Friday, August 13, 2010

Berbuka bersama Anak-Anak

2nd day Ramadhan yang sungguh menceriakan..
walaupun ada keributan dek telatah alesha yang tak reti nak duduk diam..
nak marah lebih2 pun tak boleh jugak..dulu masa kita kecik2 at her age kita pun tak tau mcm mana kita behave time parents kita berbuka kan...so bersabar je lah..inilah perjalanan seorang wanita yang harus dilalui oleh semua yang bergelar ummi, ibu, mama, mommy, mak dll...
Setidak2nya ia akan menjadi satu pengalaman yang paling indah bila kita menghabiskan usia emas nanti (moga2 dipanjangkan usia hendaknya)..
saat bersantai berehat di kerusi malas bersama pasangan...pasti..nostalgia ini akan dikenang kembali....tambah2 masa tu hanya tinggal kita dan pasangan berdua semata2...
yang lain2 sudah punya keluarga sendiri dan tinggal berjauhan...
owhh tak dapat dibayangkan macam mana la keadaannya berpuasa berdua sahaja...
jgn dibandingkan di awal perkahwinan kerna saat itu kita belum merasai indahnya menjadi ibu...
betul tak??? hurmmmm... wallahualam....

Berbuka semalam tidak begitu menyesakkan dada...
sementelah kami berdua memilih untuk menikmati kuih muih semata2...
sambil menyuapkan aisy taufufah...sambil saya menikmati hidangan kuih muih yang dibeli..

Hubby kan request cucur kurma..so saya goreng lah 7 biji kurma untuk hubby..
kuih rasmi saya pastinya kuih sagu dan buah melaka...3 biji popiah basah untuk suami...
serta murtabak yang diberikan oleh teman sekerja (hubby bawak balik)..
so agak banyak la tetiba dengan adanya murtabak..
memang mengenyangkan...lepas berbuka aisy seperti biasa masuk tido...
saya dan hubby mandi siap2 n bersolat..
malam ni kami berterawikh bersama di rumah...hubby imamkan...
alesha seperti biasa terpacak di depan tv sambil sesekali menjenguk ke bilik..
agaknya duk terasa apa yang ummi n papa solat lama2 sangat...
hehehheheheh.......selesai terawikh..
hubby nak makan nasi..tapi sebelum tu suapkan alesha dulu..
tapi bertuah nak dapat suap..mesti nak makan sendiri punya..
takpelah...monitor alesha makan...then serve untuk kami makan...Simple je menu kami berdua..
dah dua orang yang nak makan kannn..

Sambal terung ikan bilis dan sayur bayam furfle masak lemak putih..
alhamdulillah...menu hari kedua juga selamat dihabiskan..
tiada pembaziran lagi untuk hari ini..
harap2 berterusan hingga ke penghujung ramadhan..
sahur kami pagi ini cuma kurma dan air...
dan secara rasminya hari ini saya tidak akan memasak lagi untuk berbuka..
my mr papa sudah mengeluarkan surat pekeliling yang menyatakan tidak mahu makan nasi berlauk sepanjang ramadhan...katanya hendak makan kurma dan kuih muih sahaja..
so selepas ini saya sedikit tenang..sebab tak perlu memasak...
cuma memikirkan menu2 biasa sajalah kann...
Alhamdulillah... (hehehhehe dasar pemalas)...

8 memo menunggu dibaca:

Aleeya said...

vavavaaaaaaaa byknye manisannnnnnn, yaya posa 2-3 ari ni lom smpt lagi wat manisan or beli manisan neyh, tunggu minggu dpn :))

Diana said...

sronok aku tgk gaya aisy makan, tp dia mmg jenis tak chubby mcm kakak kot no?bestnya alesha mau makan sendiri, nisa kat skolah bleh makans endiri, balik rumah ja terus hilang ingatan jadi tak reti :P

Diamilikku said...

Yaya : WAJIB ada..kalau tak tak reti nak mula makan..hehehheheh..kurma je tak cukup...

DD : hang tau dia leh gaduh2 ngan aku sebab nak makan sendiri..aku malas nak bagi makan sendiri..satgi banyak keje aku nak kena lap semua kan...tapi takpalah..dah dia suka

mama_iris said...

bagusnya tak mo makan nasi berlauk...mesti kak su selim melim nnti...

lily azliyana @ mama zara said...

sy tak pernah lagi berbuka setakat kuih muih ni..dr dulu dh terbiasa kena ada makanan berat..tp tula, isunye pas berbuka badan pon jadik berat semacamlah..ehehehehe (except puasa 1st aritu..mmg tetibe ilang selera mkn nasik..=p )

p/s: seronok tgk gaya alesha n aisy makan..=D

Diamilikku said...

mama iris : kita tunggu tgk slim ke dak..muahahahahhaha.....

Lily : kat umah ngan hubby je...kalau balik umah abah tetap makan berselera2...sini kena ikut hubby..kalau masak banyak2 dia makan banyak2..dia on diet..balik umah abah pedulik...dia diet sorang2..akak makan je

Yan said...

yanpun ske kueh sagu...

klu bulan puasa.. tak tau kenapa.. ske nak carik popia

cucur kurmapun ade??? tak penah dengarla... cemane datang idea buat cucur ni?

Diamilikku said...

Yan : jgn tanya saya...saya pun tak tau..hubby yang request..dan dia jugak yang ajar...mcm goreng pisang jugak la..hehheheh..menu rasmi hubby bulan puasa....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin