Friday, April 30, 2010

Engkaulah Ratu Hatiku


Meh jemput meh...layan video untuk entry terakhir saya bagi bulan April..
ramai kata saya gigih bulan ni..
ye sebabnya handphone kesayangan saya dah berfungsi..
so banyaklah gambar yang boleh dicapture..
saya tak suka kamera sebab saya selalu tertinggal..
handphone memang sentiasa di sisi...
(owhh sebenarnya frust sebab handphone dah elok balik..tak dapat handphone baru sebagai ganti....)

video

Sila maafkan saya sebab video ini terbalik..
salahkan mr papa yang salah pegang handphone..
huhuhu...tapi takpelah..tgk je lah ehhh..
owhh ya ini bukan rasuah ye...
saya memang niat nak beli something kat alesha..
sebagai bayaran balik masa dia bersama saya yang tak cukup tu...
huhuhuhu...
nikmat kan nampak aksi alesha menikmati kit kat nih..
hehehehe..minah nih memang suka coklat..
tapi memang tak boleh bagi selalu...
nih kiranya hadiah sebab ummi balik keje lambat..
ganti rugi lah kononnya...sorry ye sayang...
tapi yang tak tahan tu dia tak reti makan sorang2..
mesti nak suap kat org gak..
masa nih kiranya nak suap kat saya ahh..tapi sebab saya posa..
dia makan sorang je lah...nasib baik tak gi suap kat adik..



Baby with Bear-Ball Giveaway

Last minute terfikir nak join giveaway nih pulak...
Anjuran Mummy Ayu dan Nottinetti plus Nottinetticakes
sebab tetiba terjumpa gambar alesha dengan teddy bear nih..
heheheheh....nama teddy bear nih oked...gambar dirakamkan oleh mr jeng (kawan achik alesha)..

So here the syarat syaratnya
1. be a follower to us..mummyayu.blogspot, nottinetti.blogspot
2. link ke us..mummyayu.blogspot.com & nottinetti.blogspot
(syarat ni optional..nak link pun boleh, tak nak link pun boleh) DONE
3. tepek banner kat blog you alls... (harus!!) DONE
4. tepekkan sekeping sahaja (yg terbaik gitu) pic
anak anak, anak sedara, anak jiran yg di bawah 4 tahun
bersama teddy bear atau bola
(tak kisah macam mana aksi/posing..
janji nampak kanak kanak tu ngan bear/ball)
letakkan sekali nama & umur anak itu...DONE
Nihla gambar alesha dengan oked..alesha mcm geram je nak hempuk oked dengan handphone..
sabar nak..heheheheheh
Nama : Daniya Alesha Nazmizan
Umur (ketika gambar dirakamkan setahun sekarang dah 2 tahun)..

Sesucinya cintamu.....

kalau tgk gambar kat bawah ni...
korang rasa mr papa tgh buat apa...????

oowhhh bahagianya kurasa...
bila mr papa nyanyi syahdu syahdan menujukan sebuah lagu khas buat halwa telinga saya..
di hadapan khalayak ramai...judul lagu??

SESUCINYA CINTAMU...by Annuar Zain...


Dapatku membayangkan..Dari senyum bibirmu itu
Terlindung dari nyata..Aku tahu semua
Terucap kata-kata...Bisikan seluhur hatimu
Ku percaya jua ..Sesucinya cintamu
Ku kagumi sinar....Matamu yang ayu.....Bundarnya..Cantiknya
Wajahmu sayang..Penyejuk rasa
Selembut hatimu...Menjadiku bertambah sayang
Senangnya hati kini...Sejak bersamamu..Bertemu dan bermesra
Sering menghibur duka...Biar masa berlalu..Kasih sayang dipahatkan
Ku percaya suci cintamu

ahh feeling habis.....rasa mcm terbuai2 gitu....
tapi NAN HADONYA u olsss...
bertuah mr papa nak nyanyi2...
dalam mimpi ada lah...
gambar nih masa dia tgh duk bagi ceramah motivasi kat budak2 sekolah..
citer pengalaman2 dia masa jadi atlit dulu..
susah payah..kononnya nak membakar semangat budak2 sekolah..
untuk aktif bersukan...

ye ye ye...lu semua kena beb....!




Allahhumma Lakasumna

Bismillahirrahmanirrahim...
Allahumma Lakasumna...Wabika Amanna...Wa'ala Rizqika Aftorna..Birohmatika..Ya Arhamarrahimin.....Alhamdulillah...dah selamat dua hr saya menggantikan puasa..
tinggal lagi 3 hari je...kena cepat nih..bulan 8 nih dah nak start puasa...
so semalam nak berbuka..puas difikir apa nak makan..
sms mr papa...

me : syg nak berbuka mkn apa hari ni..
Him : duk pikir gok..tapi x tau nak makan apa..
me : pk aah...lapar plus tak larat = lesu...

** diam...** lama gak saya tunggu..tetiba sms masuk..

Him : sabar sayang..dapat pahala lg..abg ingat nak makan pengat durian cicah dengan roti..
Me : Mana nk cari durian ?
Him : pauh..jap gi abg beli..
Me : ok...
Him : abg nak gerak balik dah..abg beli santan dengan manisan terus ke..
Me : haah

**Tetiba duk saje2..terus terfikir..me on diet la..mana leh makan pengat2 durian ngan roti nih**
pastu terus sms him balik
Me : hurmm..kalau love masak nasi sayur kubis ngan ikan pekasam ok tak?? (day b4 yesterday he did request this menu..tapi since mama n abah alesha ajak makan kat umah diorang so saya tak masak..

Him : Ok gak, abg tak kisah..
Me : takpelah...pengat durian pun buat jugak...masak lauk2 pun masak jugak..
Him : Tak yah ahhh..nanti banyak sangat..kita makan satu makanan je...

heheheh..see dia sangat sayangkan saya..masak satu jenis lauk je..

So lepas keje..saya gi pasaraya Aneka dekat ngan opis..ingat nak beli kobis..tapi takde..duk melilau2 nampak plak crabstick denngan fishball, meat ball segala mak nenek semua kan..
so saya pun beli crabstick ngan mix vege ball..amik sepeket sayur fucuk+suun+mushroom..
terus gerak balik umah...otw singgah kedai runcit kat umah..amik kobis ngan cili api sket...
mr papa amik budak2...saya terus masuk dapur..pung pang pung pang...b4 Adamaya dah siap masak..hehehehhe....


menunya simple...
sayur kobis goreng berlada ngan ikan pekasam (for Him)
sup fucuk plus mix vege ball n crabstick (for me ngan anak2...
SETTLE...

Alhamdulillah..rezeki yang allah bagi...


Ku dirikan Menara KLCC


Kawan2...tajuk lagu hari ini ialah..kudirikan menara KLCC...
almaklumlah..amik gambar ngan penyanyi kan...
cik mila bila cinta...
so terus feeling2 nak buat album lagu...
feeling-feeling nak jadi penyanyi terus...
nak nak pulak lepas jumpa gambar ini ye...

Ye mula2...saya dirikan KLCC yang dihiasi wanita di tengah...
saya lah sape lagi kan...diapit oleh mr papa on my left dan mr bani on my right..
tak ke KLCC namanya tu..gila kemetot okay saya...
oowhh tidakkk..bukan saya yang kemetot..
tapi mereka berdua yang terlebih tinggi...wink wink...
pastu gambar bawah pulak..
saya dirikan menara KLCC versi lelaki..
ehehhehehe..yg tengah tu Din..officemate cum national takraw player...
so takdelah saya sorang je boleh buat menara klcc kan bila berdiri sebelah dua2 lelaki ghenjong tu....pastu bila amik gambar ngan mila pulak terus feeling2 takdelah kemetot saya nih kan..
minah ni lagi rendah..tapi nampak sama tinggi dalam gambar sebab dia pakai hills 4 inci kot..
saya pakai flat shoes je..





Thursday, April 29, 2010

Air Mata Yang Berderai.....


Huhuhuhu...semalam saya ada majlis u olss..
so amik anak2 agak lewat..dah kul 10.30pm lebih dah...
Mr papa pegi mengurut kakinya yang sakit..so anak2 memang tak berjemput la waktu petang tu..so malam bila gi amik..anak2 dah tido...tapi alesha jaga lepas nampak ummi n papa jemput..
terus berlari2 anak dengan senyuman manisnya lepas tu celik mata tak nak main...
Aisy pulak bukak mata kejap pastu once saya letak dalam katil dia terus tido balik..
sayu je tgk muka Aisy..huhuhu...
kesian Aisy..tak banyak masa ngan ummi n papa kann...

Since adik dah nyenyak..saya duk kat luar dulu..
layan kakak yang still fresh...kakak duk ngan papa masa tu..
layan bun (papa tak dinner lah dah gi ngurut lama kann...)saya memang dah dinner kat putra palace...chinese course meal..(no rice at all ye kengkawan)..
sedang duk syok2 tetiba ada la serangga melata kat lantai..alesha duk nak kacau serangga tu..
tetiba papa datang kuis terus ke alesha sambil (sergah)...teekejut budak tu terus nangis..
sila refer gambar first dibawah..terus datang ngadu kat ummi..
haishhh papa ni..dah la amik anak lambat..pastu buat bagi anak nangis pulak..
GERAM SEYHHHHHH...
tapi lepas tu okay balik ahhh kakak...makan roti ngan papa..
saya pun duk snap2 pic diorang..
gambar2 bawah ni smeua mr papa duk ajar alesha buat PEACE...Tapi nan hadonya jadi u olss...alesha tetap tak reti jugak...takpelah sayang...
saya suka tgk gambar2 nih..aksi2 manja dua beranak ini..sampai malam pun tido alesha nak berkepit ngan papa..saya terpaksa mengalah bagi alesha tido tengah...
sudahnya bangun pagi ni buat perangai..nangis2 duk ummi ummi ummi....
baru terasa kot tak puas main ngan ummi...
huhuhuhuhu...sedih u olss...
rasa nak nangis ok..bila anak2 buat perangai pagi2 disebabkan rasa tak puas main dengan kita..

u ols penah rasa tak?? huhuhu...sedih kan...

Contest Seiras wajah Musim Kedua

Hari ini merupakan hari entry untuk saya masuk contest...so sila jangan boring yer kengkawan..semuanya tarikh tutup 30 april....hehehheh..so apa lagi..cergas kena buat entry...
Kali ni saya berminat nak join contest anjuran UMMIABIQIS...dah masuk musim kedua dah contest nih..memang saya tak penah tau pun..dulu saya masuk contest yang sama jugak tapi anjuran mama airis..(dapat hadia u olss..) kali nih nak cuba jugak...saya baru kenal je ummiabiqis nih..melalu penjelajahan blog kengkawan..mula2 kak zue analeeya..pastu nurulhudaarsad pun masuk jugak..saya timbang kiri kanan depan belakang..saya pun join ahhh...so gambar yang saya pertaruhkan....
*
*
*
*
*
**
*
my princess Daniya Alesha with her beloved Ummi, Suhana Abdul Mutalib..
Daniya Alesha binti Nazmizan, atau panggilan manja kami Alesha dilahirkan tanggal 7 April 2008, selang tiga hari selepas ulangtahun kelahiran "papa" @ hubby tersayang yang ke 27....Kehadirannya sangat menceriakan kehidupan kami sekeluarga...tambahan pula sewaktu kelahirannya, mirip wajah alesha memang saling tak tumpah seperti papanya...sehinggalah alesha berusia 6 bulan...selepas peralihan ke tujuh bulan, wajah alesha semakin berubah dan ramai yang menyatakan iras wajahnya ibarat photostat Ummi...hehehhe...dan sehingga kini usia Alesha 2 tahun 2 minggu..persamaan wajah antara ummi dan puteri sulung ini semakin jelas dan ketara...buktinya..lihatlah gambar di atas yer....persamaan pada mata, hidung, bibir, senyuman, bentuk muka..pendek kata semuanyalah...sebab itu org kata photostat..cuma alesha belum mewarisi tahi lalat pemanis wajah sahaja lagi....sesungguhnya bahagia kurasa pabila mempunyai puteri yang mewarisi kejelitaan ibunya...(muakakakaka..sila gelak ok)....
wink wink...sekian sahaja entry saya..terima kasih...


Baby In Blue Contest


Saya saja2 nak cuba nasib ... pertandingan anjuran kawan blog yang baru saya discover lepas baca blog kak Zue Analeeya...so contest ni anjuran MAMA ADHA...
berikut syarat2 nya :




  1. Mestila jadi flower blog mama saya yea. (DONE)



  2. Copy paste banner kat atas and link kan kat sidebar unty/uncle yea (DONE)



  3. Terbuka pada 2 kategori iaitu kategori GIRL(A) and kategori BOY(B) (KATEGORI B)


  4. Nama : Aisy Mifzal Bin Nazmizan


  5. Usia ketika gambar diambil - 6 bulan..


  6. Memandangkan Aisy nih lelaki..so haruslah kitorang masuk kategori B - which is for baby Boy....
    Umur anak mestila dari 0-3tahun masa gambar di tangkap. (SETTLE)



  7. Sertakan sekali nama baby,umur And kategori tau. (OF COZ)



  8. Dah siap wat N3 tinggalkan link di bahagian komen yea unty/uncle (HAA DAH JUGAK)



  9. Insyallah mama saya akan bagitahu pemenang pada 3 Mei 2010



  10. Hanya satu pemenang je akan dipilih bagi setiap kategori



  11. Tarikh tutup penyertaan ialah ; 30 April 2010 jam 4 petang
fuh fuh...harap2 ada la hasilnya yer.....*wink*
owh ya nama dan emel ummi : suhana.mutalib@gmail.com

Wednesday, April 28, 2010

Pre-Hypertension


Ya kawan-kawan...saya telah dikesan mempunyai simptom pre-hypertension...
Semalam, PISKANITA opis saya menganjurkan program kesihatan..
ada macam2 ujian boleh dibuat...
dan ada juga salah satunya fitness test...ada beberapa stesen yang saya kena follow untuk menilai tahap kesihatan saya...
mula2 saya macam malas nak buat..tapi at last (saya org terakhir sebelum stesen ditutup)...
baru decide nak pegi buat...
mula2 dia akan check BMI kita..
ukur berat dan ketinggian saya...
berapa BMI saya??? haruslah dalam kategori obes..huhuhu..(first stage)..
lepas tu check kandungan gula dalam darah (alhamdulillah normal)..
lepas tu saya gi buat fitness test..

Yang first kena buat flexibility (gambar mr papa yg first n second belah kiri tuh)...
nama exercise nih sit n reach...saya cuma mampu capai 25cm je..mr papa capai 38cm..
lepas tuh buat curl up (gambar mr papa yg bawah sekali kiri dan kanan)...
saya dapat buat 17 kali dalam tempoh satu minit...mr papa pulak 9 kali dalam tempoh seminit...
lepas tuh kena buat push up...saya buat 16 kali mr papa terer dia buat 46 kali...(dah memang exercise dia tiap2 pagi...saya pulak bertuah nak buat kannn...

Dah habis semua tu move to ujian YMCA (untuk tgk kadar nadi kita)..
mula2 dia suh kita buat exercise naik turun tangga dalam tempoh 3 minit..
lepas tu rehat seminit...lepas rehat tu dia check nadi kita...
saya punya kadar nadi 120 (level poor) maknanya nadi dan jantung saya dipaksa untuk melakukan senaman dalam tempoh tiga minit tu..saya tak boleh balancekan kadar itu (nampak sangat saya tak penah exercise kann..bukan tak penah lama dah tinggal)...
mr papa seperti biasa ahhh..above average....dah biasa duk training kann...

owhhh ya...BP saya 120/80 which consider dah level pre hypertension...
saya kena pastikan BP saya turun ke normal balik...huhuhuhu..takut pulak..
pastu dia bgtau saya...risiko untuk saya kena stroke dalam tempoh 10 tahun akan datang ialah 1.3%...walaupun rendah tapi tetap ada risiko tuh..huhuhu...kena amalkan pemakanan hidup sihat...

okay kengkawan...back to BMI dan kandungan lemak dalam badan...
untuk dapatkan BMI unggul saya kena kurangkan 11.7 kg....
tapi untuk kurangkan lemak2 dalam badan .... saya kena kurangkan 17.8 kg...
barulah kandungan lemak dalam badan saya di paras normal...
hurmmm...tadi saya timbang sebelum buat exercise tu semua..berat saya 71kg...
lepas saya buat exercise tu semua..saya timbang lagi sekali...
70 kg...so kalau saya maintain setiap senaman tu setiap hari..sambil teruskan control makan saya...maknanya dalam tempoh 11 hari saya dah boleh kurangkan 11kg...muahahahahahah....
kalaulah boleh kan...insya allah...
sebab tu la saya berazam nak kurangkan berat..
bukan sebab saya nak kelihatan cantik...(saya dah cukup cantik dah sekarang)...
tapi sebab saya nak sihat...dengan result2 nih semua membuktikan saya tak sihat 100%...
saya tak nak dapat penyakit2..especially 3 serangkai tuh...serammmmm....
ukur lilit pinggang dengan pinggul saya normal...
so takdelah tak balance kan..punggung lebih besar dari pinggang ke apa ke kan...
hehehehhehe...

walaupun menakutkan result nih...
saya tetap berazam nak buat sesuatu supaya saya berada pada keadaan sihat..
saya nak sihat sepenuhnya...
insya allah lepas nih saya akan repeat test nih bila saya dah berjaya dapatkan BMI unggul...

Wish me luck friends....


Adamaya = Us


Nih lagak princess saya menonton soap opera yang menjadi kegilaan ramai sekarang nih..
ADAMAYA...serius dia tgk adamaya..sebelum tuh beria suh saya bukak barney...tapi once lagu tema ADAMAYA je..terus statik depan tv....tak gerak2 lagi dah...
alesha layan citer tuh bukan sebab apa...dia kata adam ngan maya tu saya n mr papa..hehheheh..
itu tanda kitorang romantik...sebab tu alesha boleh cakap gitu...
muakakakakaka....
pastu dia feeling2 anak adam n maya yang cute dan comel tuh dia...
tu kakak....(hahahahha..lagi la berangan anak ummi nih)...

gambar 1 : layan soundtrack adamaya
Gambar 2 : tgk part romantik2 adam ngan anak dia kat hutan...
Gambar 3 : Part Shazlin kena serang dengan x boy dia sampai berdarah2 tangan..
Gambar 4 : masa dani kacau maya ngan anak dia kat supermarket...
Gambar 5 : Masa lagu nenek Kebaya....(hahahahah terus lari dari tajuk)...

**anak den dah mula tgk tv dah...bersedialah lepas nih nak gaduh2 manja rebut remote kannnnn**



Pejamlah matamu

Notty tak anak2 saya?? hurmm bagi saya "banyak akai"..
cerdik nak kenakan ummi...
nih semua idea kakak aaah nih...
siap paksa adik lagi...bila saya nak amik gambar adik jer..
terus dia cakap kat adik : "adik..jam ata...(adik pejam mata)"..
siap tunjuk contoh lagi kat adik mcm mana nak pejam mata...
yg adik pun ikutlah pejam mata...
pasti bila alesha tgk balik gambar yg saya snap..
terus dia gelak2...sambil kata..."a-ih jam ata...(aisy pejam mata)"..
tak ke banyak akainya tu...
pastu gambar dia pulak..bila saya kata alesha smile ummi nak amik gambar nih..
give me the weetest smile...mula2 dia smile..elok saya tekan button snap je..dia terus pejam mata..maka tercapture lah gambar dia pejam mata...pastu dia gelak ahh bila tgk balik gambar dia pejam mata...memang banyak sungguh gambar2 yang ada dalam koleksi saya tunjuk alesha pejam mata....tak caya ker....jap ehhh...

haaa tgk..gambar nih bukan dia tgk tido pun..
tapi saja je pejam mata...banyak lagi sebenarnya..tapi tak larat nak bukak pendrive..nih sebab gambar terbaru tu yang senang nak letak...hehehhehe...

**Thanx ya untuk kawan opis saya - Julie yang hadiahkan baju alesha (furfle kaler)**


Tuesday, April 27, 2010

Pandang Pandang Jeling Jeling

Haiyya...inilah gelagat anak2 bertuah saya...
kamera duk kat tempat lain..depa pandang ke tempat lain..
semuanya si kakak lah ni...hehehhe..pandai ajar adik posing pandang tempat lain..
pastu buat muka serius tak hengat...
ala2 merenung di kejauhan....memikirkan nasib diri di masa mendatang..
chewahh..ummi plak over buat telahan gambar...
haa..yg tudung hitam gambar sipi2 tu lah mama alesha...
sayang sungguh alesha kat mama + diorang pun sayang sungguh dekat alesha..
gambar nih dirakamkan di terengganu...haa see...
kan saya dah kata..depa sayang kat alesha...
kitorang balik kenduri abag mr papa kawin...pun diorang pegi sama..
dah tu siap jaga alesha lagi (since minah nih melasak tak tentu masa)..
so pos ke mama dia...senang....
hurmmm....dah besar dah dua2 anak saya...
4 bulan lebih je lagi aisy nak masuk setahun...
pejam celik pejam celik kan....dan saya pula semakin lah bertambah usia...

**tetiba teringin nak makan kek coklat buatan sendiri..dah lama rasanya saya tak buat kek coklat...dulu siap buat bisnes lagi tau...jual di sekolah...carik side income...nampak sangat masa mencemburui saya...** tetiba kan...salahkan masa...
tak nak tu salahkan diri sendiri yang tak pandai manage masa...
pangggggg kena sekali kat diri sendiri...hehehhehe




Part 2 : Kalau nak ------ kenalah ------


Kalau nak ----- KURUS ---- kenalah berkorban kannn..
huhuhuhu....chaiyoookkk...ini menu lunch saya hari ni..
tak yah pelik2 memang takde nasi pun...alhamdulillah..dah tiga minggu saya tak amik nasi..
tapi bukan berterusan la...ada la sekali dua amik tapi dalam portion yang sket sangat2..
ari ni lunch saya bersama bersama mr papa di anjung keli...
dah nama pun anjung keli kan..maka haruslah amik ikan keli u olss...
ikan keli bakar sekor...sambal tempe+kacang panjang+tauhu+kacang tanah...kerabu kacang botol...hurmmm..sedap u olsss...
walaupun tanpa nasi..tapi burpppppppppp alhamdulillah...
mengenyangkan....petang ni rasa mcm nak gi main netball..pastu balik singgah pasar malam..
beli lauk2 basah untuk masak memasak...hurmmm..menariks tuh...
tapi nak masak apa ehhhhh...

alesha suka masakan berasaskan sup....
buat sup fucuk ngan tauhu plus sayur2 ahh kot...
mesti alesha berselera makan..
ummi pun leh tumpang semulut...
yeayyyyy !!

kalau nak ----- kenalah ------


Jgn tak percaya...gua skrg dah masuk kelas aerobic...
semalam mula first day...dekat hotel putra palace...
gilalah..dah le gua posa semalam..so ingatkan lite2 gitu je lah kan workout dia..
sekali gua kena beb...sangat heavy okay workoutnya...satu jam non stop...
gua nih jenis susah nak peluh baii...
sekali semalam..baru 10 minit gua buat..dah merecau2 dah peluh gua...
gila syok macam ni...(kalau ikut mr papa joging pun lum tentu gua leh peluh)...
lepas setengah jam..menitik2 dah peluh gua atas lantai..memang best sangat...
insya allah gua akan teruskan kelas ni selagi terdaya dan termampu...(ayat positif)..
hehehhehe..tapi kan..lepas aerobic tu gua takde lah letih bagai...
takdelah lepot2...(walaupun gua posa)..maknanya gua memang kuat kan kan kan...
muahahahahha...ye ahhh....siap boleh amik gambar cun2 senyum lagi...
muka fresh je tuh...kira okay lah kan....
*wink wink*


gambar sebelum baju saiz L..kita nantikan gambar terbaru gua selepas sesi aerobic (kurang2 sebulan ke kan)...nak tgk ada beza ke tak...ekekekekke...buleh ke dapat saiz S...hurmmm...mcm susah jerkkk...

mr papa kata : kalau love continue gi aerobic tu...dalam tiga minggu nanti mesti nampak hasil...wahhh kata2 semangat dari hubby tercenta...chenta kah??? tettttttttttt...
kita wait n see okay.....

dah kata pun NAK KURUS kan....so KENALAH USAHA....

adios amigos

Monday, April 26, 2010

Tolong kali ke 2


Saya gi tgk umah lagi...
tuan umah nak let go 215k..umah nih kat taman utama kangar..
berhadapan dnegan stadium..area dia memang saya minat..
umah semi D setingkat end lot...depan dia gabungan gambar bawah dua2 tuh..
tepi plak gambar yang atas..
ada tiga bilik...hurmm..camner ehh...
saya mcm berkenan..ada tanah...porch pun ok..
ada prospect untuk di renovate cantik2...nak naik double storey pun bleh nih rasanya...hurmm..tapi still need opinion kengkawan especially BRO DJ EPOI...
pleaseee bantu kami buat keputusan terpenting dalam hidup kami..


Anak 2 dah tak boleh manja2 ke???

ayarkk...anak dua dah tak leh nak manja2 ker??
anak dua dah kena serius2 ker....??
anak dua dah kena lagak mcm org tua ker??
hurmmm...nak romantik2 pun kena tgk tempat ke???
aduhhhhhh...sosahhhh....!!

mode ~ letih jer rasa...
i'm fasting today..
nape ehhkk kalau kita posa dikala org lain tak posa rasa letih..
dahaga...lesu...lapar...
hurmmmm...dugaan dan cubaan..
baru hari pertama menggantikan puasa..
ada lagi 5 hari..since Aisy Mifzal dilahirkan 25 Ramadhan...
huhuhu..sila bertahan dan sabar ye diamilikku...

** hubby setia memakai cincin perkahwinan....saya ??? huhuu..takde pun nak pakai...
i'm sorry hubby**

Kipas Susah Nak Mati "Alvin n the Chipmunk"

Inilah wajah - kipas susah nak mati "alvin and the chipmunk"
sehari 40 kali tgk pun tak de hal lah...
sampai ada script dia dah boleh hafal..contohnya "paris here i come"...
lagu2 dalam movie tu...tarian tak yah cakap ahhh...semua dah boleh ikut dah...
siap godek2 montot mcm chippetes dah...
kalau tak caya tgk gambar bawah kiri tu...aksi alesha sejibik mcm aksi alvin masa nak makan cheese kat dapur..masa diorang nyanyi2 lagu cheese tuh...
hurmmm...tak clear ehh...jap ehh saya letak the clear pic....

Ha nampak tak..sama kan duk angkat2 tangan tuh...(sila abaikan rambut dia yang serabai)
memang puteri saya nih minat sunguh2 dengan citer nih..
tak leh nak buat apa lagi dah..sampaikan malam2 sanggup ni..
"ummi nk tido mama..nak engok imank"
-mintak nak gi tido umah mama dia sebab nak tgk chipmunk...
kita tunggu lah bila alesha jemu k....
*wink wink*


Gusi saya sakit...tolonggg!

Ini aksi2 budak baru nak tumbuh gigi...
gusi dah mengeras n memutih jer...
tak lama lagi keluar ahh gigi pertama aisy...
sebab tu le aisy asyik nak menggigit jer...
apa2 benda dia nampak semua nak tarik n gigit....
sebab tu sekarang ummi ikatkan teething punya toys kat walker..
baru aisy takde nak cari benda2 lain kan...
gigit lah puas2 sayang....
nanti gigi dah tumbuh senang sikit aisy nak makan kan sayang...

Sunday, April 25, 2010

Uuuhh tame tame papa !

Lagak kakak...uuhhh..tame tame papa (shame shame papa)...
hahahahah...sangat cute...sungguh geram occay...
masa nih kenapa ehh alesha buat shame2 kat papa dia...
hurmmmm....
sebab apa ehhh...alamak lupa la pulak...
oooo ok...alesha duk ngadap depan..pastu papa dia cubit dia..
then papa tanya..sape cubit alesha...alesha jawab ummi..
then ummi balas..ummi kan duk usap2 rambut alesha...mcm mana ummi nak cubit..'
pastu alesha paling kat papa..papa obit...dan terus buat shame2...
shame2 papa...(mungkin maksud alesha..shame2 papa..cubit alesha tapi cakap ummi yg cubit..)
hehehheh..sayang anak ummi..memang boleh geng ahhhh..
mwahhhhssss

Bismillahirrahmanirrahim

Jom kawan2...kita lunch...
bismillahirrahmanirrahim...
"sahaja aku ketepikan diet aku demi menikmati lauk2 yang dimasak oleh bonda kerana allah taala..amin"
Hikss...lauk2 feveret maa...tak bleh tahan..terpaksa amik nasi..tapi kuantiti masih dikawal..

no1 : asam tumis ikan..
no 2 : sayur campur
no 3 : ikan goreng
no 4 : ulam pegaga n timun
no 5 : SAMBAL TUMIS UDANG PETAI (godaan terkuat beb)
no 6 : sambal kuinin...

perghhh...........slurppppppp..nyumm yummie...
burpp...ALHAMDULILLAH....
selamat sudah..

Saturday, April 24, 2010

Yuk Berlibur.....

Indahnya hari minggu kami...
sebelum bertemu owan dan maktok..kami menghabiskan masa berlibur sebentar..
destinasi dituju...TESCO...ada sedikit barang keperluan yang hendak dibeli...
bahagia melihat wajah2 suka ria dan ceria anak2 sewaktu di dalam kereta..
Aisy manis di baby seatnya..sementara alesha seperti biasa..
lasak ke hadapan dan belakang mengikut hatinya...
Tapi sesungguhnya saya gembiar melihat alesha semakin menyayangi adiknya..
tiada lagi aksi2 ganas yang menakutkan..hehhehehe

Kami tak lama di tesco...lebih kurang setengah jam sahaja...
membeli barang2 yang diingini..kemudiannya Big Apple menjadi habuan untuk Alesha..
ermmm (ummi nya juga ya)....dari Tesco terus ke rumah abah..
menghabiskan waktu untuk owan dan maktok bersuka ria dengan cucu tersayang..
Aisy sempat habiskan semangkuk bubur nasi...alesha biasalah...apa sahaja makanan yang ada..
semuanya akan dirasa...dah selesai bersuka ria...masuk waktu asar..papa bersolat..
anak2 mandi dan bertukar pakaian..
meneruskan destinasi ke Pacific pula...hurmm..
ada apa ya di Pacific....
It's bowling time...
Aisy yang kekenyangan selepas menghabiskan semangkuk bubur plus susu..
terus tertidur tak pedulikan sebarang bunyi bising...
Alesha seperti biasa...membuat lawatan kerja ke segenap penjuru boling...
penat juga mengejar...tapi takpe...budak nak membesar...
first game saya berjaya kalahkan mr papa...
tapi second game saya dah hilang rentak..dek kelaku alesha yang dah mula merengek..
(dia ngantuk sebenarnya..so asyik la buat perangai...)
terus habiskan permainan...kemudian bergerak ke tempat permainan kanak2...
A reward to Alesha...biar dia main sesuka hati kat situ..
selalu duk bising sangat nak naik train...nah ummi bagi kakak bawak sendiri train...
puas hati...6.30pm terus gerak balik umah..alesha minum susu..terus tido..
Aisy pun sama ketiduran....terus saya dan mr papa keluar bercenta di Giant pula...
membeli apa2 yang perlu...sambil beromantika d amour...hiks...
balik je rumah tgk si kakak udah bangun...merengek2 cari ummi...
haiyaaa...kakak ni laaa..
abah pun bising sebab tinggalkan anak...
muahahahahhaha....ummi dan papa juga yang kena...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin