Thursday, September 2, 2010

Kenangan Raya

Selepas berumahtangga tahun 2007 (februari)...
bermulalah episod kehidupan sebagai isteri...
so berhari raya sebagai isteri nih saya rasa sangat lain berbanding masa bujang dulu...syahdu syahdan tak dapat ditahan di pagi raya...
macam tak percaya pun ada dah bergelar isteri...
so tahun pertama raya 2007..
tema furfle light menjadi pilihan...

Raya 2007

Sebab apa purple..since kami baru sangat kawin n berpindah ke rumah baru..
so banyak duit dah dihabiskan untuk kehidupan baru...
so hubby decide nak pakai baju melayu yang dah ada je..
warna furfle..since baju tu pun elok lagi..baru pakai sekali dua je...
cuma saya je lah takde baju purple..
so gi carik kain n hantar kat taylor di shah alam...
masa nih saya tgh mengandungkan alesha dua bulan plus...
kebiasaannya tahun pertama raya sebagai isteri mesti di kampung suami kan..
tapi sebab kesiankan abah beraya sorang2 kami decide nak raya di alor setar..
memang meriah sangat2 pagi raya..the whole family pakai purple including my bro n sis juga abah...dan saya dapat merasakan hubby pun seronok pertama kali beraya dengan keluarga saya..*wink wink*

Raya 2008


Kami beraya di kg hubby...tema hijau menjadi pilihan..
hubby still recycle baju melayu lama..saya beli ready made di SP..
first time raya bertiga..agak kekok gilos...alesha masa nih baru menginjak usia 6 bulan..
mujurlah agak behave..dan saya sangat teruja masa nih nak siapkan baju raya untuk alesha..
so terhasillah baju kurung ni untuk alesha..tho alesha tak boleh jalan lagi...
dua hari beraya di terengganu...memang beraya sakan..full day dua hari kami beraya...
dan hari raya ketiga kami di jalanan...sebab travel balik kedah semula...
walaupun penat dan meletihkan tapi saya enjoy...
masa ni saya terfikir satu benda..walaupun kita berkahwin dengan org jauh..
tapi puas hati juga..dapat fokus berhari raya dengan satu family je...
memang lah sedih sebab termiss satu family kan..tapi apa2 pun..jauh dekat jarak bukan penghalang kasih sayang kan.....

Tahun 2009


Tahun ketiga nih agak mencabar sket..
aisy yang dijangka bersalin selepas hari raya..decide nak celebrate raya ngan ummi n papa plus kakak jugak2..so saya beraya dalam pantang ketika ni..
baru 5 hari melahirkan aisy mifzal..actually memang dah decide tema coklat..
dan saya bajet aisy belum lahir that's y beli jubah...
konon nak pakai ahh kan....tapi since aisy dah lahir..daya takde baju lain..
tak mo ahh bergambar ngan kain batik n tshirt..no no no...
tu yang pakai jugak jubah..
tapi jangan risau..stoking tebal tetap dipakai..
lepas bergambar nih terus bawak aisy gi check jaundice...
hehehhe...kelakar gila masa kat klinik...macam2 gelagat bleh tgk..
ada couple datang mcm saya ngan hubby..sedondon berbaju raya..
ada couple hubby nya bergaya sakan ngan baju melayu samping..tapi wife pakai kain batik n tshirt siap berpilis...dan ada pulak hubby pakai tshirt ngan seluar pendek je...sempoi...
tapi nampak sangat meriah di klinik tuh...
balik je klinik saya dah kena sound ngan my aunty...terus duk berbaring je lah dalam bilik..
buat kuat konon...hahahahahha..tak sedar diri dalam pantang...

so this year tak tahu lagi mcm mana...
this year kami akan beraya di terengganu..
saya sangat diplomasi..hubby pun sama..
kami take turn...2007 (kedah) 2008 (Dungun) 2009 (Kedah) - walupun dalam pantang tak beraya sangat...tetap 2010 di dungun semula...
insya allah 6 Sept nih kami akan memulakan perjalanan balik kg...
tema untuk kali ni???

hehehehehhe...tema rasmi TERENGGANU...Hijau.........*wink wink*....
ulang balik tema 2008....hahahahahhaha...so silalah sabar menanti gambar terbaru kami berhari raya berempat...syiokkknya rasa..tahun keempat raya dah empat org..
maka haruslah tahun hadapan berlima kan...muakakakakakka..

*kenapa saya seronok?? sebab tahun nih beraya ngan aisy yang dah boleh berjalan...tak sabarnya nak tgk anak teruna saya berbaju melayu dan berkopiah..sure comel kan...*

Update :
tetiba ternotice...
entry ini sama ngan DD DIANA
saya dah buat semalam..set auto publish kul 9.30am...
pagi nih gi blog dd dah ada dah entry nih..
satu kebetulan sungguh....

14 memo menunggu dibaca:

marinahunny said...

isnyaallah tahun ni saya nak beraya sama su dan anak2 juga..teringin sgt nak jumpa...saya insyaallah raya ke3 baru balikk.trg. jadi raya pertama dan kedua tu ada di dungun la. su di dungun berapa hari?

Diana said...

Sone...nape aku realized selain kita mempunyai idea yg sama, hubby kita pun kepala sama jer...mesti taknak baju raya, nak recycle jer?heheheheheh...actually aku pun tulis benda ni semlm, but aku jenis buat keje kene siap jugak2 (turun kat Nisa) so sampai tgh mlm aku berjaga siapkan...hehehe

p/s:next year pastikan berlima yerrr???

mama_iris said...

bendera tganu naik ya...ok la tuuu....tganu ngan kedah bkn jauh mana....kami org balik kedah raya kedua kot....heheehe.....

Diamilikku said...

marina : saya di dungun start 7 sept sampailah 12 sept....raya kedua...nanti datang tau beraya...takpun saya gi beraya umah awak je..hehehhehe...

DD : lelaki suka recycle sebab depa jarang pakai..baju depa in gud condition lagi...mcm aku duk ulang pakai pi keje..tak sesuai la nak buat raya kan..hehehehhe..aku malas nak publish malam2...siang je la aku ada entry...

mama iris : biasalah...sepakat membawa berkat...kalau cenggitu raya ketiga akak singgah SP jumpa nurul ehhh

Aleeya said...

syahdu tengok sue tempek gambo2 raya lepas2 neh hhehehe..jap je masa kan..da bebapa kali gak le beraya anak banak..rasa cam baru je kawen kan hehehe

yaya beraya di kg sendiri hehehhe, turn balik perak laks...camtu la kita ni kan kawen ngn org jauh, gilir2 la..tapi yaya tak jauh sgt la..even raya petama raya kt kg sendiri ..raya ke 3 or 4 tetap balik kg mentua lak..camtu la sebaliknye..dari kg yaya kampar, perak...klo straight ke tangkak, johor pun 5 jam pejalanan

zue @ annaleeya said...

akak thn nih umah mertua.. umah mak akak 20 min jer dari umah mertua... untung kan kawen dekat nih... takyah gaduh2... hehehe...

su.. akak nih wlupon kg satu daerah jer.. tp turn malam raya mesti gilir2... thn lepas mlm raya umah mak akak... jd thn nih mlm raya umah PIL la plak... kena tolak ansur kan wlupon dekat jer...

Naddiea said...

sone,maknanya taun depan beranak sorang lagi ka yer.hehehe..baguih2..mai2 join kelab mother of three.hehehe...

Yan said...

yan tak penah bergambo raya dgn asben... dah bape tahun dah beraya ni... skeping pun takde.. Sodeh.. pasal asben tak suke bergambar.. tu pasal yan yg banyak amik gambar candid dia je..

tahun ni samela kite eh hijau..

@e_da said...

best la kak su buat entry kenangan raya ni.. seronok imbas balik kan.. wah raya ke5 harus org ke 5 tu.. hihi.. kayuh jgn tak kayuh....

cepat aisy dah pandai jalan.. mika dok meniti lg.. kalau dia dah pandai jalan raya ni sonoknya la hai...

Diamilikku said...

Yaya : hurmm...tangkak ngan kampar tak jauh okaylah lagi..hehehhe..nih terengganu ngan kedah..harus seminggu kat sana baru puas sikit...

kak Zue : abag su kawin ngan org kedah jugak..so mcm kak zue ahh gilir2 pagi raya konsepnya...hehehhe...tapi tahun ni diorang tak balik kedah..kakak ipar menunggu hari..so sian abah su beraya ngan adik2 je lah...

Nadd : hahahha..dak lagi kot...tahun keenam kot aku beraya berenam..kot2 dapat kembaq ka kann...

Yan : ala..pujuk la dia..tak suka mcm mana pun at least biar ada untuk disimpan sebagai kenangan...kita tak tau kan..ke hadapan nanti anak2 cucu nak tgk...tumpang zaman kita dah ada teknologi nih manfaatkan lah...su nih mujur hubby suka bergambar2 gini..

Eida : takpelah..pelan2 kayuh...nanti mika boleh la jalan tu...at least ida tak delah nak kena kejar dia saja..kak su nih confirm ahh berkejaran raya tahun nih...

lily azliyana @ mama zara said...

saye raya tahun ni ulang tema tahun 2007..en hubby yg nak recycle baju melayu die tuh...utk mama n Zara, dh tentulah baju baru kan..kekekeke

bestlah kak su tahun ni meriah ngan gelagat aisy n alesha..harap2 masinlah mulut nak beraya berlima tahun depan yek..=D

Diamilikku said...

lily : erkkk..hehheheheh...akak gurau2 je lah...jgn amik serius

marinahunny said...

insyaallah su, saya smpai rmh awak nanti..

Sha@Mama Tina said...

seronoknya beraya dalam pantang ek hihihi...anyway sue dah berempat..sha je yg masih bertiga. Dah 3 tahun beraya bertiga..ingatkan tahun ni beraya dgn bakal adik tina..rupanya tak sampai hajat.. so masihlah bertiga lagi..doakan tahun depan kami beraya berempat pulak la ek.. :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin