Monday, February 21, 2011

Insiden Hari Ini


Aisy kesayangan Ummi....

Terlebih dahulu, ummi memohon maaf sangat2...kerna atas kecuaian org lain..Aisy yang menjadi mangsa....sesungguhnya..insiden itu membuatkan ummi kecut perut dan menggigil dan ummi tak dapat bayangkan kalau sesuatu yang lebih teruk berlaku pada adik...Ummi mintak maaf on behalf of papa yang menjadi punca semuanya...

Adik sayang,

Pagi ni..adik mendapat kecederaan di pipi...nak nangis ummi tgk pipi adik berdarah...ummi sedih sangat2...tapi ini semua ketentuan Allah kan..ummi coretkan di sini untuk adik baca bila dah besar nanti...Sesungguhnya sayang..ketahuilah..proses membesarkan adik dan kakak sangat berbeza...kenakalan dan keaktifan kakak tidak lah sampai membuatkan darah ummi berderau..dan ummi akui..inilah bezanya anak lelaki dan perempuan...ummi tk salahkan adik..kanak2 yang aktif tergolong dalam kategori yang cerdik..jadi ummi harap anak ummi akan membesar menjadi anak yang cerdik dan berjaya kelak...

Tapi adik...

Ketahuilah sesungguhnya, gen papa terlalu kuat dalam diri adik..kelasakan, keaktifan dan kekuatan tubuh badan adik sememangnya mewarisi papa sepenuhnya...sebab apa ummi kata mcm tu?? sebabnya bila insiden pagi ni berlaku..adik tak nangis...cuma ummi sedar adik sekadar terkejut dan tersentak disebabkan tindakan pantas ummi memeluk adik...tapi ketahuilah adik..ummi memang terlalu risau pagi tadi....ummi harap insiden ini akan menjadi pengajaran untuk papa lebih berhati2...

Aisy puteraku sayang...

Ummi sudahi coretan ini dengan kata-kata..ummi sayangkan aisy...Aisy membesarlah dengan sempurna agar menjadi insan yang berguna...Biarlah selasak mana pun Aisy..ummi akan terus beringat agar tiada lagi insiden yang bakal membuatkan ummi risau selepas ini...ketahuilah sayang..macam mana takutnya ummi tgk kecederaan Azizul Hasni pelumba basikal negara..macam tu lah ummi takut tgk insiden pagi tadi...mwahhhhhhhhhhhsss...


Apa insiden pagi tadi??? hurmmm....aisy ditimpa kemalangan sewaktu diletakkan duduk atas motor oleh mr papa dan knowing aisy yang lasak dan aktif tak boleh duduk diam..terus pulas minyak...dah moto automatik kan..(skuter)..terusla meluncur laju ke depan..mujurlah Mr papa masih memaut motor..dan mujur ada pagar yang menyelamatkan motor dari pergi jauh...Syukur Ya Allah...disebabkan itu..Aisy cedera di pipi..dan calar balar di tangan...huhuhuhu...sian anak ummi....untuk papa..sila note ya..selepas ini..no more anak di motor sewaktu enjin motor dihidupkan ok.



12 memo menunggu dibaca:

mummy_ayu said...

ala siannya dia..sikit jer..takpe.jadikan pengajaran apa yg dah jadi..hero memang mcm tu..

Natalia said...

masyaAllah ..takotnye..yaya yg baca pun ngeri dengar..mana tak gigil..yg penting semuanya selamat...amin..careful next time dear..

yang jauh di sana said...

ahad lepas aku pi boh minyak kat shell...org tu bawk ank dia rasa mcm umo aisy kot...dia dh sudah boh minyak bila nk bkk pintu sekali ank dia dh kunci semua pintu...mungkin bapk dia pon tk sedar...aku dh takut dh tngok...seb bek tingkap kereta sebelah driver tu rosak kot...dia tolak tingkap tu smapai bawah...boleh la dia bukak pintu yg terkunci tadi...si anak sengih2 bila tngok bapak sebok nk bkk pintu kot dia ingt bapak dia men ngan dia kot...harus pecah tingkap kereta kalau still tk leh bkk pintu...or pintu kena cungkil...bahaya la...

@e_da said...

aduhai aisyy.. tahu tak bila ummi cerita hati auntie pun berdebar n seriau dengar..nak pulak ummi kata aisy berdarah dan luka.. kesian aisy... hope aisy sihat ya syg.. aisy budak kuat kan

lily azliyana @ mama zara said...

uihhhh..mksudnya motor meluncur dgn aisy dok atas moto tu ker..huhu..nasib baik sume ok..pasni kena more careful ye aisy...

Yan said...

salam su..
lame tak jenguk blog su.. baca cerita2 su.. ish ish...
ni marathon baca semua entri... tp tak sempat nak komen..

anak lelaki.. lasak?? erm samela ngan dhuwa ni.. advance tul dari kaklong dia.. kaklong dia dah sedia maklum nakal jugak.. ni adik besar sok.. mesti lagi terer..

Cik Jah said...

hmm apa yg jd kat aish sama mcm yg jd kt esha masa dia umor 4 thn. kami turun p kedai, adik aku park skuter x mati enjin. lepas dah beli dia naik atas skuter tu aku dok sblah. pehtu dia nak pgang handle tu sekali terpulas...nasib skuter tu menghala ke kedai, kalau ke jalan? nauzubillah. terpelanting la jugak dia sbb motor tu lnggaq tong aiskrim depan kedai. huhuh ngeri kalau aku ingat2 blk.

SM79 said...

nasib la x dak apa2 yg terukkan... adus ini harus diambil iktibar tuk anak2 aku juga.... sian aisy.... :(

iEtaFAkyR@ said...

proses membesar mmg mcm2 dugaan mendatang. semua ni utk memberi pengajaran dan pembelajaran utk kita sbg parents dan mereka sbg anak. semoga anak2 kita sentiasa dilindungiNya. Amin.

Naddiea said...

laaa ya ka...nasib baik aisy x apa2..alhamdulillah.kene extra careful lepas ni sone...take care

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

syukur la takdak kejadian teruk. lps ni Mizan kena beringat la. jgn dok on enjin skuter. enjin keta x pa, blh tolak gear ke "parking". berderau darah aku baca insiden ni.

wati said...

kesian kat aisy..caya la aisy tak nangis,kadang kalau kita dh berhati2 kalau nk jadi,jadi juga...anak2 sy tu entah brapa kali dah benjol sana sini semua bhg kepala pula tu..mmg risau dibuatnya...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin