Monday, June 22, 2009

Hari Ahad Kami....

Seawal jam 7.30 pagi saya dah keluar rumah..
destinasi pertama menuju ke KK Ibu Anak untuk pemeriksaan bulanan..
Alhamdulillah..sebab saya awal..dapatlah giliran ke-3...
hati rasa dup dap dup dap jer...memang tak tenang..
saya duk terbayang berat saya bulan lepas yang ditimbang di sini which is 6kg lebih rendah dari berat yang dicatatkan oleh Pusat Rawatan Mahsuri..
Dalam hati terfikir..kalau hari ni timbang naik..confirm lepas nih menyusahkan lah...
Sebab saya yakin dan percaya..nurse (trainee) yang amik sukatan berat saya tu salah...
dan saya dah bgtau dari last month lagi...berat saya bukan mcm ni..tapi dengan egonya dia tetap menyatakan.."Sukatan tak sama..kami guna sukatan kami..tempat lain mungkin lain"
Dushhhhhhhhhhh..geram seyhhh...
Takpelah..berdebar menunggu turn saya pun sampai...naik atas penimbang...nurse cakap ishhh berat awak naik banyak nih...10kg....bahaya ni...
Come on la..fikirlah commense sense sket..takkan sebulan boleh naik 10kg kot....
tapi biasalah klinik kerajaan...saya dah puas terang bulan lepas budak yang amik berat saya tu silap kak..berat saya dalam 75kg...nih naik 3kg je kak..sebab selera makan saya memang bertambah...tapi TETAP tak nak terima...sampai ke sudahnya masih stick dengan andaian kolot bengong diorang...menyebabkan saya terpaksa ke Klinik/Hospital setiap hari sepanjang minggu ini untuk periksa berat, tekanan darah dan urine...kan saya dah kata..confirm menyusahkan saya balik...The mistake di pihak depa..tapi yang nak susah saya lah...
Malas fikir..saya blah menuju ke Mahsuri plak...masuk2 je jumpa doc Annuar rasa tenang je...
timbang berat..77kg...naik 3kg dari last month...okaylah..Alhamdulillah...
akhirnya naik jugak..berat sebelum pregnant 74..bulan kedua turun 73..bulan ketiga turun lagi 72...bulan keempat naik 73..bulan kelima naik 74 (berat asal sebelum preg)...dan sekarang bulan keenam 77...(naik 3kg)...yeayyyy....

PERKEMBANGAN BABY:
Menurut kata doktor, pada minggu ke-25 dan minggu ke-26 badan kita akan senantiasa berpeluh dan berasa panas. So untuk menghilangkan rasa panas saya kena minum banyak air. Selain itu,. untuk elakkan dehidrasi semasa kerja especially dalam aircond, doc suggest saya basahkan tuala kecil dan lapkan pada bahagian muka, leher, dada, peha dan perut.

Saiz kepala baby = 6.39 cm (Last Check Up 5.00 cm) Ukuran Tulang Peha baby = 4.24cm (Last Check Up 3.52 cm) Ukur lilit perut baby = 20.14cm (Last Check Up 15.2 cm) Dan kini pada minggu ke-25 berat baby saya telah mencecah 717gm which is melebihi average weight...(mengikut jadual berat janin, pada minggu ke 25 berat janin puratanya sebanyak 660gm)...so kiranya lebih 50 gm...hurmmm adakah seorang lagi baby mbam mbam akan dilahirkan?? tungggguuuuuuuuu...

Sangat happy dengan perkembangan check up di Mahsuri..tapi tetap jugak kena follow arahan KKIA...benciiii....balik umah sampai lebih kurang kul 1...Alesha baru bangun tido...
abah plak kuar gi buat allginment kancil..pastu saya ngan achik plan nak gi beli kek...untuk celebrate Father's Day...

Hasilnya...sebiji American Choc Cake...
Dengan tulisan Happy Father's Day..SURPRISE!!..

kami celebrate awal..lepas lunch since achik nak kena balik Maktab dah petang tu..
Tgklah aksi budak kecik yang sibuk nak tiup kek owan dia...heheheh..so sweet la baby...

Us..abah, bonda, achik, saya n alesha..
pix without Ayang, papa n family Abg boy..
We really love you abah...mwahhhhssss...

Gambar paling mahal...
Alesha suap kek kat owan..so touching lorrr...
pastu owan suap kek kat alesha ..kat mak tok..kat achik n kat umie..
sampaikan ada org tu jeles..
dia cakap..: ye ker alesha suap kek..ntah2 suap durian..
hahahahahahahah...kesian budak kat langkawi tu...
nanti balik celebrate belated yer...semalam OWAN alesha yang punyaaaaa...
Sekianlah cerita hari ahad..
bermula dengan kesedihan..kemarahan....
tetapi TETAP berakhir dengan KEGEMBIRAAN...
Itulah Kuasa Kasih Sayang Keluarga....


14 memo menunggu dibaca:

SYAbAR said...

Biar apa orang kata, kita fikir yg baik saja utk diri sendiri dan anak dalam kandungan tu dik. InsyaAllah, adik gegerd nanti bakal semunggil kakaknya.

Selamat HARI BAPA OWAN ALEESHA. Kesian Aleesha tak dapat suap kek untuk Mr. Papa this time. Tp tak pa, byk lagi masa emas untuk diraikan bersama nanti.

Riben, kau tengok je la. Nasib la dah terlepas ke pulau.... Hehehe

MariaFaizal said...

I'm so proud of you Sue. You really take a good care of yourself darlin' and paying attention to very much detailed info. That's really wonderful.

And Ayesha, she's looking so sweet feeding Owan with her own cute hand. Yum yum...

Take care..

kuIna LadyInRed said...

prkembangan yg baik.. sy sentiasa ikutinya...

ahad sy buat taik mata berkilo2 sbb org kedah keja... uwaaaa....

CintaMelya said...

owhh..camtu upenya klinik kerajaan yer.. tak sangka la plak mati2 nak depa jer yang betol.. patutlaa smua pakat tak berani nak deliver kat hosp.. adoih.. bahaya tul naik 10kg dalam masa terdekat.. gilos!Apepun, kak sue n baby sehat kan.. ;P

*SiRibenMerah said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :((

Diamilikku said...

Kak Syabar : tulah..sian alesha tak dapat suap kek kat papa..tapi insya allah..peluang tu akan ada jugak nanti kan...

Hurmm sedih la kak..sebabnya kita dah le keje..sibuk..tetiba nak kena bersusah2 buat apa yang diorangnak..sebab tula saya malas nak gi check up kat klinik gov..tapi nak buat mcm mana...nanti senang dalam pantang untuk depa mai buat visit...

Kak Maria : Terpaksa kak..sebabnya sue rasa macam tak banyak masa untuk pregnancy kali ni compared to masa pregnantkan alesha..huhuhu..sian baby ni..so entry ni akan jadi bukti umie dia tak lupakan dia walaupun bz keje...kan baby sayang...

KuIna..hajat hati nak buat taik mata jugak..almaklumlah hubby takdak kan..tapi nak buat guane..dah ada appointment tuh..kena lah patuh...

Manja : hurmm sometime okay..sometime macam tak okay..tapi tak salah kalau kita spent duit sikit untuk keselesaan dan kesenangan kita...

Ayang : ooppssssssssss...sorry....nangis ke??? ishhhh satgi air mata tumpah ke laut makintinggi air laut kot.... :p

*SiRibenMerah said...

x buli ayang x muleh ka???
saja tauuuuuu~

Diamilikku said...

ehhh ayang...buli ker??? mana ada...

ALUNAN TINTA said...

hehehe..cian org langkawi tuh=P

Naddiea said...

sone,aku x pernah cek up kat gomen.dua2 pregnancy mak pi private.sebab malas beratur plus macam2 hal pulak nanti.nasib dua2 okay.tp next pregnancy nk try ghomen sebab mak nk try beranak kt hukm la pulak.kalo aku dok bangi,aku teringin nk beranak kat az-zahra.huuhuhu...

@e_da said...

akak samala kita.. 1st check up kat gomen aritu pun dia salah tulis berat ida.. pastu nak marah2 konon naik banyak.. pastu ida tunjuk 1 lg buku yg kat pakar tu terus nurse tu diam... sejak tu ida pastikan dia tulis betul dgn apa yg dia tgk.. geramn kan.. sudahnya buat kita susah hati asik nak ulang alik klinik...

Diamilikku said...

Cik Tinta : hehehehhe....syyyyy..nanti org tu merajuk...


Nadd : aku kalau tak ari tu masa alesha beranak kat an-nur sebelah az-zahra..tapi nak buat mcm mana..alesha nak jadi org kedah..so KMC sudahnya...aku check up gomen sebab nak memudahkan urusan lepas beranak..depa mai check up every day...senang banyak..aku tak yah kuar umah wehhh..

eida : diorang tak layan akak tunjuk buku lagi satu..diorang kata penimbang berbeza..so berat mungkin berbeza...benci tau

sabrosa said...

hehehehehe..jgn jeles ya..baru p oversea dalam malaysia..xp oversea luaq mlaysia g dah sedey2..ish2..hahha..alesha suap kek kat achik gak kot..hehehe

CatlinaFly said...

samelah..sy naik 4 kg masa bulan keempat masa mengandungkan E-ein..pastu checkup tiap2 bulan kat pakar..hadoi tau2 la kat kerajaaan kan..lame menunggu..tapi kite pun risau juga..pegilah jugak..biasa g kul 8, kul 12 baru dpt jumpe doktor..jumpe 10-15 minit je..bila dah sarat tu, sakitnye pinggang nak duduk tunggu lame2..siap last month sy tak pegi sebab tak sanggup tunggu lame2...u take care ye..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin