Wednesday, March 21, 2018

WHY F.L.I.R.T.I.N.G ?????

#copypaste

Aku tak faham, kenapa perempuan sekarang suka sangat dengan suami orang..

Ok I get it, suami orang nampak lebih terurus, tak gopoh, pandai mengayat, pandai dress up, wangi.. financially stable dan sebagainya..

I was having this conversation with mum few days ago.. lepas dapat a weird text dari a married ex colleague.

"Tomorrow you will be onsite or in the office? I miss you. Wanna go lunch together?".

"I miss you"

Nampak macam harmless kan. Tapi kalau melayan?

Dear, sayang, beautiful, pretty.. panggilan yang tak patut digunakan at work place.

Tempat kerja, tempat cari rezeki.
Bukan tempat menggatal.
Its a professional setting.
And kalau kita nak orang take us seriously at work, kita kena set some boundaries.
No nonsense or hanky panky.
And if you choose untuk "tak kisah" or "anggap biasa je", then tu terserah masing2. Maybe you jenis open minded and tak kisah if your husband panggil colleagues dia sayang.

Kita amik hak orang, orang akan amik hak kita.
Why?
Sebab that man is not a keeper.
Senang je untuk tackle dia.
Why would you want to be with a man like that?

Kat office, boleh nampak banyak sangat scandals sebab orang office ni spend so much time together.
Almost 10 hours everyday.
Duduk sebelah-sebelah.
Lunch sama-sama.
Kena overtime sama-sama.
Kena hamput dengan boss sama-sama.
Semua buat sama-sama.
Lagi dangerous kalau ada yang terlebih peramah dalam team.

Masuk je office, mula la flirt.
"Waaaa.. today you look so pretty.. new lipstick?"
Mula2, flirtings biasa2 je.
Pastu, mula nak share problems.
"Im so stressed at home. My wife.. dot dot dot"
Lama2, "terrrrjatuh cinta"..
Padahal si perempuan ni tau, lelaki ni hak orang.
But dia peduli apa?
Kebahagiaan diri sendiri comes first.
Si minah kawin2 ni fikir, maybe ni "jodoh" yang Allah da tetapkan.
Lepas tu, mula la buat project..
Da hilang rasa takut and malu pada Allah yang tengah perhatikan, pada malaikat yang tengah busy catit segala maksiat..

Its so easy untuk benda ni jadi these days.
Da terlalu banyak stories kita dengar about scandals at workplace.

So macam mana nak elak benda ni dari terjadi?

I dont think we can avoid this.
Aku pernah fikir that maybe sebab pasangan gf bf ni tak takut Allah, sebab tu diorang cheat on their spouse.
Tapi lama2, aku tengok, yang "ada agama" pon dua kali lima dol.
So.. canne nak cakap?

Apa root cause dia?
Actually, aku personally think that masalah ni cuma ada satu root cause and that is, 2 manusia yang takde akhlak. Terlalu ikutkan nafsu sampai da tak boleh guna kepala otak. And then again, we are talking about people yang tak jaga batas as suami/isteri orang.

Si perempuan, bila da tau tu laki orang, tak yah nak giggle macam monyet sangat bila dia buat kelakar. Be professional. Hensem macam mana pon, tu laki orang. Tak payah try. Control. Ada perasaan malu sikit. Suka ke kalau orang giggle tak tentu pasal ngan laki kau nanti? Stop throwing yourselves at married men. Or any men at all. Jangan takut sangat tak kawin sampai nampak any lelaki lalu je, start mengenyam.

Si lelaki, sedar diri. Da kawin buat hal da kawin. Dari kau melayan perempuan kat luar, baik kau balik awal, tolong bini jaga anak sementara dia masak dinner ke apa. Kerja rumah banyak yang kau boleh tolong. Kalau kau lelaki yang baik, kau akan busy sangat lepas kawin. Tak yah nak over sangat puji2 perempuan lain. Apa yang dia ada, bini kau pon ada. Sama je.

Ittaqullah.
Fear Allah.

Si isteri, if this happens to you, buat istikharah and make a good decision. Life is too short untuk berendam air mata. Ni bukan era Kasim Selamat lagi. Sebab tu it is very important for us ladies untuk belajar berdikari. Earn your own money. Have some savings. So kalau dia buat hal, you have other alternatives and tak payah sakit hati nak kena ngadap muka "tak bersalah" dia hari2. Its not your fault that he cheated on you. And aku kenal few ladies yang keeps on forgiving their cheating husbands. Aku tak tau kenapa, they have their own reasons.

Terserah masing2. Siapa nak maafkan.. maafkan.
Siapa nak walk away.. please run.
Terlalu ramai ladies yang stay in the marriage sebab takut they will be alone lepas divorce. Macam mana dengan anak2? Biar aku menderita, janji suami boleh terus dengan perangai busuk dia, and anak2 tetap ada bapak. So apa perangai merepek suami dia buat, dia "sabar" je.

Takde istilah
"Isteri tak pandai melayan"
"Isteri asik membebel. Bingit"
"Isteri gitu.. isteri gini"

Semua orang ada flaws. So stop it with the blaming games.

Cheating is a choice.
Its not a mistake.
Takde ter.. ter..

وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا ۖ إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا

Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).

-Sura Al-Isra', Ayah 32

Nak berpolygamy, bukan ni caranya.
Ni da buat maksiat, da buat anak, nak step ikut sunnah pulak.

Innalillahi wainna ilayhi rojiun.

May Allah SWT protect us from zina, and jaga kita dari perangai suka amik hak orang.



0 memo menunggu dibaca:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin