Tuesday, May 26, 2009

Ku GAGAL............


Inilah hasilnya kuih keria yang pertama kali saya coba..
proses merebus keledek berjalan lancar...melenyek juga lancar dengan bantuan puteri tersayang..
tapi tak amik gambar..sebab kami dua org je..mana nak tgk n guide dia melenyek..kang kalau saya pegang phone nak snap pix confirm doh kuih saya akan memenuhi lantai...
so lepas dah penat uli tu saya bancuhkan susu alesha n let her tido...
maka bermulalah proses menambah tepung ke dalam adunan ubi...
bila dah okay je..saya pun membentuk keria sambil menonton cerita SIAL WANITA di tv3..
mr papa setia di sebelah..duk mengacau sambil ejek2 doh saya lembik tak cukup tepung..
tapi saya bolayan je dia teruskan uli..alhamdulillah dapat lah 25 biji keria...
petang lepas solat asar..mulalah menggoreng dan menyira gula..
tapi agak frust sebabnya proses sira gula tidak begitu menjadi..
maka tidaklah dapat kesan gula yang berkristal...huhuhuu...
takpe cubaan kali pertama kan..kejayaan pasti akan tiba jua...chewahhhh...
Abah kata : okaylah nih...masuk perut sama je rupa mcm mana pun..
mr papa : sedap ahh ni..kalau gula banyak2 nanti abg buang..(habis sepiring = 12 biji dekat mr papa)...
bonda kata : takpa kakak..ni first time kan...
alesha tak kata apa..makan je habis sebiji...
saya pun makan je..walaupun sedikit tak puas hati...
huhuhuhu...takpe takpe..akan kucuba lagi...
saya memang fail bab2 kuih melayu nih...
minggu nih nak try pulut seri muka resepi arwah mama...harap2 masih la ada skill ku membuat seri muka...


Gagal cubaan pertama by,

16 memo menunggu dibaca:

:: HUSNA :: said...

rupe tak penting kak...
janji rasenyer sedap...
cuba lg kak..
chaiyok2..

@e_da said...

kira ok la tu kak... memula ida buat dulu bab sira mmg tak jd terlebih air.. bila mak ajar letak 2 sdudu atau 1 sudu je air then letak gula reneh sampai matang baru menjadi... go go cayokk jgn putus asa cuba lg.. heheheh

TiNiE said...

okla tu sone..
tahniah..tahniah..
ada kemahuan tu kira bagusla..
betulla, dah maasuk perut tak kira dah rupaparas dia cemana...hehehe

Azure said...

wah wah..kalau dah en.suami bedal sampai 12 bijik..sedap la tuh..

ishh...terliur dah ni

Baby Lyana said...

akak pun tak penah buat..makan tahu la

suked8787 said...

Okla tu...janji rasa kuih keria keledek...kang rasa cekodok lak camna tuh...Suked pun x pernah buat kuih tu....maklum la skrg ni hero dh 3 org...masa tu x dak sgt..kang ada yg dok sibuk kelitil doh....lgpun Bro kita x brp suka kuih manis ni...

Ismyza Noreyz said...

wah sis.. ok ler tu.. teringat mak kt kg pon dula suka buat kuweh ni..tkpe le next time if jdik jgn lupa kirim kt is k..huhuhuhu...

lily azliyana @ mama zara said...

rajinnya umie alesha buat kuih muih..klu mama Zara konpem dh beli kuih siap..hehehe..

SYAbAR said...

Janji ada kemahuan ingin mencuba dan memasak utk famili. Alhamdulillah

Akak byk kerja skrd dik tu tak sempat update bloh. Jap gi nak sambut group Riben pulak...

Take care sis and I miss Aleesha

Diamilikku said...

Husana : rupa tetap memainkan peranan...huhuhu..frust lagi nih..

eida : tu lah terlebih air...hurmmmm...lepas nih nak ikut sukatan eida ahhh

Kak Tini : tq tq tq...nanti nak cuba jugak sekali lagi..memang masuk perut sama..tapi kalau nak jamu org rupa luaran itu lebih penting kan..

Azure : owhh dia tu bagi apa pun belasah..memang takkan tolak punya..kecuali batu kayu je lahh..hehehhe

Mommy Lyana : hehehhe..sebelum nih sone pun beli jugak..nih baru nak try...

Suked : cekodok ubi pun sedap apa...manis2 masin...lemak..perghhh....oowhh bro tak suka manis2 ehh..bagus lah nanti takde kencing manis...

Is : malu nak bagi kat org sebenarnya..sebab takut tak sedap...hehhehehe....

Mama Zara : umie alesha nih memang suka masak..lebih puas hati...

Kak Syabar : oowhh nak sambut dik riben yer...dengan kuih peneram nyer...hehheheheh...takpe kak..kerja kena utamakan..blog nih sampingan je..hehehhe

hani said...

adeh..sedap la pulak kuih keria tuh...rasa balik jap lagik nak p carik lak..hehe

Mrs SM said...

caiyok.... caiyok... kira pa.. masuk perut serupa... alah... kita bukan nk meniaga kan.. hehehhe rupa paras x penting... rasanya biar enak dong...

Diamilikku said...

Hani : carik jgn tak carik..confirm yg dijual di kedai itu rasanya lebih enak...

Mrs SM : Aku saja ja..mana lah tau kalau ada gaya..boleh aku buat bisnes..hahahahhaha

Dj Epoi said...

Salam....

Walaweiiiiiiiiiiii Mizan makan tak kesian....melantak ker menda...sampai sedozen tuh!!!!

Wah.....Dik Riben gi TERJAH kak SYAbAR hari kat opis dia.....

Tahniah arrrrrrr...berjaya buat cucoq keria tuh........

chEntA said...

akak..kuih keria ek?
nmpk mcm donut la..
excellent!~

sabrosa said...

haaa..nk buat pulut sekaya a.k.a seri muka tunggu yg ni balik..otai besaq ni..dulu dgn arwah mama jawatan pembantu chef..hahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin