Thursday, January 21, 2010

Jadikan Membaca Budaya Kita

Itu tajuk lagu iklan khidmat masyarakat...
yg selalu ada kat tv....semua kena membaca...
Alesha sangat suka iklan tu....
Ingatkan dia tak paham mende pasal iklan tu...
sebab duk imagine dia enjoy lagu2 jer...
rupa2nya...hem silap g....
dia sangat memahami occay...
Adik tgh landing baekkkk punya atas sofa...
tetiba kuar iklan tu kat tv....sampail gedik2 golek2...
lepas tu tetiba saya nampak dia lari gi kat coffe table..
jeng jeng jeng....datang balik bawak buku...
Terus bagi buku kat adik..
"A-iiiissh aca book"
Lepas tu dia lari gi joget2 balik....

Adik pun sangat baik dan mendengar cakap kakak..
duk belek lah buku yang kakak bagi...
buku tu sebenarnya buku kakak dulu...
masa kakak umur 4 bulan saya belikan...
memang duk plan nak bagi aisy guna pulak la..since aisy dah masuk 4 bulan..
tapi kakak lagi advance...dah bagi siap2 suh adik baca...
adoiyaiiii kakak kesayangan umie....rindu ni umie nak tinggal 3 hari...huhuhuhu

rindu omelan si kecik tu...
Bila kita tanya alesha???
dia jawab
ica amok.... (alesha gemok)...
Kita tanya acik???
dia jawab
acik amok... (acik gemok)...
tanya umi???
dia jawab
umi omei...(umi comei)..dengan nada yang cukup lembut..so sweet
bila tanya papa???
papa cem...(papa encem)...(sambil gelak hak hak hak)
Tanya pulak owan???
Owan adak...(wan takdak)
bila tanya mak tok???
matokk...hah....matokkk (jegil mata buat muka terkejut)..
pas tu leh gi ketuk pintu bilik...
ingat maktok dia ada dalam bilik ahh tu...
Banyak lagi dialog2 alesha....mulut sekarang pot pet pot pet...
yang seronoknya sebab kita dah boleh paham butir bicara dia tu...
walaupun belum masuk dua tahun kan...syukur sangat2...ringan mulut sungguh alesha ni...
tak sabar nak ajar membaca...mengaji.....
skrg alesha boleh kira 1 sampai 10 (dalam dua-dua bahasa)...
tapi ikut kita ahhh...dia tak hafal lagi...yg dia hafal...four, ten, six, two,one
saya sungguh happy melihatkan development kedua2nya dari hari ke hari.....

9 memo menunggu dibaca:

d u r a said...

comeii...

anak aku kalo time mood baik cakap
"mama cantik"
kalo mood tak baik
"mama poyoo.." *tepuk dahi* apa makna poyo pon tak tau..

haa lagi satu kalau time marah sambil teriak
"nak kasi mama dekat orang, mama tido sorang malam ni"
heheh ni ikut apa yang aku cakap kat dia heee

Diamilikku said...

hahahahahha...syoknya dura dah boleh gaduh2 manja dengan safiya..aku nih kena tunggu setahun lagi lah kot...nak masuk umur 2 tahun ni cakap duk pelat lagi...yg dia tau dan slalu ajuk...antu amik ica....(hantu amik aalesha)....sebab aku slalu dug ngusik dia kalau dia pegi satu2 tempat yg aku tak bg p...

ietafakyra said...

jom pakat2 bukak thesaurus utk ayat kekanak weii...bg org len paham pelat depa camna. hahahaaa...aku suka ajuk anak aku ckp pelat! sampai la kalo aku ckp2, damia siap perbetoi...konon aku salah la tu, dia yg terer!

lily azliyana @ mama zara said...

beshnye alesha dh makin petah berkata2..Zara makin petah jugak tp hampeh, sume tak paham..ekekeke..

Naddiea said...

hihi.pandai aleesha kenakan acik dia yer..nk marah pun x jadi kan.tunggu esok aisy dh besar cemana la pulak kan.

Qistina's Mama n Abah said...

cute sangat sue permata hati sue tu!

Diamilikku said...

ieta : hang bukak dulu..aku tambah2 ja...hehehehheh....

Lily : takpa...nanti lama2 confirm paham punya......hehehheheh....

Nadd : aisy aku nampak lagi ramah the tamah....suka sangat senyum tau....so aku assume dia lagi cepat cakap lah kot...hahahhaha (teori apa pun aku tak tau)..

Sha : semua anak2 kecil cute kan...bila tgk telatah anak2...hilang rasa sedih, benci, geram, marah...dan semua rasa yang negatif...yang tinggal BAHAGIA je...tul tak?

@>--ummi zahra--<@ said...

ala sweet nyer..mesti terubat keletihan kiter kan bile dengar keletah anak..tak sabar nak tunggu zahra plak berbicara..hihihi..

lin said...

性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,ut聊天室

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin