Saturday, April 30, 2011

Alesha with Ibu

Alesha nih kecik2 dah ramai mak angkat tau...
sejibik ngan papanya..mak angkat merata...
nih ibu alesha...stay di Kemaman...
so kalau balik tganu mesti nak jumpa ibu alesha...
kalau nak tau ibu alesha ni wife kesayangan Mr Zaki Sadri...
National long jumper and tripple jumper...
diorang takde anak perempuan..so dari kecik memang sayang sungguh kat alesha..
kalau balik kemaman je mesti ada je benda yang alesha dapat..
mcm kali ni balik alesha dapat baju punjab...cute n sweet je...
nanti alesha dah pakai saya post ehhh...

dialog alesha masa amik gambar nih..
"kakak sayang ibu sangat2...."
tu yang lentok habis...hehehhehe

*Pssss tapi tak leh lupa dialog baru alesha....*

"ishh jangala...potong kaki papa satgi baru dia tau"...

hahahahahhaha ayat budak yang irritating papa duk kacau semedang...:)
kakak kakak...lazer sungguh mulut mu nak..
nak potong kaki papa...
tak leh blah betul la...dah la hari tu nak cari papa baru...haishhhh...

sabar je lah....

Friday, April 29, 2011

Penangan HKLBR

Minah kecik nih sekarang suka bagi org gelak tau...
semalam masa nak tido tetiba phone saya berbunyi..tgk2 ada one staf nih call hp saya sebab nak cakap ngan mr papa..dia call mr papa tak dapat..so takpelah...saya pass phone kat mr papa..
mas atu jugak tetiba kakak menjerit menangis..rupa2nya...
piranha yang bernama aisy mifzal sudah gigit belakang kakak...cepat2 saya angkat kakak turun bawah...peluk2 n cium sambil pujuk2...taknak la bising papa duk cakap phone..
*notes : papa cakap tganu pekat sebab yg call budak tgnau*

lepas habis papa cakap phone...
alesha ngan sedihnya gi kat papa dia..dan berlakulah diolog ini..

Alesha : papa...dengar dak..tgk ni aisy gigit kakak kat belakang..
Papa : laa...guane gamok gigit ni...takpe nanti kite kabor ke tokma ye (masih terikut dialek tganu)..

dan jawapan alesha yang mengundang tawa kami semua...

Alesha : nanti kita bakor tokma tau....

hahahahahahahahha....kita sebut kabor dia sebut bakor..memang penangan hantu kak limah kuat sungguh haihhh...sampai tak leh beza tau kakak ni...bila kami berdua gelak..budak2 kenet ni pun sama naik la gelak termasuk kakak...

hurmmmm *bahagianya punya keluarga*

Gambar ini dirakamkan bersama hadiah birthday alesha yang diberikan oleh officemates saya IS...

Let's start with Breakfast .....


Happy Friday alll.....
Jom breakfast dulu....hari ni agak pendek...12.15 dah rehat..so banyak keje nak dihabiskan..energyu energy energy.....

:)

Senyummmmmm semuaaa......cheerssssss !





Thursday, April 28, 2011

Pengakhiran Tempoh Bertendang ....


tadaaaaaaaaaaa...inilah entry terakhir bagi tempoh bertendang saya...
pengakhirannya...centa hati saya warded untuk buat operations anklenya..
dari terengganu kami singgah kejap di Gombak jumpa baby rizq yang debab...
lepas tu terus balik umah abah..sampai umah abah pukul 1 pagi....
tido...awal2 pagi khamis bangun...breakfast then terus balik perlis...
drop anak2 kat umah mama n abah depa...then terus ke hospital...
hubby suppposed to be warded at 9 tapi kami sampai dah close to 11...
settle urusan "check in" melepak je lah kat katil...
nurse mai buat prosedur biasa..check bp and temp..then duk nganga...
tak tau nak buat apa...Tengoklah wajah patient pun ceria gila...
dah masuk bukan sebab sakit tapi sebab nak buang tulang lebihan di ankle dia..
yang selalu menganggu kala di starting block...
so keboringan lah...sudahnya...
dengan tag patient biru di tangan..
kami berdua turun ke kantin makan2 n minum...
naik2 nurse bising..kata doc bebel carik patient tak jumpa...
hahahhaha...sorry patient kaki kuat lagi..ginilah...
petangnya anak2 buah hubby yang duk trening datang visits...
bawak kfc....belasah jugak habis....hurmmm...memang takde ciri2 patient langsung..
pakcik katil depan terbaring je...yang mr papa...duk bergelak tawa...
takpe takpe....first day kan..tunggu second day...

Nahhh...baru nampak rupa pesakit...keluar je dari OT ngan OT cap masih dikepala...
muka lesu sembab...dek bius...
lalok je hubby...menitis air mata saya...tak sanggup tgk hubby dalam keadaan gitu...
selama ni ceria je kan...terus terbayang yang bukan2...
ye saya akui saya suka berfikiran negatif...titik.
dari OT terus gi buat scan..nak tgk sebelum dan selepas...
then terus masuk wad...
doc kata minum air dulu..makan slow2...sebab kesan bius..takut muntah...
tapi hubby bukan kisah pun..nasi beriani ayam habis sebungkus...
thanx to Pubalan and Vansanthan yang tolong belikan....
mula saya ingat saya nak makan..tapi hubby makan lagi laju dari saya...lepas tu achik pulak datang visits bawak KFC toasted pocket...hubby jugak yang makan..saya tgk aje....:)
takpelah...patient punya pasal....Thanx juga to Shikin n Anis Marini yg datang visit bawak kek coklat..hehehehhe :)...
hari kedua ni saya konon2 nak bermalam kat spital..tapi tak leh tahan derr
pakcik katil sebelah mengalunkan irama rock kapak yang sungguh merdu...
so kul 11 lebih saya ca alif but balik umah tido...niatnya pagi2 esok saya ke hospital semula...
Hubby masih lalok ubat bius..pagi2 saya ke hospital..uruskan apa2 yang patut..pagi ni hubby bfast capati kuah sardin...see...walaupun sakit hubby saya kuat makan..
heheheheh....tiga keping okay capati...suap mulut dia suap mulut saya...
lepas tu hubby lalok ngantuk..saya balik umah amik anak2...tiga2 zzzzzzzzzzzzz dalam sejuk aircond bilik tido...sedar2 dah kul 2...terus siap2 hantar anak2 gi kat hubby balik..
dah lewat nak mandikan hubby....
lepak2 layan maharaja lawak....kat youtube...
sampailah kul 7 lepas waktu melawat saya balik umah...
amik anak2...siap2 apa yang patut...tido.....
Hari keempat saya gi awal sebab doc kata nak bukak balutan...
so tunggu punya tunggu takde...dalam kul 11 baru datang...bukak balutan..tgk wound..spray then balut semula...semua ok..kecuali masih bengkak saja...
alhamdulillah...harap2 dapat keluar hari ni...
tetapi menipis je semua...
boring duk spital..hubby tido je lalok bius tak habis2...
saya balik amik anak2..lepak2 tgk hindustan then siap2 diorang...
kul 4.30 bawak diorang gi kat hubby....
inilah wajah2 keriangan dapat jumpa papa..
kakak berdrama sungguh..minum susu atas katil papa..
dalam pelukan papa kononnya...
adik pun sama...
puas papa gomol2 diorang..saya balik hantar diorang umah mama n abah...
beli dinner..gi spital semula..mandikan hubby..then dinner...
lepas tu terus balik umah tido ngan anak2....

itulah rutin saya..sehinggalah hubby discaj pada hari Isnin yang lalu...
penat..letih...tapi semuanya demi suami tercenta..
moga tiada sakit yang teruk2 selepas ni..
cukuplah sekali ini....

maka bermulalah minggu2 saya sebagai pekerja semula...:)

Waccchhhhaaaaaaaaaa !!!!!

Jangan sape berani dekat ye...nanti saya wachhhaaaaa...
walaupun kamu abang saya....(heheheheheh)...
tempoh bertendang juga saya spent di Terengganu...
kampung mr papa tercenta..walau cuma tolak tambah darab bahagi 2 hari setengah je kat sana..
tapi alhamdulillah...misi nak jumpa anak2 buah baru (cousin alesha dan aisy) tercapai....
dapat la tgk Nur Auni Mardhiah (yang suka mewachaaaaaa) dan qistina yang sangat pipi melabuh....geram sungguh...tapi tak sempat amik gambar qistina....sekejap sangat jumpanya...
takpelah..ada rezeki kami balik tganu lagi...
cuma letih sikit ahh...
aisy ngan alesha melasak tak ingat...
aisy sibuk mengejar kambing-ayam-itik-lembu....
haishhhh jenuh ummi nak mengepung....
so hasilnya balik opis...
ada yang tegur ummi kurus sket *wink wink*...

hahahahahahah...suka walau hakikatnya tak pun...


Alhamdulillah

Rezeki dari Allah...
malam 14 Mac melakar kenangan yang tak mungkin saya lupakan..
Terima kasih tuhan kerana rezeki dan rahmatmu ini..
Dengan izinMu ya Allah...saya dianugerahkan pengiktirafan..
selepas 3 tahun bertukar dari swasta ke kerajaan...
dan alhamdulillah...suami juga diiktiraf pada malam yang sama....
semoga ada rezeki suami untuk anugerah tertinggi pula nanti...


Tuhan...jika tanpa izinmu...ini tak akan terjadi bukan...
Jika tanpa kehendakMu..ini tak mungkin milikku kan...
sesungguhnya aku bersyukur padaMu tuhan..
meski bukan ini yang aku dambakan....
Kau mengizinkan aku diisytihar cemerlang di dunia...
tetapi aku inginkan kecemerlangan di syurga....
kau hembuskanlah padaku ya Allah rahmat dan inayahMu..
agar aku mampu menghuni jannah yang dijanjikanMu...
Kau bangkitkanlah semangatku Ya Allah..agar aku terus menghambakan diri padaMu...
Kau limpahkanlah sayangMu Ya Allah...
agar aku menjadi hambaMu yang penyayang....
Kau bersihkan hatiku Ya Allah...
Kau Sucikan jiwaku Ya Allah..
kerna aku ingin terus tenang beribadat padaMu...

*bukan untuk menayang...sekadar untuk dikenang*

The Bold and Princess Dora


hahahahahhaha....
suka suki ja kan saya...dah lama tak mencoret kata meluah rasa di blog kesayangan saya...
macam2 benda yang berlaku...ada suka...ada tawa...ada duka...ada airmata....
inilah hidup kan...ada ups and downs nya...
so saya perlu ambil sedikit masa untuk tempoh bertendang...ehhh silap....bertenang....
So tempoh bertendang saya diserikan dengan dua wajah kesayangan hamba ni...
The Bold And Princess Dora...
untuk kali keduanya...Princess Dora wujud kembali...
rambut ikal mayang mengurai yang ramai org duk suka tu...
terpaksa dikorbankan..sebab kerimasan ummi melihat anak dara...
yang tak reti2 nak bagi rambut tu diikat kemas...
nampak semak mata memandang...so kasi potong teruss....
senang cerita..jimat syampu..ekekekekek....

And Aisy kekal hensem dengan imej mr bold nya...
persis papa juga...kemas dan senang diurus...
wajah2 yang mendamaikan hati...
menghilangkan resah...
menyahkan gundah....
wajah penenang jiwa saya...
Semoga anak2 ummi akan terus menjadi penyejuk jiwa ummi ya...
ummi ingin terus bernafas untuk kamu berdua...
ummi ingin terus dikurniakan kudrat untuk mencari rezeki buat kamu berdua...
semoga allah makbulkannya...amin...

Dialah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Mengetahui perkara yang ghaib dan yang nyata; Dialah Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Dialah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Menguasai (sekalian alam); Yang Maha Suci; Yang Maha Selamat Sejahtera (dari segala kekurangan); Yang Maha Melimpahkan Keamanan; Yang Maha Pengawal serta Pengawas; Yang Maha Kuasa; Yang Maha Kuat (menundukkan segala-galanya); Yang Melengkapi segala KebesaranNya. Maha Suci Allah dari segala yang mereka sekutukan denganNya.Dialah Allah, Yang Menciptakan sekalian makhluk; Yang Mengadakan (dari tiada kepada ada); Yang Membentuk rupa (makhluk-makhlukNya menurut yang dikehendakiNya); bagiNyalah nama-nama yang sebaik-baiknya dan semulia-mulianya; bertasbih kepadaNya segala yang ada di langit dan di bumi dan Dialah Yang tiada bandingNya, lagi Maha Bijaksana. /


Salah Siapa ???

Artikel i Luv Islam yang menarik hati saya...sekadar berkongsi dengan rakan2 semua...semoga kita mendapat manfaat darinya...amin...


Allah!!!, entah mengapa ungkapan itu terbit tiba-tiba dari lidahku, mungkin inilah yang dikatakan fitrah seorang hamba yang memang tidak berdaya dan sentiasa mengharapkan limpahan kekuatan dan keinginan dalam meneruskan perjuangan yang semakin hari ku lihat semakin sukar.

Memang sejak kebelakangan ini hatiku membentak tentang tugasan yang padat menghujani aku satu persatu.

Jiwa yang dulunya tampak gagah kini meronta-ronta untuk dilepaskan dari segala bebanan ini.

Bukan aku tak mahu, tapi entahlah inilah kali pertama aku merasakannya dan semangatku kian padam dan semakin menghitam.

Salah Siapa

Hari demi hari yang aku lalui kini semata-mata menyalahkan orang lain diatas perasaanku yang kacau bilau ini.

Tetapi yang menghairankan, semakin banyak aku menyalahkan orang lain, semakin aku gelisah.

Seperti ada sesuatu yang mengatakan bahawa ia semua salahku sebenarnya.

Aku makin keliru, tujuanku baik untuk membantu agama Allah, tapi kenapa jiwaku membentak sebegini rupa?

Aku teringat kata-kata seorang ustaz yang pernah memberikan kuliah sewaktu bertamrin dulu.

"Islam ini agama yang terbaik, ganjarannya menegakkannya juga adalah yang terbaik, nescaya perkara yang berkualiti dan terbaik itu mestilah ada mahar yang standing dengannya. Itulah dia pengorbanan dalam perjuangan"

iluvislam.com

Tersentak jiwaku ketika teringat kata-kata tersebut, otakku ligat mencari kekuatan yang terbit dicelah-celah kata tersebut.

Aduh, daifnya diriku ini selalu meletakkan kesalahan ke atas bahu yang lain sedangkan aku masih lagi mampu memikulnya.

Aku sentiasa menegakkan bahawa orang lainlah yang menjadi asbab aku terbeban sedangkan aku sendiri lalai dan sentiasa lupa kepada diri sendiri.

Dosa Yang Menghijab Amalan

"sesungguhnya didalam setiap jasad anak adam itu ada seketul daging, jika baik daging itu maka baiklah seluruhnya, jika jahat daging itu maka jahatlah seluruhnya, ketahuilah daging itu adalah hati"

iluvislam.com

Begitulah rangkap hadith yang dituturkan oleh Rasulullah dalam menegaskan tentang kepentingan hati dalam mempengaruhi tindakan yang akan dizahirkan dengan tubuh badan, terutamanya dalam mengharungi kehidupan ini sebagai seorang pejuang.

Aku meneliti ayat hadith berkenaan, lalu aku mendapat satu jawapan dan kepastian tentang bentakkan jiwaku yang tidak keruan ini.

Mungkin kerana dosa yang sentiasa aku lakukan menjadikan jiwaku penuh dengan dosa dan noda yang diibaratkan seperti titik hitam yang akan mengisi hati.

Mungkin dalam sedar atau tidak aku sendiri seronok melakukan dosa berkenaan dan perbuatan itu berterusan dalam keadaan aku yang semakin lalai dan cuai.

Bukan soal dosa besar atau kecil yang telah aku lakukan, tetapi dosa sebesar manapun ia tetap dosa dan tidak disukai Allah.

Aku Ingin Kembali

"Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taubat( taubat nasuha)"

iluvislam.com

Dengan perlahan-lahan aku teringatkan ayat Al-Quran itu.

Walaupun ringkas, tetapi punyai maksud yang dalam dan menusuk hati para pencinta agama Allah.

Sesungguhnya manusia sentiasa melakukan dosa saban hari dan waktu, tetapi ingat, sebesar manapun kesilapan yang telah dilakukan,

Allah lebih tahu akan hikmahnya dan tiada perkara diatas dunia ini yang dapat menandingi sifat pengampun Allah.

Dalam keheningan malam itu, aku mengalirkan air mata, spontan tanganku angkat dan jari jemariku susun rapi menadah tangan dalam kerendahan hati seorang hamba yang tidak berupaya melainkan dengan izin darinya.

Ya Allah aku menadah tangan ini dengan penuh pengharapan, agar kau kurniakan aku kekuatan yang pernah Kau berikan pada Rasulullah,

Kekuatan hati yang kuat dan keazaman yang betul-betul mantap,

Aku seorang hamba yang hina dihadapanMu ya Allah,
Berilah aku hidayahMu untuk memandu jalanku ini,
Suluhlah jiwaku dengan suluhan Iman,
Perhiaskan diriku dengan sifat sabar,
Dan wangikan tubuhku dengan keringat jihad menujuMu,
Ya Allah, aku sedar aku tidak layak menuntut syurgamu,
Namun aku juga tidak mampu menghadapi murkaMu,
Ya Allah berilah kemulian kepadaKu dengan gugur SYAHID dijalanMU,

Sesungguhnya tiada yang lebih besar cita-citaku selain itu,
Ya Allah berikan sahabat seperjuanganku juga kekuatan,
Jangan biarkan mereka mati melainkan dalam perjuangan menegakkan agamaMU,
Sesungguhnya aku terlalu kasih dan cinta kepada mereka,
Ya Allah, pertemukan kami dengan kekasihMu iaitu Rasulullah,
Pertemukan kami dengan sahabat-sahabat baginda,
Dan pertemukan kami dengan para pejuang Islam yang istiqamah menyatakan kebenaran agamaMu,
Ya Allah, tuhan yang Maha Sempurna, perkenankanlah doaku ini...

iluvislam.com








Tuesday, April 12, 2011

Her 3rd Birthday

Hari ni dah 12 April..
dah lima hari berlalu..baru nak citer birthday Alesha yang ke 3 nih..
nak buat mcm mana...ummi sibuk sesangat...
hehehehe..alasan terbaik ummi buat masa sekarang...
Actually we did plan something special for her 3rd birthday..
tapi due to Perlis yang dilanda banjir..semuanya kelam...
end up just plan a simple makan2 with mama n abah diorang...
n my beloved achik...then hubby insist nak panggil budak2 yang duk trening ngan dia..4 ke 5 org...dia cakap dah selalu diorang duk tanya bila nak buat makan2...so takpelah...count them in..
so semuanya diserahkan kat mama n abah alesha...untuk prepare laksa...
bila difikir2kan balik...ish nak buat makan2 kat umah..takkan tak panggil jiran kot...
tak patut la kan..at least jiran kiri dan kanan umah...so sudahnya up sikit lagi kuantiti makanan...
so total numbers supposed around 15-20 org...
tapi on the event itself jadi lebih 30 org...
last minute invitation baru teringat anak mak angkat mr papa ada sini..pastu jiran sebelah umah mama n abah alesha "abang-abang" yang selalu duk layan alesha turut dijemput memeriahkan majlis...so sudahnya party alesha dipenuhi "kaum lelaki sahaja"...yang perempuannya boleh dikira dengan jari...suka lah alesha...sebab awal2 lagi dia dh bgtau..abang saja tau ummi...kakak tak mo..chaishhh...anak sapa la nih kan...sohih anak papa...
okaylah...tak mo type panjang2 lagi...layan je lah gambar yang sedikit cuma nih..
kalau nk tgk lagi sila ke FB saya yer...
owhh ya...saya pada ketika party ini berlangsung sangat tidak sihat..disebabkan...
kunjungan hormat Miss P yang terlewat 9 hari...
so paham2 je lah ye...Aisy belum dapat adik...*wink wink*
Theme purple seperti blog ku jua...i like..ummi memainkan kuasa mandatori..semua wajib purple...muahahahahah....the 3 of them pakai baju baru...me sorang je baju lama..padan muka den..sapa suh pilih warna purple...depa takdak purple...gue je yang banyak baju purple...
Anak jiran i...alesha feeling2 kakak big gurl..
duk baca buku cerita ceriti kat adik2...
padahal bukan beza sangat pun...

Sate dan laksa sajian malam tu..
aisy botak yang sentiasa duk ngan mama dia je...
kakak diap cakap..aisy memang anak mama...

Nih semua geng2 rumah sewa achik...
plus bakap adik ipar saya...
depa pun tetap kena purple jugak..hahahahah...
kejam sungguh ummi...
Kek Alesha...simple jer..janji ada character Dora kesukaan Alesha..
suka kemain dia dapat potong kek..
cuma ummi punya sibuk..candle pun tak beli...
hwaaaa...sian anak ummi...
inilah yang dinamakan unplanned birthday party...
dan inilah birthday girl saya yang dah masuk usia 3 tahun...
sila tatap puas2 wajah alesha berambut panjang..kerna selepas ini..
Alesha akan berambut baru..muahahahahahha...
ummi dah rimas nak mengikat rambut kakak...
mata tu tak lekang dari tv...haishhhh...susah sungguh nak snap picca comei2...
plus ummi pun sangat tidak larat...
so malas nak paksa2...
layankan aje lah...

Happy Birthday Sayang...
ummi sayang kakak...

SUPPORT


Hari ni bukak FB...kak Kimi/Kak Maria ada buat status pasal cancer nih...

"I have a personal reason for asking if everyone could please put this as their status for 1 hour. I know the ones who will. Think of the ones you know or love who has had cancer. My wish is that 2011 a cure will be found. Will you post it for 1 hour? Do it for all. There are too many to mention who have fought & who are fighting. I hope to see this in all the statuses of my friends. Just for an hour."

Lantas saya terus copy paste n jadikan status saya..
sebab apa?? sebab saya mempunyai satu pengalaman yang cukup sedih berkenaan breast cancer nih...
Tahun 1994, saya PMR masa tu...aunt saya (adik mak saya) yang belum berkahwin disahkan mengidap breast cancer..so lepas fikir semasak2nya..aunt saya decide nak buang sebelah breastnya...alhamdulillah, everything's went smoothly n she live healthyly lepas operation...sampailah saya di tahun akhir pengajian di UKM...(tahun 2000)..cancer aunt dikatakan merebak lagi dan harus menjalani kimoterapi...berulang kali menjalani kimoterapi..fizikal aunt memang berubah terus...kurus kering, rambut2 gugur...kening, bulu roma bulu mata semuanya gugur...aunt menjadi penghuni setia Personal Care Unit (PCU) Hospital Alor Setar khusus untuk pesakit cancer, dan masa tu saya dah tamat belajar. Maka menjadi rutin harian saya bergilir2 dengan arwah mama menjaga aunt...menemani aunt waktu malam..masakkan mee sua...bubur untuk aunt makan...
dan di situ jugak saya telah menyaksikan lebih 10 kematian pesakit cancer (pelbagai jenis cancer)...di depan mata saya sendiri...saya melalui pengalaman membaca yasin untuk beberapa pesakit...yg mana pada masa tu juga ada sorang pesakit lelaki meluahkan perasaan dia pada saya...dan keesokannya beliau dijemput Allah...sungguh sedih keadaan masa tu...
saya dah menjadi sebahagian daripada keluarga kecil PCU....
boleh dikatakan sukarelawan ketika itu...dan saya juga berpeluang menyaksikan almarhumah Sultanah Kedah, yang turut menerima rawatan penyakit cancernya di Wad Diraja bersebelahan PCU...semua ini membuatkan saya menginsafi diri..dan sentiasa bersyukur kerana masih diberikan kesihatan yang baik...

berbalik pada cerita aunt saya...selepas beberapa kali melalui proses kimoterapi...aunt akhirnya dibenarkan pulang dan menetap bersama keluarga kami...
dan ketika ini jugalah, arwah mama saya terlepas peluang melihat hari bahagia saya bergelar graduan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi UKM disebabkan perlu menjaga aunt di rumah...

Alhamdulillah...disebabkan menjaga aunt jugalah, Allah kurniakan saya rezeki menjadi wartawan sambilan di Harian Metro Kedah. kebetulan, suami kepada salah seorang starf nurse di situ merupakan wartawan sambilan di agensi yang sama...beliaulah yang menjadi perintis untuk saya menceburi bidang yang sememangnya saya cintai ini...Dan alhamdulillah juga, selepas setahun menjadi wartawan sambilan, saya mendapat jawatan tetap di KL tetapi bertukar agensi ke Utusan Malaysia...Oktober 2001, saya melaporkan diri di Utusan KL...dan saat melaporkan diri itu, keadaan kesihatan aunt masih stabil dan ceria...beliau dapat meneruskan kerjayanya...

Namun takdir Allah tak siapa yang tahu...selepas 9 bulan saya bertugas di KL Aunt semakin tenat, keadaannya semakin uzur...tuntutan tugas menyebabkan saya jarang dapat pulang tetapi saya tetap mendoakan aunt dari jauh....sehingga akhirnya saya mendapat berita sedih pada bulan Oktober 2002, genap setahun selepas saya bertugas di KL....
sedih pilu...saya tidak dapat berada bersama aunt pada hari pengkebumiannya...
tetapi saya bersyukur kerana menjadi sebahagian daripada insan yang menjaga aunt sewaktu aunt sakit....

Al-Fatihah untuk arwah Aunt (Jannatun Nesa Bee Binti Haji Mohad Hanifah)...
damailah aunt di sana..dan semoga kita bertemu kembali di Padang Mahsyar kelak...







Thursday, April 7, 2011

Happy Birthday Sweetie

my sweetie Daniya Alesha dah tiga tahun hari ni...
yeay yeay yeay...dah besar anak ummi..dah big gurl...
ummi mcm tak percaya je ummi dah ada anak gadis..
so sayang...ummi doakan anak ummi membesar menjadi anak yang solehah...muslimah sejati yang berjaya ilmu dunia dan akhirat....semoga alesha menjadi permata yang menyinar hendaknya...ummi aka berusaha mendidik alesha sebaiknya..insya allah..moga allah memberkati kita sekeluarga...
ummi juga harapkan alesha menjadi kakak yang baik untuk adik aisy...dan adik2 lain yang mungkin akan hadir memeriahkan rumah kecil kita...
jgn garang2 sangat yer kakak....
:)

so seperti yang kakak request...
ummi penuhi hajat kakak nak kek bertemakan...
.
.
.
.
.
Dora....nanti petang kita gi amik kek ehh sayang...
so for her simple birthday celebration hari ni...
just a simple one..plan asal nak buat family2 kami je...
tapi dipanjangkan jemputan ke jiran2 dua tiga buah rumah ...
n budak2 yang duk training dengan mr papa..
plus my achik n his friends...
nanti kita citer birthday alesha ehh..nak gi buat preparations semua..
daaaa

Wednesday, April 6, 2011

i'm your lady...you're my man....

Cause i'm your lady...and you're my man...
Whenever you reach for me...i'll do all that i can...
So, 4 april sudah berlalu...selamat sudah bertambah angka hubby saya...
tiap2 tahun saya rasa runsing nak celebrate birthday hubby...
sebabnya dekat dengan birthday alesha...(esok birthday alesha)...
selalu saya tak tau nak celebrate mcm mana..
so tahun ni pun sama..saya blurr sangat2...dengan banjirnya lagi kat perlis..
semua plan saya kuncalana jadinya...
so apa yang saya mampu ialah belanja pizza je...
then saya belikan sandals nike...
but ni semua pre birthday...on the birthday itself saya buat surprise kecil2an..
*wink wink*
just delivery cuppies (actually blueberry tarts) 30 pcs..
yang ditulis selamat hari lahir 30....
hanya itu yang ku mampu sayang...
thanx to Batriesyiahomemade yang menjayakan misi surprise ini..

so last words...Biarlah hanya seorang isteri sahaja yang menuturkan ucapan HAPPY BIRTHDAY SAYANG ni...
LovE doakan abg berjaya dunia dan akhirat...dan kekal menjadi suami LovE sehingga ke syurga...

Tuesday, April 5, 2011

On Your Mark ... Get Set .... Go ....

video


Ya....happy tuesday morning kengkawan...
pagi nih kita bersarapan dengan video aksi Alesha dan papa kesayangannya ok..
Yg kononnya nak menjadi sprinter seperti papa juga...

"Selamat datang tuan-tuan dan puan-puan ke Stadium Diamilikku...
Perlawanan pada hari ini akan menentukan adakah akan lahir Ratu Pecut baru yang akan menggegarkan arena olahraga negara...selepas ketandusan ratu pecut sejak sekian lamanya...
mampukah anak cilik ini mengikut jejak langkah papanya yang merupakan pemenang dua pingat emas pada Kejohanan Sukan Sea di Vietnam pada tahun 2003 yang lalu...
Kita tumpukan perhatian di balapan....Lorong yang pertama...mr papa.....dan di lorong yang kedua Daniya Alesha...oowwhhh nampaknya peserta lorong ketiga iaitu Aisy Mifzal terpaksa menarik diri dek mata yang terlalu mengantuk dan ketiduran selepas minum milo sebotol...hahahahhaha...."

poyoss....layankan je lah yer video anak dara saya dan mr papa...:)








Monday, April 4, 2011

Saya Terima Rezeki Kalau Allah Bagi

 Bila saya renung je anak2...
terasa cepat sungguh diorang membesar..
saya rasa tak puas lagi membelai bayi kecil dalam pelukan..
sekrang nih cukup susah nak memeluk..meronta sokmo nak lepas bebas berlari bermain..
masa tido je lah dapat menatap dan memeluk wajah kesayangan saya sepuasnya...
 Alesha dah nak masuk usia 3 tahun hari khamis ni...
Aisy pulak nak masuk setahun 7 bulan minggu hadapan...
rasanya dah sesuai kan untuk saya tambah ahli keluarga..saya tersepit sebenarnya..
antara keluarga dan study...
saya mampu ke nak belajar kalau tambah sorang lagi ahli keluarga??
hrmmm...saya redho kalau allah tentukan saya pregnant lagi..
*wink wink*
 
 Kakak pulak dah pandai nak bermake up sekarang...
so saya belikan dia beg make up consist of compact powder johnson, disney cologne, sikat n lip ice lip gloss..
harap2 takde la ganggu make up saya lagi..nak tau sebab apa saya beli...
sebab ada satu hari tu senyap je dia duk dalam bilik saya..
lepas tu dia kuar tanya saya : Ummi, kakak cantik dak..anak ummi ni cantik dak..
saya jawab..cantik...nape kakak...(tanpa duk tgk dia sebab buat keje lain)..
dia balas : "Kakak pakai bedak compact ummi ngan lipsik je"...
mujur la tak rosak nak oiii...
 Bila dah makin besar..dah makin pandai posing dah kakak...
macam2 gaya nak buat ala2 model..haissshhh sabar je lah ummi...
adik pulak terus dibotakkan lagi kepala..
naik je rambut kasi botak..
senang urus..nak2 adik kuat berpeluh....
semakin membesar adik semakin garang ok...
dah dua kali gigit kakat sampai bengkak...
adoyaiiii...memang sangat anak papa..
membals serangan kakak yang suka benor tarik baju adik nak suh tepi dari tv...
kakak jugak yang dapat sakit...
So conclusion entry nih ialah tajuk di atas ye kengkawan...
sekian terima kasih...
hahahahahhaha :)







Ko Memang Sempit derrr....ehh silap *sempoi






Masa malam ABP BH malam tadi...
saya ngan hubby duk main teka2 lah kan..
actually kami ada tanda kat paper...jawapan dia..n jawapan saya...
tapi takde la hantar kan...
so semalam duk gelak2 tgk gelagat pengacara sampai terlupa nak buat check list..
so skrg jom kita cekidout checklisy saya n mr papa...

1) PENYANYI LELAKI POPULAR 
Me - Faizal Tahir
Him - Faizal Tahir
Result - Faizal Tahir

2) PENYANYI WANITA POPULAR
Me - Yuna
Him - Anna Rafali
Result - Yuna

3) ARTIS DUO/BERKUMPULAN
Me - Anna Rafali, Shuhaimi Meor Hasan and Ultimate
Him - Azlan & The Typewriter
Result : Sixth Senxe

4) PENYANYI NASYID POPULAR
Me - Rabbani
Him - Rabbani
Result - Rabbani

5) PELAKON TV LELAKI POPULAR
Me - Aaron Aziz
Him - Aaron Aziz
Result - Remy Ishak

6) PELAKON TV WANITA POPULAR
Me - Lisa Surihani
Him - Tiz Zaqyah
Result - Fasha Sanda

7) ARTIS BARU LELAKI POPULAR
Me - Shahir
Him - Shahir
Result - Shahir

8) ARTIS BARU WANITA POPULAR
Me - Anna Rafali
Him - Anna Rafali
Result - Anna Rafali

9) ARTIS KOMEDI LELAKI POPULAR
Me - Zizan
Him - Zizan
Result - Zizan

10) ARTIS KOMEDI WANITA POPULAR
Me - Noorkhiriah
Him - Noorkhiriah
Result Noorkhiriah

11) PELAKON FILEM LELAKI POPULAR
Me - Shaheizy Sam
Him - Shaheizy Sam
Result - Shaheizy Sam

12) PELAKON FILEM WANITA POPULAR
Me - Liyana Jasmay
Him - Lisa Surihani
Result - Lisa Surihani

13) PENGACARA TV LELAKI POPULAR
Me - Aznil
Him - Aznil
Result - Aznil

14) PENGACARA TV WANITA POPULAR
Me - Fafau
Him - Fafau
Result - Fafau

15 ) PENYAMPAI RADIO LELAKI POPULAR
Me - FBI
Him - Sallih Yaakob
Result - FBI

16) PENYAMPAI RADIO WANITA POPULAR
Me - Fafau
Him - Kak Engku
Result - Fafau

So overall saya teka 13/16 yang betul...ish ish ish.....tiga ja tu..kalau dak boleh dah dapat kereta...
hahahahahhahaha....berangan....Bintang paling popular..saya pilih FT hubby pilih Zizan....
so dua2 kalah...hahahahahah..kelakar derrr...duk gelak guling2 depan tv..menunggu midnite..
sebab apa tunggu midnite....tetttttttttttttt...rahsiaaaaaaaa...tunggu next entry yer




GiveAway Entry Pertama Saya



Ala...mak si khayra tu...yg bagi saya hadiah lepas saya menang pertandingan seiras anak ibu dulu..
buat GA...
pastu keciwi guna BB kan...terus BBM saya paksa2 saya masuk GA nih..

hahahahahaha...keji dak mula entry gitu nurul???

jgn marah aaa...akak kan memang suka bergurau

So inilah entry pertama saya...*wink wink*
Nurul kata dia buat GA nih sebab : "hahah...sure entry korang masa mule2 dulu tu sgt baik dan naif dan sopan dan tawadduk kan??
 
tapi kan nurul...akak rasa entry pertama akak sangat educated....hahahahaha....
so sila bagi akak menang ok...

sesape yang nak masuk sila ke blog beliau yer...
tarikh tutup 15 April...chaiyookkk....

Bismillahirrahmanirrahim

 Bismillahirrahmanirrahim...
dengan nama allah yang maha pemurah lagi maha penyayang...
setelah sekian lama saya tak update entry...
so saya mulakan entry bulan 4 dengan sedikit wrap up cerita ceriti bulan 3 dan tayangan gambar2 hidangan...
memandangkan dah lama kann sepi..so kita kasi panas ngan gambar makan2 dulu ehhh.....
 Saya tak tau nape..bulan ni saya kuat makan sungguh...
menu di atas nih dua malam berturut2 saya gi kunjung...
dua malam berturut2 makan lamb chop...dan akhirnya esok saya migrain...
hahahahhahaha....
bulan Mac juga bulan rezeki...
sebabnya ramai sungguh tetamu berkunjung ke teratak kecik saya tuh...
alhamdulillah...so sebabkan saya nih pemalas....makanya...
tiga malam berturut2 saya berkunjung ke
Lynda2 Ikan Bakar..
dan tiga malam berturut2 jugak menu2 dibawah ni singgah menghuni di perut saya walaupun seketika...
 Ikan bakar, ikan tiga rasa, ikan stim, udang masak merah, sayur kailan, sayur kangkung belacan, ketam rempah, sotong goreng tepung...memang perhhhhh ahhh...
terima kasih ye pada tetamu2 dari jauh yang berkunjung...
semoga kalian berpuas hati dengan layanan kami yang sekejapan cuma itu..
jgn serik datang lagi tau....
 Dan last but not least...
menu yang paling kerap saya ulang2 setiap hari ialah pulut mangga...
alahai...tak tahan derrr...sedap sangat2...
dan tak dilupakan...nasi ayam Tat...yang femes di alor setar dan kini dah bukak cawangan di arau..dekat la saya nak singgah makan...memang terbaeekkk lah...
so layankan dulu entry nih ehh...jap2 gi saya update entry lain pulak k...
(konon tapi terbiar berminggu baru update kannn)
jgn salahkan saya tapi salahkan tenet yang lembab macam siput sedut...

challooooo !






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin