Thursday, February 24, 2011

Aktiviti Di Masa Bujang

Duk saja2 tadi terbukak FB..ada kawan post gambaq saya..
time bujang2 dulu...hehehehhehe...
so bila tgk gambaq2 tu teringat kenangan dolu2...
masa menjejakkan kaki ke utusan..saya duk ikut geng2 opis saya panjang gunung..
tapi takdelah kerap benor pun..saya kan sibuk...
merasa la kaki cramp semua almaklumlah tak penah lasak2 zaman sekolah or zaman kat U...
lepas tu penah jugak join grup diving..
hasil pujukan kawan baik saya ngan abg reporter utusan..
saya pun ke teregganu seminggu just nak amik lesen diving...
tapi takat tu ja lah..sebabnya saya takde masa jugak nak gi diving...
hahahahahahhahaha...lagipun lepas tu saya dah bertukar ke pejabat cawangan di shah alam..
beban keje bertambah sket plus dah ada hobby baru...
gi layan life band....giler syiok....
so gud bye lah aktiviti lasak nih...

Masa di shah alam jugak saya dapat peluang ikut trip ke sabah..
masa ni lah berpelung mencuba aktiviti underwater walking nih..
best gilos...terus duk teringin nak pi dive....
tapi dah mula menganyam cinta ngan mr papa..
terus la ke laut semuanya...
lepas kawin lagi lah...gud bye....
hahahahahha...
gambar sebelah tu pulak masa jejak kaki di tip of borneo...
hurmmm berat masa tu 58kg...
bila lah nak dapat berat tu balik...skrg duk tetap kat 64kg ja nih....
adoi la......6kg lagi sangat la susah nak turun dah.....hwaaaaaaaaaa..


Wednesday, February 23, 2011

my lil son...anak papa sungguh

video

hurmm...tak sure la pulak video nih yang betul ka tak..
tak dapat nak tgk dulu...
takpe try upload tgk ehh...
saya nak upload video aisy berlari..dari rumah saya ke rumah mama n abah diorang..
jarak antara umah kami 300m...
Aisy berlari dan terus berlari dan apa yang mengejutkan saya..
dia ingat jalan nak ke umah mama dia tuh...
saya cuma follow n tolak ke tepi kalau ada motor or kereta je..
tapi arah tu semua dia yang ikut kaki dia sendiri...
memang sangat mengujakan saya...
dan aisy berlari tanpa henti..stamina sangat kuat ok..
memang confirm anak papa..sprinter in the making kah??

apa2 je lah dik..ummi tak kisah adik nak jadi apa pun..
janji belajar pandai2 ye sayang.....

Anak gadis saya

Lamanya rasa tak tepek gambar anak gadis saya di blog nih..
so kebetulan malam ahad hari tu ada sambutan CNY students di Dewan Kapitol..
saya bawak anak gadis saya gi sana sama2...pakaikan cheongsam..
yang menjadikan dia antara tarikan di kalangan students Cina..
hehehehhe...dah mula majlis mula terasa lapar..so kitorang gi lepak kat cafe sebelah dewan..
order2 makan...
punyalah lama...
sampai bermacam aksi lah alesha posing untuk ummi dia..
daripada mula excited sampai keboringan tunggu makanan lambat sangat...
Jom layan gambar je lah ehhhhhhh....Nih mood tgh ok2 sikit...nak berposing lah jugak..
tapi tak banyak pun...
saya rasa dia dah besar sungguh la..dah le tinggi...
tak macam budak nak masuk 3 tahun...
semua ingat dia dah 4-5 tahun...dengan kepetahan mulut lagi...
sangat lah ramah tamah like papa....

Nih aksi2 dah mula kebosanan..
tunggu air lum sampai...makanan pun lum sampai..
tensen kakak...hehehhehehe...
Last memang dah start buat perangai dah...
memang dah bosan menunggu..lepas gambar nih snap..
dia mula turun dari kerusi main2 kat kawasan tu..
lepas tu langsung tak nak makan..
mulut dah mula merengk2 manja..
ummi kakak ngantuk...nak tido...
haishhhhhhhhh...nih la padahnya tak tido siang..
kul 9 lebih dah ngantuk nak tido...


Simple GA by Mama Mika


sekali lagi saya join GA anjuran mama mika..

tajuknya MAMA MIKA SIMPLE GIVEAWAY..
sape nak join click atas tu yer..senang je...

So eida sayang....SAYA SUKA SINGGAH BLOG MAMA MIKA KERANA....:

kita kan kawan di alam maya yang close tapi tak pernah bersua kannnn....lagipun mika ngan aisy kan lebih kurang je usianya..kita sama2 lalui proses mengandung yang sama sebelum Mika lebih dulu lahir menjenguk dunia kan kan kan....lagipun akak suka blog mama mika yang kaler hijau epal tuh..duk aim nak cat ruang tamu umah baru nanti ngan kaler tu..sejuk je mata...tapi akak tak leh pilih kaler tu untuk blog..tak sesuai ngan akak..tu yg selalu jenguk blog eida je..hehehehhe...nak2 sekarang ada tiga ketul ceri yang lazats dihiasi wajah2 aksi si cilik mika..lagi buat akak suka singgah...

cuma....kengkadang tu tak sempat sebab akak nih bz...*wink wink*...
tapi kalau sempat memang akak khatam semua entry yang tertinggal tau..
:)

okay eida...
settle...:)












"1st GiveAway by AnnaLeeya's Family"

Seorang akak yang terer masak...
dan punya 3 orang anak yang sangat happening n sporting..
organize satu contest...bertajuk :

1st GiveAway by Analeeya's Family

So sebagai menyokong G.A anjuran akak yang rajin menyinggah blog saya..
maka saya poin join la...

Contest nih berlangsung dari 12 Februari 2011 hingga 12 Mac 2011...

sesape nak join..sila click pada link di atas ye...syarat2 sangat mudah n simple...

pssstt akak...menepati syarat tak???


Monday, February 21, 2011

Insiden Hari Ini


Aisy kesayangan Ummi....

Terlebih dahulu, ummi memohon maaf sangat2...kerna atas kecuaian org lain..Aisy yang menjadi mangsa....sesungguhnya..insiden itu membuatkan ummi kecut perut dan menggigil dan ummi tak dapat bayangkan kalau sesuatu yang lebih teruk berlaku pada adik...Ummi mintak maaf on behalf of papa yang menjadi punca semuanya...

Adik sayang,

Pagi ni..adik mendapat kecederaan di pipi...nak nangis ummi tgk pipi adik berdarah...ummi sedih sangat2...tapi ini semua ketentuan Allah kan..ummi coretkan di sini untuk adik baca bila dah besar nanti...Sesungguhnya sayang..ketahuilah..proses membesarkan adik dan kakak sangat berbeza...kenakalan dan keaktifan kakak tidak lah sampai membuatkan darah ummi berderau..dan ummi akui..inilah bezanya anak lelaki dan perempuan...ummi tk salahkan adik..kanak2 yang aktif tergolong dalam kategori yang cerdik..jadi ummi harap anak ummi akan membesar menjadi anak yang cerdik dan berjaya kelak...

Tapi adik...

Ketahuilah sesungguhnya, gen papa terlalu kuat dalam diri adik..kelasakan, keaktifan dan kekuatan tubuh badan adik sememangnya mewarisi papa sepenuhnya...sebab apa ummi kata mcm tu?? sebabnya bila insiden pagi ni berlaku..adik tak nangis...cuma ummi sedar adik sekadar terkejut dan tersentak disebabkan tindakan pantas ummi memeluk adik...tapi ketahuilah adik..ummi memang terlalu risau pagi tadi....ummi harap insiden ini akan menjadi pengajaran untuk papa lebih berhati2...

Aisy puteraku sayang...

Ummi sudahi coretan ini dengan kata-kata..ummi sayangkan aisy...Aisy membesarlah dengan sempurna agar menjadi insan yang berguna...Biarlah selasak mana pun Aisy..ummi akan terus beringat agar tiada lagi insiden yang bakal membuatkan ummi risau selepas ini...ketahuilah sayang..macam mana takutnya ummi tgk kecederaan Azizul Hasni pelumba basikal negara..macam tu lah ummi takut tgk insiden pagi tadi...mwahhhhhhhhhhhsss...


Apa insiden pagi tadi??? hurmmm....aisy ditimpa kemalangan sewaktu diletakkan duduk atas motor oleh mr papa dan knowing aisy yang lasak dan aktif tak boleh duduk diam..terus pulas minyak...dah moto automatik kan..(skuter)..terusla meluncur laju ke depan..mujurlah Mr papa masih memaut motor..dan mujur ada pagar yang menyelamatkan motor dari pergi jauh...Syukur Ya Allah...disebabkan itu..Aisy cedera di pipi..dan calar balar di tangan...huhuhuhu...sian anak ummi....untuk papa..sila note ya..selepas ini..no more anak di motor sewaktu enjin motor dihidupkan ok.



Friday, February 18, 2011

SURPRISE kami.....


Assalamualaikum semua...
lama sungguh saya tak bersiaran...
sebelum nih saya post gambar tanpa cerita..saya tak tau apa prob akaun saya..
tak boleh nak update entry langsung...click je new post..loading kemain lama...
lepas tu terus page not found..rimas..so hari ini..finally boleh bercerita..
walaupun entry nih dah ada komen..cuma saya nak tinggalkan jugak cerita..
untuk kenangan di hari tua...hahahahahhaha...

Tahun ni anniversary keempat adalah paling tak best lah dalam sejarah...
baru 4 tahun kawin dah macam nih..
belum 40 tahun...huhuhuhuhu...
disebabkan kesibukan yang melampau2...saya tak sempat celebrate...
cuma yang menjadi kenangan adalah SURPRISE...
masing2 cuba buat surprise...
dan seperti biasa..surprise saya memang tak dijangka mr papa...*wink wink*..
Ni lah SURPRISE saya...homemade coklat yang bertulis HAPPY ANNIVERSARY SAYANG...
saya tempah ngan kawan sekuliah saya...
so kebetulan during our anniversary tu ada majlis rasmi universiti..semua staf kena gi sana..
so saya pesan kat kawan saya ni..bawak coklat gi sana n pass terus kat mr papa..
dan nak jadi cerita..allah memudahkan segala2nya...
kawan saya kebetulan jalan nak masuk dewan..berselisih ngan mr papa..dan mr papa ngan ramah mulut menegur...
hai bawak coklat nampak..nak bagi sapa..bg abg mizan ke...
heheheheheh :)
terus kawan saya jawab ye..untuk abg mizan..
dan mr papa gelak la ingatkan budak tu gurau...
sekali kawan saya balas...
memang untuk abg mizan..hr ni anniversary abg mizan ngn kak su kan..
so kak su suh bg coklat nih...
laallalalalalallala...merah muka hubby den menahan malu...
SURPRISE sayang...happy anniversary...

lepas tu mula la duk msg saya..
thank you bagai kan..
kerap sungguh msg...dan saya pun tak menduga dia nak buat surprise...
last2 member penat menunggu kot...
terus tanya...

"Love tak dapat ke surprise abg?"
"surprise apa?? " ngan blurnya saya tanya..

"Cuba check handbag Love..abg letak kad dalam tu.."
tadaaaaaaaaaaa...
nih la kadnya...Surprise tapi kena bgtau..nak buat mcm mana..
wife tak kelebet handbag gitulah..kalau dia tak bgtau saya rasa dua tiga hari pun boleh kad terperuk dalam tu..handbag besar..khazanah banyak..tak penah saya peduli...
sian hubby...
*wink wink*...
anyway..thanx ye sayang...

Nih je lah sambutan anniversary kami2..takde candle lite dinner..
takde holiday...huhuhuhuhu...
apa2 pun..
Happy 4th anniversary..
semoga allah meredhoi kita dan terus melimpahkan rahmatNya buat kita..
masih jauh perjalanan kita..dan semoga setiap langkah kita akan terus mendapat keredhaan Allah SWT.....dan kalau ditakdirkan langkah kita terhenti di sini..
Semoga Allah menyatukan kita kembali di SyurgaNya kelak...
Amin....

I heart you sayang....


Friday, February 11, 2011

Contest Nama Baby Saya


Saya masuk contest ini anjuran IDMA TEXTILE
Syarat2 dia agak mudah..so saya cuba lah..heheheheh...

1) anda mestilah ayah atau ibu kepada baby berkenaan dan mestilah seorang blogger,
2) Copy Banner di atas dan
LINK kan
3) Buat satu entry menerangkan NAMA anak anda. Maksud nya. Siapa Yg Memilih dan Kenapa Nama itu dipilih.
4) Tinggalkan entry anda di ruangan entry ini.
5) dan menjadi Follower Idma Textile.

So saya pilih dua penyertaan...
tapi dibuat dalam satu entry...
boleh tak ??

Yang pertama :
Puteri sulung saya dilahirkan dua bulan selepas sambutan ulang tahun pertama perkahwinan saya dan suami...benih cinta kami berdua ni sememangnya dinanti seluruh ahli keluarga apatah lagi merupakan puteri sulung pertama di sebelah keluarga mr papa...
sedari awal usia kandungan lagi kami berdua dah menghimpunkan koleksi nama2 bayi lelaki dan perempuan...tapi hanya ada dua nama sahaja yang berjaya keperingkat akhir...
satu nama untuk lelaki..dan satu nama untuk perempuan..
hasil kesepakatan kami berdua...kedua2 nama ini akan dikekalkan untuk jantina anak pertama dan kedua kami...dengan harapan anak kedua nanti lelaki..
dan alhamdulillah..kuasa Allah...setahun 5 bulan selepas kelahiran puteri sulung kami..maka lahirlah pula permata hati kedua - seorang putera...

Alhamdulillah..allah makbulkan doa kami..maka secara automatiknya..
habislah sudah bank nama puteri-putera kami..
harus wujudkan bank baru selepas ini *wink wink*

Cerita dan maksud nama ada tertulis di gambar ye puan penganjur....

tapi disini saya tuliskan sekali lagi :

Daniya Alesha - Dekat/Hampir dan Dilindungi Allah
Daniya - Dekat / Hampir
Alesha - Dilindungi Allah

(tak sangka pulak nama alesha ni glamer...erra fazira pun letak nama anak aleesha ok..maksud yang sama tetapi ejaan berbeza)


Putera saya Aisy Mifzal namanya
Yang Mewah dan Teramat mulia maksud diberi...
Aisy - Yang Mewah
Mifzal - Teramat Mulia

Semoga kedua2nya membesar dengan membawa maksud nama masing2 dengan baik hendaknya...Amin....

Kawan2 jom masuk contest nih...




Monday, February 7, 2011

Enjit Enjit Semut......


Poster credit to Murai.com....

Alesha skrg ni suka beno nak tgk citer hantu..
duk saja2 nak tgk citer hantu...
kat mulut tu tak berenti2 duk sebut.."ummi nak tgk citer hantu mai"...

sebab apa hantu mai?? sebab ummi selalu duk kata..haaa notty la..nanti hantu mai amik tak tau la...sekali lekat jadi sebutan dia pulak..so semalam achik pun pasang la HKLBR...
donload saje...save pendrive pasang kat DVD jimat belanja..
tak yah duk bayar di Astro First...opsssss....
lepas tu achik alesha duk mengusik dia la...
satgi hantu tu mai amik kakak...
awal2 part kan banyak je scene kak limah ngan rambut mengerbang...
nak tau apa jawapan alesha...???

Dengan relaxnya duk atas kusyen sorang2 dia (org lain duk baring atas tilam)...
dia jawab:

"tu bukan hantu mai la achik...tu ummi dia..ummi dia sakit"..

ayarkkkkkkkkssss..anakku baru first time tgk HKLBR...
boleh terus bagi jawapan kak limah tu bukan hantu..padahal baru 20 minit kot citer tu start...
yg ummi nih awal2 tgk wayang ngan papa dulu duk betoi2 ingat tu hantu...

cerdik sungguh aiihhh....pastu bila achik duk ngusik2...member rimas kot....
last2 tangan beraksi gaya cakap phone...

"Hello..hantu mai sat amik ummi, achik ngan adik aisy...
haa..tak boleh...takpa satgi boleh mai na..."

amik tahhhh....call hantu ok nak suh amik ummi, achik ngan aisy...
bertuah punya anak...

Dan mulut dia skrg tak henti2 duk layan lagu enjit2 semut..sapa sakit naik atas...
letih dah ummi duk dengar kakak...nyanyi la lagu anna rafali pulak..baru cun....



Bulan Ini Bulan Cinta......


Countdown For Our 4th Anniversary....

Thought I could define it,
One look in your eyes when it proved me wrong,
I find myself speechless,
This feeling of completeness is so strong,
And I was convinced that my heart had reached it's limit,
Untill you created this new place in it,

Your touch wraps around me,
In love that knows no boundaries,
Now, there's nothing I wouldn't do for you,
You're the answer I've been needing,
Life has a whole new meaning, now,
All because of you,

Everything is different,
There's no frame of a reference for the way I feel,
But to look at your face,
I am still amazed, I can't believe you're real,
I can lie here forever just watching you sleep,
Hanging on every breath that you breathe,


17 Februari 2007 - 17 Februari 2011.....
10 hari lagi....yeayyyyyyyyyyy...

**Hari ni 7 februari 2011...genap usia alesha 34 bulan....dua bulan menjelang usia 3 TAHUN..
happy 34th month sayang....mwahhhhhhhhhssss**



Friday, February 4, 2011

Activity CNY

Cuti CNY saya dipenuhi dengan aktiviti :
1) Tutorial Class (khamis 10-12.30tgh)
2) makan Tgh Hari di Anjung Keli
3) Balik Aloq Staq hantar Aisy + beli sandals kat alesha
4) Makan CKT Ghani
5) Tunggu alesha gerak ke Taiping dengan family Mama n Abah (Babysitter)
6) tgh malam balik Perlis semula...tidoq...

Jumaat :
1) bangun tidoq basuh tudung2..
2) bfast roti n telur goreng
3) study...
4) sakit perut melanda...berulang toilet last2 masuk bilik tidoq...
5) Lepas solat jumaat mai opis..bawak bekal roti sapu jem..
6) study sambil makan...
7) update blog....

dan sekarang saya dha tak tau nak buat apa...
nak termuntah dah tgk buku walaupun tak terer semua chapter lagi..
memang betoi2 fokus kat tips yang lecturer bagi ja...
mampuih la esok nak jawab exam...

makan dan tido lagi banyak dari study...
pungggaaaaaaaaaaahhhh !

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin