Tuesday, December 29, 2009

Memalukan......

Semalam berlangsungnya perlawanan akhir piala emas raja2 antara Kedah dan Perlis...
Perlawanan diadakan di Stadium Darul Aman Alor Setar Kedah...
Untuk menghargai wartawan dan para media di Perlis yang begitu banyak memberi sokongan kepada UniMAP...my VC sudah menyediakan bas untuk membawa geng2 media ke stadium bagi menyaksikan perlawanan akhir tersebut...makanya..saya dan rakan2 di Unit Media PNC DIWAJIBKAN pergi....untuk menjaga rakan2 media...huhuhuu...terpaksalah den tinggalkan anak2 di umah mama and abah diorang...
Perlis diwakili oleh player UniMAP manakala Kedah dibarisi pemain2 muda...
Walaupun Kedah negeri kelahiran dan tempat saya bermastautin dari kecik hingga dewasa nih..
tapi saya tetap tak boleh ketepikan sokongan untuk pemain Perlis..yang majoritinya..rakan sekerja saya....
so at the end of the day..sata pilih untuk menjadi NEUTRAL..
tidak memihak kepada mana2 pasukan...bukan lalang..bukan atas pagar...
tetapi yang utama..saya ingin menikmati satu game yang menarik..
saya ingin saksikan semangat kesukanan yang tinggi di kalangan kedua2 pemain...
dalam merebut piala utama...Tapi sayang...semuanya musnah dan hancur..
aksi separuh masa pertama yang banyak memihak kepada pasukan Perlis...bertukar menjadi hambar pada separuh masa kedua..terlalu banyak "lakonan" di tengah padang..
ditambah dengan keputusan pengadil yang banyak dipertikaikan kedua2 pasukan..
sehingga akhirnya tercetuslah KETEGANGAN yang membawa kepada PERSELISIHAN..
hingga akhirnya menjadi PERGADUHAN dan RUSUHAN...

Siapa yang patut dipersalahkan??
Pengurusan stadium yang membiarkan pintu utama TIDAK BERKUNCI???
PENGADIL??
PEMAIN???
PENONTON??

Semua pemain lari menyembunyikan diri..
sehingga mengundang VVIP turun sendiri ke padang menyelesaikan kemelut...
sungguh memalukan..
semua bertindak di luar kewarasan fikiran..
acara sukan yang sepatutnya menonjolkan semangan berpasukan..
kerjasama...dan "clean"..tercemar dek perasaan amarah sehingga hilang kawalan diri..

Tapi saya dan rakan2....
TETAP posing...TETAP ceria...
sebab niat sampingan ke sana adalah untuk RELEASE TENSION.....

Kedah...Kedah Pantang Kalah...
Walau sakit jatuh dan rebah...
Bangun lantas semula gagah...
bujur lalu melintang patah....

Tapi semalam..kenari tak mampu terbang tinggi....
kecundang selepas dibaham singa utara...
Syabas PERLIS...Syabas UniMAP...
UniMAP Mantoooooooooppppppp... (",)


7 memo menunggu dibaca:

ietafakyra said...

uiishh...gaduh ker! patut aaa...hmmm, elok2 nk bersorak dah jadik cenni pulak. sib bek hangpa sume selamatsss dik non!

Diamilikku said...

wehh...yg syok najib siap amik gambar geng2 aku...hahahahha....kuar la dalam blog jeebsion.com dia tu...comei ja aku tgk aku dalam gambaq tu...hahahahhaha

AISHAH roslan said...

MU lawan Chelsea pun tak gaduh cam tu. aparaaa ...

en_me said...

sonoknyerr uoolss.. ehehe

Zarpeno said...

pagaqkunci...kalau dah 30-50 orang sekali dok goncang, memang tekeluaq kunci..

eleh, fru dah nak habih baru duk mai buat2 kalut.

sabrosa said...

"kedah kalah kami xkisah bang,tapi kalo reff jenis mcm tu sapa xmarah",kata salah seorang penyokong yg merusuh masuk..hehehe

punca pergaduhan semalam adalah disebabkan KELEMAHAN dan KEBODOHAN refree mengawal game..ada ka minit 50 player UNIMAP dah buat2 sakit..kalo sorg dua xpa..ni sampai semua player sorg2 dok jatuh..langsung tiada semangat kesukanan..perlis sebenarnya xgagah mana pon..tapi negative football yg dipamerkan mereka telah membuatkan mereka muncul juara ditambah dengan kelemahan pemain-pemain pertahanan kedah..apa2 pon, kedah perlis bukan lagi adik dan abang seperti yg dikatakan media sebelum ni..sebab kedah xsuka cara perlis men yg xfairplay langsung..haha

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

nasib baik aku x extreme sgt dgn bola ni. gaduh ja keja kalau ada yg x puas hati.tapi hampa boleh dok posing mcm x dak apa2 noh.lawak tul la.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin