Monday, June 22, 2015

First Entry ..... First Timer..... Comeback????


Sepanjang tahun 2015 tak sentuh langsung blog...
no new entry...
no blogwalking...
dah masuk bulan Jun 2016 baru terdetik nak singgah semula..
terasa nak mencoret semula...
tapi tak tahulah selama mana mampu bertahan...

Alhamdulillah...kita dah melangkah masuk ke bulan Ramadhan...bulan yang menjanjikan seribu keberkatan buat kita semua...dan pastinya juga menjanjikan cabaran....cabaran saya pada tahun ini nak mendidik Aisy untuk mula berpuasa...Kalau tahun lepas kakak Alesha agak mudah dididik dan dibimbing...tapi saya menjangkakan Aisy ni agak sukar sedikit... Tapi telahan saya sebenarnya salah...Alhamdulillah...masuk hari ke-5 ini...Aisy tidak begitu sukar dicontrol....mungkin sebab sesi persekolahan (pra sekolah) dah makan separuh hari plus di sekolah makanan tidak disediakan sepanjang bulan puasa...so automatically Aisy dah berpuasa half day....


Hari pertama puasa agak menduga kesabaran..balik sekolah jam 12 dah minta nak berbuka...tak larat...dahaga...lapar...tapi dipujuk2 suruh mandi dan tidur by 5pm dah okay sikit....bila dah balik rumah dan kita pula sibuk di dapur masak...sekali lagi dugaan dah merengek2 minta nak berbuka...kali ni kakak alesha pun sama naik merengek2 nak berbuka....again dipujuk2...dipuji2...akhirnya alhamdulillah...sempurna first day puasa...cumanya lepas berbuka..both kakak dan adik rasa "nikmat" berbuka...terus excited nak berpuasa lagi....2nd day puasa juga alhamdulillah berjalan lancar dan kami balik berbuka di Alor Setar...



Cabaran hari ketiga pula sebabnya hari cuti... (weekend) ..so full day memang kat rumah...tapi mujurlah cuaca agak sejuk..dingin kurang sikit rengekan...tapi disebabkan nak memujuk dan memastikan anak2 puasa penuh...anak2 dapat la upah ganjaran jam tangan dan spek mata....plus main mainan2 di tesco...alhamdulillah we manage to kill the time..balik rumah dah jam 2 lebih...aisy melayan you tube..alesha pula layan mata tido.... ptg sikit terus gi bazar ramadhan kat stadium darul aman...jalan2 cuci mata..balik rumah sedang elok waktu nak berbuka....Alhamdulillah.....sempurna puasa hari ketiga...


Ni aksi gaya tidur hari keempat....keletihan dan lebih sikit merengek mengadanya...by pukul 4 tu dah menangis2 minta nak berbuka....again kuasa pujukan digunakan...dan alhamdulillah...sempurna juga puasa hari keempat...harap2nya hari ni dah tak banyak masalah..since pagi tadi pun aisy excited cakap..dah 4 hari dah abang puasa...abang nak puasa bagi cukup 30 hari....fuhhh...moga dimakbulkan dan diizinkan Allah hendaknya....






3 memo menunggu dibaca:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin