Tuesday, September 7, 2010

Kenangan Raya 3

Tahun 2008 melakar sejarah baru..
kerna buat pertama kalinya...selepas 28 tahun beraya bersama keluarga dengan suasana di taman perumahan...akhirnya pada tahun 2008 saya pulang beraya di desa..
chewahhh..ala ala lagu raya pulak kan...
memang saya admit..susah sangat2 nak sesuaikan diri..
tapi saya kena jugak..sebab mr papa elok je sesuaikan diri ngan family saya..
elok je raya pertama di umah keluarga saya kan..
so saya pun boleh..
apa yang bestnya raya kat kg..??
For the first time saya dapat merasai sendiri pengalaman pasang panjut..
pastu susun panjut keliling umah maa n ayah..
wahhh..sangat best ok...meriah...
barulah saya feel yang sebelum ni duk tgk dalam tv je kan..
kesibukan persiapan juadah sama je macam kat negeri2 lain..
sehari sebelum raya tu kiranya hari buat ketupat ahh..semua akan bz buat ketupat rendang semua...cuma juadah raya di terengganu nih saya rasa beza dengan juadah raya kat umah abah saya..jom saya citer menu2 raya di terengganu..


1) Ketupat Palas

Apa benda yang bezanya?? sama je..semua tempat ada ketupat palas kan..
haaa..bezanya ketupat palas di terengganu lepas kukus digoreng pulak..
so jadilah ketupat palas goreng..
rasanya sedap..makan ngan rendang daging (mak mentua saya buat rendang daging)..


2) Nasi Dagang
Terbaikkklah..nasi dagang air tangan maa saya memang sedap..
so kiranya ni juadah rasmi hari raya pertama di umah mr papa..
tetamu yang datang memang akan dihidangkan dengan nasi dagang...
lain2 rumah lain menunya..ada yang buat nasi minyak..nasi tomato..
tapi kiranya menu nasi memang ada....cuma satu ahh..
nasi dagang nih tak leh makan banyak2...(saya ahh)..
tapi alesha pun suka nasi dagang..tahun ni mesti alesha enjoy makan nasi dagang tok ma buat..


3) Tapai Pulut

Nih pun menu wajib jugak..saya rasa semua umah akan buat tapai pulut..
seminggu sebelum raya dah buat..
cuma yang uniknya tapai pulut di terengganu ni sebab dibungkus dengan daun getah...
kecik2 molek comelnya isi tapai dalam tu...so untuk saya..tak cukup satu...10 pun belum tentu cukup..bak kata hubby kat mak cik saya baru-baru ni "su suka ahh tapai..makan tak berenti"..
harus ok....tambah2 kena pulak tapai sejuk2 letak dalam peti ais kan...nikmat ok....
hurmmm tahun ni harap2 le maa buat lagi tapai...


4) Sate

menu biasa...saya rasa semua negeri ada menu ni...
cuma menu selepas ni memang lebih unik...


5) Rojak Kateh

see..unik kan...?? hurmm ni feveret my mr papa...
dia sorang boleh hadap menu nih bermangkuk2...
bahan asasnya ialah kaki lembu...
dibakar...dibuang segala yang tak perlu tuh..
pastu dikikis ahhh segala isi2 urat2 yang ada...
campur cili, garam, gula, asam...maka siap boleh dimakan..
tapi nak buat memang renyah...saya memang tak akan ahhh...susah oooo..
tapi kakak mr papa sayang kat adik dia..kalau adik dia mintak..mesti buat..
saya tak berapa suka sangat..tapi bolehla makan..bukan tak makan langsung...

So ini sahaja sebahagian menu yang boleh saya kongsi berdasarkan pengalaman tahun 2008...
nanti kita tgk tahun ni macam mana ehhh...

*gambar2 ihsan encik google yerr*

5 memo menunggu dibaca:

Aleeya said...

bestnye rase suasana raya kat kg ni kan..yaya sonok kat kg lama..now umah parent pun taman perumahan, umah mentua pun taman perumahan..sama je rase..pepon yg penting dpt bekumpul sekuarga..hehehe

selamat hari raya sue
maaf zahir batin.
hati2 di jalanraya..
jumpa lagi pas raya yea...:))

Diamilikku said...

Yaya : thanx...semoga kita semua happy dan ceria di hari raya

marinahunny said...

sama dgn rmh saya, raya pertama menu wajib adalah nasi dagang. tapai pun wajib ada tiap2 tahun tp babnk mencari daun getah tu yg payah. kdg2 ayah ambik daun jambu laut. daun pisang pun pernah..

hahaha

selamat hari raya su..

zue @ annaleeya said...

kt ganu nasi dagang tuh mmg wajib su... mil akak pon sama... raya pertama mesti masak nasi dagang... pastuh rojak katih tuh paling best.... akak klu ratah rojak nih, mmg tak hengat la... hehehe..

Diamilikku said...

marina : daun pisang tuh dah common..kat belah utara memang guna daun pisang..hehehhe..pastu susah nak dapat..kat sini time raya je confirm ada...

Kak zue : akak boleh geng ngan mizan makan rojak katih

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin