Monday, September 13, 2010

Raya Yang Biasa

Sebab apa biasa??
seba dua2 demam..huhuhu..sedih tul...
alesha sampai2 je ganu terus demam..gi klinik amik ubat..
pastu adik menunjukkan tanda2 jangkitan...
so bagi ubat kakak siap2 kat adik..
tapi nan hado ok...
hari raya tetap adik demam..
pagi raya ceria lagi..bergelak menyengeh dan berseronok..
tapi lepas satu insiden....insiden apa??
jap gi saya citer k...Family mr papa yang tak complete...pagi raya ayah sibuk di kebun...
jaga tanaman dari serangan kera di hutan...
family abg long beraya di umah mentua...family kak (tudung hitam)..tak complete..
abg jenal petang baru sampai..kak sorang2 je ada...anak2 ka semua dah sibuk beraya time kami bergambar nih...yang complete nye cuma family abg cak (baju grey color).,..heheheh..diorang memang berdua je..so confirm lah complete kan...kakak ipar saya nih tgh mengandung...
insya allah tahun depan diorang bertiga...pastu family saya memang sah2 complete..
takkan nak balik berdua ngan mr papa kot kan..harus empat2 ada...n adik yang bongsu (baju biru) haruslah ada since dia sorang je yang bujang kan...
tahun ni saya berjaya memaksa semua bergambar (yang mana ada la)..hajat dihati nak amik gambar keluarga ramai2...ayah n maa, family abang long (abg long, kak long, humairah n amsyar), family kak (kak, abg jenal, fakhuzi n adik ki), abg cak, my family n adik...kiranya semua 17 orang..tapi tak kesampaian jugak..yang ada cuma 9 orang...huhuhu...takpelah..cuba lagi dua tahun lagi...(tahun depan my turn kat alor setar)..romantika d'amour di pagi raya...
saya suka gambar nih..hehehhehe..
macam baru je kawin..padahhal alesha ngan aisy dah ada nih..
wahhhhhhhhh..tetiba kan perasan muda..tak sedor umur dah masuk angka 3..huhuhu...
sempat lagi tuh..anak dah dua nak feeling2 romantik berdua2an..kalau sekeping je takpe..
nih sampai dua keping ok..ubah posing.
Cinta banget sama ini org...mwahssssssssssss


Gambar berempat tak leh tinggal...wajib nih...
tapi agak kureeeengg sket gambar2 nih..sebab anak dua2 muka stone..
owhh anak..bila agaknya ye kalian akan pandai berposing...
letih la asyik ummi n papa je yang sengeh terlebih2...
so ni lah baju raya kami tahun ni..tema hijau menjadi pilihan..
kain hubby n aisy beli di gulati's...mujur makcik saya sudi menjahitkan baju aisy..
dapatlah berdondon ngan papanya...
kain untuk saya pulak came from Jeddah hasil pilihan KAK FARAH..
senior saya dulu..thanx kak farah..baju ini sangat cantik dan sone sangat suka..
bila digandingkan ngan hubby n aisy..memang sangat menariksss tertariks kau memang da bomb..saya sengaja pilih tudung kaler pink fusia nih sebab tak nak nampak polos hijau je kan...
hurmm..tahun depan nak pilih kaler apa lah pulak kannnnnnnn...hurmmmm
my two kiddo yang sangat ceria di pagi hari raya..
walaupun alesha masih berair hidungnya..sian..sampai hari ni duk runny nose lagi..
adik pulak awal2 okay je..
tapi bila insiden "bekas basuh tangan - kendi air" terjatuh tepat atas batang hidung dan menyirami adik sehingga lencun-terus adik buat perangai...duk merengek2 je..
tapi bila balik tgh hari untuk solat jumaat adik okay lagi tido ngan nyenyaknya..
cuma malam tu saya noticed badan adik sangat panas..tak nak tido duk merengek je...sampaikan kami pun susah nak tido...hurmm..sebelum tu adik jatuh tangga..saya tak tgk the real situasi so tak tau lah kena kepala ke mana kan...so saya rasa semua nih menyumbang kepada kedemaman adik atau mungkin jangkitan dari kakak...
tapi kisah adik demam ni melarat2 sampailah hari raya kedua..
kami gerak ke KL...adik still merengek sepanjang jalan...
tido tapi merengek...memang hazab memangku adik..bila letak je adik nangis..
mujur kakak pulak tido sepanjang jalan..selamat ummi..kalau dua2 buat hal..memang ummi jadi hulk lah...sampai KL..singgah umah my bro..tapi diorang takde keluar..so tak dapat jumpa tisya..nak tunggu pun tak boleh dah..anak2 dah rimas nak berganti pampers semua..umah diorang plak takde air..so terus heading to Mid V...destinasi utama Mid V atau the gardens..
"hadiah raya dari hubby" thanx sayang..really love it...
lepas je settle beli belah -menghabiskan duit- kami gerak untuk balik kedah...
masa nih aisy nampak ok..sebab kat mid V aisy makan bubur ayam mc D sangat banyak..
kakak pun nampak ok sangat2...kami singgah esso beli sedikit bekalan untuk berbuka terus heading masuk plus highway..alhamdulillah perjalanan lancar...tapi half way bila sampai kat simpang pulai..alesha pulak muntah..habis seat belakang...dengan baju2 saya semua kena muntah kakak...berenti kejap..tukar2 apa yang patut..bagi kakak air suam..n tidokan dia...alhamdulillah..sampai kedah dua2 selamat tido dalam kete...
kami sampai umah abah kul 11.45 malam..saya terus ke dapur carik nasi..lapar ooo...puasa pastu berbuka makan roti coklat gardenia je...nak berenti makan kat RnR pun tak tergamak anak2 duk tido tak sihat kan...
sampai umah aisy aktif la pulak...tak nak tido..n kul 2 pagi camtu start merengek2 balik sampai lah subuh...(kami terlepas sahur hari kedua dek menjaga aisy..tak sedar dah habis waktu sahur)...pagi tu jugak terus bawak both of them gi Paed kat PMC...
balik tu bagi ubat then adik tido..tapi kakak lasak kemain..kakak tak demam dah..tapi batuk berkahak penuh doc kata..doc bagi tiga hari if tak ok memangkena buat neb..adik je yang demam temp agak tinggi...
sesiang tu dua2 okay..lepas kul 6 je dua2 mula buat perangai..si kakak merap papa..adik pulak merap ummi...dari kul 6 sampailah kul 7 lebih baru aisy tido...jenuh mengulit...mujur by the time buka puasa kakak pun dah ok..so dapatlah berbuka dengan tenang..lepas maghrib baru kakak buat perangai balik..nangis2 batuk2 sampai nak muntah2 semua..bancuh susu ulit sket terus tido...bila tgk dua2 tido..terus mr papa decide tak yah balik perlis lagi (suppose kena balik dah sebab saya dah mula keje isnin)..hubby kata kita gerak esok pagi lepas sahur...
so okaylah...dah anak2 tido..kami dua org apa lagi amik peluang keluar gi beraya...
tapi hati tetap tak tenang duk ingat kat anak2...
huuhuhu..inilah cerita raya yang biasa...3 hari pertama je..
hari ni dah mula keje...sampai rabu sebelum cuti hari malaysia 16 september..
dan saya tambah cuti 17 september..(yeayyyy nak raya 6 insya allah kalau dapat settlekan puasa by this thursday)...cum buat birthday aisy setahun...

nanti saya cerita lain2 kisah di hari raya k....
ada rakan blogger datang terjah.....sape??? tunggggggggggggguuuu

10 memo menunggu dibaca:

marinahunny said...

alhamdulillah selamat semuanya...

terjah jgn x terjah!

Diana said...

sone...hang mintak doc check dak kepala aisy yg dia jatuh tu?just in case...maybe gak jangkit kakak, and mmg skrg musim pun, tp takut gak kot sbb jatuh...bahaya...hopefully dua2 makin sihatlah ye...

yang jauh di sana said...

memula laki aku demam..pehtu mak aku demam..pehtu bapak aku demam...kat rumah nih hat blom demam aku ngan adik aku saja...mungkin musim demam kot...

lily azliyana @ mama zara said...

berseri2nya kak su di pagi raya..so sweet ok gmbar berdua2an tu..jeles tgk sbb sy tak de pon ambik gmbar berdua2 mcm ni..tak terpikir + tak berkesempatan..kekekekeke..

nway, sian kat aisy n alesha yg demam raya..Zara aritu selsema gak b4 raya..nasib baik tk melarat..hopr dua2 cpt sembuhlah ye..

Diamilikku said...

Yg Jauh : org2 tua demam takpa lagi..takla manja sangat..ka azhar manja gila time demam...(mizan mengados banyak time demam)..heheheheh..aku doakan hang tak demam...sian anak2 murid hang yang masih memerlukan tunjuk ajar hang..

Lily : thanx lily...malu aiii u puji...hehehehehhe...kak su memang saja dan sengaja suka dan WAJIB amik gambar berdua...kekekekekekke...konon nak merasa masih berbulan madu...
thanx for thr doa also...

Diamilikku said...

Marina : alhamdulillah..heheheh...tu lah terjah menerjah...

DD : masa bawak pi paed tu aku dah explain semua..doc tanya ada kuar darah tak kat hidung or telinga..aku jawab takdak..dia check2 semua dia kata ok...aku pun risau gak takut sebab jatuh

Diana said...

serius aku jeles hang byk gambar berdua, sweet sgt gambar raya hangpa, aku plak yg tak semena2 terfeeling syahdu (sob sob) sedangkan hangpa sengih happy ja...huhuhu

Diamilikku said...

D : jgn la jeles...aku nih pantang lepa memang nak bergambar berdua...duk gediks tak habih lagi..almaklumlah masa belum kawin tak banyak gambaq berdua..hang takpa la dah puaih dah bergambar kat jepun dulu

Azure said...

wah..ada dtg kemaman rupanya...tp kita pulak ada kt johor....

su, cantikkknyaa su...berseri je muka :)

dianafisa81 said...

comelnya gambar2..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin