Friday, May 28, 2010

Sandarkan Pada Kenangan

Kenangan manis kau dan aku..
takkan terhapus...
duri ranjau dalam bercinta...lumrah dunia....
Sayang menyayang...cinta dikenang...
Perasaan menjadi rindu....
wahhh diamilikku nyanyi la...hehehhehe...
sebenarnya saya masih duk terbuai2 lagi dengan suara penyanyi asal lagu ni..
bukan didengar di hot fm atau sinar fm atau era fm atau suria fm atau radio perlis..
tapi LIVE dari Dewan 2020, Kangar Perlis..
meremang bulu roma saya mendengarkan suara Raja Pop..Jamal Abdillah..
berduet ngan rakan sepejabat saya yang juga penyanyi UniMAP...SYAM...
Memang power lah suara...masa tu lah duk terasa...napelah suara aku tak sedap..
kalau tak confirm aku yang nak nyanyi atas stage tuh...hahahhahaha...
Abg Jamal Abdillah nyanyi 5 lagu semuanya...
mula dengan lagu kekasih awal dan akhir...
lepas tu lagu azuuuuuuura...(auuuww zack jgn tinggalkan aku..aku menyintaimu zack)..
lepas tu lagu Gadis Melayu...then Sandarkan Pada Kenangan...
dan last sekali lagu Aku Penghibur...
Jalam dijemput untuk memeriahkan Konsert Simfoni Kasih..
sempena Ulang Tahun Keputeraan DYMM Raja Perlis yang ke-67 dan sempena 10 tahun pemerintahan Duli Tuanku...selain jamal..ada penyanyi2 amatur lain yang menyanyi..
dan semua mereka memang tidak mengecewakan...
thumbs up untuk semua yang terlibat..
hurmm..as usual..saya kenalah bertugas...
tugasan saya juga seperti biasa...
menjaga wartawan2 dan jurugambar yang membuat liputan..
Gambar atas tu saya dan penolong pegawai opis saya, Basri diapit oleh dua krew RTM..
Lah (wartawan, kiri) dan Sukairi (kanan)...
Gambar bawah pulak ngan semua teman2 wartawan yang hadir malam tu..
bergambar sebelum saya iring diorang masuk bersantap bersama2 DYMM Tuanku Raja..
overall konsert nih memang best...dan dapat mengubat hati saya yang tgh lara..
sebab tak dapat menonton konsert ROSSA malam ni...
huhuhuhu....saya dah lama sangat2 kepingin nak tgk ROSSA Perform..
tapi nak buat mcm mana..saya kena bertugas malam ni..
ada pertandingan woodball UniMAP dengan Selebriti TV3 yang datang Jom Heboh..
dan hari ahad ni pulak opis saya buat Family Day..
sayang nak miss family day..sebab last two years..masa diorang buat family day..
saya tgh berpantang lahirkan alesha..
so kali ni rasa mcm tak nak miss la..
hurmm takpelah..takde rezeki nak tgk ROSSA...insya allah next time boleh kot...
**Selamat Hari Wesak - saya di Perlis..anak2 di Kedah..huhuu**

Wednesday, May 26, 2010

TAG 23

aduhh...
minah ni dah tag saya le pulak.....
bukan sikit2 tag...
banyak tau..
pastu siap ugut2....
so nurulll..akak jawab tag dengan hati yang tak ikhlas..
sebab tak larat nak pk sampai 23...
hahahahahahaha....
jgn marah aaa..
kisahnya tag ni kena citer 23 perkara tentang saya...
doi...la...

ok ok ok..layankan je minah yang sibuk nak kurus ni...

  1. anak kedua dari 4 beradik...2 lelaki dua perempuan..anak perempuan sulung..
  2. dah berkahwin dengan bekas sprinter negara, nazmizan muhammad punya dua cahayamata (sepasang gitu), daniya alesha dan aisy mifzal..
  3. dari lahir sampailah tingkatan 5 tak penah berenggang ngan family...
  4. tadika dalam taman, gi sekolah rendah dalam taman...sekolah menengah je jauh sikit kena naik bas / abah hantar...tapi syioookk oo duk kat kedah...
  5. dapat sambung belajar sebelum result SPM keluar..biasiswa TNB..buat foundation sebelum gi new zealand..tapi sebab ekonomi gawat..tak jadi hantar student gi oversea..sambung kat uniten..
  6. since uniten universiti baru masa tu..berlagak tak mo..kebetulan dapat buat matriks akaun (UKM) kat ipoh..so quit n lepaskan scholar tnb..sambung kat matriks ukm..
  7. hampir2 kantoi matriks dek "keasyikan" yang ntah apa2..nasib baik allah memperkenankan doa arwah mama dan abah yang kebetulan gi buat haji tahun tu..terus final exam result lepas untuk sambung degree di UKM..
  8. amik course ijazah sarjana muda ekonomi dengan gabungan komunikasi di UKM..
  9. juga hampir ditendang keluar UKM selepas dua semester dek kerana result bawah 2.00...tapi allah sekali lagi menyelamatkan hambaNya yang lalai ni..result semester tiga back to 2.0 > balik...legaaaaaaaaa....
  10. dalam duk repeat paper pun alhamdulillah..completekan degree dalam tempoh 3 tahun saja...(short sem pun amik subjek..takut nanti tak grad sama ngan kawan2)..
  11. mula bekerja pada usia 21 tahun plus2..lepas berjaya mendapat segulung ijazah...wartawan sambilan di Berita Harian / Harian Metro biro Alor setar
  12. mula memiliki kereta (jenis kancil 850 pada 11 september 2001 - ada sesape ingat tarikh tu??)
  13. first time menyewa umah ngan kengkawan masa tahun 2002..duk bertiga..umah apartment di bandar seri permaisuri...umur masa tu 23 plus2...masa nih dapat keje ngan Utusan Malaysia di KL
  14. Setahun bekerja terus dapat peluang gi Jepun...best gilos....
  15. mula berblog pada tahun 2004 (di friendster)..saja suka2 gatal tangan nak menyonteng...
  16. bertukar ke blogdrive kemudiannya pada tahun 2005 masa diperkenalkan oleh sorang kawan waktu cover Rafidah Aziz di Laos...
  17. tahun 2006 mula pindah duk di shah alam..sebab ditugaskan di biro selangor...
  18. Tahun yang sama kehilangan arwah mama tersayang....7 mac 2006
  19. bertunang ngan mr papa masa birthday ke 27 - 2 november 2006...
  20. dinikahkan 17 februari 2007 tak lama pun bertunang ... lebih kurang 3 bulan je...
  21. mengandungkan alesha selepas 5 bulan berkahwin....
  22. berhenti bekerja sebagai wartawan pada 15 januari 2008...membuat keputusan drastik untuk pindah dan menetap kembali di utara tanah air...
  23. dan kini berbahagia bersama keluarga dan bertugas dengan sektor kerajaan yang menjamin masa depan yang lebih gemilang...nanti tua2 ada pencen u olsss...
ok nurul..akak dah siap...
tapi akak tak tau nak tag sapa..

terbuka lah untuk sape2 yang nak jawab...i tak kisah...
dipersilakannn k





Akhirnya pegang juga.....


Aisy ni manja sikit tau...
dari mula lahir sampai sekarang..saya noticed...dia manja dari kakaknya..
in term of nak kan belaian saya...
dari aspek fizikal dia cepat plak..
dari dulu lagi saya duk mentioned yang aisy tak nak pegang botol susu..
actually dia boleh pegang botol sendiri since 4 bulan..
tapi dia tak nak plus malas..
bila saya letak tangan dia kat botol..dan dan tu dia lepas botol..
so saya pun kesian kat dia duk pegang je lah botol tu..
tak kira aisy menyusu siang ke malam ke..
saya tetap akan pegang...
sampailah umur dah 8 bulan lebih2 ni..
saya cakap kat hubby..
ishhh tak leh jadi nih..aisy duk malas pegang botol..
saja la tu nak buli ummi kan..
so beberapa malam yg lepas..aisy dah merengek2 nak susu..
saya bancuh n bawak masuk bilik..
pastu masa bagi susu tu saya amik tangan aisy pegang botol..
sekali dua saya buat aisy lepaskan balik..
last2 geram punya pasal terus marah2 manja aisy..
"aisy pegang sendiri botol..kalau tak ummi tak nak bagi susu"..terus tangan pegang botol..sambil sebelah tangan lagi duk garu2 telinga...
mata lalok je..
saya ingatkan dia buat sambil2 lalok lah kan..
tapi nampaknya sejak malam tu memang aisy dah pegang sendiri je kalau menyusu..
lega rasa...akhirnya...setelah sekian lama saya duk pegang je botol aisy...
akhirnya dapat jugak aisy berdikari..
hehehhehehe...
alhamdulillah....asiy pun dah tido sepanjang malam tak bangun menyusu lagi dah..
ummi pun tido ngan lenanya..tambah2 letih badan duk training netball..
sampai lembik2 kaki...adoiii la...
competition lambat lagi nih. 20 jun..ntah oleh bertahan ke idak...

Tuesday, May 25, 2010

My Sunshine.....

i heart them so much...both of them are very smart and have a great big heart..
and they both are growing up each and every day, in their own unique and special way.
they are filled with joy n happiness...
When I am sad and have a bad day, they know how to make my hurt go away.
I love my two kiddo more than words could ever say,
I am very greatful that they are alive each and every day..
They mean more to me than anyone will ever know....
When both of them are not around me, the days seem to go by so slow...
Dear Allah, I thank you each and every day,
for giving me two beautiful angels all my way.

You Are My Sunshine
My only sunshine.
You make me happy
When skies are grey.
You'll never know, dear,
How much I love you.
Please don't take my sunshine away



Monday, May 24, 2010

Bercahaya.....


Bulan ni kan ke bulan sambutan keputeraan DYMM Raja Perlis ke-67...
so saja bawak budak2 jalan2 waktu malam..
bak kata alesha..: Ummi nk tgk lampu...
dia suka sangat lampu2 colorful nih...

Memang jadi bandar bercahaya dah...
sampaikan kat pokok pun dililit lampu lip lap tuh..
uissshhh cantik sungguh2...
tapi saya yang takde plan nak amik gambar tak bawak pulak camera..
so sudahnya gambar kamera phone je u olss...
takde la cantik benor gambarnya...
jadiklah kannnn

Alesha memang layan lampu2 nih semua..
tapi aisy??

hahahahha...lena di ribaan ummi..sabar je lah..
adik memang dah ngantuk tu..
malam2 kul 8 lebih2 tu memang dah time tido dah tu...


babai.......


Apa yang babainya???
hehehhehe...suka kan buat suspen..
takde lah..saje je nak share gambar aisy ngan kawan2 semua..
pada usia aisy 8 bulan seminggu nih..aisy dah boleh babai k..
lambaian ala2 miss world...sama mcm kakak dia..
start babai masa umur 8 bulan..
tetap lambaian miss world..
kiranya happy gak la skrg sebab bila kita hantar dia je..
pastu sebut...babai aissy...
automatically naik lah tangan dia tuh..so sweet okay...

tgk lah tu berpusing2 tangan...
masa ni saya nak amik dia dari umah pengasuh...
hurmm...rindunya kat dak tecit dua org nih..alesha dah pandai skrg..kalau balik umah nak berpeluk je..
nak manja2 je ngan ummi..
tido pun nak ummi peluk...
bila kita cakap..alesha pi umah mama k...dia boleh balas...mamau..nak sleep ummi..
aduhh laa...macam mana saya nak tinggal bulan depan nih...
boleh sasau dibuatnya...(wajah budak yang makin cheeky)...


semalam ptg saya keje..so saya cakap kat alesha..
alesha gi umah mama k..ummi work..
dia leh balas : mamau...
bila saya stresskan...ummi work sayang..
dia pantas pulak jawab : ummi work...aisy pi umah mama jugak naa..
nanti ummi amik naa..

nampak tak jawapan alesha...dia cuma pi umah mama dia bila aisy p...
dah pandai skrg....maknanya kalau hantar sorang2 tu mesti ummi tak pi work..
saja nak tinggalkan dia...
clever girl....
ummi heart you lah kakak n adik

Yeay......rumah baru..........


Yeay....akhirnya siap sudah rumah baru saya...
happynyer rasa....sebelum nih duk menjeles ngan kawan2...
yang asyik la berubah rumahnya...
kali ni saya pun dah tau...
hehehhehe...
tapi bukan rumah betul2 yang saya diami tau..
rumah kedua saya...a.k.a my blog lah...
Biarkan aku dengan duniaku..
dah ada header tau....

cantik tak header saya...??
sapa cakap tak cantik siapp.....
hahahahhahaha


Hasil sentuhan tangan MAMA E-EIN...
saya order sajor...tak pandai gitu nak buat2 nih semua....
siap ada bukak blog khas untuk bisnes kedai gambar diorang...
macam2 perkhidmatan yang ditawarkan..
since saya ni duk jauh nun di utara tanah air..
makanya yang boleh order header je lah...
kalau dekat sah2 custom album..khidmat photo semua saya carik cat jer...

so kalau sape2 minat nak tempah apa2 yang berkaitan dengan photo ni...
sila ke laman web

CAT KEDAI GAMBAR


header nih murah je saya tempah RM15....tapi skrg rasanya dah ada harga baru...

nyway cat..thanx sekali lagi yer.....
baru rasa comel sket rumah baru saya...


Rest n Go


masih berkisar kisah kami di penang sabtu lalu...
sedang saya duk layan alesha main permainan2 tuh...
nak tahu apa hubby n the gang buat...???
scrolll down peeps.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.layan massage ok.....RM1 untuk 3 minits...
sabar je lah...
macam letih sangat...hahahahhaha...
i heart you sayang...

"saya tgh mood menjiwang dengan lagu adira AF8..walaupun first time tgk konsert AF masa final...andai hari esok...langit akan runtuh..tabahlah menjunjung bersamaku...
andai hari esok...dunia gelora...takkan ku gemuruh selagi ku....ADA KAMU....sayangku Nazmizan Bin Muhammad...."

dan saya setuju ngan adlin...inilah persembahan seorang juara....saya suka adira ngan daus...tapi kurenggg suka shahir...(sorry yaya...ku tau dia org taman mu...)...


Saturday, May 22, 2010

Her First Medal .....

Half day out to penang....yeayyy..
destinasi queensbay mall...sebab ummi nak cari lappy...
tapi aisy terpaksa ditinggalkan..sebab ada beberapa benda lagi nak dibeli yang memakan ruang..
plus papa ada bawak body guard tiga org...
so just alesha sorang je yang follow..
sorry aisy....
sampai2 je..alesha dah nampak mainan2 nih..
so apa lagi..kopak duit ummi RM6 sebab alesha nak main semua nih...
ummi layankan aje...
Dah habis main...kitorang terus gi kedai PC...
pssttt DD...hang pun kat queensbay kan..apasal kita tak jumpa aaaa??
dah habis settle..terus masuk jusco..beli barang2 yang diingini...mr papa dah bawak alesha ntah ke mana...dah habis saya membeli2...call mr papa..
dia terus instruct saya suh gi kat centre bangunan..ada game untuk budak2 katanya..
saya pun terus ke sana..nak tgk apa benda..
rupa2nya ujian IQ untuk budak2...actually nak promote susu...
tapi depa conduct dalam cara game...
ada 6 station semua...so saya terus register alesha...
First station..ala2 boling...alesha pilih bola..then kena jatuhkan pin dalam jarak yang dah diberikan..okay..alhamdulillah..alesha success...terus ke station ke dua..colour station..
alesha kena m ix color untuk hasilkan warna hijau...so ada dua pencil color..
biru n kuning...saya suh alesha color....then doublekan dua2nya...
lepas tu saya terpaksa bantu alesha pegang berus...untuk campurkan air sket...
so terhasillah warna hijau...
Next station...plak kena dengar music...lepas tu alesha kena pilih bunyi apa base on gambar..
alesha kena bunyi trumpet ngan gendang..berjaya juga mengesan bunyi2 tu..
the next station alesha kena amik bongkah2 yang disusun bertingkat tanpa jatuhkan..
bangga jugak saya bila alesha boleh amik sendiri bongkah2 tu..
ada setengah budak mak diorang yang amikkan..
suh anak letak je..tapi as for alesha..dia buat sendiri..okay lah tu sayang..
lepas tu alesha masuk next station cari arah keluar...
masuk pintu depan..lalu ruang2 ada yang jalan mati semua..untuk ke pintu keluar..
masa ni saya ngan mr papa tunggu kat pintu keluar duk panggil2 alesha..
sian pulak tgk dia..muka blurr je...hahahahha
tapi akhirnya dapat juga sampai ke pintu keluar...
Ni pulak sesi bergambar untuk medal alesha nanti...
kelakar pun ada tgk muka alesha dalam slot tuh..
tapi apapun dia enjoy..saya happy je...
tapi sehappy2 saya pun..happy lagi papa alesha...
dengan bangganya nih..bergambar ngan medal anak kesayangan..
her first medal kan...
nama game nih semua EYE QLympian so ala2 olimpik dah...
hahahhaha..so mesti mr papa duk harap anak dia dapat ke olimpik..
like father like doter kan...mr papa ke sukan olimpik tahun 2004...
acara 200m...tapi tak dapat masuk final la....tak kisahlah..
janji dah merasa kann....dah habis main2 tu semua..
gi makan..then terus balik..sebab duk teringat2 aisy kat umah..huhuhu
Nih la alesha dalam kete...tertido kepenatan...
dua gambar kecil tu...gambar medal alesha...
medal siap ada gambar tuh...hahahahha...
lawak sungguh....
errr ummi buat2 tido je ye....hahahhahahahah.....
**oowhh syoknya rasa menaip entry dengan lappy baru ku...**
thanx sayang....i heart you...mwahhhhhhssss


Friday, May 21, 2010

Suara Keramat

"Dari 1939 sampai kini, api itu tidak pernah mati, dimarakkan ganti-berganti,dalam cahayanya anak-anak menari, satu tangan terbakar sejuta tangan menggengamnya lebih erat lagi. Maka keramatlah sebuah institusi yang memahkotakan rakyat dari generasi ke generasi." - Puisi datuk ZAM yang saya cilok dari FB Ku Along (Tg. Khalidah Tg. Bidin)..

Syabas buat akhbar terulung Utusan Malaysia...kerana bakal memiliki bangunan baru yang canggih tidak lama lagi..Alhamdulillah..proses pecah tanah disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak...saya cilok gambar2 ni dari FB...huhuhhuhu...


Gambaran bangunan yang bakal menempatkan kesemua warga Jabatan Pengarang..
siap ada bangunan untuk parking...ada gimnasium...ada lot kedai...
ada auditorium..surau..cafe...

Ni pulak...gambaran artis situasi dalam jabatan pengarang..
tempat reporter mengetuk story....
wahhhhh.....menariks tuh....rasa jeles membuak2....
huhuhuhu...sungguh ku terkenang kenangan lama..

Saya dah sebati dengan utusan semenjak kecil lagi...
Utusan merupakan akhbar rasmi yang dilanggan oleh abah setiap pagi..
"Uncle Paper" gelaran saya untuk org yang bertanggungjawab menghantar akhbar utusan ke rumah saya setiap hari...dan semenjak tingkatan 1 lagi saya sudah mula menghantar karya2 saya untuk dimuatkan dalam akhbar bahasa melayu nombor 1 di Malaysia itu..
Ruangan Pelajar Menulis menjadi ruangan tetap saya mengirim karangan...
pelbagai topik menjadi pilihan saya...dan saya merasa sangat bangga bila melihat ianya tersiar dengan tertera nama saya sebagai penyumbang...
lebih menggembirakan apabila menerima cek saguhati daripada pihak utusan bagi setiap artikel yang disiarkan..(saya tak pernah menduga ianya berbayar)..
dan sedari itu saya semakin aktif menulis..sehinggalah ruangan itu diberhentikan..
sedih...tapi saya menyimpan azam dan cita2...untuk bergelar wartawan suatu hari nanti...menginjak ke tingkatan empat, saya mengambil bidang akaun...terus menyambung pengajian dalam bidang yang sama...(matrikulasi)...dan menutup peluang untuk saya meneruskan minat saya dalam bidang yang satu itu...
tapi Allah itu mendengar setiap doa hambaNya..meneruskan pengajian di UKM..
saya dimaklumkan jurusan yang saya ambil (ijazah Sarjana Muda Ekonomi) ada menawarkan modul gabungan..sama ada ekonomi dengan pemasaran, ekonomi dengan perbankan dan ekonomi dengan komunikasi...pantas saya memilih modul ekonomi dan komunikasi...walaupun hanya 6 subjek komunikasi yang diambil..tapi saya gembira..
Menamatkan pengajian, saya masih bingung...arah mana yang ingin saya ambil..
bidang kerja apakah yang sesuai...saat itu diminta mengisi borang PTD..saya pun mengikut..tapi hati dan naluri tetap inginkan kerja yang satu itu...
dan sekali lagi Allah itu mendengar permintaan hambaNya..
saya ditemukan dengan seorang cikgu (sewaktu menjaga arwah makcik saya yang sakit kanser di Wad PCU Hospital Alor Setar) yang mengawarkan saya untuk menjadi wartawan sambilan...terus saya ambil peluang itu..dan bermulah episod saya sebagai wartawan sambilan di akhbar Harian Metro dan Berita Harian...semakin hari cinta saya terhadap kerjaya ini semakin mendalam...tapi sampai bila saya perlu menjadi wartawan sambilan...saya mula meneroka peluang untuk menjawat jawatan tetap di organisasi tersebut...tapi sayang tiada rezeki saya...dan ketika itulah tersiar iklan yang akhbar Utusan Malaysia memerlukan wartawan baru...terus saya submit permohonan..dan alhamdulillah..rezeki saya diterima...
1 Oktober 2002 bermulalah episod saya sebagai Wartawan di akhbar Keramat itu..
Bangga...Gembira tak dapat saya ungkapkan...nekad saya...
hanya Utusan sahaja yang akan menjadi destinasi terakhir saya dalam bidang kewartawanan...tiada yang lain..saya akan setia dengan akhbar ini sehingga ke akhirnya...
bermula sebagai wartawan di meja berita, ditukarkan ke meja kota sebelum dipindahkan pula ke meja ekonomi....(paling lama saya di ekonomi)...banyak yang saya pelajari...
dan banyak peluang yang saya perolehi...tiada istilah tekanan, stress dalam hidup saya saat bekerja di sini....semuanya gembira2 sahaja...semuanya happy sahaja...
2006 saya dipindahkan ke biro Klang (sebelum opis bertukar ke biro shah alam)..
semakin banyak yang saya pelajari...kes jenayah, mahkamah, politik...semakin mematangkan saya...genap dua tahun di shah alam..
saya TERPAKSA mengambil keputusan drastik ini...
selamat tinggal UTUSAN MALAYSIA...
walaupun sedih, sayu, dan berbelah bahagi..
tapi saya perlu membuat keputusan ini..untuk berada dekat dengan suami yang ketika ini menerima tawaran kerja di organisasi saya sekarang...dan saya juga menerima tawaran yang diberikan atas alasan yang satu...untuk sentiasa di sisi suami...
saya tak rela berjauhan..
walaupun saya meninggalkan syarikat ini...tapi sekurang-kurangnya saya mengotakan janji saya...kerjaya kewartawanan saya berakhir di akhbar yang saya cintai...
doa saya...semoga utusan akan terus unggul sebagai akhbar nasional...
saya sayang utusan malaysia selamanya.....



Thursday, May 20, 2010

"CONTEST KASIHNYA ATUK"


Saya nak masuk contest lagi...
hehehehhe....suka je kan..
bukan apa..masa blog walking blog kengkawan..
nampak contest nih anjuran

ANN sempena BIRTHDAY ANAKNYA ASYRAF
so terasa ler nak menjoinkan diri since ada banyak gambar owan ngan cucu2...
pilih punya pilih punya pilih...maka akhirnya gambar ini yang menjadi pilihan hati saya..
tak t au la gambar ni menjadi pilihan hati juri ke idak kannn..
tak kisahlah..ada rezeki ada...hehehhehe

Hurmmm...ni lah owan kesayangan cucu2...
(abah kesayangan saya)..mwahhhhhsss 10 juta kali kat abah...
ni lah hobi abah saya...membawa cucu2 naik moto kapcainya..
masa nih owan baru ada dua cucu (ketika gambar ni diambil)...so dua2 sekali diangkutnya...tapi sekarang..dah tiga cucu...kalau tiga2 ada sekali tak tau lah nak letak kat mana...saya dan adik beradik penah buat seloroh..
nanti mesti abah pasang side carrier kat sebelah...ala yang bentuk 4 segi tuh...
boleh muat semua cucu2 dia...hahahahha....
okay dah siapppp....
nak tinggalkan jejak pulak kat blog ann mama asyraf...

(owh ye...takpe ke gambar dua cucu ehhh penganjur)..
dua2 cucu dalam gambar nih berusia bawah 5 tahun....
wink wink


Like father Like doter okehhh


To my loyal blog reader..yg dah lama..
sejak dulu kala mesti penah baca entry saya pasal Do You Really Know Him...
dalam entry ttuh ala2 tag menanya kita kenal tak hubby kita sepenuhnya..
so saya try jawab tag tuh n comparekan dengan jawapan mr papa...
ada banyak yang betul n a few yang salah..dan yang salah tu ialah mengenai habits mr papa...
ada yang nak baca entry tu balik ker...
ok ok ok..
nak memudahkan korang....
klik DISINI yer....
So kisahnya sekarang...habits mr papa nih...
dah menurun ke alesha...

Ralit sungguh dia ngan habits nih...
sampai muka naik stim ummi tgk...
sambil2 layan slot drama akasia yang ganti adamaya tuh...
mujurlah alesha nih bertimbang rasa ngan ummi..
petang2 je bagi ummi pegang remote kejap...
sebab dia tau..papa dia balik je..mesti channel 801 ke atas...
(tapi mr papa duk minat citer GELORA DI HATI SARA) walaupun semalam missed...
hahahahha..poyos jugak minat drama melayu..
dia minat fauziah latiff tu .... aishhhh...
ishhh melalut pulak..
back to habits alesha nih..
kalau dibiarkan sampai lunyai2...
sampai putus2 lah kiranya...
tapi semalam saja saya biarkan..sebab nak tgk apa jadi kat benda yang digigit tuh..
errr dah tau ke apa...
jom kita close up sket...

straw yyer kengkawan..
memang sangat anak papa...
papa gitu ahhh..lepas makan minum kat kedai..
mesti digigit2 straw tuh...
aisy nanti tak tau ahhh..
nak ikut habits ummi...atau papa...
we will wait n see ya...

Wednesday, May 19, 2010

ABC, 123 .....


Ni lah meja study alesha...
saya dah penah citer dah kan...achik alesha yang beli...
kat meja tu ada abc-z...1,23 - 10...pastu shape...ngan colour...
so kalau dia study duk akt situ..satgi mulut mula aaahhh...

ummi...
one..two..tee..four..five..six..even..eight..nine..ten...
pastu in malays pulak..
atu..ua..tiga..pat..ima..nam..ujuh..pan..lan...loh....
awat tak tau dalam bahasa jadi dengar hujung2 je...
agaknya sebab ada suku kata kot kan..

dah habis 123..nyanyi plak ABC...ikut rythm nih...
ae bi ci di e ef g...eh i eeea aaaaaaa ( i assume j, k, l,m,n)..o ..p..
u..ar..es..ii..u...vi..wuuuu...ex...yyy...zekk....
memang cuteee sangat bila dia nyanyi abc...geram je rasa mcm nak gigit2.....

tapi kaler yang dia terer HIJAU sahaja...tunjuk kaler apa pun ijau...
kuning pun ijau....
merah pun ijau....haishhhhhhh....

lagu alesha pulak...
aa yu eeping..aa uu eeping...ader jon..ader jon...
(kat sini hilang lirik...rythm ada....)...
ong belll..ong bell...ntah apa2 lah yang disebutnya...

lagu i love you barney plak jadi camni..
i ave yu..yu eve me...
eee aaar aaaaap aaaiiyii..
(pastu hilang lirik lagis ekali)....
.....yu eve me tooooooooooooo...

saya noticed part yang laju2 je mesti dia tak leh nak ikut lirik apa...hahahahah...
takpe sayang...slowly belajar k....
kat bawah nih saya letak video dia yang saya cuba nak rakam..
tapi susah aiihhh...dia asyik nak mai tgk kat skrin kamera je kalau saya rakam..
so payah aaahhh...dapat ahh sikit2...
sila maafkan suara ummi yang lagi besar dari suara anak..
(alesha mempunyai suara yang sangatttttt halussss)

video


Layannnnnnnnnnnnnnnnnzzzzzzz


Bicara Seorang Sahabat

Saya suka sangat2 puisi ini...tentang persahabatan by Kahlil Gibran ( a lebanese american artist, poet and writer...)bagi saya ia sangat mendalam dan menusuk jiwa...
dan saya tujukan khas buat sahabat2 saya yang ikhlas berkawan dan menerima diri saya seadanya...yang sentiasa ada di saat saya susah, senang, bahagia dan derita..
yang kenal diri saya sepenuhnya....
DAN ANTARANYA....mereka ini.......sahabat sampai mati.....
insya allah.....

Dan seorang remaja berkata, Bicaralah pada kami tentang Persahabatan.

Dan dia? menjawab:
Sahabat adalah keperluan jiwa, yang mesti dipenuhi.
Dialah ladang hati, yang kau taburi dengan kasih dan kau tuai dengan penuh rasa terima kasih.
Dan dia pulalah naungan dan pendianganmu.
Kerana kau menghampirinya saat hati lupa dan mencarinya saat jiwa mahu kedamaian.


Bila dia berbicara, mengungkapkan fikirannya, kau tiada takut membisikkan kata “Tidak” di kalbumu sendiri, pun tiada kau menyembunyikan kata “Ya”.
Dan bilamana dia diam,hatimu berhenti dari mendengar hatinya; kerana tanpa ungkapan kata, dalam?
persahabatan, segala fikiran, hasrat, dan keinginan dilahirkan bersama dan dikongsi, dengan kegembiraan tiada terkirakan.
Di kala berpisah dengan sahabat, tiadalah kau berdukacita;
Kerana yang paling kau kasihi dalam dirinya, mungkin kau nampak lebih jelas dalam ketiadaannya,
bagai sebuah gunung bagi seorang pendaki, nampak lebih agung daripada tanah ngarai dataran.

Dan tiada maksud lain dari persahabatan kecuali saling memperkaya roh kejiwaan.
Kerana cinta yang mencari sesuatu di luar jangkauan misterinya, bukanlah cinta ,
tetapi sebuah jala yang ditebarkan: hanya menangkap yang tiada diharapkan.


Dan persembahkanlah yang terindah bagi sahabatmu.
Jika dia harus tahu musim surutmu, biarlah dia mengenali pula musim pasangmu.
Gerangan apa sahabat itu jika? kau sentiasa mencarinya, untuk sekadar bersama dalam membunuh waktu?
Carilah ia untuk bersama menghidupkan sang waktu!
Kerana dialah yang bisa mengisi kekuranganmu, bukan mengisi kekosonganmu.
Dan dalam manisnya persahabatan, biarkanlah ada tawa ria dan berkongsi kegembiraan..
Kerana dalam titisan kecil embun pagi, hati manusia menemui fajar dan ghairah segar kehidupan.





Tuesday, May 18, 2010

Cuti Umum - Kita Berouting.....

Seperti semua sedia maklum (walau ada yang tidak maklum)..
semalam merupakan cuti umum keputeraan raja perlis yang ke-67..
so kami di perlis bercuti lah...seronok jugak cuti bersambung sabtu, ahad dan isnin..
as usual kami balik ke rumah abah...
dan semalam..saja bawak anak2 keluar..setelah beberapa hari terperuk di rumah saja kan..sebelum keluar harus kena posing dulu kan..
hahhahaha...
aktiviti rutin kami...ke pacific...
mr papa dah mula balik dah perangai gila main boling dia..
seperti sebelum saya disahkan pregnantkan aisy dulu...
so saya layankan aje....kitorang main dua game...
alesha duk layan makan fries mcD...
aisy pulak terlentok dalam stroller...
awal2 game lagi aisy dah tido..
so senang ahhh layan balingan ngan mr papa..
tapi banyak ke longkang je balingan saya..
dah tak tau nak baling mcm mana dah..semua serba tak kena..
baru tinggal dua tahun nih...ish ish ish...(tapi dah memang saya tak reti main pun kannn)..
alesha skrg dah tak sabar2 nak main boling..tapi dkt sini takde bola untuk budak2..
paling ringan ada 8kg...tu pun berat jugak..alesha tak mampu pegang lagi...
hurmm...nanti2 ehhh sayang....ada duit lebih ummi belikan bola untuk kakak...
so budak2 a bit boring sikit lah..asyik layankan ummi n papa je...
tapi masa nak baling bola tu..saya sambil2 pegang tangan alesha..
saja nak ajak dia involve sekali..suka kemain dia...
lepas je habis boling..
bawak budak2 gi main game kat tingkat 3 pulak..
sebelah gulati's..
seronok alesha dapat main chu chu train...
kali ni adik tumpang sekaki main ngan kakak..
tapi disebabkan adik baru bangun tido..
so a bit mamai lagi...
tak enjoy sangat pun...hahahahhaha..
habis main game..ke mcD..layan sundae n mcflurry...
sebelum balik ke umah...tak makan heavy2 kat mcD sebab bonda dah buat bihun goreng..
so kena balik makan kat umah....
ape pun..kami sangat enjoy...
dan pagi ni...hantar budak2 ke umah mama diorang..
terus aisy tarik2 baju saya...paling muka..
tak nak gi...dah tiga hari duk melekat ngan ummi..
nak tido pun berpeluk ngan ummi...
haissshhhh....sayu je gi keje pagi nih tau..

Monday, May 17, 2010

Lentok beb


Sian anak ummi..
terlentok dalam kete...
otw balik dari breakfast kat Kopitiam Convent Lama...
jumpa Kak Aini (my senior di SKTU) dulu...
masa kat sana takde pun tunjuk ciri2 mengantuk...
masuk je kete...tetiba dia bgtau..
"ummi...tatak nk yeep..."
saya ingat dia main2...so fokus je lah drive...
tetiba pusing masa kat traffic light tgk dah lentok baekkkkk punya...
sampai umah bancuh susu...terus tido sampai kul 12.30 tgh....
kejadian ni kum 10.30 pagi yer...
nak kata dia bangun lewat tak jugak..kul 8 baru bangun...
nak kata tido lambat pun tak jugak..kul 10 dah lena...
hurmmm....nih skrg nih pun alesha baru bangun tido...
dari kul 12.30 tadi tido....
tido lah sayang..sementara belum bersekolah...

Usaha Tangga Kejayaan

Sesuai ngan mood cuti umum...
saya pun nak celoteh sikit2 je..
tak mau celoteh banyak2...
so biarkan gambar bercerita ye kengkawan...
wink wink..
oppsss sebelum tu Selamat Ulangtahun Keputeraan DYMM Tuanku Raja Perlis ke-67..
Daulat Tuanku!!

Memulakan langkah....
mencuba untuk melepasi halangan...
(adakah aisy bakal menyertai 110m hurdles....kita tungggguuuuuuu)

Ada sesuatu yang menarik perhatiannya di seberang sana...
adakah kejayaan menjadi milik aisy???

Ish...ummi pulak duk ada sini...
ada pengawal la pulak..agak2 lepas tak nih...
takut ummi angkat je sebelum melepaskan diri...

Capai dulu ngan tangan...
kalau ummi tak angkat kira okay lah tu..
baru leh proceed ke next step..

Yeayyyy....BERJAYA...
melepasi halangan...
pokok ini bakal musnah ditanganku...

"aisyyyyy...jgn main pokok owan...penat owan duk jaga tu...."
(dialog dari owan...hahahahahah...ummi membiarkan...last2 owan yang marah...)

Selamat bekerja buat yang bekerja..
saya nak berehat dan bawak anak2 bermain2 menghiburkan hati...


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin