Tuesday, January 11, 2011

+ve C.H.A.N.G.E

Dah berbulan rasanya dapur saya tak berasap...
Barang2 dapur lagilah...
tak pernah beli...memang tahap malas sungguh...
Tapi bila masuk tahun baru 2011, saya punya azam..
Untuk menjadi isteri yang sebenar2 isteri..
Dalam konteks menjaga makan minum keluarga...kalau boleh tak nak beli2 lagi..
tapi bukanlah tiap2 hari...sebab saya kan bz...cuma kalau boleh dalam seminggu tu...
mesti ada hasil air tangan saya untuk keluarga...
so disebabkan minggu lepas saya masih weng weng menguruskan minggu pertama 2011...
so saya mulakan minggu ni...
Sabtu (8 Januari) saya ke pasar...
beli lauk2 basah, sayur, barang2 dapur (kering)...
balik tu siap siang2 semua simpan dalam fridge...
terus gi discussion...balik discussion siap2 anak2...gi kenduri akikah kat umah member opis mr papa...then terus balik umah abah...
(kan dah kata...tak jadi nye derrrrr)...sikit2 balik umah abah...apa laaaa.....:)
ahad petang baru balik perlis...malam tu malas masak...
semalam Isnin...bangun 5.30am...buat sandwich sardin untuk bawak bekal gi opis..
satu untuk saya...satu untuk mr papa....
anak2 makan roti letak jam strawberry....
lepas tu saya migrain terus...ting tong ting tong....gi klinik...amik ubat...
makan ubat..tido tak sedar...bangun je rasa segar..mandi2 siap gi meeting....
balik lepas meeting teringat ayam yang dah dibeli...terus rendam bihun....
poting ayam...bawang...n sayur2...campur rencah tomyam...siap bihun tomyam for dinner...
dan pagi ni....bangun 5.30am jugak..buat bekal nasi goreng...
fuhhhhhh...dua hari bertahan....agak2 bertahan lama ke tak saya nih...
ke hangat hangat tahi ayam je???

~~ ya allah...bagilah kekuatan pada hambaMu ini ~~
keje-study-anak-suami-
arghhhhhhhhh baju bertimbun tak berlipat lagi.....

11 memo menunggu dibaca:

mummy_ayu said...

wah...rajin tu & semangat tu..
insyallah....harap berterusan..

SM79 said...

CHAIYOK2.... MAMA..... GO MAMA GO....

mama_iris said...

chaiyok3...kak su cayang..

Zue AnnaLeeya said...

Insyaallah... su boleh... mula2 mmg rasa seksa sket... lama2 dah biasa jer...

akak pon mmg bgn 5.30 pg tiap2 hari... kena uruskan anak2 nak gi sekolah dulu... pastuh nak gi keje dan htr anak kt taska plak kan??? itulah pengorbanan seorg istri dan ibu....

akak pon baju bertimbun tak lipat lagi... huhuhu...

@e_da said...

huhuhuh bagus azam yagng baru.. tp kan sama la kita.. bab baju menimbun nak lipat tu.. sadis.... tunggu weekend la jawabnya

fham5579 said...

study ngan ada family n anak2 agak memenatkan kan...xpa mula2 ni ja kot lama2 hg akan biasa la tu....go umi go....u can do it....lawan rasa penat n malas tu

Ibu Aunis said...

welcome to the club! insyaAllah boleh jika ada kemahuan. hahaha..tapi kire sket je tu Su kan..

bila tmabh best lagi takde option nak beli makan kat luar+xda sape nak jaga anak+kena keje nak tampung idup+xda sape2 kluarga yg berdekatan. paling dekatpun kena naik flight baru dapat jumpa...senang cite berada di bumi asing..kire mcm jadi alien kat bumi ni lah..segalanya melalui pakatan suami isteri utk anak2..hehehe..

Apepun, never loose hope! insyaAllah Dia ada utk kite bergantung!...ALL THE BEST!!! :)

yang jauh di sana said...

teringat masa memula kawen...makcik mmg bagun awai buat breakfast...tpai sbb makcik tk pandai masak...tukar pulak...hubby plak bangun awai buat 'bekal' tuk aku...lepas tu badan aku makin naik dan naik...hasil 'air tangan suami' kot hauhauhauhauahu...la dah kurang aktiviti masak kononnya aku nk kurus...hubby nak kurus...*tapi laki aku tka tau aku bantia nasik kat skolah kaw2 punya muahahahhahahaha :p*

Diamilikku said...

Mummy Ayu : duk dapat semangat dari blog ayu ahh ni..hehehheh :)

SM : hehhehehe..malu aku ...reveal sikap pemalas dowhh

Mama iris : awak rajin...huhuhu jeles...

Kak Zue : liat sungguh la kak..tapi kalau dah terbiasa insya allah ok kan..doakanlah saya kuat semangat kak..

Eida : weekends ada kelas pulak..huhuhuhu...memang poning akak...

Hanim : sebenaqnya buleh...tapi aku nih suka cipta alasan...hahahahahha...senang cakap aku pemalas...

Far : sebab tu aku salute ko...sendirian di bumi asing...tapi alhamdulillah...ko boleh lalui dengan tenang...aku ni gelabah tak sangga dah...

Eta : nanti aku jumpa laki hang aku habaq kat dia...hahahahahahhaa

yang jauh di sana said...

jgn sone...kalau hang habaq kat dia nanti dia bikin bekal balik...aku baru turun 5kg...semangat nih nk kurnag berat badan...*tak tau leh tahan sampai bila* :p

@>--ummi zahra--<@ said...

insyallah sue..boleh bertahan..kite start dari kawin mmg bekalkan makanan utk en. hubby..kalo niat ikhlas untuk suami tentu boleh..biase lah tu..mule2 confirm kelam kabut..lama2 alah bisa tegal biase..hhehe..
caiyok..caiyok sue..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin