Monday, October 25, 2010

Doa Makan Versi Alesha

Alas meja yang saya beli di sabah...
dah dijadikan sejadah oleh anak dara saya Daniya Alesha...
nih dialog alesha time gambar nih dicapturekan...

"sat-sat ummi...kakak nak mayang (solat) sat"... ~ sambil amik sejadah dan bentang...
lepas dah bentang..memulakan aksi sujud, rukuk dengan mulut yang terkumat-kamit membaca tapi tak ketahuan butir bacaan..(bacaan senyap..ate ummi solat pun baca senyap2 kan...)
masa nih aisy dah mengacau dah...terus mulut comel nih berbuyi..

"sat sat adik..kakak nak baca doa....bismillahirrahmanirrahim...
Allahumma-bariklana-ozaqtana-wakina-aza-anar-
Amin...."...

ya..doa makan dijadikan doa selepas solat..sangat pintar puteri saya nih...tapi kira bangga jugak ahh..hampir penuh bacaan doa makan tu...tertinggal Fii Maa (Rozaqtana) je...yang lain2 kepelatan sebutan je...

Alhamdulillah..budak 2 tahun 6 bulan boleh baca doa makan..tanpa pegi sekolah..saya kira satu achievement yang sangat baik untuk Alesha..lepas je teruja tgk alesha boleh baca doa makan..terus saya ajak mr papa carik cd doa2 harian..nak bagi alesha belajar...
selain doa makan..doa nak tido pun alesha boleh sikit2...tapi kena saya mula dulu ahhh...
insya allah..dengan prestasi alesha ni..secara rasminya tahun depan saya kena hantar alesha pi nursery..biar dia berkawan dan belajar dengan kawan2 pulak...

"ummi nak antar kakak pi school....yeayyyyyyyyyyyyyyyy!"...~ reaksi anak saya..
memang teruja dia nak ke sekolah...
sabar sayang...next year kakak pi school ok...

9 memo menunggu dibaca:

yang jauh di sana said...

sukanya dengar cerita pasai alesha...len kali sone please update banyak2 k cerita apsai alesha ngan aisy :)

Diamilikku said...

Eta : aku pun suka nak citer pasai depa..tapi aku takdak masa nak buat entry...huhuhu...thanx ehh suka baca

wati said...

wah2 alesya dah pandai solat ye dah pandai baca doa,perkembangan yg sgt mmberangsangkan utk umur mcm dia...

ann @ hatiberbunga said...

wah.. tabik spring skit kt alesya. toing! toing! toing!
hihi..

chEntA said...

seronok tgk reaksi alesya..
msti sentiasa terhibur..
sweet sgt!

lily azliyana @ mama zara said...

alalala..pndainye alesha baca doa ek..aunty baru nak start ajar Zara nih.die pndai dok sebut ujung2 'Na' tu aje..part amin lah yg palig kuat n semangat die sebut...kekekeke

Diana said...

kekekeke...pengalaman yg sama masa aku dgn nisa tp aku takleh capture sbb dah senak perut tahan gelak, sure goyang camera tu satgi...hahaha...

Diamilikku said...

Wati : umur macam ni dia suka nak meniru...so kalau meniru yang baik2 tu alhamdulillah....

Ann : tabik jgn tak tabik..takut spring tercabut je nanti...

Chenta : itulah..bila aunty nak jumpa alesha...

Lily : takpe..pelan2..jgn dipaksa..alesha nih pun belajar sambil main2...takde nak paksa2...

DD : Sebab tu lah gambar nih bergoyang..heheheheh

Anonymous said...

he...he....sama dengan anak saya....doa tandas masuk sekali.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin