Wednesday, November 24, 2010

Cabaran Mendatang

Alhamdulillah....
bulan JUN hari tu saya ada buat entry MARRIED BUT AVAILABLE kan...
Akhirnya...permohonan saya untuk MBA dah settle...
dan hari ni pun dah selamat berdaftar....
berdebar2 dup dap dup dap...
tapi berkobar2 jugak nak bergelar mahasi"muda" sekali lagi..
almaklumlah kali terakhir meninggalkan dunia buku, assignment, tutorial dan sebagainya ni..
tahun 2000 yang lalu...dah 10 tahun okay...
berkaratsss dah rasa otak ni....
tapi demi menyempurnakan janji yang dibuat pada arwah mama..
yang saya akan mendapatkan segulung ijazah sarjana...saya teruskan juga...
thanx to majikan saya yang memberikan peluang yang tak disangka2 ini...
Inilah rezeki...allah menetapkan semuanya begitu cantik dan teratur..
insya allah saya akan berusaha untuk yang terbaik...

Mendapat jaket COB (College Of Business, Sintok Malaysia)...
buku yang tebal untuk dibaca...
aduhhhhh......tapi saya tak nak berfikiran negatif sangat....
tadi masa taklimat pun penceramah Dr. Haim Hilman ada bagi beberapa kisah...
yang berjaya menyuntik motivasi untuk saya berusaha dengan lebih gigih...
so untuk menyebarkan ion-ion positif yang tercetus dari suntikan motivasi tadi..
saya nak kongsikan ngan rakan2 blog...
manalah tahu..ada antara kawan2 yang sedang menimbangkan..
nak sambung belajar atau tak...

Kisah 1 : Kejayaan Abraham Lincoln (Presiden Amerika Syarikat)

Abraham Lincoln berasal dari sebuah keluarga yang miskin, ibu dan ayahnya merupakan seorang petani yang mana rumahnya cukup untuk didiami mereka sekeluarga...dan lebih menyedihkan TV pun tak ada...tapi Abaraham Lincoln ni bercita2 tinggi untuk menjadi Presiden Amerika Syarikat apabila dewasa nanti...untuk mencapai impian dan cita2nya itu, beliau sanggup mendayung sampan sejauh 20 batu setiap hari untuk ke perpustakaan yang terdekat dengan rumahnya...dan di perpustakaan itulah beliau menghabiskan masa sehingga mampu khatam semua buku yang terdapat di perpustakaan itu....
Perjalanan untuk beliau menjadi Presiden juga bukan mudah, tiga kali beliau mencuba nasib yang mana percubaan kali pertama dan kedua gagal..tetapi cubaannya yang ketiga membuahkan hasil apabila orang ramai/masyarakat mengagumi ketinggian ilmu yang dimilikinya berkat pembacaan setiap hari di perpustakaan. Inilah kehebatan beliau, menjadi seorang yang knowledgable dengan bermula dari bawah...


Kesimpulannya : Kehebatan seseorang itu bukan bergantung kepada DI MANA DIA BERADA SEKARANG...tetapi semuanya bergantung kepada DI MANA KITA BERMULA SEHINGGA KITA MAMPU MENDAKI KE PUNCAK KEJAYAAN.

Kisah Dua : Manmohan Singh ( Lelaki berketurunan Singh pertama yang berjaya menjadi Perdana Menteri India)

Manmohan Singh juga seperti Abraham Lincoln. Dilahirkan dalam keluarga yang susah dan tinggal di penempatan setinggan yang tidak mempunyai bekalan elektrik. Beliau juga bercita2 tinggi dan menyimpan angan untuk menjadi seorang yang berjaya dan terkenal. Maka atas sebab itu beliau berusaha setiap malam untuk mengulangkaji dengan ditemani cahaya lampu jalan atau lampu2 kedai sahaja. Hasilnya beliau berjaya menjadi orang pertama di sebuah negara yang didiami oleh lebih 1 bilion penduduk yang mana pada asalnya tiada sesiapa pun yang memandang kepada Manmohan Singh sewaktu beliau di perkampungan setinggan.

Kesimpulannya : KEJAYAAN bukan milik ORANG YANG HEBAT tetapi milik ORANG YANG BERUSAHA....

So inilah wajah saya yang telah dibius ion2 positif dari cerita ceriti di atas...


Saya pasti boleh....insya allah....
yuk berusaha yuk...!
Kawan2...jom kita BERUSAHA.....

13 memo menunggu dibaca:

mummy_ayu said...

wah..sambung study..all the best..good luck..yakin boleh..!!
caiyok caiyok!!

marinahunny said...

chziyok2 su! insyaallah buleh punya..sekali dgn mizan ke..?

iEtaFAkyR@ said...

yeah. amin. syabas kepada kamu dan saya jugak! :) insyaAllah boleh naik stage lagi pas ni. wwoooeeeeiiii, i suka banget veranganssssss aduh, sesak nafas tp best jugak aaa. semanggat sudah dtg nih!

Diamilikku said...

ayu : thanx.....yakin boleh rakan muda....hehhehehe teringat lagu tuh dulu2...

Marina : ahaks....mestilah sekali2 u ols...harus sentiasa di sisi...sama2 belajar...sama2 grad...auwwwwwwwwww tak sabar u...

Ieta : amin...tak sabar aku...tapi aku extra tak sabar sebab naik stage sama2 ngan mizan ok....*wink wink*

:: HUSNA :: said...

rajin kak su smbung study. semoga berjaya ye...

kalau ade rezeki husna pun teringin nk sambung... moga2 ade rezeki mcm kak su..

Aleeya said...

good luck su...be the best and beat the rest hehe..:))

ann @ hatiberbunga said...

lama dah simpan hasrat nk sambung bljr.. tapi :

1. syarat utk bercuti belajar lum cukup..
2. asyik peknen, branak.. peknen, branak..

hehe..

yang jauh di sana said...

aku nak suntik lagi ion positif dalam badan hang dan jugak untuk aku sekali...ni kesah benar pasai member aku di raub...masa lps abis spm dia dpt pi u tapi bapak dia tk mampu nk bagi dia pi...dia smbg belajar ke form 6...lps form 6 dia masuk maktab...dpt la dip perguruan...lps tu dia smbng lagi buat ijazah...lps tu dia smbng lagi buat master...dan sekarnag dia tgh sambung lagi buat phd...dia dah tak jadi cikgu tapi dia jadi ketua pengarah BPG bahagian research...sebenarnya...kalau kita mau...kita boleh bikin magik...chaiyok suhana... :)

aramis2177 said...

waahhh...congrats sis! ghajinnya......moga2 segala yg sone idam2kan dapat digenggam! amin!!!

Yan said...

tahniah.. kami semua sokong su dr belakang..

yan x bleh da nk belajar lg.. bkn psl da berkarat tp psl xde minat & keterujaan kearah tu.. tp ske lihat kwn2 berjaya

Diamilikku said...

oowhh tq kawan2 semua atas2 kata nasihat dan semangat...sayang kawan2.....mwahhhhhhhhhhsss

wati said...

tahniah...bakal jadi mahasiswa semula..dlm perancangan juga,insyaallah dipermudahkan segalanya...

mama_iris said...

akak...sori lama x jenguk sini naa...bz....ketinggalan la citer akak sambung master...apa2 pon congrates dear...belajaq lek lok naa....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin