Friday, September 3, 2010

Kenangan Raya 2

Bila dah makin dekat nak raya ni..
saya semakin merindukan arwah mama..
merindukan segala kenangan persiapan raya dan sambutan raya dengan arwah..
kebiasaannya pada saat2 seperti skrg ni (seminggu sebelum raya)...
arwah mama akan mula sibuk membancuh adunan untuk biskut raya..
di zaman persekolahan saya (rendah dan menengah)..adunan wajib ada ialah..
biskut mazola (biskut kacang), biskut arab, biskut sampan, biskut cornflakes dan choc chip.
kemudiannya mama akan order biskut blackcurrent (kegemaran abang sulung saya)..
biskut rainbow ayu, biskut almond london...maruku mak cik embun (hospital) wajib diorder..
jajan rasmi hari raya...
dan saya pastinya akan membakar kek coklat moist...
masa sekolah menengah saya akan mula bz untuk bisnes kek coklat saya..
tempahan dari jiran-jiran dan juga rakan2 setugas arwah makcik saya di Pejabat MARA kedah..
seriyes...dulu saya sangat pakar membuat kek coklat..cookies..tapi sejak lama ditinggalkan..
saya rasa semakin kekok...*mungkin saya perlu semangat baru untuk rajin..tapi mana nak seru semangat nih?*
Dua tiga hari sebelum raya..mama mula mengagihkan tugas...
sarung kusyen nak diganti, curtain pun perlu bertukar, cadar bilik menjadi kemestian diganti baru (baru di sini bukan bererti baru dibeli yee)...halaman rumah perlu dibersihkan..dibasuh dan dimop...tingkap2 juga perlu dicuci..dulu kami takde pembantu rumah..atau daily maid..semua kena buat sendiri...so sangatlah bercinta nak buat semua tu....masing2 duk tuding jari...
abang la buat, kakak la buat...era la buat atau adik ahh buat...
tapi last2 banyak saya lah yang kena buat...saya kan kakak..
saya tak suka dengar arwah mama bebel..so sebelum dia bebel2 marah...
baik saya buat...
*owh bila dah jadi ummi ni baru saya tau kenapa mama selalu bebel dulu..mama sangat penat dengan mcm2 kerja..jadi kalau mintak tolong anak, anak buat malas2..mesti rasa tensen kan..huhuhu..mama maafkan kakak..selalu buat mama marah...sob sob sob....how i wish i could turn back time*
Sehari sebelum raya, suasana semakin sibuk...
mama sibuk membalut ketupat daun palas...
Selalunya abah akan beli daun palas lebih awal..
so awal2 tu kami dah bukak n simpulkan daun palas nih setempat..
nanti mudah mama nak balut..
walaupun dari kecik saya duk tolong mama buat ketupat palas nih..
saya tetap FAILED untuk membalutnya..
siyes saya tak malu mengaku..saya memang FAILED..jadi apa yang saya selalu tolong mama??
tolong guntingkan lebihan daun palas selepas mama simpul mati..tu je lah...
saya ingat lagi ada sekali saya buat..mama gelak sebab ketupat saya jadi ketupat betina..
hurmmm..*musykil saya masa tu ketupat pun ada ketupat betina jantan ehhk*..
sambil membalut ketupat, di dapur mama dah mula masak rendang...
all time feveret family kami ialah rendang ayam merah...
Actually merah lagi dari ni..ayam tu akan dipotong ketulan2 kecil...
memang kecil lah..ala2 kita nak buat bihun goreng tu...lepas tu memang tak letak kunyit..
biar merah je..memang sedap ahhh...saya dulu2 kalau raya..ketupat daun palas dengan rendang nih saya akan ulang dan ulang makan sampailah habis...*so jgnlah merungut diri tu gems..dari kecik melantak pulut..ekekekkek*..
Dah siap ketupat daun palas mama akan mula sibuk buat nasi himpit..
walaupun dah sampai era nasi himpit peket2 ala adabi tuh kan..
mama tetap dengan cara tradisinya...masak nasi lembik2...masuk dalam loyang..
pastu akan dihimpit2..ditekan2...sehinggalag mampat..
penggunaan daun pisang dan minyak masak amat perlu untuk proses ini ye..
kebiasaannya mama akan buat dua loyang...kuah kacang juga akan dimasak ketika ini..
kuah kacang mama memang terbaik....saya ingat lagi mcm mana jiran saya dulu..akan beli kacang dan bahan2 lain..pastu mintak mama masakkan kuah kacang...
katanya anak2 dia suka kuah kacang mama..bila dia masak diorang kata tak kick so selalu nasi himpit tak habis..so masaklah mama kuah kacang untuk diorang...*di sini saya ralat sebab tak sempat nak tgk betul2 cara mama buat kuah kacang..sampai sekarang saya menyesal sebab tak dapat buat kuah kacang sehebat kuah kacang mama*
Hari nih jugak abah akan mula sibuk..
membeli stok bahan mentah untuk hidangan di pagi raya...dan hari raya kedua..
so tugas wajib saya juga mengupas bawang...
potong siap2 sayur2 semua untuk memudahkan urusan masak memasak di hari raya...
menu rasmi pagi raya pastinya...
NASI BERIYANI/NASI TOMATO, DALCA, AYAM MASAK MERAH, DAGING MASAK HITAM, ACAR ...
memang wajib dimasak pada hari raya pertama...
Dan rumah saya akan berduyun2 menerima tetamu...
tak sempat nak duduk lepas lelah kiranya pagi raya nih..
daripada kecik lagi saya dah biasa beraya di rumah..
kami tak akan ke mana2...kecuali ke rumah arwah tok wan di pagi raya..
kemudian terus balik umah dan duduk umah je melayan tetamu sampai tgh malam...
memang letih tapi menyeronokkan...
satu lagi menu pagi raya ialah nasi himpit kuah lontong...nih memang feveret saya...masak sambal ikan bilis tambah kat atas..
memang melertssss lah...saya akan makan berulang2 kali..
*sila noted..saya makan ketupat palas berulang kali..tambah ketupat nasi kuah lontong..so hasilnya...tadaaaaaaaa..the debabs...tu belum dikira nasi beriyani lagi..*
habis rasa pertama..bangun raya kedua pulak..
mama akan kembali sibuk untuk hidangan wajib raya kedua..
iaitu LAKSA...


Walaupun mama dan abah dah mula berpuasa sunat syawal..
tapi juadah tetap disediakan..sebab kebiasaannya, kaum keluarga abah dari Penang akan beraya di rumah saya pada raya kedua...
so memang kena ada menu berat...kadang2 kalau diorang request nak makan nasi..
mama akan masak lauk2 kampung...gulai ikan masin, ulam sambal semua...
pendek kata..umah saya di hari raya memang sangat meriah..
dan saya dah terbiasa dan terdidik dari kecik sebegini..
sampai besar nih saya duk terikut2...
selepas arwah mama meninggal (mac 2006) saya ambil alih sepenuhnya tugasan di hari raya..
maknanya apa yang arwah mama duk buat sebelum ni saya akan buat..
so pagi raya saya akan sibuk sediakan nasi beriyani/tomato..
sibuk melayan tetamu semua..(memang tempat rasmi saya di dapur)...
that's y tahun pertama kawin kami beraya di kedah..
saya tak nak abah rasa hari raya yang hambar tanpa mama...at least saya ada temankan abah..
sediakan semua juadah wajib...
dan sekarang my new mom, bonda (abah kawin penghujung tahun 2007) dah ambil alih semua tugasan ni..meskipun tak sama dengan arwah mama..
setidak2nya saya bersyukur abah dah ada peneman..
dan saya skrg kena mula biasakan diri mengunjung di hari raya..
dah berkahwin ni..saya kena sesuaikan dengan style hubby dan familynya..
walaupun kekok nak mulakan sesuatu yang baru..ye lah..kita dah terbiasa dengan cara kita kan..
tapi saya perlu juga...

hurmmm.......saya rindukan arwah mama..
rindukan sangat2...Al Fatihah...
semoga roh mama tenang di sana...

*thanx pakcik google for gambar nasi beriyani, ketupat palas dan ayam rendang..dua lagi gambar tu memang gambar saya...*

16 memo menunggu dibaca:

@e_da said...

sedih lak baca kak su.. sama la kita.. sebab kita kakak.. kita kena buat semua kan...kdg2 berperang ngan adik iri hati sebab dia takyah buat.. skrg ni kita dah jd mama.. kita tau la kan..

Diamilikku said...

eida : haah...takpelah...semua tu kan pengalaman..heheheh :)

mama_iris said...

alaaa..sediiihhh.....nurul ada mak lg tapi abah lak dh takde...syukur abah pegi masa anak2 mak dah meningkat dewasa n tak perlukan sgt belaian....so kami org yang jaga mak...cuma skrg tak berkumpul adik beradik sbb sume dh kawen...so masing2 ada tanggungjwb kt parents in law jugak....gilir2..

ann @ hatiberbunga said...

tetiba syahdu baca entri mu kali ini..

jgn sedey2 ye.. hari raya adalah hari meraikan kejayaan/kegembiraan.. ok? ;)

oh, btw.. jemput la singgah blog ku, amik award ye.. :D

Diamilikku said...

mama iris : hargailah ibu kita selagi hayatnya masih ada..hehehhe..tanggungjawab kepada PIL memang tak leh abaikan tau...:)

Ann : takdelah syahdu sangat..cuma memang terkenang..owhh akan ku singgah sekejapan lagi

iEtaFAkyR@ said...

wei, panjangnya entry nak raya! best kan... family aku pun mmg cenni gak aaa bila nk beraya. alhamdulillah bila dh kawin pun family edi pun bz cenni gak. harap2 lepas ni bila kita dh tua, boleh la anak2 pun merasa meriahnya raya kan! aku harap aku pandai masak sume hidangan rasmi hari raya, tp aku masih kekurangan di sana sini... haiisshh! dh 31 tp tk reti2 gak. hampeh toi! :)

Diamilikku said...

ieta : hehehehhe...meriah belah terengganu lain weh..tunggu aku buat entry kenangan raya 3 pulak naa..hahahahhahaha....tu lah aku harap aku dipanjangkan usia sampai dapat tgk anak2 cucu pulak berhari raya....

hajarus said...

huhuhu.. sayu plak hati hajar baca n3 akak ni... pengorbanan ibu tu tiada tandingannyer kan kak... Al-Fatihah untuk arwah mama akak...

d u r a said...

al-fatihah utk arwah mama hang..

sone, jeles tgk hang pandai masak.
aku adik bongsu sb tu la aku tak reti(alasan, padahal malas, dok harap kat kakak je).

pasal ketupat palas tu, smpai skang aku tak reti balut. tapi sejak kawin org johor pandai pulak aku dok anyam ketupat (bodek mak mertua) haha..

Sha@Mama Tina said...

sedih la sue.. bila orgnya da takde baru la kita teringat segalanya tentang dia..dia marah kita.. suruh itu..suruh ini.. larang itu ini..sekarang barulah sedar segalanya bersebab..

so maknanya sue pun pakar jugak memasak hidangan raya..sha ni jugak yg tak paham2 rempah ratusnya..susah nak buat rendang. Ni da ada rumah sendiri..kena la belajar pelan2..sok2 anak da besar..takkanlah nak makan kat rumah mak @ mak mertua jugak kan.. :)

lily azliyana @ mama zara said...

meriahnye juadah raya kat rumah kak su..mesti sonot org yg datang beraya tu dpt makan sedap2..hehe

apepon, al-fatihah utk arwah mama kak su..saat2 mcm ni mmg sedih bile terkenang org yg tersayang yg dh pergi meninggalkan kite kan..lagi2 time dgr takbir raya..mahu meleleh air mate sbb syahdu sgt..huhu


p/s: kak su tk reti anyam ketupat palas..sy pon lebih kurangla..tk reti langsung anyam sarung ketupat biasa tuh...tugas sy selalu tolong masukkan beras dlm sarung jek...kekekeke

Diamilikku said...

hajar : tu lah..hajar ada mak lagi kan..so bagilah kasih sayang sepenuhnya...

Dura : hehehhehe...pandai hang bodek mak mentua no...lalalalallalala...kecik hati mak hang...kalau dia tau...

Sha : takdelah pakar..cuma tau masak je..sedap tak sedap tu lain citer..hehehehhe....

Diamilikku said...

lily : hehehehhe..okaylah tu...skrg kan dah ada instant semua..so takde la ralat sangat walau tak reti pun kan

wati said...

al fatihah utk arwah mama su... entri yg syahdu....bila tengok makanan yg sedap2 tertelan gak air liur ni...

Diana said...

weiiii...byknya mama hang dgn hang masak...walau hang sumbang kecil2an ja...hehehe...sakan tu,umah aku pun tak sesakan camtu...hehehe...nnt share terengganu makan apa pulak ok?

Diamilikku said...

Wati : thanx ye...jgn syahdu2 sangat.. :)

DD : hehehheh..biasa ahh..tapi small2 portion lah...bukan macam nak buat kenduri tu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin