Wednesday, August 11, 2010

Nasi Bukit....Sedappppp !

Penah tak kawan2 dengar nasi bukit???
atau saya je yang jakun tak penah tau istilah nasi bukit..hehhehehehhe...last sunday..
saya ngan family ikut mama n abah alesha gi makan nasi bukit...sempena nak sambut ramadhan kan..kita makan di dusun katanya...hurmm..menu simple2 je..tapi sangat menyelerakan..sebabnya makan ramai2..campur ngan family kawan abah alesha....
sampai2 je terus bakar ikan dulu...ikan kembung ada 10 ekor..ngan ikan "gerut2" tiga ekor...
guna rencah bakar khas yang memang sangat yummieeeee....pastu kawan abah alesha bawak sayur rebung air campur sayur bayam...ada air asam/sambal belacan n ikan gelama masam...perghhhh memang melazatkan lah...bertambah2 suami saya makan..saya tak bertambah la...tapi ikan saya meratah 3 eokr (kembung la) bukan ikan gerut2 tu....
Dah habis makan bermulalah aksi mengait buah rambutan..
sangat merah2 ok...my mr papa pajak pokok RM50...so boleh amik semua buah kat pokok yang dah dipajak tu...hamikk ko..tak terlarat nak makan...tapi buahnya memang sangat sedap...juicy jer...alesha lah yang paling excited..aisy terikat je di stroller...tapi alesha riang berlari ke sana sini..
masa first time kitorang gi dulu..alesha umur2 aisy lah..skrg nih dah besar panjang..
kemain la dia meneroko dusun tu..
kita yangnaik risau takut tersesat di dalam hutan...dah le luas kebun tuh...
Tgklah wajah keriangan alesha..
kemain suka lagi dia...puas bebas...hehehhehe..
apa2 pun memang enjoy lah...
cuma kami tak leh lelama..since malam tu saya ada function penutup festival konvokesyen..
apa2 pun kena dahulukan keje kan..nak buat mcm mana..saya yang makan gaji...
Seperti kata Dr. Shukri Abdullah, penceramah motivasi..
Manusia cemerlang fokus kepada kerja penting walaupun tidak seronok. Sementara manusia lemah fokus kepada kerja seronok walaupun tidak penting.saya nak jadi manusia cemerlang...insya allah..cemerlang dunia dan akhirat hendaknya..
Amin...












5 memo menunggu dibaca:

zue @ annaleeya said...

dugaannnnn.... pose2 nih asyik duk tnjuk makanan jerk... akak pon tak pnah dgr nasi bukit... rasanya kt ganu takde nasi tuh... cuba su tanya mizan, pnah dgr tak nasi bukit kt ganu???

azam said...

adusss cita makanan aghhhhh tidaakkkkk

Diamilikku said...

Kak zue : istilah nasi bukit tu..masak2 pastu gi makan kat dusun..hehehhe..kat belah sini je..

Azam : lex ahh...hang nih mcm budak2 la

Amni said...

setuju ngan zue.. alamak! rambutan. terliur je.... huhu..

Yan said...

ntah... nasi bukit tak penah dengar plak..

nasi ujan panas penah dengar?? aritu asben cakap kt company dia makan nasi tu.. kitepun dah pelik2..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin