Saturday, August 14, 2010

Akhirnya....Tercapai gak.....

Alhamdulillah...Rezeki 4 Ramadhan...
tercapai jugak hajat nak makan nasi daging....
daripada sebelum puasa lagi...
duk kecoh kat FB..duk bising ngan kawan2 sekolah saya...
tapi disebabkan tidak ketemu rempahnya..tak tercapai hasrat nak makan sebelum puasa menjelmakan diri...
mujurlah saya tak mengandung kan...kalau mengandung..mau kempunan..muakakakkaka..
tapi hari ni alhamdulillah..Allah makbulkan doa saya...
ketemu juga rempah yang dicari...maka berkungfu lah saya di dapur menyediakan juadah ini untuk hidangan berbuka...simple je nak masak nasi daging nih...
kalau ikutnya makan nasi daging ngan air asam je..
tapi saya saja tambah dalca nak bagi ada sayur2an sket...
tapi time berbuka..mr papa sorang je yang makan nasi daging..
yang lain2 masih kekal ngan menu bubur lambuk (org kedah panggil KANJI)...
tunggu lepas terawikh baru semua makan...
tapi tu ahh..sayang buat nasi daging nih...
coz abah ngan bonda memang tak makan daging....
so untuk membolehkan abah ngan bonda makan kena goreng ayam ahhh...
hehehhehe..daging2 semua masuk pinggan anak menantu...

**cukup2lah saya nak memasak...takut tgk hubby makan..
nanti tak leh nak lari pulak...**


13 memo menunggu dibaca:

@e_da said...

mesti sedap ni kak su masak.. bak mai sket...

MariaFaizal said...

Laaa..masa baca perenggan atas, ingat tak ketemu kedai makan yg ada nasi daging.However shame on me (hu hu hu) that i had ever had this thought you'd buy the said menu from kedai makan (i'm the one who cook nasi daging kedai :).

Rupanya Sue cari rempah yg berkenaan utk masak sendiri..he he he. You are truly your mom's daughter.I'm so proud of you that you cook anything that crosses your mind, or anything that your loved ones asked.

From the pix & the way Mije mengadap the pinggan, the nasi daging looks extemely delicious & i'm drooling right here.Dah akak kena cari nasi daging pulak kat sini (sbb teringin).

Anyway, you've been wonderful mommy & wifey (and daughter/ssiter too! :).You're truly loved darling :D

*P/S : I'll be staring at right hand-side pix of "My Two Kiddo
" bila teringat kat baby comel
Alesha :) My target nak jumpa baby handsome Aisy this time :D xoxoxo

mama_iris said...

sukkeeeeee nasi daging.....nak2 cicah air asam kan??pergghhhh mmg x pandang lauk lain la....ajar la....mana resipi???

Sue a.k.a Mrs SM said...

berselera sguh mizan mkn.. heheheh

lily azliyana @ mama zara said...

kak su mmg terer bab masak2 ni kan..buktinya, nmpak bersungguh2 betul mr papa makan tuh..ehehehe

nway, tk berapa familiar ngan nasi daging nih..dagingnye dimasak mcm mane..or msk sekali dlm nasik ker..jakun ni..=p

Yan said...

sebut bubur lambuk tetibe tingat.. ya lor.. kami tak merasa lg bubur lambuk... tp takpela baru minggu pertama puasa... hope nanti2 jumpela

Ibu Aunis said...

su, ko takut tgk hubby ko makan, aku plak takut tgk hubby aku susah nak makan(jenis suka minum nes tahap gaban. Mkan?satu hari tak makan tak heran)..seksa nak paksa die makan, last2 aku yg terpkasa habiskan..tu yg lagi takut......huhu

Diamilikku said...

Eida : masak guna rempah sedia ada..ikut je aturan kat belakang rempah..semua buat mesti jadi nyer..cuma kena pandai balance air ngan beras je lah..

Kak Maria : *blushing*...hehehheheh..jgn la puji lebih2..malu tau...akak cuma tgk gambar je..belum rasa lagi..nanti datang umah abah ehh..i'll cook for you..tapi seriously sis..guna rempah nih memang senang..saya masak guna rice cooker je pun...

Mama Iris : haah makan cicah air asam..memang sangat menyelerakan..resepi nanti ehhh..akak PM kat FB..

Diamilikku said...

Sue : dia makan apa pun selera..hehehhe..puas hati masak kalau dapat suami makan mcm nih..

Lily : ish ish ish..takde la pandai sangat pun..menu nih paling simple..nanti akak ajarkan ehh..menu nih menu org2 utara rasanya..kampung ayah akak memang feveret menu nasi daging nih..mcm beriani jugak..daging masuk sekali dalam nasi...

Yan : takpe..saya sebab tiap2 hari ayah amik free kat masjid...so memang confirm ahhh menu utama...dari kitorang kecik..memang berbuka makan bubur lambuk dulu....lepas terawikh baru makan lain2...

Far : kita diciptakan berpasangan untuk saling melengkapi kan..so ko nak takut apa..betullah tu..hubby ko makan tak habis ko habiskan..kan ke melengkapi tu..hehehhehehhe.....

:: HUSNA :: said...

sedapnya ns daging.. ni buat org teringin ni. kak su bak mai resepi. klu rajin blh msk hjg mggu ni. tp rempah nk cr mn?

Aleeya said...

nasi daging tu caner,yaya penah wat nasi kambeng jeww, ke sama je cara wat nye eyh...:))

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

Aku dok kata nak buat juga nasi daging ni. Nanti kalau aku x sure cara2 nak masak aku roger hang tau. Tapi kena beli rempah kat Intan dulu kot.

Puas hati kan kalau kita masak and hubby pulun makan.

Diamilikku said...

husna : hurmmm nanti akak tulis ehhh...

Yaya : nanti su buat entry k...

Eza : aku buat siap2 lahh..nanti senang hang refer tak yah call aku dah

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin