Friday, March 25, 2011

Finally new wntry from me...~phewwww~

video

Alhamdulillah...akhirnya ada jugak entry baru...
jom layan video alesha dulu..
sebelum saya buat entry lain2 yer...

btw to those yang puji langsir baru saya...
terima kasih banyak2...
saya takkan dapat langsir baru yang cantik ni tanpa adanya khidmat dari...


hanya dengan beberapa click..design kesukaan akan menjadi milik anda..
dan of coz ada ongkosnya...
so kepada kengkawan yang nak buat design blog...saya suggestkan..
menggunakan khidmat Incredibles Design ..*wink wink*


Tuesday, March 22, 2011

nanti naaaa saya update

BEREHAT SEBENTAR YA..
TUNGGU LANGSIR UMAH BARU SAYA SIAP...
BARU MOOD NAK UPDATE MARI....
Hehehehehhehe 





Semoga Kamu Terus Bahagia Dan Berjaya

Kamu jauh dari mata...
tapi sangat dekat di hati saya..
saya harap kita punya rasa yang sama..
menghargai hubungan yang sangat istimewa...
antara kita berdua...
ku kira sudah hampir 6 tahun lamanya...
kita menjalinnya...
semoga terus kekal mendapat rahmat dari Nya..

hari ini hari isimewa kamu..
saya tiada di situ...
tapi dari kejauhan ini kuiring doa buatmu..
semoga kejayaan, kebahagian dan cahaya pelangi akan terus menyinari hidupmu..
teruskan berjalan dan melangkah sahabatku..
kerna kamu tahu matlamat dan arah tuju yang kamu mahu...

Dari kejauhan ini juga...
aku harapkan hubungan kita ini akan terus mesra..
sama seperti dahulu kala..
walau jarak dan masa memisahkan kita...

buat Syarrizuan Abdul Rashid...

kamu sangat istimewa...
dan semoga kamu berbahagia di hari istimewa ini..
Selamat Ulang Tahun Kelahiran ke-30...
Moga yang indah-indah milikmu selamanya...

--- Sue---



Wednesday, March 16, 2011

entry lama tak berblog konsepnya

Sy dah lama tak update blog kan. Ate saya adalah sangat bz to the max. Makanya terpaksalah buat2 tk tgk kejap kat blog kesayangan ni. Tapi apapun, saya tetap curik masa tinggalkan jejak kat blog kawan2.

gambar di atas adalah gambar terkini saya ngan putera puteri negara jaya....hehehehheh...masa nih kat sentosa belikan handphone baru untuk abah saya..alkisahnya saya dah bertukar ke handphone bery hitam sekarang, makanya handphone lama milik saya dan hubby secara automatiknya telah diberikan kepada achik n abah...tapi malangnya abah saya tak reti nak menggunakan handphone yang canggih2 konsepnya...yang keyboardnya ala2 komputer...dipakainya sekejap lepas tu terus tak nak lagi...sudahnya terpaksa la mencari buyer yang akhirnya dicilok oleh achik untuk gf kesayangannya...konsep diorang nak pakai sepasang handphone ala2 saya dan mr papa dolu2...tak kisahlah kan...so dengan hasil jualan handphone itu, kami terus belikan abah handphone baru NOKIA C2 yang mengekalkan keypad 3 huruf satu keypad itu..yang memudahkan abah membuat dan menerima panggilan seterusnya menghantar dan menerima sms...cukup...

so sementara menunggu sesi setting handphone baru abah..saya pun berposing2 lah ngan anak2 kesayangan...hurmmm..sungguh tembam pipi wanita bertudung merah itu kan..berat saya naik 1.5kg disebabkan keterujaan makan nasi setiap masa...sekian terima kasih...

hwaaaaaaaaaaaaa......

*malam ni ada dinner santapan malam istiadat konvokesyen Tun Mahathir...bertentang mata ngan pujaan saya...* sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanya........





Thursday, March 10, 2011

mari kita bersukan....

Hari ni saya berkursus...
so saya tak masuk pejabat...
esok pula saya bercuti...nak buat kenduri arwah mama saya di umah abah..
insya allah semua saya masak sendiri...:)
so sebelum saya meninggalkan blog ini untuk kesekian kalinya lagi..
silalah layan anak2 ahli sukan yang dah pencen bersukan yer...
tajuk kita ialah...: mari bermain ping pong...
Kejadian berlaku Isnin malam lepas..
my mr papa jadi penyelaras n pengadil untuk sukan ping pong pelajar..
so kami mengikut jer sebab anak2 dah buhsan duk umah...
sampai sana memang dah plan konsepnya..lepas dan bebas...
dengan bet ping pong dan bola sorang satu..
bertebaran lah kau anak mengenjoykan diri...
hehehehhehe....
tapi tak lama pun..lepas dah tak terkawal aksi...
sehingga mengganggu permainan...
makanya anak2...sila ikut ummi...
hukuman mandatori dikenakan...
jom masuk kete...adik kena ikat..
kakak kena duk diam2...
sudahnya ummi layan snap pix dalam kete..nanti ummi buat entry yer...

sekian dulu untuk kali ni..
dengan ayat akhir : anak2 ku menunjukkan ciri2 nak jadi ahli sukan seperti bapaknya jugak...haishhhhhhhhh

Wednesday, March 9, 2011

Layan Cd jeeerrr

Budak lelaki di dalam gambar ini..
yang memakai baju otromen...
dah merosakkan kad ASTRO umah saya...
so sekarang...kami tak dapek tgk tv...
makanya disebabkan kebosanan...
mr papa sibuk dengan sukan pelajar...
saya dan the kiddo melayan dvd ajelah...
dan ceritanya berulang2 dan berulang2...
tak lain dan tak bukan...
cerita feveret alesha...
.
.
.
.
.
.
.
.
CJ7...
haishhhhhhhh...boring sudah ummi kakak...
nak layan citer korea...
dia suh tukar citer CJ7 jugak...
sabar je lah...celik2 mata ummi nak tgk CJ7...
jenuh la .....
kusyuk plak dua2 melayan citer tu...
ummi takde hal punya...selagi jgn buat ummi pening kepala sudah..
layankan aje...
cukup time...bancuh susu..jom masuk bilik tido....
papa balik pun tak sedar...
:)

Senyum...tak perlu kata apa-apa....

Senyum senyumlah
Walau gagal itu hakikatnya

Kau senyum terbang semula ke awana
Dan berputiklah semula

Ada kalanya
Kemenangan itu sementara
Supaya kau tak terlupa asalnya
Cuma cinta asas untuk kita bermula


Janganlah engkau menangis dan
Janganlah engkau bersedih lagi
Semua kemungkinan dan segala keterangan
Yang akan membawamu terbang

Senyum senyumlah
Jalan hidup tetap akan berubah
Pengalaman kau sematkan di dada
Untuk selamanya
Dan senyumlah untuk semua

Cinta menyerikan segala
Sentiasa kau senyum

Tuesday, March 8, 2011

My Model Cilik


Dua2 budak kecik ni suka sangat main ngan tudung saya..
pantang terbiar je tudung kat luar mesti nak main..
baik adik baik kakak...yg kakak takpelah..sejuk ummi memandang..
yg adik pun sibuk2 nak pakai tudung apa kes...???
jgn dik...anak ummi macho kan..
hehehhehe..so malam bila ntah layankan aje si kakak pakai tudung..
dah pakai tudung duk sibuk nak posing pulak..
adik pun layankan aje kakak...
hurmmm....seronok tgk gambar dua beradik ni...
sabar ye sayang...tahun depan ummi bagi jadi tiga beradik pulak ehhh..
hahahahahhahahahah....
:)
Gedix ummi...pi belajaq bagi habih dulu na..
toksah duk galak nak ngandung lagi....

lepas penat2 layan posing...kakak mintak susu..
tido dalam bilik..adik pun sama..
masa ni papa takde gi work...
lepas dua2 dah tido..ummi pun kuar ahh layan tv..sekali adik nangis...
dah siap duduk lagi atas katil...
kakak dah tarik selimut sampai tutup muka dah...
pujuk2 adik suh tido balik tak nak jugak..
last2 bawak kuar...tido depan tv...tapi dalam pelukan ummi ahh..
adik memang sangat manja..
style adik kalau tido mesti nak ummi peluk..
kalau tertido ngan papa pun..bangun tengah malam..
mesti cari ummi balik...
sampai papa takde can nak peluk ummi tido....hahahahhaha
*Lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkk*
tapi memang ginilah caranya adik tido..
sampai bila dik???
hurmmmmmmmm

Meruntuhkan Gunung Kinabalu


Alhamdulillah....akhirnya...
gunung kinabalu di rumah saya runtuh jua...
dek kesibukan yang melampau2...dari busut menjadi bukit..dari bukit menjadi gunung ganang...
maka sudahnya last Friday saya amik one day off...
anak2 still dihantar seperti biasa..adanya mereka tidak membolehkan saya melunaskan kerja..
hubby gi opis macam biasa..sorang2 layan golek2 atas katil dulu..kul 9 bangun...
bancuh nescafe semug...makan biskut kering...
then start meruntuhkan gunung...
by 12.30 settle semua...
3 bakul plus longgokan atas katil..semua selamat dilipat dan disimpan...
legaaaaaaaa....tapi hubby balik...
dia sudah warning mahu start dobi balik...
hwaaaaaaaaaaaaa....lepas nih memang kena lipat terus right after diangkat dari ampaian..
jenuh sungguh nak melipat...
ya allah..bagi lah aku kekuatan...

tapi semalam dapat gud news..kawan opis bagi contact number weekly maid...
vavavvavavava...cargasssssss saje kan i nak mengontact...
harap2 leps nih terurus la balik semuanya...

:)

Monday, March 7, 2011

Rindu Arwah.....

Bila tgk gambar ni terus rindu makin kuat kat arwah mama..
terasa macam arawah mama memeluk saya dulu2 dalam kain telekung...
(Meski waktu tu saya bukanlah umur alesha)
kenapa bila tgk gambar ni saya bayang kan mama...
hwaaaaaaaaaaaaaa...sedihnya....

7 Mac 2011......


Kalendar di meja saya pemberian Cik Shikin dah menunjukkan tarikh 7 mac...
5 tahun lalu pada tarikh ini...pada waktu entry ini ditulis...saya sedang menunggu giliran untuk berjumpa doktor OPD di Hospital Pulau Pinang...ditemani abah tersayang...
dan pada waktu yang sama juga...mama tersayang saya sedang tenat di Cardiology Care Unit (CCU) Hospital yang sama....seminggu menemani mama di hospital dengan pelbagai situasi dan kejadian luar jangka berlaku menyebabkan tubuh saya menjadi lemah selemahnya...
dan akhirnya doktor mengesahkan "viral fever" dah menjangkiti dan menyerang sistem daya tahan tubuh badan saya...seharian juga saya tak masuk bertemu mama...takut virus2 yang ada di tubuh saya menyerang mama pula...dengan keadaan mama yang tenat...
saya tak nak menambah kesakitan mama...
seharian tak menjenguk mama..saya ingatkan ok..tapi mama pula yang tak tenang...menjelang pukul 4 mama mula bertanyakan saya...minta saya masuk menemuinya...
tak sampai hati rasanya saya...maka akhirnya saya mengalah jua..
pelbagai kata2 dan pesanan dititipkan...dan satu yang utama..

"JAGA ABAH...JGN SUSAHKAN ABAH..."

Menjelang senja keadaan mama semakin tenat...doktor dan nurse bertambah sibuk..mesin hayat yang menemani mama menunjukkan tanda2 negatif...kadar denyutan jantung dan bp mama menjadi tidak stabil..dan saat itu juga doktor memanggil saya untuk meminta izin meneruskan prosedur pembedahan...yang saya pasti akan menyakitkan mama lagi...
saya pandang abah..saya dekati abah..saya berbicara dengan abah...
abah menggeleng...terus ke surau...dan saya terus menemani mama...
setengah jam kemudian abah kembali...dengan air mata bergenang di kelopak mata..abah dekati mama...diajar mama mengucap kalimah syahadah...berkali2 diajaknya mama mengulang syahadah...abah kemudian memandang saya dan kemudiannya mengizinkan mesin hayat mama ditutup....kami terus menemani mama sehingga akhirnya mama dijemput Ilahi...

Allah menyayangi mama..dan Insya Allah ada ganjaran yang menantinya di sana..
saya Redha...

7 Mac 2006-7 Mac 2011
Al-Fatihah...
tenanglah mama di sana....

mama...hari ni juga cucu mama Alesha genap 35 bulan..
bulan depan alesha akan berusia 3 tahun..
doakan kesejahteraan kami dari sana ya mama...




Tuesday, March 1, 2011

Cotton Candy Saya

sakit hati....sakit jiwa...sakit minda...sakit otak...penat..letih..lelah...lesu...semua hilang dan terbang lepas menatap cotton candy ummi papa....mwahhhhhhhhhhhhhhhsssssssss...alesha n aisy..kekuatan dan semangat ummi untuk terus berjaya dalam hidup....insya allah...Allah akan bagi kita kesenangan selepas diuji kita dengan kesusahan dan kesulitan...Ummi percaya janji Allah..sabar ye anak2....:)


Presenting my 1st Cotton Candy:
Daniya Alesha....

When a mother cries,
Her tears stab at her daughter’s heart
As they plummet to the floor

When a mother cries
Her daughter cries too
She cries because she does not know what is wrong
She cries because she can’t get rid of her mother’s pain
She cries most of all because she loves her mother

When a daughter cries because her mother cries
Her mother cries more
She cries because her pain has hurt her daughter
She cries because she does not want to see her daughter cry because of her
She cries most of all,
Because she loves her daughter

Once the tears have ceased however,
What remains is love
The love forever shared between a mother and a daughter


And My Second cotton Candy :
Aisy Mifzal...

My son
I am here..I cannot protect you
From the world.

My son
I am here
I can only love you
No matter what
My love unconditional
On this you can rely
To guide and to teach you
And now you must fly
Life can be difficult
I hear your cry
Changes are painful
Never forget who you are
Maintain the faith
In yourself and in God
Self acceptance is yours
Do not fear
My son
I am here
.....

My lil girl...my friend....:)

Penangan Ayat Anakk....

DiSENTAPkan oleh anak...dek sebab itu...
ummi mengalah...huhuhu...
"ummi ni asyik work saja..kakak nak pi Mekdi (McD)...nak main playground.."
ayarkkkkkkkk....8 malam ok....
hurmmm..niat nak kuar gi Hafifah Kangar beli pampers n susu bekalan anak2 untuk sebulan sajo...
he tgk me...me tgk him...
angguk angguk geleng geleng....
lets...!!!! walaupun bekalan pampers dan botol segalanya tak dibawa langsung...tapi tetap
meluncur lah laju spider blue dari kuala perlis menghala ke Alor Setar....mengejar kedai Cina Batu 2 Jalan Langgar dulu...nak beli pampers ngan susu...
settle 4 pack pampers...8 bungkus susu....
zasssssssssssss ke mcD...main lah puas2 nak....
ummi gi beratur beli makan...adik pun lega dapat kuar dari stroller...main berdua bercampur ngan kekanak ribena lain...

anak2 happy ummi pun happy...
letih penat tolak ke tepi...
asal tercapai hajat dihati...
menghiburkan hati putera dan puteri...

Settle main...terus pederaih balik umah abah...dah alang2 sampai aloq staq takkan tak singgah bersalam2 dulu kot kan..haahhahaha..salam la sangat..yg sebenaqnya dah lama tak makan nasi kat umah abah kannn...so melantak la sepuasnya...lauk apa yang ada kesahnya..
kata abah.."awat tak habaq nak balik...nih lauk simple2 ja"...
"simple simple pun takpa..janji kenyang perut.."
hahahahahha...owan n mak tok layan cucu2...
kul sebelas malam lebih baru gerak dari alor setar...gaya nak gerak anak2 menjerit nk susu...
aduh sudah...botol takdak..susu tak bawak...
sudahnya..amik paket baru beli..mujur ada botol susu (hadiah beranak dolu2..yang memang ditinggalkan di umah abah)...terus bancuh susu sorang satu...
tak dan sampai mergong lagi dah zzzzzzzzzzzzzzzz...terlena keletihan...

puas hati ... :)

Day 2 Playground
Nih plak hari minggu...saya seharian sibuk dengan tugasan...
tapi tgh duk buat keje duk teringat anak...
huhuhuhuhu..sabarla wahai hati...
sian anak2 lama tak bersuka ria...
sudahnya..selesai tugasan..call mama n abah depa..
siap budak2 makcik..nak bawak jalan2....
terus ke Pizza hut...layan makan dulu...
pastu ke The Store beli toys...
sebelum singgah di playground..kasi bebas sket...
main la sampai puas nak....

Duhai hati bersabarlah...
allah berikan kekalutan...allah berikan kesibukan..
untuk dikurniakan kesenangan di kemudian hari...

:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin