Thursday, January 26, 2012

La Nostra Nuova Casa

Inilah punca kenapa saya terlalu bz skrg.....presenting "La Nostra Nuova Casa"....Alhamdulillah...selepas tiga tahun berpindah ke Perlis....Allah izinkan kami memiliki aset sendiri di sini...selepas menjual rumah di Kajang...maka kini kami diizinka sekali lagi memiliki rumah sdr...syukur Ya Allah.....rumah Semi D setingkat ini mmg menjadi impian saya....saya mmg x minat double storey selepas tahap kemalasan yg terlalu tinggi nak mengemas masa rumah di Kajang dulu....so memang nekad..lepas ni kalau nak beli mmg setingkat je...yg penting dapur....


So secara asasnya inilah rumah asal saya....sangat simple..selesa....dan saya suka designnya....tiga bilik dan lebih membuatkan saya suka...ruang tamu berpisah dengan ruang makan.....gambar atas ni ruang tamu utama....tak besar tak kecik but just nice.....


Yang ni pulak ruang dining dan sekali ngan dapur...nampak tak sinki tu?....yang atas kanan tu master bed room....so disebabkan saya mementingkan dapur...maka bermulalah projek renovation....ruang tanahdi bahagian belakang rumah saya fully utilize untuk tambah wet kitchen n dry kitchen plus satu bilik kecil.....


Nih masa projek dimulakan minggu kedua Disember.....Alhamdulillah...progresnya sangat memuaskan hati saya...cuaca pun sangat memberikan kerjasama yg cukup baik.....semuanya berjalan mengikut tempoh masa yg diberikan....


Nih hasil setelah dua minggu projek dimulakan....then kerja binaan bangunan terhenti sekejap untuk membolehkan wiring elektrik dibuat.....then terus proceed dengan bumbung n siling siap plaster dua hari sblm CNY celebration...makanya bermulalah kesibukan membeli alatan elektrik plak.....


Mr papa selalu pi buat inspection....hehehehhe...lagak org tak sabar nak pindah....


Nih semua gambar terkini....minggu ni Insya Allah mula pasang floor and wall tiles...wiring settle....weekends nih boleh start cat rumah dah....Februari dikhaskan untuk my ID pasang kitchen cab dan yg sewaktu dengannya....Insya Allah mid Februari kami akan mula pindah sikit sikit.....sesuai dengan mood anniversary...hope sesangat dapat masuk rumah sendiri...tapi apa pun memang kena masuk dah..sbb kami bgtau owner rumah sewa...bulan 3 dah tak duduk sini dah...



Ini pulak hasil sentuhan listrik ehh letrik.....hehehehhe ala kadar je....saya guna downlight je..tak guna lampu dinding atau lantai...nanti ahh pelan2 beli.....skrg biar yg asas dulu...Doakan semua dipermudahkan ye..so that saya dpt pindah bulan depan.....


- Posted using BlogPress from my iPad

By DIAMilikKU

7 memo menunggu dibaca:

mummy_ayu said...

wah...busy nak pindah rumah la nie..moga semuanya berjalan dgn lancar..insyaallah...

@e_da said...

alhamdulillah murah rezki.. kak su bestnya dapt duk umah bawah.. besar dan luas lak tu.. mahal tak kat sana... ? hihi bz body jap.. lepas ni seronok la akak mendeco2... kalau ke perlis leh singgah umah kak su.. heheeh

yang jauh di sana said...

cantik sone rumah hang...aku blom lagi dapat merasa dok rumah sendiri...lama lagi kot rasa lepas mr lobak pencen baru dapat dok rumah sendiri...cuti cny tngok rumah...tudia....lalang ternak aku tu berjaya sungguh....gemok2 lalang dia muahahhahahahahah :D

SM79 said...

cantik babe rumah hg... ak beli teres 1 tgkat aja... yg tu termampu... la ni pun tgh pasang2 lampu dh... :)

Lily@MamaZaraZareef said...

congrats kak su bakal pindah umah sndiri..!! bestnye umah semi-D..sy pon suke design mcm ni tp kat area cni yg kena ngan bajet mmg teres double storey jekla..uhuhuh..nway, besar umah kak su ni sbb renovate belakang tu kan..semoga sume urusan berpindah dipermudahkan nnti k..=D

Diamilikku said...

Ayu : thanx so much :)..ambik mood nak pindah nih...

Eida : hurmm memang dari dulu lagi minat rumah bawah...walaupun seni bercucuk tanam tu takde tapi harap2 dapat juga berbudi pada tanah..harga di perlis agak mahal sbb tanah mahal sini...

Eta : aku tak larat menyewa wehss..aku nih mood pelik sket..bila menyewa rumah basic aku malas nak berkemas2...so berserabut aku tgk umah aku..hope dengan duk umah sdr..semua lengkap nih aku takkan jadi pemalas lagi...:0

Sue : besar ke kecik ke..pengisian kita sebagai isi rumah tu yang penting..moga dapat jadi mahligai indah untuk kita sekeluarga...

Lily : masa di Kajang dulu dah duk double storey terrace..memang tak larat naik turun tangga...so dari situ dah bercita2 nak rumah setingkat...heheheh...dasar pemalas...

marinahunny said...

waahhhh ! tahniah su dan mizan. pasni boleh lah saya p utara lepak umah awak :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin