Thursday, November 11, 2010

Those Were The Days 1

Sekolah Kebangsaan Taman Uda...(SKTU)..
institusi kedua saya mempelajari ilmu selepas Tadika Bidayah Taman Muhibbah..
6 tahun di sini....macam2 yang saya pelajari...
Tetiba je bila bukak laci meja..nampak ada buku rekod profil sekolah rendah..
teringin pulak nak buat special entry...
nak2 pulak hari nih mood pelajar2 tahun 6 ambil result UPSR kan..
so tetiba terasa nak mengimbau kenangan kembali ke tahun awal persekolahan saya...
1986-1991....
6 orang guru kelas saya...
tahun 1 ----> Cikgu Sobri (orangnya kurus2 berjanggut kambing..putih bersih alim orangnya)
tahun 2 ----> Cikgu Zaiton (cikgu nih chubby hitam manis..tapi sangat baik..saya suka)
tahun 3 ----> Cikgu Rusni (Cikgu nih pulak kurus sangat..tapi tetap baik)
tahun 4 ----> Cikgu Noor Ain (muka garang dan memang sangat garang...saya selalu gaduh)
tahun 5 ----> Cikgu Rashidah (cikgu yang cantik tanpa tudung dengan wambut curly)
tahun 6 ----> Cikgu Harun (arwah) (Cikgu harun kecik je orangnya..baru meninggal tahun lepas)
Tgk...saya masih simpan elok lagi buku ni..
nanti senang nak tunjukkan kat alesha..
result ummi masa sekolah rendah..
so kalau alesha tak cemerlang macam ummi memang nak kena babab..
hahahhahaha...masalahnya cemerlangkah ummi??
actually saya consider pelajar sederhana..
dari sekolah rendah sampailah menengah...
tapi satu kenangan yang saya tak leh lupa masa darjah satu saya naik pentas terima hadiah anugerah kecemerlangan Matematik Terbaik..
saya suka maths..saya suka kira2...kira bangga sangat masa tuh..
dalam ramai2 student darjah satu..100 lebih..
saya dapat result terbaik untuk maths...

Nih semua result2 exam saya dari darjah 1 - 6..
masa darjah satu-3 (gambar atas) semua subjek saya dapat A kecuali subjek last sekali..
tak penah dapat A...darjah satu dapat B,B darjah dua dapat B-,B darjah 3 dapat C,B..
nak tau dak subjek apa?? PENDIDIKAN SENI..

saya akui saya sangat tidak berseni tidak suka lukisan dan tidak pernah mahu belajar lukisan...
sebab apa saya dapat C masa semester 1 tahun 3..
sebab saya tak lukis apa2 pada kertas lukisan..saya cuma amik berus ngan warna air..
saya tulis..."sorry cikgu, saya tak reti"..
agaknya sebab tulisan berseni tu dapat C..cikgu pun takleh marah..sebab subjek tu bukan penting pun kan..
tapi tiap2 tahun masa darjah 1-3 memang kena marah, bebel ngan mama n abah sebab buku rekod tak cantik ada B dan C walaupun subjek seni..ishhh masa tu rasa..
alahai..lukisan je pun...yang lain2 dapat A cukup ahhh..
tapi tak berani ok nak luahkan..nak mampus..nak kena rotan??
naik darjah 4 ada cerita menarik..
saya memang nakal dalam kelas..suka bising..suka sembang..
cikgu kelas saya garang...
..agaknya sebab dia marah sungguh2 kat saya...dia bagi saya dapat C semua subjek yang dia ajar..mama saya punya bising..terus pegi sekolah...
memang gaduh besar dekat sekolah..mama mintak nak tgk kertas2 jawapan saya dan kertas jawapan budak yang dapat A...memang jawapan tak salah pun..tapi cikgu sengaja nak bagi C...
memang teruk cikgu tu kena ngan mama sampai ke pengetahuan guru besar...
dalam kes nih memang cikgu tu salah...nak hukum saya kan..
tapi bukan mcm tu caranya...maka bertemu lah buku ngan ruas..
my arwah mama sangat pentingkan pelajaran anak2..
dia tau anak dia bukanlah B.O.D.O.H...so teruk cikgu kena...
disebabkan itu darjah lima saya ditempatkan di kelas ketiga...
takpelah saya tak kisah...tapi mama sangat kisah...
bila stay di kelas ketiga...cikgu2 yang mengajar pun bukanlah guru2 yang terbaik...
so mode nak belajar saya merudum..bila mama ngan abah dapat tau..tambah2 bila tgk result saya..terus diorang hantar saya tuisyen ke cikgu terbaik lah kiranya Cikgu Fahmi di Taman Jaya...masuk darjah 6 saya nekad nak study betul2...UPSR kan tahun tu...
pegi tuisyen bersungguh2...berlumba2 ngan budak2 tuisyen...
masa tu saya kira the best student dalam tuisyen tu..
BM1, Maths ngan english confirm 100%..
karangan tak kan kurang dari 90%...dalam hati nekad nak dapat 4A UPSR...
bila habis je UPSR rasa lega sangat2....dalam hati rasa lega...tapi perasaan lega tu jadi berdebar bila semakin dekat keputusan diumumkan...hari nak amik result pagi2 lagi saya keluar gi sekolah...saya ingat lagi kata2 arwah mama pagi tu...

"jangan nak malukan mama...mama dah marah2 dekat cikgu noor ain dulu kata anak mema bukan B.O.D.O.H...anak mama boleh dapat 4A...kalau tak dapat jugak memang betoi la kata cikgu tu anak mama memang tak pandai..."

zupppppp..berderau darah masa tu...ya allah..boleh ke dapat straight A nih..adoi laaa...
sampai sekolah masuk kelas...cikgu bawak result...
sebelum bagi keputusan cikgu announce...okay..kelas kita ada 3 orang dapat 4A..
makin kuat jantung saya berdegup...adoila...3 orang ja...last trial saya dapat nombor 7 dalam kelas..confirm la tak masuk dalam list..air mata dah bertakung kat mata...sedih tak yah cakap aaa...cikgu panggil student pertama...zuraliza, student kedua (saya tak ingat sape)...dan yang ketiga dia sebut nama suhana...masa nih...ahhh saya ke cikgu??
ya awak la...terus nangis ok...
seronok sangat2 sebab dapat 4A....rasa macam nak balik rumah dan dan tu jugak bagi tau result kat mama...tapi tak boleh..kena tunggu habih waktu sekolah jugak..zaman dulu mana ada handphone..nak call bgtau result...so redho je lah...sebelum balik saya selisih ngan cikgu Noor Ain...
"salam cikgu, saya dapat 4A...so cikgu silap ahh kata saya tak pandai"..

terus saya chow..gila darjah 6 saya dah rude ngan cikgu...
bukan saya suka2 nak rude..tapi saya cukup pantang kalau org carik pasal ngan saya..
tanpa sebab musabab yang kukuh..kalau betul saya tak pandai takpe tapi saya tau saya pandai...(riak sikit)...terus gi bangsal basikal..amik basikal..kayuh balik umah..otw balik tu..duk plan2 nak tipu mama kata tak dapat 4A...sampai je umah..

"assalamualaikum..." terus jalan ke dapur sebab tau mama di dapur..
"mama...hurmmm chek dapat 3A 1B ja..."
mama terus jadi peluru berpandu..pot pet pot pet pot pet...
pedih sungguh telinga masa tu..tapi tahan je duk dengar..
macam2 la keluar..malas baca buku..asyik tgk tv..tu lah..betoi kata cikgu..suka main..menyembang dalam kelas...dan macam2 lagi..pastu abah masuk dapuq...

"awat..duk beletiaq apa?"
"Anak abah ni dapat 3A 1B...tu lah malas baca buku..mama duk kata dah jgn duk bagi tgk tv..."

abah yang cool mintak nak tgk result...saya pun bagi...

~ abah senyum..."mama tgk dak gi slip ni"..
"nak tgk buat apa..bukan boleh tukaq B jadi A pun"...
"mama tgk dulu"...

"bertuahhhhhhhhhhh punya anakkkkkkkkkkkk..."

...*PEACE MAMA*....

masuk sekolah menengah kecemerlangan gagal diteruskan...saya mabuk cinta...hahahahahhaha...cinta monyet...tapi syukurlah result2 saya melayakkan saya masuk universiti dan mendapat pekerjaan...

Nota kaki : saya dah maafkan cikgu noor ain..arwah mama juga dah maafkan beliau..selepas saya melangkah ke sekolah menengah diorang menjadi sahabat...dan sehingga sekarang saya masih berjumpa dengan cikgu noor ain...alhamdulillah dia masih sihat..dan dia berbangga dengan saya...
terima kasih cikgu...saya tau cikgu sayangkan saya *wink wink* saya ingat lagi kata2 cikgu yang terkini..."alhamdulillah awak dah jadi orang suhana..."

alamak dulu saya bukan orang ke..hahahahhaha :)





8 memo menunggu dibaca:

iEtaFAkyR@ said...

uiiisshhh... garang nih dok kelahi ngan cikgu. rotan mau! :P
btw congrates la ye, UPSR awak cemerlang. ekekkeekeke.... errr, thn depan masuk asrama penuh kah? LOL

Diamilikku said...

tak..saya nak masuk sekolah menengah kebangsaan sultanah asma..sekolah tu depa kata terbaekkkkkkkkkkkk.... LOL

Amy Syaquena said...

wah tahniah dapat keputusan yang cemerlang..

wati said...

dasyat su...masih boleh ingat lg peristiwa sek rendah...mmg class ingatan awk..

ann @ hatiberbunga said...

fuh! ingat lg kisah2 sekolah rendah tu.. tabik spring sket.. ;)

p/s : ann pun 4A jugak! *saje nyibuk.* hahaha..!

aramis2177 said...

TQ sone sebab share kenangan nih ngankami.....syahdu kak farah tgk gambaq SKTU tu....oh , kak farah pun simpan lg buku rekod profil tuh... ;)))
YESS...SKTU terbaekkk.....tuisyen cikgu FAHMI terbaeekkkk,....and ofcoz..ASMA TERBAEKKKKKKKKKK!!!!!!!!!

Aleeya said...

erk..ade lg simpan ke sue ..yaya nye ntah ke lautttt mana semua repot2 tur hahahha

Diana said...

laaaaaaaaaaa...hang tuisyen cikgu fahmi kaa???aku pun, tapi tak ingat la kita sama2 dak...ehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin