Friday, February 27, 2009

Sedapnyaa....Nikmatnyaaa...

Apa yang sedap...???
Apa yang nikmatt??
hehehehhe..
sedap dan nikmat sangat dinner saya malam tadi...gulai (kari) kacang munggai (pix untuk FHAM..nih la rupa sebelum masak..aku search kat internet nk bg hang tgk)campur telur n udang kiriman bonda dari Kedah..(nih rupa lepas masak gambar internet jugak..masakan India nih..)
plus sambal sardin (lauk semalam dipanaskan) yang saya masak...
lepas tu goreng telur mata kerbau letak kicap..
makan plak dengan nasi panas2...huuhuhuu..
sedapppppp...alesha pun makan banyak tau...
lepas makan minum plak jus epal...
perghhhh....memang sedap ahhh dinner saya...
sampaikan "org tu" yang kononnya diet tak nak makan nasi kann...
belasah jugak nasi 2 PINGGAN okay...
Siap tanya..ikan masin takde ke love...
hahahhahahaha...papa owwhh papa....tak tahan godaan sungguh...
tapi sorrylah takde gambar sebabnya hp habis bateri..kamera pun dah habis bateri...
owhh yaa..desert pun ada...pengat pisang (org kedah panggil serawa pisang) pun kiriman bonda..

15 memo menunggu dibaca:

MariaFaizal said...

Awwwhhh...sungguh sedap & membuka selera even just by looking at the pics.Yum,yum...

Sue,how did you first become great cook like you do now? I don't know what to do in the kitchen as I'm so clumsy! But I'm good at using the oven/microwave :) So, if I 'cook' fish, normally I use a lot of lemon but it seems I'm baking it!

Tumis gulai/curry will normally burn my hands.And, if I'm working in the kitchen,hubby'd b able to hear "Argh..., Ouch... Owh Mak Ngkau.. & so on..." he he he.

Jeles & teringin nak makan gulai tu okay?

And, bunda rocks!Kisses to Alesha.

Diamilikku said...

kak maria..
i think i got it from arwah mama..she's such a great "chef"..actually..dulu2 masa kecik su selalu tolong mama kak dapur..n memandangkan beza su ngan iyra 5 thn..so su banyak belajar..bila tadika dah boleh masak nasi sendiri..
sekolah rendah dah boleh memasak yg simple...darjah 6 dah boleh masak gulai..so bila iyra tgk kakak dia rajin..dia menjadi sebaliknya..dia kurang ke dapur..jarang menolong..makanya dia kurang mahir...hehhehehehe..tapi sejak dah besar nih dia ada gak masak2..tapi menu yg pelik2 ahh..menu2 mcm gulai tu memang dia tak reti...hahhaha sorry sis SRM..ini kenyataan...

bila rajin tolong mama..so banyak lah yang masuk dalam kepala..resepi2...lepas tu masa secondary school mama kena tukar kerja kat baling..so lagilah kena memasak..gilir2 dengan abah...

and last one..i just love cooking..nak nak bila dapat bagi org makan..rasa happy sangat2...kepuasan tu....nanti kak maria turun perlis su masak kat akak ehhh..just cakap je nak menu apa..i'll try to make it.. *wink*

SYAbAR said...

Lama juga akak tak makan kari munggai ni, sedap tu ...... Lebih kuah kari, esoknya buat untuk cicah dgn roti.. lg la berkoping2 kena telan. Diet ke mana, slima ke mana... ha ha ha

Naddiea said...

sone,sedapnya gulai tp kan aku x pandai masak gulai.aku kalo masak yang bersantan2 ni agak kurang terer.heheheh..tapi kalo makan yang orang masak aku suker jer...

p/s:sone,hang harus masak untuk aku kalo aku pi umah hang okeh!

Diamilikku said...

kak Syabar : sebab tu saya malas masak..kang saya akan banyak tak pe..saya risau cik abang yg makan banyak..dia tu tak tahan godaan..sebab dia masih aktif kan..kalau dia dah tak nak lari dah..confirm saya tak tinggal masak memasak nih...


Nadd : haruslah..tapi agaknya bila hang nak mai umah aku no???

Baby Lyana said...

pergh.. sedap..tapi angin benda ni.. memang la tak leh makan kan..tgk ajer la.. badan dah season..akak ni, pulut pun tak leh makan tau..kacang panjang, kangkung segala..kalau makan, confirm muntah..

*SiRibenMerah said...

ok.. okkkkk.. mengutuk I direct while abah reading this blog with me and guess what?? he is laughing.. ouhh my.. U are so deaddddd my sis..
I manja okeh.. budak manja kne la buli kakak dia.. wakakakakakaka..


arini nk culik alehsa mulih?? ayang, maktok n owan nk g padang besar...

Diamilikku said...

haa boleh boleh...
mai la culik....dialu2kan...
esok nak amik helper mai tolong kemas umah..org indon..umah dah macam tongkang pecah dah....

Diamilikku said...

kak shaf : heheheh..angin tak angin pedulik...sone belasah gak..sebabnya sedapppp...petai pun sama..belasah je makan...dah puas makan sakit pun takpe dahhh

MariaFaizal said...

Oh my...during tadika dah pandai masak nasi? Akak at the time dok main lastik burung (dgn my brothers)! I'm so amazed. And, your late mom, I believe was such a great chef (according to Hisham!).I'm not gonna give-up learning (for the sake of my children & hubby!).InsyaAllah...

P/S: My mom doesn't cook too!Guess sometimes you just inherit 'capabilities' right away from ol'folks.hehe..But then again, I shall not give up learning to cook local delicacies!

P/S:Iyra, culik Alesha buat mai sini (S.Alam) teruih!(huih eja according to northern slang looks very 'brutal' :)

Naddiea said...

sone,insyaallah aku akn sampai umah hang.

kak maria,seriusly sone's late mother really a great cook.kami suka pi umah sone sebab dapat makan sedap.hihihii...

erkk..kat umh mak sendiri pun sedap juge.

Diamilikku said...

hahahha...nadd thanx la sebab puji arwah mama aku...

Kak Maria : sabar na..kan i dah bgtau..i'll plan a holiday next month...

aramis2177 said...

SONE...
Sungguh lazzat & seddaaaapppp dinner mu mlm ni yaaa!iskk...siap desert segala..kak farah pun suka gak kari kcg munggai nih!!!sini hari tu ada nampak....tp masa tu tak dan nak beli...tp ada kawan kak farah kat sini beli n masakkkan bg kak farah makan....jadik lerr kan!

fham5579 said...

ya ampunn...terliuq la aku disini...

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin