Sunday, June 14, 2009

Antara Selera dan Nafsu

Sekarang saya dah masuk ke fasa untuk memakan apa saja yang saya teringin..
dan untuk menunaikannya..maka..saya perlulah sedikit rajin...
walaupun menu breakfast saya adalah menu di kedai mamak..
tak kisahlah..tetap kena rajin sebabnya..nak kena bangun awal..siapkan budak kecik ni..
heheheheh...bfast saya ialah sebiji tosai di ahmediah pokok ceri beserta sebungkus nasi lemak 60 sen...air teh ais...asyik minum teh ais jer sekarang nih....tiap2 hari teh ais...jgn kena kencing manis sudehhhhh....


habis je breakfast kami terus ke pasar tani...
mencari lauk2 untuk hidangan tengah hari...udang separuh besar...kacang buncis...ini masakan yang akan saya masak sendiri...saya teringin nih..masak lemak cili api udang campur kacang buncis....lauk2 lain abah belikan...ada tempe (confirm sambal goreng ikan bilis)...sayur peria goreng belacan...ikan goreng, ulam2an...dan sambal belacan...memang terangkat lahhh....menu yang amat menyelerakan....

Petang...kena plak laksa home made...perghhhhh...memang sangat nikmat lah...mula2 ada plan lagi nak buat bubur kacang durian since mr papa teringin sangat2 nak makan..tapi tetiba kat pasar tani dia tukar fikiran..dia cakap dah masak laksa so laksa dah ada kannn..so makan laksa je lah...mula2 saya ingat org tu merajuk ahhh kann..sebabnya saya masak ikut selera dan tekak saya jer....so balik umah bonda kata labu manis pun ada..so saya ingat nak buat pengat (Serawa) aahh ganti bubur kacang durian..tapi bila tanya betul2 kat mr papa dia cakap betul tak nak..takpe makan nasi ngan laksa jer...so saya pun okaylah...cukup2 lah kan..kang tak pasal2 meletup perut nih makan banyak sangat...mana ngan bubur lagi, laksa lagi, nasi lagi...hurmmm..nafsu apakah ini???
hurmmm...tapi persoalan di sini ialah...ada org tak sempat tunggu makan laksa waktu petang..time lunch dah belasah laksa semangkuk plus nasi sepinggan...
hurmm sape agaknya ehhhhh.....??? hahahahahha...memang sangat tak tahan oooooo...

Maka saya tidak akan terkejut sekiranya next Sunday check up baby di KKIA dan Dr Anuar berat saya akan naik mendadak...memandangkan saya memang sangat berselera makan sejak tiga empat minggu lepas....jgn sampai kena buat test air gula sudehhhh...memang sejarah bakal tercipta lahhh kalau kena test air gula...sepanjang pregnantkan alesha tak penah kena test tu lagi...moga2 tak kena lah kannnnn...amin


Cerita makan-makan by,

17 memo menunggu dibaca:

Mimi Sharif said...

Sone,
bestnya menu....
laksa tu yg paling xtahan...
Kuah likat jer....Yummy...
antara perkara2 yg disukai ketika mengandung adalah boleh makan byk tanpa rasa bersalah...
hehhehe
masa mengandung dulu, belasah jer... selera makan pun bertambah....

@e_da said...

mmg kalau teringin tu penat2 pun kita sanggup buat sendiri kan kak su.. janji hajat tercapai.. semlm ida dah tunaikan hajat nak makan bubur kacang durian.. nak makan durian camtu je takut gak panas kan.. so buat bubur la.. lega sgt dapat makan.. huhuhu..

Baby Lyana said...

hahaha..ala..akak pun buat test gula dulu..bosan..dekat 3 jam tau! tapi semua ok! dah namanya pun berat gila before pregnant, haruslah masa preggy buat gak.. hahah..tiap2 hari minum ice lemon tea season dalam botol tau! lagi melampau..sehari 1 botol...siapa nak jawab?

Diamilikku said...

Mimi : sebab tu la sone suka masak sendiri laksa...puas kalau nak makan..biar renyah nak buat laksa..tapi bila dapat makan home made punya memang nikmat tak ingat...bukan laksa kat luar tak sedap tapi selera tekak nih tetap laksa homemade...


Eida : itulah eida...kenikmatan bila makan biar penat memasak tu tak dapat digambarkan dengan kata2...hehehehhe...wahhhh...kalau mr papa tau eida buat bubur kacang durian sure dia gi terjah nih..hehehhehe...

Kak Shaf : heheheheh...ice lemon tea botol tu memang sedap...masa alesha dulu sone memang minum tiap2 hari..cuma kali nih punya pregnancy..not so into air2 manis dalam botol..tapi nak teh ais je...tambah2 yang mamak punya...kow2 habisss

MariaFaizal said...

Sue,
Tengok menu mengancam Sue pun dah cukup utk menaikkan berat badan akak :D Teringin nyer....rasa hehe..

You're such a great cook!

aramis2177 said...

Sone......
lama kan kak farah xsinggah / masuk sini pun setakat masuk jaa.....xtinggai komen....tapi kali ni nak gak tinggai jejak....
Waaa...sudah masuk frasa nak makan jaaa ya!heeee...belasah dik belasah.....makan lerr puaih2.....sok2 lm pantang byk nak kena pantang!tapi kak farah kat sini xdak laaa pantang sgt pun...lgpun food kat sini xmcm mesia...benda2 berangin/tajam kurang.....kat mesia tu kot laa kan..segala laksa,rebung dll.....harus pantang ok!hehehheh...
Take care sis!!! bila nk tyunjuk perut?

Ibu Aunis said...

huhuhu su..semua menu diatas adalah favourite ku..TERUTAMA laksa homemade tu..kalo beli kat pasar malam je mmg makan 2 bungkus (bungkus kecik aaarr...), sbb tulah kena buat snediri..(mak i la)..kalo buat dr pagi sampai malam pekena laksa penang pun kami tak kisah...sodapnye...isk..isk..

ade perencah siap laksa ke...terliuq!

CatlinaFly said...

hohoho kite pun kuat sgt minum ais masa preggie..my peberet , air kelapa muda yg taruk ais tu..perghhh cuaca panas2 ,minum air kelapa muda sedap nyee....

tapi org kata..kalau kuat minum ais, anak nanti panas (bila dia kuar lah)..wallahualam..

Azure said...

ni org tak preggie ni pulak tergoda dgn udang lemak cili api mu tu, su....

tak penah kena minum air gula ke? untungnya...uihh..kembang dah tekak ni bila ingat

chEntA said...

pergh..laksa yg sngguh menyelerakan!!~

Diamilikku said...

Kak Maria : nanti su akan masak jugak untuk akak...dun worry..akak akan dapat rasa punya...hehehehe..takde lah great mana pun..setakat lalu tekak nak makan jer kak...

Kak Farah : sone terliuq tgk makanan dalam pantang kat hospital..ala2 nasi beriani tu..siap tunjuk kat abah lagi..pantang kat jeddah makan nasi beriani dah abah....pastu dia buat muncung cakap mengarut..hahahahaha..

Far : feveret ko ker...alamak..ko tak ngandung kan??? kalau tak rasa bnersalah pulak aku menunjuk2 kat sini..hehehehhe...takpe..ko completekan PhD ko dulu..balik nanti masak n makan puas2....sabar tau...pasal perencah tu aku pun tak tau..ko buat je lah kat sana...mintak barang2 asas macam daun2 tu jer..pastu ikan bleh dapat kan kat sana...

Diamilikku said...

Cat : itulah pasal...masa alesha dulu memang gile minum air kelapa...kali nih jer kurang sikit..tapi tu lah..rasa macam betul teori tu sebabnya alesha memang tak tahan panas...kuat benor berpeluhnya...

Azure : heheheheh..apa laiii..beli udang n masak lah puan azure..heheheheh..seafood kan murah kat sana...

Chenta : bila nak mai umah?? nanti akak masakkan laksa ehhhh

CintaMelya said...

kak sue.. sdapnye laksa tueee... nak jugak.. yummy yummy......

Diamilikku said...

Cinta Melya : Dah habis...sowieee...heheheheheh

SYAbAR said...

Layan ja selera tu selagi terdaya nak memakannya. Kan dlm pantang nanti tak terliur...

Semoga umie dan bakal baby nanti sihat selalu including aleesha gegerd

Diamilikku said...

frust nih kak min..baru duk plan nak bawak gegerd jumpa mak chaq..sekali mak chaq dah balik daaaa...mak chaq lupakah kami di perlis...bekerja pada hari jumaat..huhuhuhuu...

SYAbAR said...

Tak pa... next time kita akan jumpa lagi juga. Mak Chaq tak mudah lupa... sayang selalu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin