Monday, December 10, 2012

Abang yang manja

Dah lama rasanya tak berceloteh kisah anak2 di blog..sungguh lama...
rasanya skill nak mengarang pun dah berkurangan...saya minta maaf kepada pengunjung blog yang masih setia...atas sifat kemalasan saya...
Sebenarnya hati sangat memberontak untuk berceloteh di blog...tapi keadaan dan masa tak mengizinkan...
Alhamdulillah hari ni punya sedikit kesempatan...
Aisy Mifzal kini dah berusia 3 tahun...tahun depan bakal menginjak ke usia 4 tahun...tapi pertuturan masih pelat dan tidak seperti kakaknya...yang petah dan mampu bertutur sebutir2 pada usia 2 tahun ++... dari segi sikap dan perangai pun memang jauh berbeza...Alesha dah free baby sit pada usia 2 tahun...sedangkan aisy masih menjadi penghuni tetap baby sit sehingga kini...sebabnya aisy sangat susah nak duduk diam...putera kecil saya ni hanya akan diam apabila tido...selain itu aktif bergerak ke sana sini..tak kira masa...berjalan bukan aisy mifzal namanya...si kecil ni hanya suka berlari dan berlari.... *Mewarisi keaktifan papa eastguy*
walaupun masih baby pada saya...tapi aisy sudah mula membahasakan dirinya abang...terlalu inginkan adik mungkin...tapi apakan daya rezeki masih belum memihak kepada saya...
Buat masa sekarang saya bersyukur dengan kedua-dua permata hati saya yang dikurniakan Allah...
Seperti yang saya katakan tadi..walaupun dah membahasakan dirinya abang..tapi masih terserlah sisi manja seorang aisy mifzal...
Tido sentiasa nak berpelukan...bukan peluk yang sikit2..memang peluk yang kadang2 saya terasa ishhh tak lemas ke dia..tapi itulah hakikatnya...disembamkan mukanya di dada dengan tangan dan kaki memeluk erat kita....kalau tengah malam terlepas pelukan.. akan kedengaran lah dialog... "ummi... ummi mana..big hug abang ummi" selepas dipeluk akan nyenyak kembali....


Saya kan ke Penang last week since Selasa..Jumaat petang baru balik...sampai2 sahaja terus ke umah mama pengasuh jumpa both of them...rindu sangat2...tapi tak boleh nak ambil balik rumah tido sebabnya Sabtu saya ke Haatyai ada tugasan..so malam tu kami dinner sama2... dan alhamdulillah..sewaktu saya hantar balik kedua-duanya nampak happy dan tak menangis...
Dan semalam (ahad) saya ambil kedua-duanya dan terus balik rumah abah di Alor Setar...dan dua minggu tak balik...rindu pulak owan n maktok pada cucu2...
Disebabkan terlalu letih saya sampai je terus tido....tersedar jaga bila aisy datang peluk sambil cium pipi..." ummi bangun kita makan nasi"... After lunch aisy dah mula tenyeh2 mata dan menyendeng2...bawak masuk bilil..peluk...usap2 rambut..tak sampai 5 minit...zzzzzzzzzz ketiduran....dengan ummi2 sekali ketiduran...hahahahahahha....kakak as usual melayan tv...
petang bangun solat..then minum petang sama2...layan both of them main...lepas tu terus mandikan diorang since kami perlu balik ke Perlis... lepas mandi suapkan nasi for dinner sesiap...sambil nonton tv....lepas solat maghrib kami pun balik ke Perlis...dan inilah aksi si kecil ni sepanjang malam...
berbaring di ribaan ummi...tak lepas2...naik lenguh paha ummi jadi bantal abang...hehehhehe...
Lepas habis layan cerita cinta halal di TV3...terus ajak both of them masuk tido....
Usap2 kakak... sekejap je dah lena since kakak tak tido siang...


Tapi abang sempat bikin drama swasta ngan ummi...diusapnya pipi ummi...disentuhnya hidung...diciumnya dahi....disusuli dengan pelukan...sambil dalam pelat mulut bersuara : abang sayang ummi..ummi jangan risau kay... aduhhh tersentuh hati....saya peluk tubuh kecil dan cium tanpa henti...saya bisik ditelinganya ummi pun sayang abang juga... terus diciumnya pip saya sekali lagi... abang sayang ummi banyak2... good night ummi...i love u....

Aduhhhh....terbuai emosi seketika...moga kasih sayang anak teruna saya ni akan berpanjangan selamanya...jangan bila dah besar malu nak sayang ummi yer abang.... muahhhhhhhhhh.....

2 memo menunggu dibaca:

Lily@MamaZaraZareef said...

alalala..sweet jek aisy nih..perangai zareef pon lebih kurang aisy nmpaknye..lagi lmbat bercakap berbnding kakak..suka duduk car seat tak mcm kakak, pastu suka lari2 jugak..bila berjalan nmpak pelik dah..heheheh..paling suke..sbbzareef ni manjaaaa sgt..masih nmpak sgt baby pada saya tu yg kdg2 rasa lom sedia nk bg adik kat die..hihihi

Diamilikku said...

lily,

agaknya sebab diorang ada kakak kot...lepas tu lambat dapat adik..rasa secure kasih sayang tu lebih... hehehehhehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin