Saturday, September 26, 2009

Majlis Cukur Rambut


Alhamdulillah...
Lil Aisy dah selamat dibotakkan...
Lil Aisy luruh pusat genap tujuh hari selepas dilahirkan..
sama macam kakak alesha..dan kalau ikut abah terus dibotakkan hari ketujuh juga..
tapi memandangkan mak bidan keberatan mencukur rambut pada hari selasa..
so majlis ditangguhkan ke hari khamis...yakni hari kesembilan lil aisy dilahirkan...
proses mencukur rambut agak lama jugak memandangkan rambut lil aisy yang banyak dan lebat..tapi akhirnya selesai juga setelah tiga ali bertukar mata pencukur...



Takde majlis besar2an pun..cuma sedikit pulut kuning yang dihidangkan bersama kari ayam..
then ayang alesha buat spaghetti...so sesape tetamu yang datang on that day semuanya dihidangkan dengan menu diatas sahaja...


Wajah lil aisy betul2 seiras wajah mr papa selepas dibotakkan..
memang anak papa lah lil aisy ni...yang beza cuma hidung n bibir...
part ni memang lil aisy ikut umie...heheheheheh...sorry papa....

berat lil aisy sekarang dah 3 kg - ditimbang 10 hari selepas dilahirkan..
alhamdulillah..dah nampak besarnya lil aisy...suka sangat2...
tak sabar nak tunggu lil aisy membesar dan membulat macam kakak alesha...



Sunday, September 20, 2009

Aidil Fitri 1430



Wow...tahun ini saya beraya dalam pantang selepas 5 hari melahirkan lil' aisy... heheheh..
walaupun dalam pantang..tetap okay..nak pakai baju raya...
nak posing2 hari raya...mana boleh miss...
dan yang paling penting TETAP menjadi chef...hahahahha...
ramai org bising2...tapi nak buat mcm mana..kena jugak buat...
pagi2 saya bangun masak lontong...then siap potong nasi himpit n ketupat letak dalam bekas..
pastu mandi n siap..lepas saya siap..saya mandikan dan siapkan lil Aisy plak..
alesha mommy yang siapkan..tema tahun ni semua COKLAT...
dengan Lil Aisy pun pakai warna coklat...
lepas siap semua bermaafan sesama ahli keluarga..then posing time..tapi posing satu family...abah+bonda, abang+kak shana+tisya, Saya+mr papa+alesha+lil Aisy, Achik n Ayang tak sempat nak buat..
sebabnya nurse Klinik Kesihatan datang nak check...lepas check tu..
bonda plak ikut adik2 gi ziarah kubur..plus saya pun kena bawak lil Aisy screening jaundice...
alhamdulillah..jaundice dah berkurangan..nak diikutkan dah bebas...tapi sebabkan berat lil Aisy cuma 2.6kg..
so a bit risky..nurse tu suruh datang screening lagi sehingga lil Aisy cukup seminggu..takpelah..
prevention is better than cure..
balik klinik ada tetamu datang ziarah..kawan masa sekolah dulu..plus mak sedare..
lepas siap tu masuk dapur semula ngan abah masak nasi tomato, dalca...sebabnya bonda belum balik..
so terpaksa jadi chef lagi sekali..hehehheh...
dah siap tu barulah duk baring2..rehat2...bila org datang..keluar kejap..lepas tu masuk bilik semula...dan sekarang...layan blog.....
gila sempoi punya pantang....hahahhahahah..

Okaylah...lil Aisy nak menyusu...salam aidilfitri kengkawan....

Saturday, September 19, 2009

28 Ramadhan - Salam Aidilfitri


Kepada semua blogger..
pengikut setia..pengikut senyap..
pembaca..dan pelawat...DIAMILIKKU..

"SALAM AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN"
Ikhlas dari kami sekeluarga..

Maaf jika ada sebarang salah dan keterlanjuran sepanjang perhubungan di alam maya ini..
Jika ada blogger yang berada di Kedah dan ingin mengunjungi kami amatlah dialu2kan..
Kami sekeluarga beraya di rumah abah di Taman Muhibbah Alor Setar..

Friday, September 18, 2009

28 Ramadhan - Jaundice

Hari ni lil' Aisy kena gi buat screening kat klinik...
screening untuk jaundice...reading hari ni 132..masih di paras yang tidak membahayakan..
tapi we have to be extra careful..sebabnya lil' aisy ada faktor risiko..
sebab beratnya cuma 2.6kg...so setakat sekarang..macam2 petua yang org bagi kami amalkan..
mandi air daun hujan lebat, air daun kucai..letak aloe verra kat dahi..semuanya untuk pastikan lil' aisy bebas jaundice...
esok lil' aisy kena gi repeat screening lagi...harap2 reading turun...
nurse nasihatkan supaya umie banyakkan breast feeding lil' aisy..tapi apakan daya..
umie dah puas usaha..berurut..bertungku...tapi susu tetap tak nak keluar...
tapi umie tetap bagi lil' aisy hisap..dengan harapan susu akan bertambah banyak...
psikologi memainkan peranan jugak kan...umie kena sentiasa berfikiran positif...yeszzzaaa...
do pray for me ya frens..

Ramadhan 26 dan 27 - Aisy dan Alesha

Saya sangat terkejut..coz alesha menjadi seorang kakak yang matang..
she behave like a big gurl...alhamdulillah...syukur..
walaupun begitu kadang2 masih ada rengekan2 manja..especially dengan kepulangan achik n ayang..tapi dari segi reaksi terhadap adik..memang sangat behave..
kiss, tepuk adik while adik nangis..semua tu membuatkan saya sebak..
dan lagi satu aksi yang menunjukkan alesha matang..
bila minum air dan air tertumpah..dia akan cepat2 bangun ambil towel kecil n lap semua tumpahan air tu...i'm so proud of u kakak...
Lil' Aisy pulak so far alhamdulillah..tidak menimbulkan masalah..
tido malam nyenyak sekali..bangun setiap 3-4 jam untuk menyusu..
sian lil' Aisy..susu badan umie tak banyak..tapi tetap jugak dihisapnya...
umie akan berusaha untuk membanyakkan susu badan...
so far lil' aisy cuma menangis waktu mandi n terlalu lapar je..selain daripada tu alhamdulillah..
umie bersyukur sangat2...saat melahirkan pun senang..saat menjaga pun setakat skrg menyenangkan umie..umie doa sampai ke akhir pantang lil' aisy akan behave seperti ini..
i love you sayang...
Sebahagian gambar aksi2 kakak n lil' aisy..
so sweet of them...
Bahagianya rasa bila dah punya sepasang anak...
sebuah keluarga bahagia...
Terima Kasih Tuhan atas kurniamu ini..

Wednesday, September 16, 2009

26 Ramadhan - Kelahiran Yang Dinanti

Alhamdulillah...syukur saya panjatkan pada Allah atas kurniaan ini...
Setelah sembilan bulan menanti..akhirnya putera sulung (cahayamata kedua) kami selamat dilahirkan...
Aisy Mifzal Bin Nazmizan nama yang bakal diberikan untuk putera kami ini..
Yang membawa maksud Yang mewah dan Teramat Mulia...
Nama ini telah lama kami simpan..semenjak sebelum kelahiran Daniya Alesha lagi..
Dan kini lengkaplah hidup kami sekeluarga selepas dikurniakan sepasang cahaya mata pengikat kasih saya dan mr papa...

Kronologi kelahiran Aisy Mifzal:
8.00 am - Tiba di Mahsuri Medical Centre - proses pendaftaran..
8.30 am - Check up dan CTG jantung baby
9.15 am - Doc Annuar check bukaan and masukkan ubat induce..
10 am - Dipindahkan ke wad untuk berehat
11.00 am - contraction bermula...setiap 15 minit...
11.50 am - Turun tanda (darah)..
12.05 tgh - Doc Annuar datang check..pindah ke labor room semula..untuk proses kelahiran
12.35 tgh - Dimasukkan ke labour room, drip dipasang...
1.00 tgh - Contraction yang tidak tertanggung lagi..tapi masih mampu menahan..sampai satu ketika seakan ingin meminta epidural..tapi selepas dicheck bukaan sudah 7cm..sayang pula..so nurse cucuk pethadine...
1.35 tgh - bukaan sepenuhnya 10 cm
1.40 tgh - Doc Annuar turun...prosedur kelahiran dimulakan..
1.49 tgh - selepas tiga kali push...lahirlah aisy mifzal ke dunia dengan tangisan..hehehhe..
Umie pun keletihan..terus ketiduran...tak sedar doc jahit semua..sedar2 pukul 3.15 pm..kakak alesha datang cium umie...

Tuesday, September 15, 2009

25 Ramadhan - Hari Yang Ditunggu


Wajah cute ini akan saya tinggalkan sebentar lagi...
pemilik wajah ini masih setia beradu di pembaringan..
saya tidak pasti apakah wajah manis ini akan bangun dan menghantar saya...
Tapi jauh disudut hati saya doakan agar puteri ini akan terus lena kerna meninggalkannya akan membuatkan saya sebak..

Insya allah...jika semuanya berjalan lancar..dan jika semuanya diizinkan Allah...
Puteri ini bakal menjadi kakak dalam tempoh kurang beberapa jam sahaja lagi...
Sayu dan pilu sebenarnya apabila memikirkan status kakak yang dipegang pada usia baru hendak menginjak 18 bulan...tapi saya percaya..ini semua rezeki Allah...insya allah..
saya yakin puteri sulung saya ini mampu menggalas tanggungjawabnya...

Semenjak kebelakangan ini..anak kecil ini semakin keletah..
semakin menghiburkan..dan semakin matang lagaknya...
Namun ada kalanya masih terselit manjanya...aduh...macam mana agaknya saya hendak membahagikan kasih antara tiga insan yang saya ibaratkan nyawa saya...
mr papa - semakin hari semakin mendalam cinta saya padanya...
alesha - tiada yang lebih bermakna dalam hidup selain melihat anak kecil ini membesar dan gembira...
Baby - umie akan pastikan baby dan kakak sentiasa mendapat kasih sayang yang adil...

Ya Allah...
kau permudahkanlah urusan ku hari ini..
kau berikanlah aku kekuatan untuk melahirkan zuriat kedua kami..
kau limpahkanlah rahmatMu ke atas keluarga kami ya Allah..
Tiada lain yang aku pinta..Ya Allah..
melainkan usia yang panjang untuk terus menjalankan amanah dan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu...serta kurniakanlah padaku zuriat yang sihat dan sempurna sifatnya...serta bakal membesar menjadi insan yang soleh/solehah..
Amin.


Sunday, September 13, 2009

23 Ramadhan - Menghitung Detik Waktu


37 minggu 5 hari kini usia kandungan saya...
Dan hari ini sekali lagi saya sedar...
ketentuan Allah tiada siapa yang mampu mengubahnya..
Jika telah tertulis di Loh Mahfuz begitu maka begitulah jadinya...
Saban hari saya berdoa agar tidak perlu melalui pengalaman induce untuk kelahiran kali ini..
Tapi siapalah saya untuk menidakkan apa yang telah Allah tentukan..
PERCAYA KEPADA QADA' DAN QADAR' Allah kan terkandung dalam salah satu Rukun Iman..
Apa lagi yang perlu saya persoalkan???
Terima dengan hati yang terbuka dan redha sahaja...

Lawatan entah untuk kali keberapa ke Pusat Rawatan Mahsuri pagi tadi..
merungkai segala persoalan dan kekusutan di minda saya..
sebaik sahaja berbaring di katil untuk scan baby..saya sudah merasakan debaran..
sebaik sahaja doktor menggerakkan tombol scan..jantung saya seakan terhenti..

Katanya, "kedudukan baby memang dah bersedia..ayuh kita check air ketuban...kena check empat penjuru ya..."

Penjuru 1 - tiada masalah, penjuru 2 - juga tiada masalah, penjuru 3 - agak kecil ukuran tapi masih boleh diukur..tetapi sebaik tiba di penjuru empat...

Doc : hurmm..takde tempat nak ukur..sini tak boleh sebab takde air di sini..cuma tali pusat..it's okay..let's try kat sini...

And the final result ....5.4...

Doc : Air Ketuban dah kurang ni...dari 8.6 dah turun ke 5.4..jumlah yang normal kena melebihi 7..kalau 5-7 itu memang border line..kalau bawah 5 memang tak boleh nak buat apa dah..kena bersalin hari ni jugak...i'm not happy with this result...come turun dulu kita discuss...

OMG..berdebar sungguh rasa waktu tu...sebaik di meja doc check kalendar...yg mr papa tak habih2 duk sebut tarikh 20092009...doc geleng2...nope..tak boleh...(kata nya)

Doc : I'm Not happy to let you go...so i give you time to relax..come back on Tuesday...datang untuk kita induce n you have to deliver okay...tapi dalam masa sama doa moga sakit datang sendiri atau turun apa2 tanda...

Selasa 150909 - Tarikh yang sentiasa diraikan saban tahun sejak saya di matrikulasi UKM...sahabat karib saya, Surina Sulaiman menyambut ulang tahun kelahirannya pada tarikh tersebut...sejak tahun 2007 ia menjadi tarikh yang istimewa untuk saya raikan...cuma..sejak masing-masing menginjak dewasa..mula bekerja..tarikh itu terbiar sepi..hanya kiriman sms dan ucapan selamat yang menjadi pengganti diri...saya tak lupa..tetapi masa membataskan segalanya...dan kalau betul lah baby akan dilahirkan pada tarikh itu..nyata, saya akan terus meraikan tarikh istimewa itu sehingga ke akhirnya bersama darah daging saya sendiri...

Kawan2 - saya tahu saya tak sempurna...jadi maafkan lah segala ketidaksempurnaan saya...
saya mohon dihalalkan segala makan dan minum atau hutang piutang saya...jika ada apa2 berlaku kepada saya, dan anda ingin menuntut hutang piutang anda dengan saya, harap dapat bertemu dengan suami saya...Doakan saya selamat dan baby saya juga selamat..saya ingin terus hidup..ingin terus mencurahkan kasih sayang saya buat suami tercinta dan anak2 tersayang...

Saya bersedia sepenuhnya...alhamdulillah...jika esok tidak memberikan sebarang kemudaratan...saya bersyukur kerana terus mampu menjalankan ibadat puasa selama 24 hari...jadi hanya tinggal 5 hari yang perlu diganti...alhamdulillah..sesungguhnya aku bersyukur padaMu Allah....

Semoga Baby saya selamat dilahirkan pada genap 38 minggu kandungan ... dan semoga saya juga selamat menempuhi perjuangan..

Kawan2 doakan saya...

Saturday, September 12, 2009

22 Ramadhan - Mr Papa

What I Love Most About You...
Your eyes
which first held me captivated
where I stood.

Your smile
to dazzle the sun
and warm every corner of my soul.

Your voice
like a sparkling mountain stream
which flows into my heart.

Your walk
and the way your gracefulness
takes my breath away.

Your hair
about which I dreamed
cascading into my face
as you leaned over me.

Your hands
whose caress I crave
to hold my face
in their tenderness.

Your arms
I long to have around my neck
as you pull me close
to your warmth.

Most of all
everything you are
changed the way I feel about my life.

I love you.


Kesian mr papa...tiap2 hari training...bukan setakat joging bodo2...tapi buat speed..buat macam2...kalau saya confirm boleh pengsan...pagi dan petang kejenya training je..dan dalam masa yang sama masih menjalankan tanggungjawab seorang suami....
laundry...jaga alesha...hurmmm...i really love you sayang..thanx so  much for
verything...sorry ye sayang...abg lagi banyak buat keje rumah dari love...huhuhu..segan sangat2 sebab love banyak menyusahkan abg...insya allah...love akan berusaha menjadi isteri yang terbaik untuk abg....sama2 kita doa agar rumah tangga kita kekal bahagia selamanya hingga ke hujung nyawa ye sayang..semoga kehadiran baby baru nanti akan menambahkan seri rumah tangga kita yang dah sedia meriah ngan telatah alesya....


Thanx NAJIB sebab amik gambar hubby aku....



Thursday, September 10, 2009

20 Ramadhan - Macam2 Kenangan

Hurm...dah 20 hari kan kita berpuasa..
sungguh pantas kan masa..sekejap je rasa..dah nak masuk 10 malam terakhir..
malam2 yang dikaitkan dengan lailatul Qadar...
yuk kawan2...kita kejar pahala yang dijanjikan Allah untuk seluruh hambaNya..
tahun depan belum pasti kita diberikan peluang untuk bertemu dengan bulan Ramadhan lagi kan...
Macam2 kisah dan kenangan yang saya nak coretkan dalam entry ini..
tapi ikut yang terdaya je ye..sebabnya kejap lagi nak gi mandi siap n gi keje...
Kisah 1 - 090909
Semalam msg pertama masuk dari ayang SRM..
mornin'..umie kalau bersalin hari ni bgtau ehh..
090909 kot...hahahahha..
lepas tu sepanjang hari ramai yang duk msg n tanya tak mau bersalin hari ni ka..tarikh cantik tuh...daddy (my big bro) siap suh pi induce untuk bersalin...no no no..
biarlah baby kuar naturally kan...baru feel..lagipun baby nak kasi can umie puasa..

Kisah 2 - Alesha dibawa lari
 Semalam, balik dari opis memang saya tido je..sebab tak tahan menanggung sakit...ingatkan memang dah nak bersalin..tapi seperti biasa..hanya amaran tsunami tahap skala ritcher 2.2 sahaja...hahahah..lepas tu pengasuh alesha di perlis call mr papa nak bawak alesha kuar...ishh dah lewat..dah dekat nak berbuka..tapi takpelah..layankan aje...so duk sembang2 ngan abah...ishh depa nih bukak posa dalam kete ka satgi..kedah nak balik perlis sejam jugak ni...so abah pun suh sedia bubur lambuk satu bekas ngan sudu untuk diorang untuk bekalan berbuka...tapi hampehhhh..memang depa dah plan nak berbuka kat luar..sudahnya kul 9.45 baru alesha balik..melepasssss umie nak makan laksa kat alor setar mall...huhuhuu...

Kisah 3 - kenangan berbuka dalam kete
Bila dah sembang2 ngan abah..maka terkeluar lah kenangan berbuka kami dalam kete..dulu masa saya tingkatan 1..my big bro dah form 4..so dia dapat tawaran ke MRSM Beseri di Perlis...tapi punyalah problem nih..(sampai abah kata..paling susah bela abang ahhh....bro no more ayat kami kannn abang)...tiap2 minggu abah kena ke MRSM bawak bekalan air bersih bertong2 untuk "SON OF THE GUN" dia nih...sebabnya allergick ayaq perlis...dah gini kisahnya maka bulan posa pun abah terpaksa pi jugak la..kadang2 saya ikut..kadang2 abah ngan mama ja..makanya bawak la bekal abah ngan mama ni..untuk bekalan bukak posa dalam kete..kadang2 kat kerpan..kadang2 kat ayer hitam..kadang2 kat alor janggus...biasanya kurma, air teh (dalam tupperware warna oren..ingat lagi saya) plus kuih2 sikit...
Selain hantaq kat abg..ada jugak hari2 yang abah duk pi hantar makanan kat anak2 angkat di kat Taman Mahsuri...mama kalau masak memang berbagai2 jenis bulan posa ni..maka berantaqlah merata..so selalu jugak ahh bukak posa dalam kete...

Dah besar panjang pun saya ada xperience bukak posa dalam kete tau...
masa tu puasa tahun 2006..baru duk hangat bercinta ngan mr papa..dia approach saya bulan posa tahun tu...dalam bulan posa tu jugak kami plan nak bertunang lepas raya..so bulan posa tu kiranya tgh angau la..tiap2 hari ni dari shah alam saya drive pi bukit jalil..sebabnya mr papa nak berbuka sekali..dia sibuk training..so keje sayalah mencari kuih2 sikit ngan air...duduk kat bangku MSN..berbuka ala kadar..then kami solat pastu baru kuar cari heavy food..macam tu lah rutinnya..weekend ja meriah sikit..sebab kami berbuka kat umah big bro kat shah alam atau berbuka di luar...
tahun pertama kawin 2007 pun lebih kurang gitu gak..saya mengandungkan alesha masa tu 2 mth plus..duk berulang dari shah alam ke bukit jalil..berbuka sama2..pastu balik ke kajang...walaupun letih tapi seronok...
tahun ni pun saya jugak yang berkorban..huhuhu...berulang dari perlis ke kedah..walaupun sarat kannnn...semata2 nak kasik can kat mr papa training dengan tenang di std darulaman...tak yah rushing2 balik perlis...heheheheh..tahun depan tak tau la mcm mana...
Kenangan 4 - Berbuka Sebagai Reporter
Paling seronok dalam hidup masa jadi reporter..meriah sungguh..tiap2 hari berbuka mewah je...nak2 saya plak reporter desk ekonomi..makanya banyakla syarikat, bank yang anjurkan majlis berbuka...boleh kata pack tiap2 hari...
tapi kalau tak berbuka di luar2 pun..saya tetap seronok berbuka di Utusan..meriah sangat2...kami akan berbuka beramai2 kat Ballroom Utusan (foyer je pun)...amik makanan ala2 buffet..biasanya nasi, dua atau tiga jenis lauk...kuih2 sikit...duduk kat meja panjang..ramai2 tunggu azan..then berbuka sama2...tapi yang tak bestnya..time nih la reporter2 n bos2 lelaki boleh tau sape bendera merah..ye lah..foyer tu betul2 sebelah surau..sape yang lepas makan tak gi surau confirm ahhh bendera berkibar megah di angkasa..hahahah....owhh rindunya nak jadi reporter...sungguh...satu2nya kerja yang paling saya enjoy dan happy...
Banyak lagi kenangan nak diceritakan...
nanti2 lah yer...time to mandi n siap ke kerja...chow...
owhh adakah saya akan bersalin hari ni??? tungguuuuu update yer...
Bismillahirrahmanirrahim....  









Wednesday, September 9, 2009

19 Ramadhan - Si Comel Alesha...


Alesha sibuk nak ikut papa solat...
siap pakai songkok...beria sungguh dia nak solat nih..
tak sedar songkok papa besar tak hengat..asal jatuh je pakai semula..
lepas tu beria nak sujud..adoi...from one part saya syukur sangat2..alesha ada kesedaran tentang solat..tapi bab pakai songkok tu yang meresahkan sikit...pakai telekung tak nak..
nak pakai songkok jugak..nak buat guane nih..

Ada lagi satu video yang saya nak upload...tapi kan..terbalik la video tu..
upside down..susah kengkawan nak view..
dan saya tak pandai nak ubah..
takpelah..nanti saya rakam lain ehhh....

Tuesday, September 8, 2009

18 Ramadhan - Ragam Kakak











 Update :
saya mengalami mild contraction berulang2 kali..tapi sehingga ke saat ini masih belum ada sebarang tanda2 yang saya akan bersalin..tiada pendarahan, tiada air ketuban yang keluar..tipulah kalau saya tak risau...tapi nak buat mcm mana...dah Allah tentukan belum masanya untuk saya bersalin...apa2pun saya bersyukur terus mampu menjalani ibadat puasa...

Gambar ini dirakamkan kelmarin...alesha tgh tensen sebab saya duk sibuk nak amik gambar dia..padahal member dah tak sabar nak masuk car ngan papa n achik...hehehehhe...muka kelat jer anak umie ni tau..sampaikan saya suruh senyum pun tak nak...ada dua video alesha saya nak updatekan..tapi saya cari butang upload video tak jumpa..ayang..apa yang anda dah buat ngan blog kakak..sila betulkan balik...

Sunday, September 6, 2009

16 Ramadhan - Terus Bertahan


Hari ni saya ke mahsuri...check up appointment ngan doc anuar..
Doc : okay..macam mana skrg..ada apa2 masalah?
Me : takde doc...cuma rasa sakit2..kengkadang keras di perut...
Doc : normal la..awak dah minggu 36 ++ dah kan...puasa okay?
Me : alhamdulillah..masih bertahan...
Doc : okay kita check bp, timbang then scan ok...
so rotine check up diteruuskan..
bp normal...berat statik (tak naik)..then terus ke katil untuk scan baby...
Doc : okay..kepala dan kedudukan baby skrg berada pada kedudukan tepat untuk deliver..awak nampak ni?? berat baby pun dah 2.8kg...anak sulung dulu berapa kg?
Me : 3.05kg..dia lahir masa 36 weeks plus...
Doc : oic..normal kan..?
Me : yup..
Doc : okay..nampak macam air ketuban dah kurang..jom kita ukur air ketuban..
normal jumlah air ketuban kena lebih 7 okay...kita akan check di 4 penjuru perut...okay ni tali pusat baby..untuk ukur tak boleh ada gangguan..so kena cari tempat yang free dari tali pusat...dah settle..hurm..jumlah air ketuban awak 8.2..just nice je ni..so you have to stand by okay..
Me : baby still tak nak tunjuk muka ke doc?
Doc : hurmm seems macam tu lah..muka baby betul2 dekat pintu rahim dah...
So next week datang check up macam biasa..on Sunday..but you have to be ready..minggu ni kalau ada tanda2 apa2...waterbag pecah atau ada darah..atau ada rasa contraction terus datang..tak boleh delay..
Me : okay doc..thanx..sini 24 hours kan??
Doc : (Smile)..hospital bersalin memang kena 24 hours...

Hurm..so saya kena bersiap sedia je lah skrg ni...
kalau ikut sejarah alesha memang saya dah bersalin time ni..tapi skrg masih terus bertahan...harap2 dapat terus bertahan...tapi kalau dah tertulis baby akan sambut raya ngan umie n papa...lagi best....
  
Ni gambar kakak yang tertido keletihan..sian anak umie..heheheh..
tadi bawak alesha gi beli baju raya..alesha dah bikin drama daaa...
dia geram tak dapat main kat playground terus papa angkat..papa kena gigit...
yg si papa plak tambah buat drama..menjerit tak hingat..semua org kat shopping cmplex tu pandang je..alesha lepas dengar papa jerit terus ahhh nangis sekuat hati...adoi laa....
tu baru sorang..macam mana nak jaga dua orang ni???






To those yang nak tgk rupa saya terkini..
hurmm silalah tgk gambar di atas ye..dirakamkan di depan restoran pizza hut n kfc 24 hours di tgh bandar alor setar...ayang alesha belanja pizza..tapi take away ahhh..
so berat terkini saya 82kg (gerun rasa)...harap2 boleh le turunkan lepas bersalin..
huhuuuuuu...
Sementara tunggu pizza..layan si alesha main kat playground..
kat sini pun bikin drama juga..lepas kita bawak masuk kereta..alesha mengamuk2..
tak puas main..terus papa kena gigit lagi..
adoyaiii..asyik menggigit je...risau sangat digigitnya baby nanti...



15 Ramadhan - Tercapai Sudah

Separuh bulan Ramadhan telah kita tinggalkan..rasa macam tak percaya saja..
petang tadi duduk saja2 ngan bonda duk borak2..hurmmm..macam cepat je kan masa..
esok dah masuk hari ke-16...tadi tgh hari gi Tesco..dah berkumandang lagu raya..
rasa mcm tak best plak...tapi apa2 pun saya bersyukur sebabnya dah 15 hari puasa ni..saya masih terus bertahan...Alhamdulillah...
esok 6 Sept saya akan ke Mahsuri untuk check up..
berdebar plak rasa..hari ni baby agak aktif bergerak..sakit pun kurang..
kata org tua2..kalau baby aktif lagi bergerak tandanya lambat lagi nak bersalin kan..
hurmmm..harap2 mcm tulah..saya nak sangat sempurnakan puasa tahun ni..
manalah tau..tahun depan tak berkesempatan bertemu dengan bulan Ramadhan..
ajal maut jodoh pertemuan semuanya di tangan tuhan kan..
Tapi apa pun saya berdoa moga terus dipanjangkan usia agar dapat saya melihat anak2 saya membesar dan menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat...
 
Hari ni jugak saya dah berjaya menunaikan hajat terakhir..nak makan ketupat palas ngan rendang...bukan apa takut terbersalin awal kan..nanti terliyor plak tgk org duk makan ketupat palas...semalam dalam hujan lebat..mr papa meredah hujan hingga basah kuyup nak gi beli ketupat palas di Pekan Rabu..sampai2 je terus nampak gerai jual ketupat..tanpa lengah terus gi amik plastik n isi ketupat tu..bukan apa..
mr papa takut ada sorang lagi customer habiskan ketupat yang tinggal tu..
"thanx sayang..."
balik umah basah kuyup dah..sian plak saya.."sorry ye sayang"..
hari ni bonda masakkan rendang merah favourite saya...saya plak menunaikan permintaan mr papa untuk buat puteri mandi..this is the first time saya buat kuih ni..
makan apatah lagi..memang tak penah..so saya google dalam internet..
agak2 je buat..kiranya main belasah je..mr papa plak takde gi training..
so masa berbuka tu berdebar jugak..tapi bila mr papa kata sedap n betul ahh ni kuihnya..
baru lega rasa...sekurang2nya bukan saya sorang je yang tercapai hajat nak makan..
mr papa pun sama..FAIR n SQUARE rite?
Esok saya akan melakukan cubaan scan 4d lagi..
kalau berjaya insya allah saya publishkan di sini...
okay time to sleep....nite kengkawan...

Friday, September 4, 2009

14 Ramadhan - Anakku yang Pelat....

video
Alhamdulillah...syukur ke hadhrat All SWT..dengan izinNya dapat juga saya sempurnakan puasa yang ke-13..seronok sangat rasa masa berbuka semalam...walaupun ada mild contraction which i guess false alarm...tapi saya terus pujuk baby supaya bersabar dahulu...setakat sekarang masih berjaya dipujuk..tapi tak tahulah macam mana di masa akan datang...harap2 terus berjaya sehingga ke hari terakhir puasa..family saya dah sibuk membincangkan isu berhari raya di hospital..saya tak kisah berhari raya di hospital asalkan sempurna puasa ramadhan saya..bab2 makanan raya nih alhamdulillah..dah termakbul segalanya tapi tipulah kalau saya kata saya takkan terliur kan..cuma redha je lah...
semalam jugak ayang alesha balik dari langkawi..so bila ada partner baru boleh rakamkan aksi alesha berbicara..silalah menonton yer...si mulut becok yang pelat..nih pun tak banyak yang dia nak cakap..sebab duk asyik tgk tv...hehehehe....









Thursday, September 3, 2009

13 Ramadhan - semakin membulat

Kita semakin menghampiri pertengahan bulan Ramadhan..dua hari je lagi kan..sekejapnya masa berlalu...dalam tak diam nak masuk dua minggu dah..dan saya terus bertahan walaupun terpaksa berulang alik Alor Setar- kangar setiap hari bekerja...dan berat saya juga terus bertahan..hanya sedikit kenaikan...semuanya dapat kat baby...cumanya..yang semakin membulat sekarang ialah si kecil Apple Dumpling...kemain banyak dia makan...
pagi bfast tak tinggal...tgh hari...pastu petang..time berbuka pun sibuk gak nak makan...kat mulut tu tak berhenti2 nak nak nak nak nak nak nak...kalau tak bagi mula ahhh merengek..dah tu nak plak makanan org2 dewasa..yang pedas2 plak tu kengkadang...uishhh tak berani saya nak bagi...Sorrylah gambar anak saya sedikit seksi..sebab apa alesha tak pakai baju?? sebab habis bajunya dibasahi susu..papa bancuh susu tapi tutup botol tak betul...so separuh masuk mulut..separuh meleleh ke baju anak...tgklah perut alesha yang semakin membolaaaat...saya sangat happy melihat perkembangan fizikal alesha..dah menimbulkan kegeraman dah...sedap nak peluk2 gomol2...ada sekali tu alesha buat lawak..diusap2nya perut dia lepas tu duk sebut..baby baby...then pandang saya gelak2...adoiiii..selalu dia buat gitu kat perut umie dia jer...skrg nih perut dia ngan perut papa pun dia buat (oppss...adakah ini bererti perut papa pun ala2 membawa baby??)
tapi memang telatah alesha sangat menghiburkan...papa berapa kali duk geram nak gigit anak...kengkadang saya plak naik geram dia duk buat aksi2 geram yang menakutkan..uishhh...
Sebenarnya alesha dah boleh cakap sikit2..dah banyak kali saya try nak rakamkan video dia bercakap yang pelat..tapi tak dapat..nanti2 lah yer...
antara words yang alesha boleh sebut, lorry, daddy, mommy, kakak, baby, papa, umie, waannn, no, buah dan ada macam2 lagi....
bila dia start bercakap ni lah yang buat papa geram..tu belum lagi start menyanyi n menari..lagilah papa dia geram...
Dan sekarang dah berlagak..nak makan sendiri..tak nak dah org suap2...
hari tu saya campurkan bun kfc ngan kentang putar..semangkuk alesha makan..(suap sendiri)...
nih plak duk asyik makan calciyum...sekejap je licin...makan2 jugak..tapi mata tetap kat channel 613 - M.I.C.K.E.Y M.O.U.S.E...
It's a mickey mouse club house....
lagi satu rancangan yang alesha suka..jang lup lir...kemain lagi dia bergelek....
nantilah ada kesempatan saya rakamkan video alesha...


Wednesday, September 2, 2009

12 Ramadhan - Berdebar-debar

Puasa ke-11 saya berjaya disempurnakan...alhamdulillah..dan hari ni saya masih bertahan pada hari ke-12...cuma perasaan berdebar2 tu tak dapat disembunyikan...
mr papa tak habis2 duk nyakat saya baby nak kuar dah...memang kengkadang saya ada rasa sakit..tapi cuba melawan selagi mampu...setakat sekarang masih belum ada sebarang "tanda" yang keluar.. tapi keadaan fizikal saya memang dah makin teruk sikit ahhh...muka dah pucat..hidung dah kembang...hahahahha...kata org2 tua2 itu tanda2 nak bersalin...
gambar atas tu kami keluar menikmati tosei selepas terawikh..memang happy sesangat dapat makan tosei walaupun bukan yang kebiasaan dimakan...tapi kira okaylah...

Pagi td saya terima kiriman sms dari kawan saya di Utusan...
" Su, kiah dah selamat melahirkan baby boy, berat 3.1 kg pukul 12.40 tgh malam td..kami dua2 sihat"
adoi...terus bertambah debaran di dada..sebabnya due date kami memang sangat dekat2...dah dia selamat melahirkan baby, makanya saat saya pun akan tiba tak lama lagi...mr papa duk sebut 9 september ni kita bukak posa kat hospital ahhh..ada org bersalin kan...
nak jugak tarikh 090909....aduhssss laaa...sebelum ni duk sibuk nak tarikh 20.09.2009...skrg tukar ke 090909 plak...as for saya..tak kisah la tarikh mana pun..asalkan baby yang dilahirkan sihat walafiat dan sempurna sifatnya....

Tuesday, September 1, 2009

10 Ramadhan - Kenangan Puasa

Diam tak diam..dalam tak kita sedari...kita dah menamatkan 10 pertama Ramadhan...hari ini masuklah hari ke-11 umat Islam berpuasa...alhamdulillah..kerna saya terus mampu bertahan..walaupun dalam keadaan yang agak meletihkan..terlalu banyak aktiviti yang kami lakukan hujung minggu lepas...saya, achik n mr papa..mengubahsuai susun atur umah abah..alhamdulillah..mission hampir berjaya..akan diteruskan lagi weekends akan datang...

Gambar diatas ni diambil dari kamera abah...mr papa n achik gi menyibuk kat tempat org masak bubur lambuk depan masjid taman..last2 terus kena pelekohh kacau periuk..hahahah..rasakan..tu la org kedah kata pi cari "gheba"...kan dah kena...
Cerita pasal bubur lambuk ni saya teringat kenangan puasa zaman kecik2..dah menjadi tradisi kat taman saya ni menyediakan juadah bubur lambuk untuk seluruh taman..masa tu (saya sekolah rendah) yang bertanggungjawab menguruskan ialah Arwah Pak Tuan Syed Hasan...memang sangat sedap bubur lambuk tu..tapi sesape yang nak makan kena gi amik kat masjid la lepas solat asar...so memandangkan juadah rasmi kami berbuka ialah bubur lambuk..makanya terpaksalah salah seorang dari kami...(saya atau abang) kena gi amik kat masjid..tapi masa tu masing2 duk sibuk tak mau pi amik..bukan apa...masing2 puasa...so macam letih la nak pi..abang pulak kejenya tido jee..so sudahnya memang saya ahhh yang kena gi amik...
kadang2 kayuh basikal..kadang2 jalan kaki..masa ni abah masih bekerja so abah lepas kul 5 baru sampai umah..kalau nak tunggu abah amik alamatnya habis ahhh bubur lambuk ni...
tapi bila diingat2 balik memang sangat kelakar..sentiasa mencari alasan untuk elak dari kena gi amik bubur lambuk..dah le masa tu ada citer rumah kedai kat tv3..sayang oooo nak miss...hehehehhe...dan sehingga kini tradisi menyediakan bubur lambuk masih berterusan di taman saya..cumanya sekarang ni abah dah pencen..so abah gi solat asar terus amik untuk rumah kami..takde dah sape2 yang akan disuruh..tak taulah tunggu alesha besar sikit..nanti dia plak kena gi amik..heheheheh..


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin