Monday, August 16, 2010

Memasak Semudah ABC


Actually saya malas sebenarnya nak letak resepi..
sebab rasa cam segan..bukannya terer benor saya masak..
takat sikit2 tu bolehlah..tapi since dah ramai duk request..saya letak jugaklah..
tak yah la pk buat nasi daging nih susah...
senang je semudah ABC...dengan adanya

.

Saya pakai rempah nih je pun..rempah nasi daging segera keluaran hajah sofiyah..
saya tak tau kat mana ada jual..tapi cuba lah tgk kat tesco...atau kedai2 lain..
sebab saya difahamkan..produk nih dah lama dah...bonda saya kata..dari dulu lagi arwah tok duk guna rempah nih buat nasi daging...so maknanya memang ada la..
kawan saya Intan yang introduce..gambar nih pun saya cilok dari FB dia..
kawan saya kata kat KL pun ada jual rempah nih..so kawan2...try lah carik ehh..kat belakang peket nih dah tulis siap2 dah cara nak memasak...
tapi saya tak de la follow 100%..saya ikut suka saya jugak..especially bab sukatan beras dan air..
memang kena pandai agak..kalau tak kang ada yang terlembik dan termentah ke kan..
nak2 masak nasi berempah nih..lain sikit....

so ni lah resepi simple nasi daging saya :

500gm daging (saya rebus berasingan dulu)...

Bahan Menumis : bawang putih, halia, bawang merah dan bawang besar.
Kulit kayu manis, bungan cengkih, bungan lawang, buah pelaga (saya tumis guna minayk sapi)..

bila dah kekuningan saya masukkan rempah nasi daging nih..(bancuh siap2 campur semua sekali)..pastu biar masak sekejap then masukkan daging yang dah direbus tadi...biarkan sampai masak dan sebati dan sampai pecah minyak...

bila dah pecah minyak tuh saya masukkan air rebusan daging tadi...then campur air biasa sikit...
biarkan sampai mendidih..(garam gula susu dan sebagainya dah tak perlu letak ye..sebab semua dah complete dalam rempah nih)...

sementara tunggu mendidih saya basuh beras (saya masak 3 pot setengah tin susu kecik)...
dalam rice cooker...biladah mendidih saya terus tuang masuk dalam rice cooker...kacau2...letak n masak mcm masak nasi biasa....memang saya guna rice cooker je..menumis je saya buat asing...
so inilah hasilnya nasi yang dah dimasak..

tabur bawang goreng...owhh ya saya letak daun sup jugak dalam nasi nak bagi wangi..
agak2 nasi nak kering baru masuk..tapi kalau dapat daun rempah lagi sedap kot...tapi hari tu carik takde so daun sup pun layan je...
so nasi nih dah memang ada daging siap2 dah...buat air asam je untuk di"gu"kan dengan nasi nih...tapi as what i tulis dalam entry sebelum ni..saya tambah sejenis lauk lagi which is dalca...

itu je lah...senang je kan...SEMUDAH ABC dengan adanya rempah nasi daging segera....
sekian...selamat mencuba...

10 memo menunggu dibaca:

Aleeya said...

oo sama la cara masak ngan nasi kambeng, bezanya yaya guna kambeng tapi yaya tak pakai perencah neh, yaya pakai perencah nasi beriani utk wat nasi kambeng hehehe :)

Diamilikku said...

selalu kalau buat nasi beriyani su bancuh sendiri rempah2 nya...tapi nasi daging nih saje je sebab dah kawan2 duk promote cubalah jugak..nak2 bulan puasa ke..nak yang mudah je...sama je abah kata..mcm nasi beriani jugak

Diana said...

yeaaa!!sama la aku sone, aku ada gak rempah mcm ni, ada nasi tomato la, nasi briyani la, nasi gading...hihihi...beli kat pekan rabu but rasanya kat kedai biasa pun dah ada kot...

Diamilikku said...

DD : mudah kan..hehehhehehhe....untuk bz mom like us...muakakakkakaka..tak mau ngaku pemalas tuh

d u r a said...

aiii..meleleh ayaq lioq aku.. nak kena cari rempah ni jugak la, mcm senang je baca cara hg masak ni..
so far, aku masak kat bazaar ramadhan ja huhu...

Diana said...

dura...samalah kita...huhuhu...bukan stakat ada maid, ada tukang masak lagik...hahaha...this weekend hubby nak bawak mak dia pegi hotel pulak...so takyah masak lg...stakat ni benda yg aku masak sayuq goreng kelmarin ja, lain2 tu semua beli sbb bila lg nak dpt mkn benda2 yg susah dpt time bukan bulan posa kan? bleh terima dak alasan aku? but weekend dpn dah janji dgn hubby nak buat nasik daging...dr 1st day posa janji, punya forecast jauh ke depan jadual nak masak tu...hihihi

Diamilikku said...

Dura : memang senang weh....aku rasa mcm suka pulak..hehehhehehe...hang try la..tak lama mana pun masak..within 1 hour dah settle....

DD : aku masak simple2 je kalau hari bekerja...cuma nasi daging nih aku buat weekends...kat umah abah aku..ramai yang nak makan...kalau kat perlis nih...minggu nih bermulalah sesi membeli sahaja..hubby aku memang request kurna saja setiap hari..so aku sorang2 je lah nak makan pun

marinahunny said...

ooh senang pulak skrg ni..blh try nih ;)

Diamilikku said...

marina : sila2 cuba yer

Yan said...

nape tak nampak gambo ni... sodeh tul... byk entri su gambo dia tak appear... yan tak tau cemane rupa rempah tuh huhu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin