Wednesday, February 11, 2009

Masih Ingatkah Korang????

Malam tadi..saat di pembaringan bersama mr papa tersayang..
kami mengisi waktu2 terluang sebelum melayari mimpi masing2 yang berbeza...
banyak topik yang kami bualkan...tetapi yang paling menarik dibincangkan...
Permainan kanak-kanak zaman kini jauh berbeza dengan permainan zaman kita dahulu..
jika kini teknologi menguasai segala2nya..dan di masa sama padang dan kawasan lapang semakin berkurangan...kanak-kanak lebih gemar menghabiskan masa di depan komputer, PSP, playstation dan lain2 game yang sewaktu dengannya..kalau ada pun bermain di luar rumah..mungkin bola sepak, berbasikal, badminton...
amat sukar sekali melihat permainan2 zaman "kita" membesar dipermainkan..
tak tahulah di tempat anda..tapi di Perlis dan di Kedah...saya sudah tidak melihat keseronokan kanak-kanak berkumpul dan bermain bersama-sama...

Antara permainan yang saya sering main dulu dan sentiasa meninggalkan kesan di hati ialah tuju tin, tuju kasut dan rounders...permainan ini berasaskan "bola tenis"...kumpulan kanak-kanak akan dibahagikan kepada dua group..harus mendirikan menara kasut/tin minuman untuk mendapat point. Perjalanan kumpulan dianggap terhenti jika semua ahli kumpulan "mati" akibat dibaling bola tenis dan menara belum sempat di bina...
Manakala rounders pulak ibarat permainan softbol saya kira...pembaling bola (pasukan lawan) membaling bola tenis kepada si pemukul...dan pemukul harus menghabiskan satu pusingan tanpa sempat dituju bola tenis...ada hentian2 rehat...
Dan kenangan bermain permainan ini lah saya mendapat nama gelaran "Cha-eerk"..sebabnya itulah bunyi yang akan terhasil jika ada kawan lelaki yang menujukan bola tenis kepada saya..(Ye saya bermain dengan budak lelaki)..sangat kuat ya bola itu..hampir tersungkur kalau terkena bola okay...

Zaman kanak-kanak juga sering saya habiskan dengan bermain galah panjang, jengket, batu tujuh (seremban), congkak, aci ligan, aci sembunyi, pukul berapa dato harimau..a.e.i.o.u, set set set tom tom tom, masak-masak, cikgu-cikgu, main polis2 menggunakan terung kecil sebagai peluru, tudung botol (tin)...dan banyak lagi...owh sungguh best kenangan zaman kanak-kanak kan???

Dan ada lagi yang saya tak dapat lupakan..main lari berganti-ganti pusing satu bulatan taman saya dengan kawan-kawan..kononnya kami peserta 4x100.....siapa yang sampai ke garisan penamat dulu akan diisytiharkan menang...zaman itu...saya, qistina, abg long, syahnaz, angah, nazim, hanim, bazli (Saya yang paling senior okay)...akan bermain sampai kadang-kadang azan maghrib berkumandang baru kelam kabut nak balik ke rumah...
dan hukuman sedia menanti..pintu akan dikunci...dan saya meraung-raung merayu pintu dibuka..dengan janji esok tak akan pulang lewat lagi..tapi sudahnya..janji tetap tinggal janji...
jika musim badminton kami akan bermain badminton...sehinggalah menginjak ke alam sekolah menengah...zaman permainan itu ditinggalkan kerna mungkin rasa malu dan segan berstatuskan gadis sunti membataskan pergaulan...

Tapi apa pun saya terlalu rindukan permainan2 di waktu itu..mungkinkah anak-anak kita akan merasai kemanisan alam kanak-kanak seperti mana kita???

12 memo menunggu dibaca:

TiNiE said...

wah betulla sone...sumer yg sone listkan tu smer kaktinie penah lalui dandan terimbau kenangan silam...yg pasti kat KL ni lagi la dah lama tak nmpk budak2 berkumpul main sesama melainkan main bola tupun budak lelaki teenagers...haih

SYAbAR said...

Rindunya... teringan balik ke zaman silam, kalau boleh nak masuk Darjah 1 balik. Kalau boleh nak mandi sungai dan cepum2 dalam parit hel. Dah tu nak terjun mandi dalam tali air tengah bendang. Bestnya!!!!!

Dj Epoi said...

Wow....!!!
Bestnyer zaman tuh!!!
Semua game2 tu gua main......rasanya semua orang utara main mainan macam tuh kut noooo....?

Rasanya ada masih aderkah bebudak zaman skank main permainan2 yang kitaworang main dulu eik?

MariaFaizal said...

Masa kat SAS dulu, our gang (termasuk kakak to Tinie, Zamirosmi) memang ada main tuju selipar (tin susah nak cari kat hostel :).I still owe them sincere apologies coz akak kalau 'tuju' bola tennis memang kuat & bersunnguh-sungguh (hasil latihan main netball, handball & tennis itself, hehehe)dan kadang2 akak nampak sampai 'melengkung' belakang kena bola tu.

Tapi, masa tu I believe tak dak org simpan dlm hati kot? Hopefully coz it was really FUN & refreshing!

Thanks for sharing your thoughts as I'm now missing my kg so much!

P/S:Akak 'juara' zeropoint & galah pjg coz sangat kuruih kering & kecik!Senang nak mencelah tanpa ditangkap!heheh..

Hugs.

ata ata enjoyyyy.... said...

hai k.sue....nice blog ye..feel free to view my blog...daa

Sha_aida said...

sone,masa kita skolah dulu kite slalu main apa ekk???sudah lupa daaa...yang aku tau kita rajin lepak court belakang n rajin pi toilet taim boring2 belajar dlm kelas.waaaaa sungguh nakal taim tuh.ohhhh insafff rasanyer....

naddiea said...

sone,komen atas tu aku taw.nadia aka shepah.ini blog shoping aku.mai la jenguk.

Baby Lyana said...

ishh... rindu plak nak main semua tu..

fazemy said...

Bdk2 zaman skrg bkn cam kita dulu. Diorg main game ngadap kmputer. ngadap TV dok main PS2. mana ada kluar peluh. Mana ada nak gaduh2 ngn kawan time nak main. Gaduh sbb berebut control PS2 ye mungkin.

Sha Skyline said...

kak sue...

time kitorang men lak.. akak dah tak men... ingat takkk...!! tapi, nape bazli leh ade dlm list akak ehh?? buka dia zaman kitorang ker...

k.long & adik2, eira, shahrin, anis, marini, haikal, ekey, pak pin, hamzah, shahir... ehhh sape lagi ehh... tak ingat... bestnyer time tu... antara memori terindah...

mana korang wahai tmn sepermainan ku... dah lama tak jumpaaa...

aramis2177 said...

Sone,
mmg betui kata - kata sone tuh..kak farah & abg cd selalu gak duk sembang2 kosong gitu.....mcm2 yg kami sembang......esp bila kita mai dr 2 negeri yg berbeza kan.....time depa kecik camna...kita kecik camna....apa yg kita main.....tapi tu lah....ntah laa anak2 kita sok2 akan merasai kah apa yg kita rasa...mcm balqises ni plak....dah laa duk merantau...kompom2 laa tak merasa mainan2 kampung dulu2........huhuhuhuhu

Diamilikku said...

to all : apa kata kita buat perjumpaan bloggers bila2..n kita buat semula permainan2 ni..bagi anak2 kita merasa...hehehehehehhe...cadangan poyos je kan...???

Sya-Skyline - kak long..since bazli kan adk qistina..so sebelum dia berjumpa geng2 sebenar..dia selalu join geng2 kami..masa tu memang dia yang slalu kena buli ahhh...hehehheheheh....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin