Thursday, January 31, 2013

Entering Bulan Cinta... February with Love

As usual...bulan Februari adalah bulan cinta...makanya saya nak berkongsi tips2 cinta..yang saya dapat dari facebook...cuma saya hiasi ngan gambar cinta saya dan mr eastguy....btw..bulan cinta bagi kami di Februari bukanlah sebab Valentine's Day ya..tapi ia bulan ulangtahun pernikahan kami berdua...so insya allah...entry bulan februari semua entry cinta jaaa...(kalau rajin lah yeeee)...hehehehehhehe

So jom kita tgk 19 tips cinta suami isteri...Alhamdulillah ianya menjadi amalan kami sekeluarga..mungkin ada a few yang tak dipraktikkan....tapi insya allah akan diperbaiki di masa2 akan datang...Semoga kasih sayang kami berkekalan hingga ke syurga...Amin


19 TIPS CINTA SUAMI ISTERI 





1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing. (Check)

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan 
dan ciuman di bibir. (ahah check)

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan. (check)

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur. (check - kadang2 dalam gelak tawa gurau senda)

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja. (kadang-kadang aja)

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan. (selalu sangat - hanya kau yg mengerti daku)

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur. (hat ni jarang sbb anak2 kacau...ummi papa diamlah tidoq..duk sembang ja)
8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. (alahai sedangkan lidah lagi tergigit.....) 

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi. (aduhhh camner nak tgk bola MU..wa tak minat dowh)


10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang. (tak pisah..berimpit je 4 beranak...hahahah)

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya. (alhamdulillah....masih diamalkan)


12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.
(ssangat selalu...he's my DBKL...habiskan semua makanan)

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya. (ahah...banyak sangat dah kejutannn..)
14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama. (he's our joker)

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga. (ingat selalu....)

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu. (tudung shawl curtain..ke guane ieta? )

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya. (Jgn pendam2 dalam hati...jgn berahsia)

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut. (insya Allah)

19. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.
 (Alhamdulillah...semoga diteruskan ke akhir hayat hendaknya)



3 memo menunggu dibaca:

SM79 said...

wah best2.... dh nk dekat anni dh noh.... tahniah..... semoga kekal hingga hjg nyawa..... blh tambah dah tuh... hehehehe

iEtaFAkyR@ said...

yeaahhhh harus tukar2 pesen me loiikkeeee. ajak g shoppg sesama suh jd consultant pun elok gk. kikiikik

al- lavendari said...

pencarian tara kuca .. membawa saya kemari dan terus follow.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin