Friday, May 15, 2009

Puas !

Saya suka hari jumaat...
Sebabnya hari jumaat ada rehat yang panjang..
dari 12.15 tgh hari hinggalah 2.45 petang..
selalu saya balik umah mesti saya tido..
tapi hari ni dari opis lagi saya dah nekad...
memang tak nak tido..sebabnya rumah dah bersepah..dah rasa melekit tapak kaki..
toilet pun perlu dibersihkan..
so sampai2 je umah..saya terus buat ayat manja..minta mr papa tolong jemurkan carpet2..
then dia terus mandi nak gi solat jumaat..saya mula keje2 menyapu sampah..
ubah susun atur perabot...pastu saya mop lantai...
dua round jugaklah mop..satu dengan ajax...
satu lagi bilas ngan air biasa...
lepas tu terus masuk bilik air..bersihkan toilet..masa nih mr papa dah balik..
dia cakap nak makan cekodok pisang..saya cakap takpelah ptg karang buat lah..
terus masuk toilet..siap bersihkan toilet saya terus mandi nak solat...
siap semua sya pun siap2 lah nak ke opis..dengar bising2 kat dapur..
tgk2 mr papa tgh goreng cekodok pisang..siap bancuh milo panas lagi..
perghhhh nikmat rasa...penat2 kemas umah semua dijamu dengan cekodok pisang plus milo panas..hilang segala penat...huhuhu..tq sayang...love you so much...
walaupun rupa cekodok pisang mr papa sangat leper dan tidak cantik dipandang..
tapi rasanya sangat sedap....(bukan memuji tetapi ikhlas)...

(Gambar google yer..malas nak snap tadi..sebab dah letih sangat2...)

Saya puas! sebab rumah dah bersih dan cantik dipandang...plus susun atur baru..
toilet dah bersih...baju2 pun dah siap berjemur dan yang dah kering siap berlipat (keje mr papa...tq ya sayang bantu love)....



Kisah hari Jumaat oleh,

10 memo menunggu dibaca:

:: HUSNA :: said...

sempat kak su blk kemas rmh...
knp x tggu cuti jer kak...

Baby Lyana said...

esok cuti kan? apsal tak buat? adoii..akak selalu kemas waktu malam..plus, rajinnya cik abang tolong masak...tolong kemas...

lily azliyana @ mama zara said...

Rajinnye hubby tolong mengemas rumah. siap masak lagi. klu my hubby, tlg mandikan+tkr pampers+bancuh susu anak bolehla. Nak mengemas..janganla harap..huhu..

TiNiE said...

kaktinie pun suker jer kalau sempat wat segala2 ari jumaat..supaya ari cuti leh lepak..yeahoo!!!

Diamilikku said...

Husna : Sebabnya hari cuti selalu je kat umah abah di kedah..heheheheh...bermesra bersama keluarga kan bagus....lagipun ramai yang merindu baby alesha..so kena balik ahhh

Kak shaf : rumah kat perlis nih rumah weekdays jer...weekends saya di kedah..hehehhe...alhamdulillah..dia memang rajin kak..

Mama Zara : heheheh...alhamdulillah...rezeki allah...

Kak Tini : ya betulll...hari cuti untuk berfoya-foya dan bermalas2an tido

MariaFaizal said...

Sue dear,
Rasa lega kan bila dah bersihkan rumah?As if a huge burden has been lifted off our shoulders & head.

It feels so clean & the satisfaction - can't describe how happy I am each time after cleaning up our home.

P/S: I'm addicted to this cleaning up activities sampai abang ckp "sudah-sudah la tu.Meh tengok tv dgn I.." hehe..Abang siap nak hantar akak pergi 'rehab' due to this crazy addiction :(

Kiss Alesha for me please...

Dj Epoi said...

Walaweiiiiiiiiiiiii.....

Mizan......demoooooo dulu sekoloooh mender? bukang sekoloooooh masooook-masooooook ker?
( Baca dalam Loghat Terengganung )

Orang Lelaki ponk hebat gak weiiiiih kat dapoor...

Kebanyakkan Chef2 yang Hebat semuanya lelaki woooook!!

joegrimjow said...

sodap klu kunyah2 ni

Diamilikku said...

Kak Maria : sangat lega...rasa tenang jiwa raga tgk umah dah bersih...dah takde sepah2...alesha pun dapat main dengan puas...

Bro : yaaa rite...memang chef2 banyak lelaki...tukang mekap pun banyak lelaki..auwwww...!

Joe : sedap lagi tgk creampuff joe..nak tikit

Fazemy said...

Betulla. kerja kat umah tu tak pernah nak hbs. sesekali siap semuanya hati rasa puas kan. tp bila ingt2 balik nak kena angkat kain kat jemuran..nak lipat..susun dlm lemari..huwaaaa..bila nak sudah kerja nih.

p/s: takpe hujung thn kena mintak bonus dari suami sbb kita jd pekerja cemerlang sepnjg thn(^_^)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin