Monday, March 7, 2011

7 Mac 2011......


Kalendar di meja saya pemberian Cik Shikin dah menunjukkan tarikh 7 mac...
5 tahun lalu pada tarikh ini...pada waktu entry ini ditulis...saya sedang menunggu giliran untuk berjumpa doktor OPD di Hospital Pulau Pinang...ditemani abah tersayang...
dan pada waktu yang sama juga...mama tersayang saya sedang tenat di Cardiology Care Unit (CCU) Hospital yang sama....seminggu menemani mama di hospital dengan pelbagai situasi dan kejadian luar jangka berlaku menyebabkan tubuh saya menjadi lemah selemahnya...
dan akhirnya doktor mengesahkan "viral fever" dah menjangkiti dan menyerang sistem daya tahan tubuh badan saya...seharian juga saya tak masuk bertemu mama...takut virus2 yang ada di tubuh saya menyerang mama pula...dengan keadaan mama yang tenat...
saya tak nak menambah kesakitan mama...
seharian tak menjenguk mama..saya ingatkan ok..tapi mama pula yang tak tenang...menjelang pukul 4 mama mula bertanyakan saya...minta saya masuk menemuinya...
tak sampai hati rasanya saya...maka akhirnya saya mengalah jua..
pelbagai kata2 dan pesanan dititipkan...dan satu yang utama..

"JAGA ABAH...JGN SUSAHKAN ABAH..."

Menjelang senja keadaan mama semakin tenat...doktor dan nurse bertambah sibuk..mesin hayat yang menemani mama menunjukkan tanda2 negatif...kadar denyutan jantung dan bp mama menjadi tidak stabil..dan saat itu juga doktor memanggil saya untuk meminta izin meneruskan prosedur pembedahan...yang saya pasti akan menyakitkan mama lagi...
saya pandang abah..saya dekati abah..saya berbicara dengan abah...
abah menggeleng...terus ke surau...dan saya terus menemani mama...
setengah jam kemudian abah kembali...dengan air mata bergenang di kelopak mata..abah dekati mama...diajar mama mengucap kalimah syahadah...berkali2 diajaknya mama mengulang syahadah...abah kemudian memandang saya dan kemudiannya mengizinkan mesin hayat mama ditutup....kami terus menemani mama sehingga akhirnya mama dijemput Ilahi...

Allah menyayangi mama..dan Insya Allah ada ganjaran yang menantinya di sana..
saya Redha...

7 Mac 2006-7 Mac 2011
Al-Fatihah...
tenanglah mama di sana....

mama...hari ni juga cucu mama Alesha genap 35 bulan..
bulan depan alesha akan berusia 3 tahun..
doakan kesejahteraan kami dari sana ya mama...




10 memo menunggu dibaca:

mama iris said...

alfatihah untuk arwah mak akak.....berayaq mata kami baca entry akak ni....takpa....you have done the best for her...

Mimi Sharif said...

al-fatihah utk arwah..
bergenang air mata baca entry ni...
sone, definitely arwah bangga ada anak like you....

iEtaFAkyR@ said...

al fatihah. insyaAllah berkat idup anak soleh, mamanya ke syurga jua. amin!

Zue AnnaLeeya said...

Al-Fatihah buat arwah... smoga roh arwah dicucuri rahmat... Amin...

mummy_ayu said...

al fatihah untuk arwah mama sue..semoaga rohnya dicucuri rahmat.. sedih baca entry sue nie..

Anonymous said...

semoga ditmptkan dikalangan org2 yg beriman dan beramal soleh..al-fatihah

-the flying turtle-

yang jauh di sana said...

4 mac 2011 paksu aku menghembuskan nafas yg terakhir...dikebumikan pada 5 mac 2011 persamaan tarikh lahir paksu...semoga roh mereka dicucuri Rahmat Allah...al fatihah buat yang telah tiada....

Diamilikku said...

thanx to all....

Flying turtle..: sayang u tak sempat kenal arwah mama..kalau tak lagi cepat u gemok mama masak macam2 jamu u makan...

Eta : al fatihah juga untuk paksu hang

SM79 said...

sayunya aku baca.... aku x penah kehilangan org yg tersayang depan mata.... tok aku pun aku x sempat tgk... wan aku pun aku x sempat tgk.. tok ayah aku sama... tp arwah bapa mertua hembus nafas terakhir atas riba suami aku & aku menyaksikan... sguh menyayat hati... semoga roh2 mereka semua berada bersama golongan org beriman & senantiasa dicucuri rahmat.. AMIN.... Al-Fatihah

@e_da said...

bergenang air mata baca entry ni... semoga arwah bonda kak su tenang diSANA dengan doa anak2nya disini..alfatihah..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin