Monday, January 5, 2009

Alesha Buchuk

Alesha bakal menginjak usia 9 bulan beberapa hari lagi...
dan kala ini saya semakin terbuai keseronokan melihatkan telatah puteri kesayangan..
semakin cerdik..semakin bijak..semakin keletah..semakin menggeramkan..
semakin banyak ragam dan aksi2 yang kadang kala bisa mengundang marah..
tapi banyaknya mengundang sayang..sungguh..saya terlalu menyayangi anugerah Allah untuk saya dan mr papa..semakin membesar puteri kecil ini semakin saya merasakan betapa beruntungnya saya diberi peluang merasai kemanisan hidup seorang isteri dan ibu..
semakin saya mensyukuri nikmat yang allah kurniakan pada saya..
walau dulu saya pernah merasakan tidak akan melalui pengalaman sebegini..
ternyata allah itu maha berkuasa atas segala2nya di muka bumi ini..
Syukur saya yang tak terhingga..

Inilah antara aksi2 yang saya sempat rakamkan..
Alesha sekarang sudah pandai bermain dengan emosi..
merajuk dan menangis jika ditegur sesuatu..
dah pandai bermain mata...
Banyak sebenarnya riak wajah yang boleh dirakamkan..tapi seperti yang saya katakan tadi..
anak kecil ini sangat bijak..sangat cerdik..
jika kamera ada ditangan..dan diminta membuat aksi2 untuk dirakamkan..
jgn harap alesha akan ikut..
agaknya alesha tahu gambar2 itu bakal menjadi bahan blog umie..
so..tak pernah sekalipun saya sempat merakamkan aksi spontan alesha...
kecuali dua tiga keping gambar sebegini..
dah puas saya memegang kamera untuk merakamkan video..
tapi hampeh.com..
memang tak akan boleh punyalah...

Alesha juga kini semakin petah..
ummmmi...papppa...abbbahhh...mmmaama...
abbannng...sebutan yang sentiasa dibibir..sampaikan dekat achik dipanggilnya abang..dekat owan dipanggilnya abah...
bahagianya hidup saya sekarang....


12 memo menunggu dibaca:

sabrosa said...

hehhehe...anak gemok kesayangan achik ni..umie, achik ajaq dia wat muka baru..muka marah..nantikan balik opis satgi..hehhe..muka kegeraman dia...

*SiRibenMerah said...

haishhhh.. muka senduk tuh.. kuikuikuikui.. muleh gantung hanger sepuluh bila alesha wat mulut muncung.. haishhhhh.. ayang gerammmmmmmmm~

ei_da.. said...

huhu sudah pandai wat memek muka yerr.. kak su sungguh bertuah memiliki Anugerah ini...

MariaFaizal said...

Sue,first of all thanks for ur kind advice abt not ruining new year with -'ve thinking :)

And of course about this adorable Alesha,akak rasa time flies! Dah nak masuk 9 month already? And,she is soooooooo......lovely(i'm so speechless coz gerammmmmmm sangat tengok baby Alesha!!!).

My experience masa dpt 2nd child,akak sayu tengok Adam mintak perhatian & nangis coz nak suruh kita dodoikan dia..mana nak handle baby lagi & abg Faizal kat Munich masa tu outstation.Kita pun sama nangis tengok anak kita nangis.

So bila Sue dah dpt 2nd baby,mintak tolong Mizan focus pada Alesha coz kita sgb ibu sangat occupied handle baby baru.And,sambil handle adiknya-jgn lupa peluk-cium Alesha & tell her that you'll never stop loving her.

Akak pregnantkan Ayesha when Adam was abt Alesha's age :)

Dj Epoi said...

Fuyo............oooo Hebat sunggoh nasihat2 dari SIS MARIA...heheheh apa-apa pong GUa stuju....
Gua geram nengok Gibik2 Pompuan.....macam Alesha...
Pas ni tolong ajarkan ALESHA sbut D.J.E.P.O.I k.....heheheheh

Diamilikku - Kalau ader undangan ader masa..inshaallah Gua akan turun rumah KENDURI kat KEDAH......Tapi kalau Mizan yg undang untuk sorang lagi Gua tak sanggup hehehehhehe...Larikkkkkkk..

marinahunny said...

xpe su, next time ada rezeki kita jmpa ye...anyway semoga berbahagia slalu...

*SiRibenMerah said...

wahhhhh.. Dj Epoi nak turun kenduri kat kedah.. undangan sape lak Umie alesha nak panggil neh??? ahahahahahaha... x kan le alesha da menikah kot.. bawak2 bertenang le Dj Epoi pon.. nk wat alesha jd menantu.. biar le bebudak neh besar dulu.. hahahaha=P~

Diamilikku said...

DJ : kalau mije memang nak kena ahhhhh.....tapi kan..sebenarnya achik yg suruh tanya..untuk kenduri dia dengan miss tinta tu lah....hahahhaha...

Eida : tq..memang sangat bertuah..

MariaHunny : Insya allah kannn...

Kak Maria : Thanx sis...

Achik : Muka marah dah selalu dah dia buat..dia baru tunjuk skill kat achik tuh..

Ayang : Balik ahhh..alesha kat umah owan nih..weekends nih tak balik sini dah..umie n papa bz...

*SiRibenMerah said...

orait... after work ayang balik umah owan.. huksss.. lapar gulai ayam cendawan nehhh...=P~

ei_da.. said...

ada award untuk akak...

MariaFaizal said...

Dearest Sweet Sue:
my email:nur_kamariah@yahoo.com

But, dlm senarai 'org2' dlm entry akak tu ,'mereka' memang baca blog akak.Cuma tang 'MAKCIK2' (yg mengumpat & yg sibuk tengok reality TV shows)tu anak2 diaorg yg kadang2 baca blog akak(but they're not bloggers).

Mcm mana akak tau anak2 'makcik' tu baca blog akak,sometimes bila balik kg or ada majlis,anak2 ini akan comment verbally dekat akak:)

So,akak harap anak2 ini sampaikan pada ibu2 mereka:)

shaf said...

comey la Alesya wat mulut camtu... hahah

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin