Tuesday, June 30, 2009

Alhamdulillah..thanx For The Du'a Frensss

First of all..thanx atas emua du'a kengkawan...
alhamdulillah...kami sekeluarga dapat menghadapinya dengan tenang..
dan lebih membanggakan alesha sangat kuat melawan kesakitan dan penyakit..
walaupun asyik merengek2...itu bagi saya perkara normal untuk kanak2...
Cuba kita letakkan diri kita di tempat mereka..
Umur dah tua mcm kita pun kalau jadi ulser di mulut nak makan minum semua tak lalu..
inikan budak kecik yang baru nak menginjak usia setahun 3 bulan...
Apa2 pun..saya tau Alesha kuat macam papanya...
Walaupun sakit..tetap melawan..tetap nak minum susu..nak makan...
dan saya lebih happy semalam..bila alesha dapat makan nasi n sup ayam..
walaupun sedikit..
Ini rakaman gambar hari pertama Alesha..28 Jun 2009...
Jam 3 petang di PMC..menunggu giliran untuk bertemu Dr Guna..
cuba perhatikan mulut alesha..itulah keadaannya sejak pagi..terlalu takut nak telan liur...
memang sangat menyakitkan saya rasa...minum susu..makan..apa semua tak nak...
bila masuk je jumpa Dr...terus dr tunjuk pada saya..tiga biji ulser sebesar kacang dal..
lokasi ulser??? bukan di pipi atau bibir2 mulut...tetapi betul2 mengelilingi anak tekak alesha..
Yakni lebih tepat di tengah2 kerongkong alesha..bayangkanlah kesakitan yang perlu ditanggung budak sekecik ini...urggghhh...saya sendiri tak dapat menahan kesakitan itu...
Kalau diikutkan memang alesha perlu di warded..tapi biasalah umie alesha..fobia sikit bab2 warded..tambah2 kalau kena masukkan drip semua..kesian budak kecik....
So saya decide monitor alesha dari umah je..sebab tu saya sentiasa pastikan alesha tetap makan dan minum walaupun sedikit..memang saya sangat takut dehydrate...tapi saya berusaha sebaik mungkin untuk pastikan alesha stabil tanpa perlu warded..
Alhamdulillah...malam hari pertama..tempreture alesha dah berkurang ke 37'c...

Hari Kedua - 29 Jun 2009 (saya terpaksa EL)..memang keadaan kesihatan Alesha belum memuaskan..dan lebih memburukkan keadaan alesha hanya nak berdukung sahaja...dan merengek tanpa henti...walaupun saya agak tak larat..tetapi digagahkan jua untuk anak tersayang..suhu badan memang dah normal..cuma panas di bahagian kepala..that's why saya jerlum kepala alesha ngan air asam jawa...muka merah je..agaknya menahan panas di dalam...
tapi hari kedua alesha semakin membanggakan saya..minum susu..air suam..makan dadih (thanx kak syabar for the petua)...dan lebih best..makan nasi ngan sup ayam, carrot kentang..walaupun hanya 4 sudu...dan malam tadi alesha saya perhatikan semakin stabil..dua kali bangun untuk minum susu...dan pagi ini juga susu (sukatan biasa waktu tak demam) dihabiskan...makan ubat pun dah makin mudah...jadi saya dapat ke pejabat dengan tenang..
meninggalkan si kecik di umah owan di temani mr papa...
Biarlah diorang habiskan masa bersama..
bermula hujung minggu ini..mr papa akan bermastautin di Kuantan Pahang untuk training..
jadual nak balik ke Kedah pun belum dibincangkan lagi..mungkin tiap2 minggu dan mungkin dua minggu sekali...tapi waktu alesha demam ...satu ayat mr papa yang saya paling tak tahan..
"Alesha ni kalau balik kg papa je mesti demam..balik je terengganu mesti demam..lepas ni tak yah lagi ahh balik kg papa.." - SENTAP ok...
hehehhehehe....

Alesha sayang..
Cepat sembuh ye...umie rindukan wajah2 ceria alesha...
Umie rindukan gelak tawa dan senda gurau alesha...
umie rindukan keletah alesha...
Gambar di atas saya rakamkan minggu lepas..sebelum pulang ke kampung..
kononnya nak buat entry wajah2 seksi alesha..
hahhahaha..tak sempat jugak lah nampaknya...
Berat Alesha turun 600 gram sepanjang dua hari demam ni..
aduyaiii..hilanglah imej mbam mbam kesayangan umie nih...


10 memo menunggu dibaca:

sabrosa said...

yeyye..alhamdulillah..anak gemok achik da mam dah..mlm tu ngah sakit2 pon achik buat bunyi BUAH dia pon buat gak BUAH2!!hehhe..cayang alesha..

@e_da said...

alahaiii sian aleysha.. kena tanggung sakit tu.. mmg sakit sgt ulser tu lg pulak kena kat anak tekak.. moga aleysha cepat sembuh ya....

Baby Lyana said...

yeay! She's sexy like Lyana

Alhamdulillah dah semakin sembuh.. Dia tak tahan jalan jauh kot :)

SYAbAR said...

hahaha, ayat2 cinta Mizan yg akhir tu yg tak tahan... nasib la kahwin org jauh, pi-balik usung famili balik kg bukan kerja senang esp kalau ada anak kecil & `makyung'... so kena standby dgn risiko `before and after'

TAU TAK PA....

lily azliyana @ mama zara said...

Salam umie Alesha. Sy rase terkilan sgt sbb baru tau ttg keadaan Alesha. Few days ni line internet prob so tak berpeluang jengah blog kwn2. Alhamdulillah Alesha dah beransur sihat ye. Salam peluk cium utk Alesha yekk..dr Acik n Zara..=)

Mutiara_Lezz said...

mmm...lama tak mai sini...kabor..kabor jer Alesha sakit..sian Alesha...sabaq banyak2 sue no...part of life membesarkan anak2...Alesha semoga cepat sembuh ye...

Diamilikku said...

Achik : demam dia makin teruk sebab achik balik hari tu tak tunggu dia...dia marah tu achik balik cepat2 sebab nak makan pulut durian ngan achik tinta...

Eida : itulah pasal...memang tak tahan oooo....besar plak tuh...

Mommy lyana : dah tak sexy sangat..drumstick n bon2 dah kecik...hahahahahha...

Kak Syabar : Ayat maksud dalam tu kak...nasib dia tak kata..perangai sama macam umie..balik kg papa je tak sihat...duk kedah sihat sokmo...hahahhahaha...

Lily : hurmm..takpelah...internet memang camtu kan..saya pun kengkadang tak dapat nak blog hoping gak...

KCM : alhamdulillah...she's feeling better...dah happy dah tgk dia hari ni

*SiRibenMerah said...

ayang balik nnt confirm dia baik terus.. hahaha..

muahhhhhhh.. cayang budak seksi tuh..

MariaFaizal said...

Missing Baby cute Alesha & get well very2 soon baby sweet.Auntie is so occupied lately but worry about baby still :(

Hugs & kisses to sweet baby Alesha.

ALUNAN TINTA said...

aik???mengapa tinta terlibat gak neh..haish..mengapa??mengapa??

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin