Thursday, August 19, 2010

Keturunan tu dah kannn

sape leh teka apa yang diisi dalam tong biru tu??
haaa..jgn tak tau..makanan tersebut merupakan kesukaan alesha..
all time feveret...dan skrg dah berjangkit pulak ke adik...
kalau nak tau..dalam tu lah saya simpan keropok keping terengganu...keropok yang sangat sedap..sebab dibuat dengan ikan parang...so rasa dia lain mcm sket...malam buat nasi goreng tu kan saya goreng untuk makan sekali ngan nasi goreng..dari mula goreng alesha dah makan dah..pastu kelmarin petang..lepas je sampai umah..terus dicapainya tong tu..
"ummi nak apok...tatak nak apok ummi"
bagi je tong tu..terus sambil mata tgk tv..tangan duk ulang ambik satu2 sampai lah licin...
licin ok...actually saya nak snap gambar dia tunggang tong tu nak masukkan serdak2 dalam mulut..tapi tak sempat...yang dapat gambar tong dah diturunkan..memang sempoi ahh tgk alesha makan keropok...tapi saya tak heran sangat..dah memang darah keturunan terengganu kan...(tempat kepok2 di jual)..hehehehhe...org tganu sebut keropok kepok kan..??
dulu saya janggal jugak..masa sekolah gi umah kawan saya ...
SHARIFAH NADIA..yang maknya berasal dari terengganu...
konon gi study grup...so lepas study kami makan mee goreng ngan kepok..saya mcm tak biasa lah..tapi skrg bila dah kawin ngan org tganu dah selalu makan..memang sedap ahh..atas mee goreng atau bihun goreng letak timun pulak..makan ngan kepok..memang yummie...hehehhehe..back to alesha punya story...skrg nih kalau tak dapat apa yang dia nak...mula ahh tarik moncong panjang kemain..lepas tu mesti nak bebai2...mcm kes kepok ni ahh..adik nak amik sikit dalam tong..tapi biasa ahh nak conquer sorang2 dia..bila saya cakap bagi adik sikit..dia bagi ahhh..tapi lepas tu kuar ahh ayat nih..
"Tak mo kawan ummi aah...tak mo kawan a-ih"..
bila kita tanya..haa tak mo kawan ummi ngan aisy kakak nak kawan ngan sapa...papa bukan ada
pandai pulak jawab "nak kawan ummi balik ah.."
memang ayat tak mo kawan tu snetiasa di mulut dia..bayangkan kalau amik dari umah mama dia..masuk je kete..terus sebut nih.."tak mo kawan mama ahh..nak kawan ummi je..nak balik umah ummi..tak mo pi umah mama..."
bila kena sound ngan mama dia..baru sebut balik.."esok tatak mai, ummi pi work tatak mai...ote mama..bye..tatak balik umah ummi dah..."
cerdik sungguh alesha nih skrg...adik pun dah berjangkit..kalau nak hantar gi umah mama dia..kemain tarik tudung kita...time balik nak amik lagi syiok..nampak je kete berhenti..terkedek2 jalan datang nak lawan ngan kakak nak big hug ummi..
tak sedar diri adik ni tau..kakak takpe lah dah memang a sprinter to be..adik tu baru je dapat lesen...tapi bila kita dukung kakak dulu..terus merengek2 nangis nih...kecik2 dah pandai dah berlawan merebut perhatian ummi..jenuh ummi mcm nih...

7 memo menunggu dibaca:

Aleeya said...

uishh aish ngan lesha makan kepok ganu kewww, auntie yaya pun ske la sgt hohoho meh tapaukan setong kat auntie huhuuu

sue, yaya ske gak tau kepok ni sape2 kena turn outstation dari ganu sure bwk balik kepok lekor neh hehehe

Zarpeno said...

hahahha..kecik kecik lagi dah pandai nak kawan ka takmau kawan.haha

mama_iris said...

alaaa....rindu kepok losong tganu...makan rebus2 pon sodap....i mish tengaganu so much....

lily azliyana @ mama zara said...

kat umah ni pon ade satu bekas khas utk kopok goreng..mmg kopok ikan parang sedap kn..slalu nk sedap sket hubby belikan stok dr kuantan..nak harap shah alam nye kopok, tk cukuplah raselaj..hihi

sukelah alesha makin lama makin petah..Zara still pelat melat lagi..gigih mama nk pahamkan most of bahasa die..=p

hajarus said...

alesha same la ngan auntie hajar... walau bkn org ganu & bkn jugak kawin ngan org ganu tp hajar pun mmg sentiasa ade stok keropok ikan... makan nasi pun sker mkn ngan keropok.. pastu sker wat kudapat time tgk tv... sedap...

Yan said...

qis plg ske makan kepek belinjau... padahal kepek tu pahit..

selalu yan yg ske sebut 'tak nak kawan qis'
yg qis plak.. buat muka.. pastu cakap 'majuk!'.. tak tahan tul tengok muka majuk dia tu.. kite jadi tergelak

Diamilikku said...

yaya : hehehehhe...alesha suka kepok lekor rebus..goreng dia tak makan...memangketurun pak dia lahh...

Zarep : kalau jumpa untle topix n the geng confirm takmo kawan aahhhh...menakutkan katanya...

Mama Iris : jom ikut akak balik tganu raya nih..

Lily : akak makan banyak jenis dah kepok..tapi memang yang kepokj parang paling sedap..lembut je kan..padahal ikan banyak tu...hurmmm..pelan2 nanti boleh la tu..alesha nih pun sebab dah keturunan banyak mulut..heheheh..so dia cepat la sket..

Hajar : nanti kalau alesha pi umah aunty..aunty jamu kepok je lah ehh...hehehehhehe...confirm alesha makan banyak...

Yan : alesha pun ada muka majuk..memang tak tahan tgk muka majuk dia..adoi laaa...bikin sakit perut ketawakan dia...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin