Sunday, September 13, 2009

23 Ramadhan - Menghitung Detik Waktu


37 minggu 5 hari kini usia kandungan saya...
Dan hari ini sekali lagi saya sedar...
ketentuan Allah tiada siapa yang mampu mengubahnya..
Jika telah tertulis di Loh Mahfuz begitu maka begitulah jadinya...
Saban hari saya berdoa agar tidak perlu melalui pengalaman induce untuk kelahiran kali ini..
Tapi siapalah saya untuk menidakkan apa yang telah Allah tentukan..
PERCAYA KEPADA QADA' DAN QADAR' Allah kan terkandung dalam salah satu Rukun Iman..
Apa lagi yang perlu saya persoalkan???
Terima dengan hati yang terbuka dan redha sahaja...

Lawatan entah untuk kali keberapa ke Pusat Rawatan Mahsuri pagi tadi..
merungkai segala persoalan dan kekusutan di minda saya..
sebaik sahaja berbaring di katil untuk scan baby..saya sudah merasakan debaran..
sebaik sahaja doktor menggerakkan tombol scan..jantung saya seakan terhenti..

Katanya, "kedudukan baby memang dah bersedia..ayuh kita check air ketuban...kena check empat penjuru ya..."

Penjuru 1 - tiada masalah, penjuru 2 - juga tiada masalah, penjuru 3 - agak kecil ukuran tapi masih boleh diukur..tetapi sebaik tiba di penjuru empat...

Doc : hurmm..takde tempat nak ukur..sini tak boleh sebab takde air di sini..cuma tali pusat..it's okay..let's try kat sini...

And the final result ....5.4...

Doc : Air Ketuban dah kurang ni...dari 8.6 dah turun ke 5.4..jumlah yang normal kena melebihi 7..kalau 5-7 itu memang border line..kalau bawah 5 memang tak boleh nak buat apa dah..kena bersalin hari ni jugak...i'm not happy with this result...come turun dulu kita discuss...

OMG..berdebar sungguh rasa waktu tu...sebaik di meja doc check kalendar...yg mr papa tak habih2 duk sebut tarikh 20092009...doc geleng2...nope..tak boleh...(kata nya)

Doc : I'm Not happy to let you go...so i give you time to relax..come back on Tuesday...datang untuk kita induce n you have to deliver okay...tapi dalam masa sama doa moga sakit datang sendiri atau turun apa2 tanda...

Selasa 150909 - Tarikh yang sentiasa diraikan saban tahun sejak saya di matrikulasi UKM...sahabat karib saya, Surina Sulaiman menyambut ulang tahun kelahirannya pada tarikh tersebut...sejak tahun 2007 ia menjadi tarikh yang istimewa untuk saya raikan...cuma..sejak masing-masing menginjak dewasa..mula bekerja..tarikh itu terbiar sepi..hanya kiriman sms dan ucapan selamat yang menjadi pengganti diri...saya tak lupa..tetapi masa membataskan segalanya...dan kalau betul lah baby akan dilahirkan pada tarikh itu..nyata, saya akan terus meraikan tarikh istimewa itu sehingga ke akhirnya bersama darah daging saya sendiri...

Kawan2 - saya tahu saya tak sempurna...jadi maafkan lah segala ketidaksempurnaan saya...
saya mohon dihalalkan segala makan dan minum atau hutang piutang saya...jika ada apa2 berlaku kepada saya, dan anda ingin menuntut hutang piutang anda dengan saya, harap dapat bertemu dengan suami saya...Doakan saya selamat dan baby saya juga selamat..saya ingin terus hidup..ingin terus mencurahkan kasih sayang saya buat suami tercinta dan anak2 tersayang...

Saya bersedia sepenuhnya...alhamdulillah...jika esok tidak memberikan sebarang kemudaratan...saya bersyukur kerana terus mampu menjalankan ibadat puasa selama 24 hari...jadi hanya tinggal 5 hari yang perlu diganti...alhamdulillah..sesungguhnya aku bersyukur padaMu Allah....

Semoga Baby saya selamat dilahirkan pada genap 38 minggu kandungan ... dan semoga saya juga selamat menempuhi perjuangan..

Kawan2 doakan saya...

13 memo menunggu dibaca:

.zara. said...

sis...
zara doakan yang terbaik tuk akk k..
kalau baby akk kluar 15..
he's going 2 celebrate his b'day on da same date wit me.. huuu~
hope segalanya d'permudahkan oleh Allah...
doa banyak2 ea kak..
zara sentiasa doakan kesejahteraan akk.. =)

Aleeya said...

Induce yer, takpe su.. semoga selamat semuanya okay, byk2 berdoa tak saba nak tengok muka baby..Selamat Hari Raya juga, Maaf Zahir dan Batin..wish awal2..takot tak sempat nnt, mana tau dah besalin ko tak sempat bukak blog he he..take care tau, n don wori, semua akan ok.

Azure said...

insya Allah su, selamat semuanya

*SiRibenMerah said...

hohoho.. umie kurang minum air ka?? x pe la.. baby nak kuar awal sket.. nak wat camne.. hope umie n baby sehat hendaknya.. ayang doakan sumenya selamat.. makesure papa amek pic baby dalam nursery tau.. ayang nak wat collection pic macam kakak2 dia..huhuhu.. kalo ayang duk sp lagi, sure ayang da p kan.. nak wat camne, ayang duk jauh.. x dapat la sambut baby cam ayang sambut kakak2 dia.. x pe baby, kuar nanti jgn noti2 tau..

lily azliyana @ mama zara said...

Semoga kak su n baby sihat hendaknye yek..slamat berjuang melahirkan bby tersayang ke dunia nih..=)..

Ibu Aunis said...

Aku doakan semuanya selamat dan moga segalanya dipermudahkanNya. Mane tau esok kluar la bby ;)

ietafakyra said...

insya allah sone, sume ok2 jer... push baby push! hihiiiii...

Mrs SM said...

insyaallah... jgn risau.. doa kami sentiasa mengiringi hang k... good luck frens....

Naddiea said...

sone,insyaallah selamat semuanyer.x sabar nk tgk baby hang.take care gal!!

Cik Jah said...

aku doakan hagn dan baby selamat..jgn risau2 ok...best tu dpt raya ngan baby baru nanti. insyaAllah ada rezeki nanti aku p lawat eh.

DinaHany said...

Salam....moga anda dan baby ramadhan selamat dalam kelahiran. Sesungguhnya,tiada yang lebih indah selain dari dapat melalui dan merasai detik kelahiran itu sendiri...

ieza said...

hi dear....iza doakan semuanyer selamat..jgn risau2 tau...tak sabau nak tggu berita gembira...take care ek....

kuina said...

sya doakan yang terbaik...

tentu resah gelisah menanti kelahirannya itu kn...

masih berpuasa?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin