Thursday, September 10, 2009

20 Ramadhan - Macam2 Kenangan

Hurm...dah 20 hari kan kita berpuasa..
sungguh pantas kan masa..sekejap je rasa..dah nak masuk 10 malam terakhir..
malam2 yang dikaitkan dengan lailatul Qadar...
yuk kawan2...kita kejar pahala yang dijanjikan Allah untuk seluruh hambaNya..
tahun depan belum pasti kita diberikan peluang untuk bertemu dengan bulan Ramadhan lagi kan...
Macam2 kisah dan kenangan yang saya nak coretkan dalam entry ini..
tapi ikut yang terdaya je ye..sebabnya kejap lagi nak gi mandi siap n gi keje...
Kisah 1 - 090909
Semalam msg pertama masuk dari ayang SRM..
mornin'..umie kalau bersalin hari ni bgtau ehh..
090909 kot...hahahahha..
lepas tu sepanjang hari ramai yang duk msg n tanya tak mau bersalin hari ni ka..tarikh cantik tuh...daddy (my big bro) siap suh pi induce untuk bersalin...no no no..
biarlah baby kuar naturally kan...baru feel..lagipun baby nak kasi can umie puasa..

Kisah 2 - Alesha dibawa lari
 Semalam, balik dari opis memang saya tido je..sebab tak tahan menanggung sakit...ingatkan memang dah nak bersalin..tapi seperti biasa..hanya amaran tsunami tahap skala ritcher 2.2 sahaja...hahahah..lepas tu pengasuh alesha di perlis call mr papa nak bawak alesha kuar...ishh dah lewat..dah dekat nak berbuka..tapi takpelah..layankan aje...so duk sembang2 ngan abah...ishh depa nih bukak posa dalam kete ka satgi..kedah nak balik perlis sejam jugak ni...so abah pun suh sedia bubur lambuk satu bekas ngan sudu untuk diorang untuk bekalan berbuka...tapi hampehhhh..memang depa dah plan nak berbuka kat luar..sudahnya kul 9.45 baru alesha balik..melepasssss umie nak makan laksa kat alor setar mall...huhuhuu...

Kisah 3 - kenangan berbuka dalam kete
Bila dah sembang2 ngan abah..maka terkeluar lah kenangan berbuka kami dalam kete..dulu masa saya tingkatan 1..my big bro dah form 4..so dia dapat tawaran ke MRSM Beseri di Perlis...tapi punyalah problem nih..(sampai abah kata..paling susah bela abang ahhh....bro no more ayat kami kannn abang)...tiap2 minggu abah kena ke MRSM bawak bekalan air bersih bertong2 untuk "SON OF THE GUN" dia nih...sebabnya allergick ayaq perlis...dah gini kisahnya maka bulan posa pun abah terpaksa pi jugak la..kadang2 saya ikut..kadang2 abah ngan mama ja..makanya bawak la bekal abah ngan mama ni..untuk bekalan bukak posa dalam kete..kadang2 kat kerpan..kadang2 kat ayer hitam..kadang2 kat alor janggus...biasanya kurma, air teh (dalam tupperware warna oren..ingat lagi saya) plus kuih2 sikit...
Selain hantaq kat abg..ada jugak hari2 yang abah duk pi hantar makanan kat anak2 angkat di kat Taman Mahsuri...mama kalau masak memang berbagai2 jenis bulan posa ni..maka berantaqlah merata..so selalu jugak ahh bukak posa dalam kete...

Dah besar panjang pun saya ada xperience bukak posa dalam kete tau...
masa tu puasa tahun 2006..baru duk hangat bercinta ngan mr papa..dia approach saya bulan posa tahun tu...dalam bulan posa tu jugak kami plan nak bertunang lepas raya..so bulan posa tu kiranya tgh angau la..tiap2 hari ni dari shah alam saya drive pi bukit jalil..sebabnya mr papa nak berbuka sekali..dia sibuk training..so keje sayalah mencari kuih2 sikit ngan air...duduk kat bangku MSN..berbuka ala kadar..then kami solat pastu baru kuar cari heavy food..macam tu lah rutinnya..weekend ja meriah sikit..sebab kami berbuka kat umah big bro kat shah alam atau berbuka di luar...
tahun pertama kawin 2007 pun lebih kurang gitu gak..saya mengandungkan alesha masa tu 2 mth plus..duk berulang dari shah alam ke bukit jalil..berbuka sama2..pastu balik ke kajang...walaupun letih tapi seronok...
tahun ni pun saya jugak yang berkorban..huhuhu...berulang dari perlis ke kedah..walaupun sarat kannnn...semata2 nak kasik can kat mr papa training dengan tenang di std darulaman...tak yah rushing2 balik perlis...heheheheh..tahun depan tak tau la mcm mana...
Kenangan 4 - Berbuka Sebagai Reporter
Paling seronok dalam hidup masa jadi reporter..meriah sungguh..tiap2 hari berbuka mewah je...nak2 saya plak reporter desk ekonomi..makanya banyakla syarikat, bank yang anjurkan majlis berbuka...boleh kata pack tiap2 hari...
tapi kalau tak berbuka di luar2 pun..saya tetap seronok berbuka di Utusan..meriah sangat2...kami akan berbuka beramai2 kat Ballroom Utusan (foyer je pun)...amik makanan ala2 buffet..biasanya nasi, dua atau tiga jenis lauk...kuih2 sikit...duduk kat meja panjang..ramai2 tunggu azan..then berbuka sama2...tapi yang tak bestnya..time nih la reporter2 n bos2 lelaki boleh tau sape bendera merah..ye lah..foyer tu betul2 sebelah surau..sape yang lepas makan tak gi surau confirm ahhh bendera berkibar megah di angkasa..hahahah....owhh rindunya nak jadi reporter...sungguh...satu2nya kerja yang paling saya enjoy dan happy...
Banyak lagi kenangan nak diceritakan...
nanti2 lah yer...time to mandi n siap ke kerja...chow...
owhh adakah saya akan bersalin hari ni??? tungguuuuu update yer...
Bismillahirrahmanirrahim....  









7 memo menunggu dibaca:

Dj Epoi said...

Salam.......

Yang tarbaaaaaaaaaaaaaaaaaik..
Kita tunggu masa yang ditentukan dari Allah S.W.T

Kami ponk ada gak experiance untuk nak bersalin anak pertama Si Robocop dulu....banyak cadanagan untuk ambik tarikh tahun baru 1/1/03....
Tapi Gua rasa....tunggu jewlah ...

Walaweiiiiiii banyak pengalaman siut!! hehehehhe

Moga keabaikkan yang MAma nya lakukan skank zaaaaaaaaaaaaaaaaas masuk kat anak dalam pewut skank...hehehehhe

Take Care Sue

sabrosa said...

achik penah ikut gak bulan posa p MRSM berseri antaq mkanan kt Tuan..xsempat balik berenti kt bazar beli mkanan..ehhe..o00o..tipu org no0o semlm..dlm labour room la..xpa2..baguih la bulan2 posa ni tipu org..huhuh

*SiRibenMerah said...

hahahaha.. ayang pon terkena.. tp owan da call sblum penipuan umie berlanjutan.. ahaks.. umie neh memain tau.. org da la excited.. aiyakk.. Ehh, ayang pon penah ikut p kat Daddy.. haruslah semua ikut kann.. dah umie p, kami yg kecik2 neh mana kne tgl kat umah.. hahahaha~

la neh kita tgk.. rasa2nya.. tarikh ramalan ayang, 20092009 jugak kot.. ahaks~

Ibu Aunis said...

hahaha..byk tul ramalan..akupun nak meramal la..hahha...3 days before syawal, bersalin la ko..hahha..nape 3 hari sblm syawal? hahha..dah kuar nnt baru bleh bgtau..

skang ni menunggu detik2 yg mendebarkan..;)..sambil2 tu layan la kenangan2 lepas eh..seronok gak bca

lily azliyana @ mama zara said...

Kak Su, respect ngan kak Su ni. nampak tenang sgt menunggu kelahiran si kecil. teringat mase nk bersalinkan Zara dulu bukan main cemas semacam jerk. bile dh mula mild contraction tu pon rase nak nangis sume ade memikirkan mcm mane rs sakit bersalin plak..hehe..

Hope next time deliver sy pon leh jadi setenang kak su..=)

Aleeya said...

uishh nasib ai tak peknen tahun neh, klo tak konpem suh doc inducekan 090909 hahaha

teruskan berposa su selagi tak memudaratkan diri eh..

semoga selamatlah semuanye sehingga bersalin nnt k..jgn lupa sms bitau dah besalin tau..suh je rebenmerah msg heheheh

norhisham said...

terima kasih sapa yg pi hantaq makanan kat kami time2 tu :)
biasa lah kami abang .. yg first
jadi abah kena buat experiment sikit la .. every day i'm getting older is another day added to abah's experience as a father and same goes to tich, her life is adding up days of my life as a father and abah as an owan
hari ni insyaAllah tambah lagi seketoi budak gemok, the first cucu jantan

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin