Monday, April 27, 2009

Kembali Di sini

Akhirnya...
Kembali juga saya ke daerah Diamilikku ini..
setelah 5 hari ditinggalkan dengan entry auto publish...
Kesimpulan dari menghadiri kursus BTN...
Penat yang teramat2 sangat...
tapi kepenatan itu tak dirasai sewaktu di kem BTN Kulim..
Penat itu cuma hadir sewaktu menjejakkan kaki ke dalam bas...
Ditambah dengan sedikit tekanan dan pressure serta stress yang ditimbulkan oleh seseorang..
Hasilnya sepanjang perjalanan saya pening dan meloya sebelum muntah sewaktu bas berhenti rehat di hentian Gurun...
Kebetulan rakan sepejabat yang menggunakan kenderaan sendiri turut berhenti rehat di tempat yang sama..sudahnya..saya menupang kenderaannya untuk terus balik ke rumah abah..
Mr papa meneruskan perjalanan dengan bas untuk ke Perlis ... nak amik kereta yang ditinggalkan dengan achik..

Ini wajah2 hari pertama saya...first time okay saya masuk dorm macam budak asrama..
first time makan dalam tray makanan dan perlu dibasuh sendiri serta dilap hingga kering..
First time mandi menggunakan air kolah bersama rakan2 peserta..
Tapi semuanya satu pengalaman yang sangat indah..
saya bersyukur diberi peluang untuk merasai pengalaman ini...
kalau saya masih dengan Utusan..confirm saya tak akan merasa pengalaman BTN ini..
Jadual kami sangat pack..
Hari pertama - sampai di Kem jam 3.30 (pendaftaran)..kemas barang..
4.30 taklimat (perlu lengkap memakai uniform putih hitam)..
Habis taklimat dinner jam 6.30 bersiap untuk solat maghrib berjemaah diikuti tazkirah dan solat isyak..Tepat jam 9.15 kelas pertama bermula sehinggalah 11.15 malam..tapi hari pertama agak kelam kabut..kelas pertama habis jam 11.30pm..kami terus ke dewan makan...supper dan tido..
Hari kedua : Jam 5.15 siren dah dibunyikan..perlu bersiap untuk solat subuh dan tazkirah subuh..selesai solat..kembali ke dorm n bersiap untuk aktiviti perhimpunan dan senaman pagi jam 7 am..sebelum diikuti dengan breakfast dan kelas pertama jam 8.30 am..agak terkejar2 sebab perlu tukar dari baju senaman ke baju kuliah..begitulah rutin seharian sehingga tamat kuliah semalam..
Alhamdulillah..saya dapat mengikuti semua kuliah dengan baik..cuma aktiviti lasak (Berlari 2 km dalam masa 24 saat, absailing dan ujian kecergasan sahaja yang saya tak join..) Tapi aktiviti lasak terakhir..kembara (treking hutan) saya tetap berkeras nak ikut walaupun dilarang oleh jurulatih2 dan kawan2 sekumpulan..tapi lepas sampai di check point pertama saya terpaksa menarik diri...sebab dipaksa oleh jurulatih..katanya jalan menuju ke check point dua agak berbukit dan setiap peserta juga perlu sliding turun bukit..maka terpaksalah saya kembali ke kem dengan hati yang sedih...huhuhuu...

Ini antara gambar yang saya rakamkan di hutan..sebelah kiri aktiviti di check point pertama..
ular menyusur akar...setiap kumpulan perlu merangkak melepasi halangan dan masa setiap kumpulan diambil..gambar kanan saya dengan rakan sekumpulan juga setempat kerja...dah membesar dah perut saya..tapi tetap berdegil nak buat aktiviti lasak...ish ish ish...syukurlah semua selamat dan takde kejadian buruk yang berlaku...

Sampai je kat umah petang semalam..alesha dah menyambut di muka pintu dengan tangan yang terbuka luas minta didukung...lepas tu terus tak berenggang dengan umie dia..berpeluk tido sama sampai maghrib papa balik...cuma satu yang mengejutkan..si rambut toncet kini sudah tiada...abah n bonda dah bawak alesha gi gunting rambut kat Kedai Gunting Rambut Farah Taman Muhibbah...pandai diorang nih..time umie n papa takde bawak cucu gi potong rambut..memang dari hari tu lagi abah suh potong..tapi saya yang tak nak..selamba je abah cakap..takpe nanti umie takdak owan bawak potong..ingatkan abah main2 rupanya serius..
nanti petang saya snap pic baru alesha yer...esok saya publishkan..

9 memo menunggu dibaca:

@_da said...

Kak su mesti keletihan sgt ni kan.. masa di BTN tu sgt pack kan.. mmg seronok kenang balik masa BTN ni.. ramai kawan..

tp kan masa ida BTN kamera n handfon diorg pegang... takde gambo langsung masa kat sana... ida buat absailing turun dr tangki air emnagis2 nak turun.. heheh.. penakut ida ni.. :P

Diamilikku said...

ieda..kitorang pun sama...
tapi ada sedikit kebebasan..handphone boleh digunakan di dorm sahaja...pastu masa masuk hutan tu kak su mintak permission dari jurulatih nak snap pic ... hehehhehe...ayat kena baik sket...

*SiRibenMerah said...

hehehehe.. mesti mulut alesha x abes2 beletiaq kat umie ngan papa.. kuikuikuikui.. Umie, anak awak tuh garang laaaaaa.. puas kne gomoi n terapi ais ngan ayang..=P~

aramis2177 said...

wohhh sone.....mujuq laa xdak apa2 masa pi BTN tuh...alhamdulillah nooo!iskkk...iskkk...larat lagi bawa perut masuk hutan tuh!mujuq laa sone xkena alah2 mcm kak farah ni....kalau kak farah kaa....harus lembek sepjgn masa!huhuhhu.....
anyway...sebut pasai kedai gunting rambut Farah tuh...ohhh, i membesar potong rambut & tindik tinge kat situ tawwwww!kenangan sungguh woo.....

Ibu Aunis said...

huhu..aku dulupun kena benda yg sama. BTN utk nak pergi luar negara. Bosan. sebb terkejar2. Ko kire disable hehehe..byk pengecualian. Ni dr peluh2 mandi pastu tukar formal plak..ish2..sgt tak suka..pastu kena tinggal anak lak tuh..

aktiviti hutan tu mmg aku pegi la. hasilnye lintah ke pacat dah bergayut kat peha aku.tah bape lama tah. sedar bila nk mandi utk siap balik..eeee...ko ngandung2 pun sibuk eh nak masuk hutan. huhuhu...aktiviti mmg giler gakla..turun bukit takde pakai tali. kadng2 aku pk kalo tergelincir mmg nahas jelah takde ampun lgsung.

saat yg paling best sgt2 yelah bila sebelah kaki dah jejak kat tangga bas utk balik...uuu...best betul perasaan masa tuh! ehe

MariaFaizal said...

Ishhh..lasak sungguh Sue nih.Alhamdulillah Sue dah kembali ke rumah safely.

I called your number, but now i know that you've been resting (due to exhaustion).

Cuma nak minta maaf coz x dapat berjumpa Sue & Alesha comel this Thursday or Friday as my MIL dah comfirm kan yg dia nak buat majlis aqiqah utk one of anak sedara abang.Attendance 's compulsory :(

Gonna miss meeting baby Alesha.

Diamilikku said...

Kak Farah : kaki tangan badan rasa menggeletaq ja tak dapat buat tau..ish ish ish...geram sungguh...rasa mcm nak pi lagi sekali ja pas beranak...hehehhe..best ooooo..rasa rugi sangat2 tak dapat buat...alhamdulillah..nasib tak dak apa2..setakat trekking dalam hutan yang simple jer...

Far : Aku rasa rugi ahhh...sebab tak dapat buat semua tu..ko tau ahh aku cam ner kannn...tapi takpe..nanti ada kursus lasak plak aku akan pastikan aku join...yeszzzzzzzaaa...

Kak Maria : owhh ye ker...it's okay sis..may be some other time...huhuhuhu....

hani said...

hai kak su..
hehehe...1st time nak komen kat sini neh..
katil tu mcm kenal laaa...tapi tuannya takda lak..hehehe

Diamilikku said...

haah...memang macam kenal kan..tuan dia dah kuar gi beratur dulu kot..atau masih di toilet..hehehehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin