising..
masa papa dah naik bas..saya drive sengsorang balik..
alesha kat sebelah...tapi mulut duk tak henti2 papa papa papa...
layankan aje...balik umah pun gitu...siap gi kat pintu duk papa papa papa..
kononnya nape la papa tak balik kan...tapi semua tu propa je...
sekali owan kesayangan balik masjid...
terus berubah...
tak caya tgk ahhh gambar nih...
Kemain lagi ceria siap gelak2 lagi duk tolong owan kira duit tabung masjid...
suka sungguh...dah habis kira2..siap kiss kiss kiss owan lagi...
pendek kata takde langsung lah cari papa...
hurmmm..inilah antara sebab utama kenapa saya pilih duk di Kedah...
alesha sangat manja ngan owan n maktok..
so daripada duk biar dia merindu papa..baik duk umah owan..
at least terisi masa alesha dengan owan n maktok..
nak nak owan memang sangat sayang kat cucu separuh gemok dia tu..
biarlah saya penat sedikit terpaksa berulang alik..
asalkan alesha dalam keadaan selamat sejahtera...

to my mr papa : love akan buat entry pasal alesha insya allah setiap hari seperti yang papa mintak..jgn tak baca tau...love you so much...all the best sayang...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin