Wednesday, July 17, 2013

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Lamanya blog kesayangan saya ini ditinggalkan...
Apalah agaknya perasaan blog ni kan selepas saya ketepikan dia...asyik berinstagram jer...sampai blog pun dilupakan.. :)
Apapun harap masih belum terlewat untuk saya mengucapkan salam Ramadhan Al-Mubarak kepada semua rakan-rakan yang singgah di blog ini...walaupun puasa dah masuk hari ke-8 tapi tak salahkan kalau saya nak wish??? hahahhahah

Tetiba saya terasa nak berceloteh di sini...mungkin sebab banyak kenangan yang berlaku dalam hidup saya di bulan Ramadhan yang mulia ini... kenangan di masa kecil - zaman kanak-kanak membawa kepada kenangan dewasa.... Jika dulu di zaman kanak-kanak saya sering berkejar-kejar dengan abang sulung saya untuk berpuasa penuh...sebabnya abah saya janjikan ganjaran RM1 sekiranya berpuasa penuh dan ditambah 20 sen bagi setiap waktu solat...jadinya kalau saya bersolat penuh..ganjaran yang akan saya dapat untuk sehari di bulan Ramadhan ialah RM2... pada masa itu (lebih kurang 26 tahun yang lalu) nilai RM2 sangat besar bagi kami yang baru di awal sekolah rendah...Justeru ganjaran yang dijanjikan oleh abah sememangnya kami rebut bersungguh-sungguh... Abah siap sediakan buku nota kecil untuk kami tick waktu solat yang kami solat...

Subuh tak pernah menjadi masalah - sebabnya rutin kami sahur di penghujung Imsak..selepas sahur dalam 10 minit dah azan Subuh..terus mandi solat dan bersiap untuk ke sekolah...namun solat Subuh biasanya ditinggalkan bila hujung minggu...dah bersahur sambung tidur sebab tak perlu ke sekolah...

Zohor - penat balik sekolah...tapi terus solat dan tidur.... selalunya jarang miss solat zohor...bangun tidur dah asar...terus ke masjid nak ambil kanji (bubur lambuk) yang diedarkan percuma di masjid...waktu ni selalu bergaduh sapa nak gi ambik bubur lambuk...ye lah tv rancangan menarik...rumah kedai kalau tak silap saya..so seboleh2nya tak mau miss...tapi memikirkan kanji itu makanan wajib kami berbuka..so terpaksalah mengalah..saya kan adikk.... selalunya memang abg saya yang menang...selain kanji..masjid rumah saya juga sediakan air halia..sangat pure sedap..favourite arwah mama...huhuhu...rindunya arwah... Al-Fatihah untuk arwah mama dan juga Pak Syed yang selalu masak kanji dan air halia...semoga Allah ampunkan segala dosa dan tempatkan kalian di kalangan orang yang beriman...

Maghrib - of course full list sebab lepas berbuka mama selalu akan bebel cepat solat......so solat..then mandi siap terus ke masjid untuk terawikh...dan of courselah bila dah ready nak berterawikh kena bersolat Isyak dulu...so selalunya memang full lah waktu solat saya sebab arwah mama ngan abah dah aturkan elok aktiviti2 setiap waktu nak memastikan anak2 solat... tiada paksaan tapi bila dah jadi kebiasaan automatically kita buat...saya tak tahu nak ukur tahap keikhlasan saya bersolat waktu itu...tapi apa yang ingin saya cuba sampaikan di sini...didikan arwah mama dan abah cukup untuk menjadikan saya kalau bukan seorang Islam yang terbaik dan beriman sepenuhya, setidak2nya menjadikan saya seorang Islam yang mengamalkan ajaran-ajaran Islam.

Rutin Ramadhan saya diteruskan dengan sesi bertadarus selepas Terawikh...saya ingat lagi semua yang menyertai tadarus ini ialah golongan dewasa...tapi group kami special..golongan kanak-kanak...kami bangga dapat menyertai tadarus bersama org2 dewasa ketika itu..dan lebih membanggakan, kami biasanya laju dalam menghabiskan bacaan...satu malam satu juzuk...owwh saya rindu kawan2 tadarus saya..makcik2 yang join tadarus selalu jugak jemput kami untuk habiskan bacaan bagi kumpulan lain disebabkan kelajuan bacaan kami...satu yang saya suka bila dpt join group dewasa ialah..makcik2 ini membaca al-quran dengan memahami maksud ayat..jadi bila kita tak cukup nafas, berenti di separuh ayat..kami biasanya akan ambil semua darai mana2 ayat terdekat...tapi makcik2 ni selalu tegur untuk ulang ambil bacaan dari ayat yang sempurna agar tak menjejaskan maksud ayat. Sesungguhnya saya amat berterima kasih kepada Mak Cik Dah dan Pak Cim Mat Bidin yang menjadi guru mengaji saya... Alhamdulillah sepanjang tempoh sekolah rendah...saya khatam Quran hampir 10 kali... Di sekolah menengah saya meneruskan lagi pengajian Al-Quran dengan beberapa ustaz dan ustazah - juga dengan menyertai kelompok dewasa... bagaimanapun kelas di waktu siang..hari Jumaat...Salah satu ustaz yang saya tak akan lupa ialah Ustaz dari Brunei (nama saya lupa) yang mana kelas tu diselaraskan oleh Pak Ngah Mat... setiap juzuk al-quran akan difotostat - contohnya kalau saya baca juzuk 14..makanya Pak Ngah Mat akan fotostat juzuk 14...sewaktu saya nak mulakan bacaan saya akan serahkan salinan quran fotostat tu kepada Ustaz melalui tirai masjid...dan saya akan memulakan bacaan..ustaz tak akan menegur sepanjang saya membaca...tapi bila saya dah habis baca..ustaz akan serahkan salinan fotostat tadi dengan contengan2 merah..hahahahah lagi banyak kesalahan yang dilakukan..lagi banyak lah bunga mawar merah di salinan tersbeut...dan seterusnya akan menjelaskan apa kesalahan2 yang telah saya lakukan..Alhamdulillah..saya selalu tergolong dalam kumpulan yang paling sedikit contengan merah....sekali lagi kebolehan saya membaca al quran dengan tajwid yang betul adalah berkat didikan pak cik mat bidin dan mak cik dah yang mana setiap hari mengaji quran pakcik mad akan ambil sepotong ayat (jika panjang) dan dua potong ayat(jika pendek) dan digariskan2 bahagian2 bertajwid untuk kami isikan jawapan..sama ada Izhar, Ikhfa', Nun mati, sabdu, Idgham Maalghunnah, Idgham Bilaghunnah, Iqlab, Mad Aridh Lin Sukun, Md Silah Qasirah, Md Jaiz Munfasil, Mad Wajib Mutassil dan macam2 hukum tajwid lagi..esoknya jawapan akan disemak dan diberi markah seterusnya dijelaskan keperluan bacaan disetiap hukum tajwid...Sesungguhnya kelas2 yang saya sertai dan hasil insiatif abah mama ini menjadikan saya seorang pencinta Al-Quran..Selepas itu saya menyertai kelas ustazah Nazrah pula dengan belajar cara melagukan Al-Quran....mendalami lagi hukum-hukum tajwid dan sebagainya....

Jadi sepanjang persekolahan rendah dan Menengah saya...Alhamdulillah..kedua ibu bapa saya dah berikan didikan terbaik untuk saya..sebagai bekalan hari dewasa saya....

Tapi kenapa saya hasilkan entry ini???? Sebab saya mula terasa yang saya sudah semakin jauh tersasar..saya kufur nikmat yang Allah berikan pada saya... Melangkah ke alam baru selepas persekolahan saya makin jauh dengan Al-Quran...di Matriks UKM saya masih berterawikh dan bertadarus memandangkan kelompok kami di situ kecil dan ramainya bekas pelajar sekolah agama...dan saya sendiri pernah mengimamkan solat terawikh selain menjadi bilal sesama jemaah wanita...Sedikit demi sedikit saya tinggalkan semua itu selepas di UKM, saya dah mula culas dalam menunaikan yang sunat tetapi masih meneruskan yang wajib....dan apabila melangkah ke alam pekerjaan semakin kurang ibadat sunat saya di bulan Ramadhan...arwah mama dan Abah selalu telefon bertanyakan sama ada saya mengaji atau tak.. ya saya mengaji..tapi tak pernah sempat untuk khatam...malah tak penah lebih 10 juzuk pun bacaan saya...saya gagal mencari waktu lapang untuk menghabiskan bacaan sebaliknya saya membiarkan diri saya lalai dalam kesibukan waktu....Khatam Al-Quran saya yang terakhir ialah 6 tahun dulu...selepas saya dinikahkan dengan mr papa...sebelah malamnya saya adakan majlis Khatam Al-Quran sebagai penghargaan untuk arwah mama yang memang berhasrat untuk majlis tersebut di hari perkahwinan...sebelum majlis tersebut saya berusaha habiskan bacaan Quran dan mengulang bacaan juzuk terakhir dengan Makcik Dah untuk memastikan bacaan saya lancar dengan tajwid yang betul... Itulah kali terakhir saya khatam... Dan dua hari lepas sewaktu sesi Tadarus bersama Dato VC..saya terkesan dengan tazkirah beliau.. : Al-Quran ini penting...dan dari situ saya mula rasa malu dengan diri sendiri...malu kepada Allah yang telah berikan saya segala2nya yang saya kehendaki...

Adakah ini salah ibu bapa??????

Tidak...arwah mama dan abah saya dah berikan yang terbaik untuk saya.....untuk abang dan adik2 saya...tapi diri kami sendiri yang kurang mengamalkannya apabila meningkat dewasa....Di sebalik kejadian sosial yang banyak berlaku sekarang ini....tolonglah jgn kita letakkan kesalahan itu pada bahu ibu dan ayah kita...tetapi renungkahlah kembali diri kita..di mana kita..siapa kita semuanya atas ketentuan kita sendiri....kesedaran dalam diri sahajalah yang perlu ada untuk kita kembali ke jalan yang diredhaiNya...saya masih belum sempurna sebagai anak..sebagai isteri...tetapi saya ingin menjadikan ianya sempurna...Insya Allah...semoga dipermudahkan niat ini hendaknya....Tidak pernah ada niat di hati untuk menulis ini sebagai membangga diri apatah lagi menunjuk2..sebaliknya saya hasilkan ini sebagai suntikan semangat untuk diri saya agar memberikan yang terbaik untuk anak2 dan keluarga...kepada anak2 ummi...jika ummi pergi dahulu...bacalah dan jadikan coretan ummi ini sebagai panduan hidup...setiap apa yang ibu dan ayah kita didik itu sebenarnya untuk kebaikan kita sendiri...

Ya Allah, saya mengharapkan keberkatan Ramadhan ini untuk sesuatu yang lebih positif dalam diri. Keberkatan Ramadhan ini juga saya harapkan untuk menerangi rumahtangga saya bersama mr papa yang kami mulakan dengan mengambil keberkatan Ramadhan tujuh tahun lalu. Saya dilamar oleh mr papa di bulan Ramadhan yang mulia ini dan perbincangan pertunangan juga dibuat di Bulan Ramadhan...makanya bulan Ramadhan ini terlalu banyak kenangan mengenai hidup saya keseluruhannya....putera saya Aisy Mifzal juga dilahirkan dalam keberkatan bulan Ramadhan...semuanya cukup indah untuk saya kenang...Berkatilah rumahtangga kami Ya Allah dengan cahaya keberkatan bulan mulia ini..agar kami bersama-sama dapat terus merasai keindahan bulan ini di tahun-tahun mendatang. Bantulah kami dalam mendidik anak-anak kami sebagaimana yang engkau Kehendaki...Ameen


1 memo menunggu dibaca:

Lily@MamaZaraZareef said...

Salam ramadhan juga utk kak su sekeluarga..lame x berblog sekali menulis terus panjang berjela ye kak su..hihi

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin