Thursday, January 13, 2011

Cerita Kerjaya

Amacam kalau saya tukar career...
mau jadi lady driver for F1 car...uh yeahhhhh...
Gempaks habis derrrr....
Tapi kan..bila dah duk dalam F1 car hasil ciptaan UniMAP nih..
saya rasa..mak aiii..cenna la diorang yang duk drive tu..
tak selesa derr...
kaki melunjur..pastu rasa rendah saja...
agaknya sebab kita tak biasa kot kan...
hehehehhehehe :)
bercakap pasal tukar career...
hurmmm....saja nak buat entry pekerjaan2 yang penah saya buat...
jom layanzzz.....
  • Kedai Buku Popular - Nih saya keje lepas tamat SPM (tahun 1996)..pi popular mintak keje...SPM kan ke habis masa cuti sekolah...so bila mintak keje tu..tokei tu tanya...ada transport...laju je angguk ada ada motor...okay esok mula keje...terus dihantarnya saya jaga kedai buku Sekolah Rendah Seri Amar Diraja...masa ni sibuk tak ingat aahhhh...budak2 nak masuk sekolah..mak pak bawak anak2 mai sekolah dengan list buku semua...so menjual la saya di sini...syiokk ooo...layan budak2 kecik...siap saya dapat secret admirer lagi kat sini..budak darjah 3...comel..tiap2 hari datang kedai buku beli pemadam..tapi sebenarnya nak jumpa kakak kedai buku yang comel je..hehehehhe...saya tak lama kat sini..sebulan je..sebab dah dapat tawaran biasiswa dari TNB untuk program oversea.
  • Sekolah Kebangsaan Sultanah Asma - Tahun 1998 (Cuti Semester) - Masa ni saya dah tahun 1 kat UKM...cuti semester tak tau nak buat apa saya keje cikgu sementara...kena ngajar budak darjah 3 ngan darjah 4...ajar BM n Lukisan...jenuhs...tapi okay je...kelas darjah 4 nih kelas budak2 cerdik..so senang sket kawal...cuma bila cerdik ada la yang notty...darjah 4 nih kelas kedua...yang darjah tiga agak lemah sket..ala2 kena bagi bimbingan betul2 la...tapi saya puas hati ngajar kelas budak darjah tiga..daripada ada yang tak leh membaca ngan lancar dah jadi lancar...syiok...paling best kan..bila jadi cikgu sementara ni..ada kelas2 yangnak kena relief..masa ni saya paling popular kat sekolah tu..cikgu muda cun pulak tu kan...terus budak2 pi bilik guru cikgu jom masuk ganti kelas kami...best waa cakap lu...feeling dia derrrr...wa tak leh nak describe..bebulu cikgu2 lama...masa nak habis kontrak lagi syiokk..hadiah sampai penuh bonet kete...surat cinta pun banyak...student2 saya duk promote saya kat abg2 diorang....layannnnnnn je..
  • Wartawan sambilan - tahun 2000...tahun saya grad...saya duk jaga makcik sakit kat hospital..ada sorang stafnurse (Kira mak angkat saya dah) situ baik ngan saya duk balik citer kat husband dia saya minat nak jadi wartawan...husband dia la yang bawak saya masuk jadi wartawan sambilan di Berita Harian/Harian Metro Kedah...masa ni pengalaman yang cukup indah...first article saya dah disiarkan di front page berita harian...dan dijadikan topik perbincangan di TV3- Malaysia Hari Ini...perghhh bangga gilos masa ni..semua nih idea ayah angkat saya tu la...suh buat citer pasal teksi2 yang hampir pupus di Kedah...di sini satu per satu pengalaman baru saya kutip..saya dapat peluang dan kesempatan untuk buat liputan pengkebumian Allahyarham Ustaz Fadzil Noor..memang ramai sangat2 orang yang menziarahi jenazah...lepas tu dapat juga peluang buat liputan pilihanraya kecil DUN Anak Bukit dan Parlimen Pendang disebabkan kematian Allahyarham Ustaz Fadzil...masa ni saya dah berkobar2 semangat nak jadikan kewartawanan kerjaya tetap saya...sampailah satu ketika...doa saya dimakbulkan Allah...
  • 2001 - Wartawan Utusan Malaysia - saya dapat panggilan interview...senyap2 saya pegi..org di BH tak tau...saya hadir dengan semangat yang jitu nak jadi wartawan...saya lepasi semua exam penulisan (malay/english) dengan baik..dan petangnya sesi interview...saya punya turn yang ke-4 dari 8 orang....yang 1 masuk..20 minit..second 30 minit...third 25 minit...time saya masuk dah menggigil dah...duduk2 ada 4 orang depan saya...diorang berbisik sesama sendiri...sorang tanya...betul nak jadi wartawan...dengan yakin saya pandang dan jawab ye...soalan kedua..sanggup dihantar bertugas walau ke luar daerah sekalipun..saya jawab ngan yakin..ya...orang yang ketiga tanya..dah kawin? ada perancangan nak kawin? saya jawab..belum dan masih single..tak terfikir lagi buat masa terdekat...terus keempat bangun..tahniah..awak diterima bekerja..kami tgk resume awak dan baca story2 awak di Berita Harian dan kami memang dah tau awak yang kami cari...interview ni buat syarat ja....hoyeiiiiiiiiiii...5 minit saja...terus keluar ngan wajah berseri...kawan2 kat luar semua terkejut bila saya menjerit...yesss aku dapat keje ni...masa ni saya terlupa fikirkan perasaan kawan2 yang terdahulu masuk...depa kata depa tak dimaklumkan pun dapat keje ka tak..cuma disuruh tunggu panggilan...oppsss sorry..overexcited maa....so disinilah saya mencurahkan khidmat bakti yang tak berbelah bagi....2001 - 2008....pengalaman yang cukup indah di sini...sehinggalah saya membuat keputusan untuk meninggalkan kerjaya yang sangat saya cintai ini..untuk bersama dengan lelaki yang paling saya cintai..antara kerjaya dan suami...saya pilih suami...
  • UniMAP - 2008 sehingga kini.....
So in total..5 ni lah pengamalan kerja saya...yang saya kira sangat mematangkan saya...Harapan saya tiada lagi kerja lain selepas ini..tapi sebagai Hamba Allah..siapalah saya untuk menidakkan kuasaNya..mana tahu suatu hari nanti saya akan berhijrah atau bertukar angin juga kan...tetapi buat masa sekarang..di sini lah saya...bumi Perlis dan UniMAP...insya allah..

7 memo menunggu dibaca:

Naddiea said...

weh entry baru lagi..hang rajin noo..aku x rajin nk hapdet blog mengalahkan orang mengandung.huhuhu...anyway,kalo rasa2 nk tukar kerjaya boleh je.tengah dok muda x cecah 35 yrs okay lagi.what say u?

yang jauh di sana said...

huhuhu...dasat...seingat aku kerja aku cekgu ngeh ngeh ngeh :p

Diamilikku said...

nadd : rugi ooo..aku dah masuk gomen..kena stay sini maa..kalau dak tak dapat pencen nanti

Eta : keje main2 ja lebih..yang betoi2 wartawan ngan unimap ni ja lah

aramis2177 said...

banyak sungguh pengalaman sone nooo.....tp yg plg best ms jual buku kot....siap ada peminat cilik....hehehhe.....sone ni mmg minat sungguh ngan penulisan noo....bangga cikgu BM masa sekolah dulu nih...

Diamilikku said...

kak farah : cikgu harum awang bangga gila bila sone pi buat liputan resul PMR sekolah asma...dia tak habih2 duk habaq kat semua cikgu baru anak murid saya...hahahahahha :)

@e_da said...

luas sungguh pengalaman kak su.. sgt bertuah... ada style la naik keta tu.. heheh

Yan said...

yan ni pun agaknye dah cecah puluh kot pengalaman keje.. semenya tak kekal lame.. maybe pasal tak kena ngan jiwa & minat.. plus perangai bos & environment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin