Monday, March 29, 2010

Aisy menginjak 7 Bulan


Kelapa ditanam hai anak melayu,
Penat menanam dihempap pelepah,
Sungguh pantas masa berlalu,
Aisy hampir 7 bulan sudah,

Tanam tebu beruas-ruas,
Tanam dari tepi telaga,
Ummi dan Papa tak pernah rimas,
Dikurnia putera comel dan geliga.Tanam terung tepi beting,
Anak bangau turun mandi,
Mulut Aisy semakin bising,
Yang bising itulah penghibur kami.

Tanam papaya tumbuh ciku,
dililit kangkung bertali-tali,
Aisy dan Alesha harus bersatu,
Pertalian saudara hingga ke mati.

Aduhhh...dah penat dah saya mengarang pantun..
pantun yang ntah apa2 ntah kann...
kalau aisy dan alesha dah boleh baca nanti mesti gelak guling2...apala bahasa yang ummi guna kannn...Aisy kini dah hampir menginjak ke usia 7 bulan...hari ni genap 6 bulan 2 minggu usia Aisy...semakin aisy membesar..semakin banyak kelatahnya...
walaupun ummi sentiasa sibuk dengan kerja..tapi setiap kali terpandangkan senyuman manis Aisy..rasa tenang sangat jiwa raga...rasa hilang terbang melayang semua masalah...
Ditambah pulak dengan keletah kakak yang semakin aktif..meceriakan hari2 kami sekeluarga...
Pada usia 6 bulan setengah ni..saya dapat lihat progress Aisy yang sangat pantas..
menyulur, merangkak, from baring to duduk dan kini dah cuba nak berdiri...
dah lama saya noticed, about 2 weeks dah dia duk cuba nak berdiri..tapi tak penah boleh..
Tapi semalam..saya sangat terkejut melihat Aisy mencuba sedaya upaya...
dan akhirnya berjaya berdiri dengan bantuan grill pintu walaupun cuma seketika..
almaklumlah kakinya masih lembut lagi..
saya pun tak masukkan aisy dalam walker lagi..nanti2 lah...
tapi bila tgk aisy dah boleh berdiri ni..
saya terasa seakan2...aisy akan cepat berjalan..
kalau kakak dulu 13 bulan..aisy nih tak tahulah berapa bulan boleh berjalan..Ni lah buktinya...huhuhu..saya nak rakam video..tapi saya takut dia jatuh terlentang..
sebab tak kuat lagi..so saya amik still photo jer...
saya support2 dari belakang je nih...takut dia terlentang..yg lain semua dibuat sendiri...
ketinggian aisy pun makin terserlah..kalau dah 70cm...kurang 18cm lagi sama ngan kakak..
hehehhehe...nampak gayanya...aisy ni menunjukkan ciri2 papa banyak..
harus jadi atlit jugak anak ummi nanti ni...

Hidup saya bahagia kini..lengkap sudah..but i'm looking fwd untuk menambah lagi keceriaan dalam keluarga....hehehhehehe...
Syukur Ya Allah



11 memo menunggu dibaca:

aramis2177 said...

waa...sat ja dh besaq dah aisy noo...rasa mcm baru ja lagi sone bersalin kan.......eh sis, berisi lg kaa? waaa..ada good news kah???? if ada cepat2 announce tau!!!!

Diamilikku said...

hahahahahhah... :)**wink wink kat kak farah**

lily azliyana @ mama zara said...

alalalala..gerammmmmm tgk gmbar aisy yg cheeky tuh.rase nak geget2x pipi die..skjap jek dh masuk 7 bulan..mcm baru jek kuar entry lahirkan die dulu..hehehe

p/S: btol ke kak su preknen lagi..confirmkan cpt2 leh wish congrats. tp tak acilah..Zara lom smpat ade adik but alesha dh nak tmbah adik lagi..ekeekekke (just kidding)

Diamilikku said...

Lily : hahahahhaha :)

bila nak leh jumpa nih...boleh ketemukan zara ngan alesha..tgk sape lagi lasak...hehehhehe

zue @ annaleeya said...

tulah kan... cam x trase jer anak2 dah besar kan....

muka aisy tuh seiras jerk dgn kakak dia..

ietafakyra said...

huh..lama tk tinggal jejak di page hang. wah! sesama lah kita menikmati tumbesaran anak2 nih. syiok kan... hmmm, happy alwez fwen!

Diamilikku said...

Zue : tu lah sangat seiras..memang confirm org kata adik beradik..hehehhe..

Ieta : tu lah...aku geram jugak hang tak mai tinggai jejak..hahahha...syiok sangat2 weh...bila lah dani dapat ketemu aisy nih...tunggu masing2 dah buleh jalan kah??

Naddiea said...

oihh...ada isi pulak ka???x habaq kat aku pun.hihii...

Mrs SM said...

best tgk anak membesaq depan mata... kdg2 x sedaq pun kan perubahan anak2 ni... aisy dh 70cm ka... syamil pun aku br p ukuq minggu lepas dh 66cm... hehehe

Diamilikku said...

Nadd : haah isi makanan..hehehhe..

Sue : tu lah pasal..cepat sungguh kan..tapi syok tgk perkembangan depa hari ke hari...

Qistina's Mama n Abah said...

Hehehe..anak kan rezeki..lagi ramai lagi meriah la hidup kan..

Tapi aisy ni kan sha suka tgk muka dia.. lain..unik..sebab sha tak selalu nampak mamat hensem mcm nih.. hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin