Friday, July 30, 2010

Lagi menu kasih sayang

Masih bercerita tentang topik menu kasih sayang..
hehhehe..minggu ni saya rajin memasak...
mungkin sebab hadiah yang YAYA bagi kot...
Tapi tak pakai pun lagi apron yang yaya bagi..
sebabnya tak sempat nak pakai..tgk dah tergantung kat badan alesha..
dia pulak yang pakai nak jadi chef...
hehehhe...hurmm..menu nih sangat simple...
untuk dimakan bersama roti..
sila maklum yer...minggu ini tiada nasi dihidangkan..
menu orang berdiet...mula2 saya goreng nuggets..
lepas tu nuggets tu dipotong bentuk kubik kecil2...
sebab apa kena potong..alesha kalau bagi seketul...dia suka gigit sikit2...hisap2 air pastu tak nak makan..amik yang lain pulak..haaa...tapi kalau buat gini..laju je dia makan..
lepas tu saya buat scramble egg...campurkan kedua2nya..
campur sos cili n mayo..amik roti makan...
sangat senang dan mudah kan...haaaa...tau takpe..
bahagia oooo dapat masak simple2 nih...
tiga hari ni no masak2...sebab hubby takde kan..
gi competition selangor open di stadium bukit jalil..
sesiapa yang nak tgk aksi sprinter yang semakin berusia...
dipersilakan ke bukit jalil yer..hehehhehe...hubby masuk lompat jauh, 100m n 200m...
masa nak pi..hubby tanya...love nak abg bawak balik pingat apa....
jawapan saya..tak nak pingat..sila bawak balik duit banyak2...
saya mau shopping raya..muahahahhahaha..$$$$$$$ mata duitan sungguh la wifey nazmizan nih..
tapi ada satu citer best saya duk cerita2 ngan hubby semalam...
hurmm..lepas nih saya buat entry k.....


Satar owhh satar....

Skrg nih..saya ngan mr papa..
ada buat bisnes kecil2an..
saja je takde niat pun nak berniaga..
tapi memandangkan bila kami sendiri makan rasa sedap..
terus rasa nak jual..haa itulah punca kami terjebak..
jual apa??
ni hahh...
SATAR...
(eza harap hang dah kenai n tau apa itu satar ye)..*wink wink*

Satar nih memang makanan orang2 di pantai timur kebanyakkannya...
isi ikan yang dicampur ngan kelapa dan cabai (lada)...dimasukkan dalam daun pisang..
buat bentuk tiga segi then di bakar...sedap sangat dimakan panas...
kalau ke kuala kemaman..saya ngan mr papa akan makan sesungguh hati..
masa pregnantkan aisy saya memang teringin sangat2...
punyalah susah nak dapat..tapi akhirnya dapat jugak..
RUJUK SINI
Satar nih memang sedap sangat2....dan baru2 nih balik terengganu....adik ipar saya kenalkan satar segera...which is di balut ngan kulit popiah...
kami beli 2 peket (satu peket ada 24 biji)...terus goreng makan memang sangat sedap...
bincang pi mai pi mai ngan mr papa..terus decide nak jual kecil2an kat sini...
pasaran tertutup ja pun...
kami order 50 peket...alhamdulillah..dua hari habis dijual...
pastu order lagi 50 paket...dah 30 habis dijual..skrg tinggal 20 peket je..tu sekejap je order duk masuk...memang mahsyuuuukk aahhh..
ramai yang beli sebab sata nih frozen food..bila2 teringin leh goreng...
kalau tetamu mai terkejut tergempaq pun senang amik goreng je....
sekejap je siap..rasa pun sedap...takde la tetamu datang minum air kosong je kan..
hehehehhehe...

owhh entry nih bukan entry bisnes yer..saja je..nak bgtau apa itu satar...
hehehehheh :)




Anak Main Papa Tido

aksi2 terakhir seorang papa melayan anak2nya..sebelum meninggalkan mereka buat seketika..
hurmm minggu nih...weekends saya ngan anak2 je...
mr papa je KL malam tadi...ahad malam baru balik sini...
owan ngan maktok alesha pun dah selamat sampai KL semalam...
sepatutnya saya pun ke KL jugak ada meeting..
tapi mujurlah dibatalkan..so selamatlah anak2 saya..
kalau tak pasti akan ditinggalkan lagi...
even tho owan ngan maktok takde..ptg nih lepas keje saya tetap akan balik kedah...
kena jaga uman owan yang kosong tak berpenghuni..
since kes kecurian kerap berlaku kat sana..

tapi saya balik berdua je kot dengan alesha...aisy mungkin saya tinggalkan di umah mamanya di perlis...tapi tgklah..kalau rasa mcm boleh je nak control dua2...saya angkut sekali bawak balik...melalut jauh dahhh...hurmmm malam semalam...alesha kuarkan ABC puzzle dia nih..
nak ajak papa main...papa layan sekejap je..pastu terus ketiduran...(tido main2 je)...
adik seperti biasa lah..semua benda nak dimasukkan ke mulut...
letih dah tak tau nak ajar camner jgn masukkan mulut...
mujurlah besar2..kalau kecik2 risau tertelan jer...
hurmmm...dua hari kat umah abah nih nak buat apa tak tau...
any suggestion fwensss???

Thursday, July 29, 2010

Baby Biru Contest


Try luck lagi masuk contest INI anjuran MRS HILMY
bila tgk semua kawan2 blog masuk..
saya pun rasa nak cuba...godek2 FB..
ada jumpa gambar aisy ala2 biru...so try je lah kan...
jom teliti syarat2nya...

Syarat2.
1. Ada blog sendiri (http://diamilikku.blogspot.com)

2. Contest ini terbuka kepada baby yang berumur 1hari hingga 4tahun. (My aisy baru 10 bulan so layak aahhh)

3. Letakkan SATU gambar sahaja memakai apa2 yang berwarna BIRU. (sila rujuk di bawah)

4. Contest ini bermula pada 8hb Julai 2010 dan berakhir pada 8hb Ogos 2010 (11.59pm) (hari ni baru 29 Julai..so masih layak)

Apa perlu dibuat: *senang aje
1. Wajib jadi follower (udah ikut)

2. Buat 1 entry mengenai contest ni, dan pastikan link back ke contest ini (nih tgh buat dah)

3. Letakkan banner contest di tepi sidebar blog anda dan juga entry anda. (harus ada link back ke contest ini iye) (udah juga)

4. Letakkan SATU gambar sahaja dan nyatakan NAMA & UMUR anak anda itu (Satu je - dah)

5. Submit LINK entry anda itu pada comment box ENTRY contest ini sahaja . (baikkkk)

Nama : Aisy Mifzal Bin Nazmizan
Umur : 10 Bulan dua minggu...
*Fuhhhhhhh selesai entry contest*






Wednesday, July 28, 2010

Saya Happy !

Tgk2 wajah2 saya yang happy...menggayakan tudung yang saya rasa buat saya semakin ayu dan jelita...hahahahhaha..saya dah suka la pakai tudung nih...
nampak comel je rasa...tu yang alesha pun kata..umie omei laaaa...
terus tersenyum bahagiaaaaaaaaaa...
walaupun dalam hati memendam pelbagai rasa..
belakang tengkuk saya dah rasa tegang sangat2 dah..
dek penangan migrain...rasa nak tegak kepala pun tak larat sangat2 dah..
bila fikir esok nak kena tinggal bertiga ngan anak2 je...
sebab mr papa nak gi KL..lagi la bertambah2 sakit saya...(hahahhahahahahah)..
minggu nih keje2 saya bertimbun2...
since 7 ogos nih konvokesyen unimap...
setahun sekali sibuk yang melampau..huhuhuu...
jgn lah saya sakit teruk2...aminnn...
Tapi sibuk2 pun...since my mr papa berpuasa..
so semalam saya bertanya beliau di FB dengan soalan...Nazmizan Muhammad..anda nak makan apa untuk berbuka hari ni..i'll cook for you...and jawapannya...
love goreng satar dlm peti ais+beli roti kita abiskan sardin..tqvm..ringkas sungguh jawapan...tak romantik langsung tau...tapi sebab saya sayang kat dia..(sayang la...)kalau tak takdenye saya nak gi amik dia kat opis sebab hujan lebat (my mr papa naik moto gi keje)..terus gi singgah kedai beli roti...sampai umah tgk jam 6.40...adoyai....sempat ke nak buat nih...
duk kejan mr papa suh cepat sebab saya nak masak kat dia ngan penuh kasih sayang kononnya..
sampai umah..anak2 biar mr papa jaga...
Saya terus masuk dapur...masak sardin (beli lagi satu tin)...sampur mayo...keringkan..
pastu amik roti..potong kulit...leperkan roti...kulit roti saya blend jadikan serbuk..
amik sardin letak kat roti gulung gulung....
celup telur celup roti dan goreng...
sudahnya jadilah sardin roll...
dapat 12 biji...puas makan dua org..hahahahhaha..
walaupun saya tak puasa..
ni je lah dinner saya semalam..pastu anak2 tido awal..saya ngadap lappy siapkan keje2 pejabat...
hubby ngadap tv layan citer isabella...
jeles tul saya ...
inilah hasil sardin roll saya yang dimasak dengan penuh kasih sayang...

jadilah kan..walaupun masa suntuk..
sempat gak siap ngam2 sebelum berbuka..
:)




Tuesday, July 27, 2010

Sebelum nak lena

Susah betul nak tidokan dua2 nih skrg...sebab si kakak suka nak menyibuk bila nak tidokan adik..jadi mata adik yang dah ngantuk pun jadi ala2 celik bila kakak duk sibuk tarik tangan semua..bila kita bagi adik minum susu...dan2 tu kakak pun nak susu..saya kalau dah plan nak tidokan aisy memang suka suasana yang gelap..sebab aisy kalau dalam cahaya memang tak boleh nak tido...so pintu semua tertutup rapat...bila dah tertutup rapat mulalah dialog2 dari alesha..

Alesha : ummi...nak nenen...
Me : Alesha nak nenen pi mintak kat papa k..papa kat luaq..
Alesha : ummi bukak pintu sat..
Me : kakak bukak la sendiri..kakak pandai dah kan..ummi nak bagi aisy tido..
Alesha : gewap...tatak atuttt...
Me : kakak nak takut apa..
Alesha : satgi hantu mai..amik tatak..aaa...tatak atut ummi..(dengan nada paling manja saya rasa)..
Me : ishhh takdak hantu aihhh..
Alesha : ada ummi...
Me : baca ayat kursi....dah ummi halau dah hantu pi bukak pintu cepat mintak nenen..
Alesha : tatak atit ummi..kaki atak atit..

Alasannnn kan....sebenarnya memang dia nak suh ummi dia pi jugak..
budak bertuah sungguh.....tapi bila dah tido tgklah gaya dan aksi...
terlentang tertiarap semua ada...awal2 je elok beriringan berdua...mai pagi esok..sorang kat timur sorang kat barat....(gambar dirakamkan pada dua hari yang berbeza ye...)


Tertunai Hajat Di Hati


Ptg semalam..saya punya status di FB :

thinking of goreng cekodok pisang dengan sambal sardin untuk berbuka...simple2 jer..pastu baru kuar nak makan heavy2 pun....okay tak Nazmizan Muhammad

Tapi hampehh...hubby ku langsung tak layan...dia tgh kursus..tak leh on FB..
tapi bila saya sms pesan beli pisang emas ngan sardin..balik2 tgk dah siap beli..maknanya apa ya kawan2...maknanya nak makan la tu...kan kan kan..hehhehehhe....

So inilah hasilnya...hehhehehe...
cekodok yang digoreng sampai hitam..sedappp ooo..makin hitam makin saya nampak cantik pulak...pastu sambal sardin yang sedikit masin..huhuhu..
dah posa kan..terlebih letak garam pulak..tapi takpelah...sedap jugak..
and dua mug milo panas...
dah azan..mengadap kami berdua (anak2 gi jalan2 ngan mama n abah diorang ke alor star)..
so aman damai menikmati cekodok panas yang sangat lazat sebab dimasak ngan penuh kasih sayang....hari ni hubby puasa lagi..
saya pulak sudah angkat bendera..hehehhehehhe....
sayang nak makan apa sayang...
bgtau nanti love masak k...

Kepimpinan Melalui Teladan


Budak2 kan dikatakan senang meniru gaya dan perbuatan orang yang lebih berusia daripadanya..dalam kehidupan seharian, kanak-kanak akan memerhatikan apa sahaja perbuatan atau tingkah laku indidvidu di sekitarnya dan selepas itu pasti akan mencubanya sendiri..saya rasa semua arif tentang hal ini kan..so bagi orang macam saya yang ada dua org anak dah ni..saya selalu berpesan pada diri sendiri dan juga mr papa serta alesha..untuk behave dan berbuat baik sebagai teladan untuk aisy...tapi masalahnya skrg...dah terbalik kot..Kalau tgk gambar di atas tu rasa2 sape tiru sape???
hurmmm...bukan aisy yang tiru alesha ok..
alesha yang meniru aisy..
aisy memang sangat adventurous..selalunya dia yang akan explore sana sini..as compared to alesha...yang development dia sangat mengikut step by step..
tapi aisy nih pulun nak buat semua walaupun tak sedar umur baru 10 bulan seminggu..
bab memanjat dulu2 alesha sangat tidak suka ok..tapi bila tgk adik duk panjat kusyen..
dia pun sama naik memanjat sama..pastu bila adik merangkak masuk bawah kerusi meja..
dia pun ikut sama jugak...takde langsung nak layan bila kita tegur...
adik mengutip apa2..dia pun kutip sama..
sampaikan saya tegur kata :

nih adik yang ikut kakak ke kakak ikut adik..
kakak kan dah big gurl..patut kakak ajar adik mana elok mana tak elok..
nih kakak sama naik ngan adik..

boleh gelak je lah alesha..agaknya syiookk main ala2 baby ngan adik dia kot..
sabar je lah saya tiap2 hari....

AYU LITTLE COTTAGE GIVEAWAY


AKAK ZUE ANALEEYA
udah tag saya untuk masuk ini contest...
saya tak kenal penganjurnya..so salam kenal ye puan penganjur..
baguslah akak zue tag saya..saya boleh dapat kawan blogger baru..
or can i say KAKAK baru...
since kak ayuruhaiza nih dah 15 tahun berkahwin..
so GA nih sempena ulangtahun ke-15 perkahwinannya...
dan juga birthdaynya yang ke - RAHSIA...bulan depan..
so bila saya tgk 15 je saya terus nak join..sebab apa...
15 is my feveret number..i'm not saying my lucky number tau...
so apa2 yang related to 15 memang saya suka..
ok kak...
saya berminat nak join GA akak nih...


KALAU ADA KAWAN2 NAK MASUK RUJUK SINI YE

syaratnya agak mudah je ...kena jawab soalan nih..

1) Jika anda mendapat quilt bag ini nanti, apa yang anda akan masukkan kedalam beg tersebut dan kemanakah anda akan bawanya?

hurmm...saya nak masukkan kain telekung untuk dibawa travelling...
sekarang nih beg kain telekung saya dah lusuh..bertangguh2 saya nak membeli yang baru..betullah kata orang..kalau benda2 lain cepat je kita beli kan..
tapi kalau benda2 berkaitan dengan ibadat nih lambat je...no no no..bukan gitu..
saya bukan lambat2kan..tapi as for now saya belum jumpa beg yang berkenan di hati..huhuhu..
tgk2 beg kat GA nih rasa berkenan n sesuai pulak..so harap2 ada lah rezeki saya yer..
Amin...

2) kena tag orang untuk join...so saya dengan besar hatinya mengajak :

NURUL HUDA ARSAD (hamik ko nama penuh akak letak)
LILY AZLIYANA
EIDA
YAYA
YAN Ummi Qis ngan Adhwa
Ann Hati Berbunga - ibu asyraf n ayra
Mama Adha (since dah pregnant mana tau ada rezeki)...

so silalah kawan2 meriahkan contest nih yer...
chaiyyookkk jom



CONTEST TUDUNG KESAYANGANKU


Kali ni nak join contest anjuran YAYA...
yang hadiahkan saya apron n pemegang periuk tuh..
haaa..sebab dah dapat hadiah dari yaya..
kali ni nak masuk lagi..hahahahha..gila tamak ok...
syarat2 nya mudah banget..so masuk je lah kannnn...
kalau nak tau syaratnya REFER SINI...
So gambar yang saya pertaruhkan ialah...

Tudung ferfel kesayangan saya..
saya tak tau nape..saya suka tudung nih..
tapi saya rasa cantik bila saya pakai tudung nih..
hahahhahaha...tapi mungkin jugak saya suka tudung nih sebab saya ada banyak baju kaler ferfel...ferfel is my feveret kaler..saya ada banyak tudung ferfel...
tapi dalam banyak2 tudung ferfel..tudung nih yang saya suka..
memang saya suka ahhhh..suka sangat2....
bukti lain saya suka tudung nih yaya...
tgk ahhh gambar2 saya ngan mr papa...
lalalallalalala



okay yaya....
semoga menepati syarat hendaknya...lalalallalalalala

Monday, July 26, 2010

My Beautiful Princess

Keje saya tgh banyak to the max...
sebab tu blog nih terbiar je..kalau tak saya rajin je buat auto publish..
nih nak buat autopublish pun tak sempat..
jgn kata tu...nak blogwalking pun takdan...
so sudahnya terbiar lah sekian lama..
tapi walaupun sibuk..
saya skrg tgh menghitung waktu je nak balik umah..
satunya sebab nak bersiap untuk berbuka..
sincemalam ni malam nisfu syaaban..
so saya ngan mr papa berpuasa...
dan insya allah malam ni..sama2 akan membaca surah yasiin sebanyak 3x...
dan yang keduanya pula sebab saya dah rindu nak tatap puteri saya yang comel nih..

Sape tak geram tgk posing alesha gitu..
haishhhh..suka bikin ummi tak senang duduk kat opis tau..
tu lah kan..biar sesibuk mana pun kita..tensen ka stress ke ngan keje..
balik umah..tatap wajah anak hilang rasa kusut..
tenang je jiwa raga...
tunggu ummi ye sayang...
sebelum berpisah saya copy paste sedikit fadilat bulan syaaban..untuk renungan kita semua..

Nisfu Syaaban

Di dalam bulan Syaaban juga terdapat satu malam yang penuh rahmat, iaitu Malam Nisfu Syaaban. Pada malam ke-15 bulan Syaaban ini, doa menjadi sangat mustajab.

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

“Barangsiapa yang menghidupkan malam dua hari raya dan malam pertengahan bulan Syaaban, maka hatinya tidak mati biarpun semua hati mati ketika itu.”

Umat Islam disarankan untuk menghidupkan malam ini dengan membaca surah Yaasin sebanyak 3 kali selepas solat maghrib.

  • Bacaan pertama diniatkan mohon panjangkan umur dalam mentaati Allah, kemudian dibaca doa-doanya.
  • Bacaan kali keduanya dengan diniatkan diluaskan Allah rezekinya yang halal dan diberkati-Nya, kemudian lalu dibacakan doa-doanya.
  • Kemudian bacaan ketiga pula serta diniatkan minta ditetapkan iman dan mati dalam iman, kemudian dibacakan doa-doanya.

Namun jangan lupa agar kita membaca dengan penuh tenang dan tidak terkejar-kejar.

Pada malam Nisfu Syaaban, telah datang Jibril kepada Rasulullah s.a.w lalu katanya:

“Angkat kepalamu kelangit, itulah malam yang dibukakan Allah padanya tiga ratus pintu rahmat dan diampunkan Allah sekalian orang yang tiada menyekutukan (syirik) dengan-Nya sesuatu, kecuali tukang nujum, kekal di dalam zina, kekal minum arak, durhaka terhadap ibubapa.” (Al-Hadis)

Sama-samalah kita mengambil keberkatan bulan Syaaban ini...




Lip Lap Lip Lap ...


Agak2 boleh tak teka lampu apakah ini??
saya takdela nak bagi hadiah..
tapi cuba ahh teka dulu sebelum scroll down for the answer...
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hehehhehe..
presenting both kiddo new shoes..
beli kat pasar malam jerk..alesha aahh nak sangat kasut lampu2..
ni payah bawak budak2 gi pasar malam..
apa yang menarik hati terus nak je..
tapi since that week dia duk buat perangai kan..
so nak jack n jill punya pasal..
mr papa belikan jugak kasut nih..
dengan harapan takde la nangis lagi tiap2 pagi kan..
so far alhamdulillah..
alesha dah positif ke arah yang pulih..
walaupun still ada..tapi takde la teruk..
dah boleh babai dah tiap2 pagi kira okay lah tu kan...
Tgklah keterujaan alesha pakai kasut tu..
bangga dia kasut ada lampu2..
semalam dengan excitednya tunjuk kat owan dia..
kasut tatak ada ampu..
duk lompat2 nak bagi lampu tu nyala..
hurmm mcm mana la kalau lampu tu dah tak nyala nanti ehhhh....
adik punya kasut pulak a bit besar..so adik tak leh pakai lagi..
nanti ummi belikan adik kasut lain ehhh..
since adik pun dah teguh berjalan..skrg adik ada sandal jer..
sabar ehh adik..nanti ummi belikan tau..
upah sebab adik dah berani n confident berjalan..

saya happy sangat2..aisy kan boleh jalan since bulan Mei
RUJUK SELANGKAH MENUJU KEJAYAAN
Tapi dia macam malas nak move..duk kat situ jee..
bangun berdiri selangkah duduk merangkak..
tak nak langsung menapak berlangkah2...
sudahnya last weekends..
aisy dah menunjukkan kehandalannya..
bukan berjalan slow2 lagi dah..
dah ala2 berlari dah..adoi laa...tak dan dan..
agak2 la kalau nak jadi sprinter macam papa pun..
apa2 pun saya happy...
sebab raya nanti aisy boleh berbaju melayu dan berjalan dengan comel dan bergaya..
ahhhh tak sabarnya tunggu raya...


Thursday, July 22, 2010

Mak Suka Nyahhhhhhh

Tgh merenyih sorang2 depan lappy ku yang bewarna merah menyala ni..
tetiba kan dari kejauhan nampak la opismate saya bawak parcel..
dalam hati ada taman u olss...dah agak dah mesti untuk saya..
hehehhehehe..
suka suka sangat...
tersengih lah saya mcm kerang sedap....

Memang dah diinform akan terima something
oleh ALEEYA mummy DAMIA ANURA
So bila betul2 dah dapat..sangat teruja nak bukak tgk..
tak dan balik umah..
kat opis lagi dah bukak..
hehehhehe..thanx yaya...
inilah hadiah cenderahati kiriman yaya..
sebab kononnya menjadi pengomen tegar blog yaya..
ada apron (kanan) dan satu lagi pemegang periuk..
hurmm...dah le skrg nih malas masak..
yaya bagi hadiah seolah2 nak suh rajin masak pulak..
till now belum tunjuk kat mr papa lagi...kalau dia tau...
mesti dia kata org nak suh u rajin masak la tuh..
haishhhh..

apa2 pun thanx ye yaya...
wink wink...love it so much...

Tak Bowehhhhh....Tak Bowehhhhhhhhhhhh



video

Aksi ceria alesha bila dirumah..
boleh bersenda gurau..
bergelak ketawa...
bercanda ria ngan mr papa...
tak bowehhhhhhhhh (kiss papa kat lips)..
umie ja boleh..hahhahahahahahha....

alesha alesha...notty girl aaa you....



Wednesday, July 21, 2010

Risau to the max

i' really worried of my lil' girl...
alesha skrg selalu nangis...
especially pagi2 bila time saya nak gi keje..
nangis sungguh2 macam kena pukul..
jerit2 tak mau pi umah mama..
tatak nak pi owan..
tatak nak ikut ummi...
tatak tak mau pi mama...
runsing saya dibuatnya..saya nak gi keje pun tak senang hati..
Pagi semalam nangis lagi..
bila saya tanya nape alesha tak nak pi umah mama..
dia akan jawab..."nanti ujan..tatak atut..nanti tatak nangis"..
tatak amau ujan...aduh lah...
jenuh ni..puas saya pujuk kata tak hujan..cerah..matahari ada..
ummi pi work balik nanti ummi amik..pun tak jalan...
pagi ni bangun dia selak langsir..pagi sebelum kul 7 agak gelap..belum cerah..
alesha terus nangis...
ummi dah mayam..ummi tak payah pi work..
tatak duduk ngan ummi...jenuh sungguh la...bila angin bertiup kencang sikit..
terus member ketakutan lari peluk saya...nak ujan..tatak tak mau ujan...
jgn ujan..huhuhuhuu..
apa saya patut buat ni?
alesha nampak sangat fobia akibat ribut puting beliung yang melanda kawasan kediaman saya last week...huhuhuhu...susah hati saya..
apa lah puncanya sampai dia takut sungguh2 dengan ribut tu..
dia nampak depan mata ke?? saya kat tempat keje masa tu..
tak tau keadaan dia....
Tadi call abah..abah kata better gi cari air pulihkan semangat dia..
abah suh jumpa mana2 ustaz mintak buatkan air..
alesha mungkin lemah semangat..
1) sebab kena patuk ayam masa balik tganu..mungkin fobia tu belum hilang..
2) hari berikutnya alesha terjun tangga bengkak kaki..menambahkan ketakutan dia..
3) selang 3 hari pulak berlaku puting beliung yang menerbangkan bumbung2 rumah di kejiranan saya...walaupun umah mama n abah dia serta umah saya tak terlibat...tapi kejadian memang sangat dekat 30 m je dari umah mama n abah dia..

so abah kata..mungkin ni semua punca dia hilang semangat..
memang kena pulihkan balik..huhuhuhu...kali pertama saya berdepan situasi ni..
saya sangat takut..ya allah..pulihkan lah semangat anak saya..
sesungguhnya saya amat sayangkan dia..satu2nya puteri saya..
huhuhu...mohon kawan2 doakan alesha sama yer...


Tuesday, July 20, 2010

Singing Along With Me

Anak anak ummi ada dua orang..
sorang lelaki sorang perempuan..
.
.
.
.
hurmmm....dah tak leh nak tune dah ikut lagu anak nabi kita...
camne nih...
nak kena tambah bagi cukup tujuh la baru leh tune lagu tu..
kalau tak nak kena gi carik raihan ke hijjaz ke rabbani ke..
buat lagu baru untuk alesha ngan aisy...
hehehhehehhehe....
dua2 orang nih la permata hati saya..
aisy skrg dah 10 bulan 5 hari..
apa yang aisy dah pandai :
1) stil duk jalan jatuh jalan jatuh..he's a bit lazy nak moving his leg..saya pun tak nak force since dia baru 10 bulan kan..ada dua bulan lagi sebelum his 1st birthday...so biarkan mood dia sampai untuk jalan2...
2) tepuk amai2...memang sangat cekap..pantang kita nyanyi lagu tu bertepuk sakan dia..
lagi satu kalau nyanyi lagi if you happy n you know you clap your hands...laju je dia tepuk..
3) dah pandai buat flying kiss...yang syioknya...fliying kiss siap ngan bunyi mmmuaaaaaaahhh (kuat occay)...rasa geram je bila dia buat..sambil duk tersengih hensem..bikin geram n cair ummi pandang..
4) cerdik n suka bagi ummi nak marah dia..contoh..saya di dapur masak..jap2 dia merangkak mai dapur...bila saya pusing pandang dia..sambil kata aisy..gi depan..dan2 tu dia pusing gi depan..
3,4 kali jugak dia duk ulang..tapi kali ni saya tak yah sebut nama..saya pandang je dia pusing balik..masuk 7 kali..saya tinggal dapur gi depan..mengekek dia suka...geram sungguh aihhh..
5) kalau lapar tu tak dan dan nak makan...nangis2 lagi nih...adoi la..kengkadang moi dia still panas...so saya kena la tiup2 bagi sejuk..dia dah meleleh2 air mata meraung..nak susu pun sama..merengek2...siap bangun duduk lagi tgh malam kalau nak susu...
6) satu rumah dah habih diexplorenya..letih nak kepung...baby chair, walker jgn harap dia nak duduk...confirm meraung..nak lepas bebas satu umah...letih saya..tapi tak jugak kurus2...
cenna puan ieta...apa lagi petua hang???

hurmmm...cukup dulu kot kisah aisy...
pasal kakak..tunggu next entry k...


Funny Vacations Contest


Sebelum ni saya ada buat promo contest nih kan...
di blog kawan saya DD DIANA...
(http://apalulu.blogspot.com) tapi contest nih dah di move ke 2nd blog beliau..(http://jomjomcak.blogspot.com)..sebelum ni mencari2 gambar yang bersesuaian..tapi tak kejumpaan...tgk ke syarat2 pun rasa macam haishhh susah benar nak cari gambar yang sesuai....tapi tak salahkan kalau gamble je masuk...
ada rezeki ada lah..takde rezeki kita terima ngan tangan terbuka..
kan ke salah satu rukun iman "percaya kepada qada' dan qadar allah"...
so sebagai umat Islam..kena percaya dan yakin dengan sepenuh hati tau...
So to those yang nak masuk..plis klik LINK INI...
anda akan dibawa terus ke entry FUNNY VACATION CONTEST

So inilah gabar yang saya pertaruhkan....
tadaaaaaaaaaaaaaa....
Kenangan percutian kami dirakamkan di Air Terjun Menderu, Kerteh Terengganu..
Pada 13 Julai 2010 yg lalu...
it was an unplanned vacation....semuanya secara tiba2...saya di dapur menanak pulut untuk dinikmati dengan durian kampung...kemudiannya my lovely hubby balik and terus suruh siap2..
nak ke waterfall katanya...tapi apa yang funnynya...just hubby the only one yang excited..plus me...alesha dengan aisy..since dari rumah lagi dah tido sepanjang jalan...
dan mood "ala2 tak nak" diorang still continue sewaktu kaki dijejakkan ke air...
buktinya di dalam gambar ni...
Aisy sedap je pejamkan mata seolah2 masih lena dibuai mimpi2 indah..
sedangkan kakak alesha...muka penuh ketakutan...macam nampak dinosour...
papa kemain sengih ngan peace sign...n ummi as usual..posing ayu cun melecun...
dalam hati duk aim gambar ni akan jadi gambar family tercantik...
ye lah ngan background waterfall yang ala2 je kan...
tapi sudahnya.......................:(
hahahahhahahaahha




Monday, July 19, 2010

First Time

Apa benda yang First Time??
hurmm..cubaan memakai tudung syria..
aka tudung kuih lapis oleh Kak Tin..
sebelum nih tak berani nak pakai..
serius rasa muka tembam gila2 kalau pakai..
tapi masa gi jalan2 kat mesra mall..
jumpa tudung yang sangat menangkap mata ini..
terus ku sambar satu...

hurmmm...tetiba rasa macam cantik plak saya pakai..
nyesal tak beli awal2..
hahahahhahaha...
okaylah tutup citer tudung..
actually nak citer pasal akak berbaju merah di dalam gambar di bawah..

Nih sebenarnya kakak angkat mr papa..
duk kat paka..so balik hari tu..
kami berkunjung ke rumahnya since baru ketemu balik dalam FB..
akak ni asal johor..so masa kami pegi dijamu ngan lontong yang sangat sedap..
anak2 kakak hana nih pun dah besar panjang..
yang sulung dah 22 tahun...tapi muka maintain muda remaja gitu..
kak hana ngan anak dara dia serupa kakak adik saya tgk..
memang jeles ahhh...
hehehhehehe..kena amik petua awet muda nih....
Alesha moody masa gi sini..
aisy pula dah tido..so tinggalkan di umah teman tok maa tido..
biar tok ma cepat sembuh...so sepanjang di sini..
alesha asyik merengek je..
nak menempel kat saya..
tapi lepas balik dari umah kak hana..
bawak gi ekspo kat paka..naik chu chu train ngan slide lompat2 for second nite..
terus segar bugar mata...hahahahhahaha

gambar feveret saya..
comelnya alesha walaupun duk masam muka kan...
gambar2 ni semua saya cilok dari FB kak Hana...
semua kak hana yang amik..cantik kann..
hurmmm..terus saya pun feeling2 saya cantik...
hahahahahhaha...

My Flower Girl

comel tak flower girl saya..
actually baju nih saya belikan untuk tisya..
masa saya nak kawin ngan mr papa dulu...
so since tisya dah tak muat..
baju nih diwariskan pula kat alesha...
daripada tergantung je kat almari..saya pakaikan je kat alesha..
even kitorang just nak gi makan kenduri..
bukannya jadi flower girl pung..
masa nih wedding anak buah kepada mak angkat mr papa..
gambar kanan yg duk dukung alesha tu lah mak angkat mr papa..
cikgu sharifah..cikgu yang banyak tolong mr papa dalam bidang olahraga..
alesha panggil tok mama....
alesha ada ramai oooo nenek angkat...sampai kan jenuh nak susun panggil apa..
tak caya kalau boleh refer ENTRY NENEK2 ALESHA.....
Dan entry SAMBUNGAN NENEK2 ALESHA....

Silalah jengah yee...
love my flower girl so much...

Saturday, July 17, 2010

Mika's 1st Birthday Give Away


Ya kawan2...kita mulakan entry hujung minggu dengan tag dan contest yang pertama..
muahahahahhaha...
contest nih anjuran mama mika....
sempena ulangtahun kelahiran puteranya yang pertama..
mika lahir sebulan awal dari aisy...hehehhehe..
masa dapat sms dari eida kata dah lahirkan mika..
menitik air mata saya..sayu dan terharu sebab akhirnya eida dan hubby dapat jugak baby...
walaupun saya tak pernah jumpa face to face lagi..tapi kami rapat di blog..
antara pembaca dan pengomen tegar blog saya...
so kepada sesape yang nak masuk give away nih...
sila refer di sini yer....
GIVEAWAY MAMA MIKA


To Mika Sayang : Selamat melangkah ke tahun yang pertama...semoga Mika terus dipanjangkan usia untuk menghirup udara di bumi Allah, sekaligus membesar menjadi anak yang soleh dan taat pata perintahNya..
Aunty doakan juga Mika berjaya dan bergelar "Insan Terhebat" suatu hari nanti agar dapat membalas jasa dan pengorbanan Mama dan Papa Mika..They Are so proud and happy to have you as their son...
Amin

hurmm saya memang dah plan nak masuk give away ni lepas eida bgtau..
so mengikut syarat saya kena tag 3 orang..
3 orang bertuah yang saya nak tag ialah :

1) Bro DJ
2) Marina Hunny
3) Ummi Zahra (mimie)..

silalah masuk yer..dan letakkan nama saya sebagai Refferee anda..
TQ...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin