Monday, June 8, 2009

Alesha and The Giant Labu Air


Ada sesiapa yang suka makan labu air???
haaa...inilah rupa labu air...kalau di Terengganu kampung halaman mr papa..
cara masaknya..tumbuk ikan bilis dengan lada hitam...tumis air...
perghhh sedap..kena plak cicah budu....
memang terangkat lah makan....dapat ikan goreng panas2 lagi....nikmat wa cakap lu...
tapi selama saya duk balik kampung mr papa...tak penah lagi saya jumpa giant labu air nih..
tapi hari tu masa balik kg abah di Permatang Haji Hassan Seberang Perai Utara Pulau Pinang..
nah hamikkkk...sekali labu air lagi tinggi dari alesha daaaa....
terkujat saya dibuatnya....lebih 1 meter kepanjangan labu air nih...mak lang saya tanam sendiri..
memang menakjubkan lah..sampaikan mak lang saya pun sayang nak buat masak2...
alesha pun sangat kagum..ingat toys agaknya..duk peluk cium...hehehehhehe...
(sorry cerita basi..sebabnya gambar nih duk dalam lappy achik kat umah abah..)



Kagum tak? by

14 memo menunggu dibaca:

*SiRibenMerah said...

rasa2 mak lang da masak ke blom labu neh?? haishhhhhh~

Naddiea said...

sone,rindu nya nk baca blog hang.aku baru balik dr seb takir malam tadi.penat wehhh..wish hang suh kami tgk mizan berlomba lari dh tercapai.apai siap pi lepak ngan cik mizan kat stadium sultan mizan yang runtuh itew.

apai kate mizan selambe jek lari.orang lain bersungguh2 lari,cik suami hang relaks aje.Syabasss UNIMap dh kolek banyak emas.yeay!!

MariaFaizal said...

Wow!
My first time as well tengok labu sebesar & as long as that! Alesha pun nampak nya kagum dgn hasil bakti pada bumi Tok Lang nya :D

Bila Sue tulis recipe tu, kecur pulak air liur akak nak try.But akak ada pumpkin jer kat rumah (labu halloween :).Nak try jugak la tenogk jadi ker tak jadi :P

Muwaaaaaah to Alesha cute!

Diamilikku said...

SRM : Mak lang tak mau masak...nak simpan buat kenangan..

nadd : tu lah...mizan bgtau apai pi bawak hayyan..aku tanya nadd tak ikut ka..dia kata dak..nadd nak lepaskan rindu kat mak aboh..hahahahahha....relax2 pun laki aku balik merelit nih..mcm arang aku tgk..berkilat sungguh....

Kak Maria : Pumpkin sedap di masak lemak..buat sayur air tak berapa sedap..tapi apa2 pun akak try ahhh....mana tau sedap dan menjadi...

suked8787 said...

Pergh....panjang gila labu tu...sblm ni x pernah tgk labu sepanjang tu...kalu masak tumis ngan ikan bilis tu...satu kampung leh mkn...muahahahahaha

Diamilikku said...

itulah pasal suked..
satu kampung boleh makan....
hahahahahhaha

sabrosa said...

nk simpan buat kenangan pa..dah tua da..keras dah isi mak lang kata..tu yang xbuat mkn..xreti nk bajet ritu mak lang kata xtau dah bley amek ka dak sebab besaq sgt..amek2 tgk dah keras...simpan ja la jawabnya...

Diamilikku said...

ooowhhh ya ka....hehehehehhe...tak dgq mak langkata lagu tu..sorry achhhh

SYAbAR said...

Tak pernah aka tengok labu air sebesor ni dik. Favourite akak sayur ni... especially gulai lemak tumis darat dengan udang besaq. Wadus... terangkat, bukan angkat udangnya tp dok angkat labunya.... sodap

Diamilikku said...

itulah pasal kak...
memang sangat sodap.....ish ish ish...kecur liur nih..mana nak pi cari...kak min nak masakkan untuk su ke???

hani said...

walaupun sy tak penah rasa lagik, tatpi sy tetap rasa sedap gak..hehehehe...

erk..besarnya labu air tuh..rasa mcm nk tengok real lak.hihi

Dj Epoi said...

Salam.....

Benih Terengganu baguih!!! noooo!!!

Heheheheheheh...lariksssssssssss!!

SYAbAR said...

Kau mai KL, nanti akak masakkan

Diamilikku said...

Hani : sedap....sangat edap tau..

DJ : amboi amboi amboi...kemain lagi dia..nak lari tu betul2 mampu ker??? cik abang kita kejar sekejap je dapat tau...

Kak Syabar : huhuhuhu..tak tau bila nak gi kak...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin