Monday, August 16, 2010

Nak Pi School

sila abaikan muka alesha yang sememeh..
gambar ini dirakamkan kul 7.15 pagi..
alesha tak mandi pun..tukar diapers..tukar baju...
pastu duk sibuk ngan koko crunch dia...haishhh la hai....
sekarang ni saya berada di dalam dilemma...
alesha mintak nak ke sekolah...huhuhuu..
tiap2 hari duk mintak yang sama je...
camner nih ehh..saya rasa macam she's too small..
baru dua tahun 4 bulan..atau saya yang underestimate kemampuan dia???
saya rasa mcm she's still my baby...tak bersedia lagi nak hantar nursery...
memang sejak awal lagi saya plan ngan hubby umur 4 tahun baru nak hantar..
sebab tak nak nanti by the time 5/6 years dia dah bosan kalau hantar awal2...
tapi nih kalau dah tiap2 hari nak mintak pi school camner...
pantang nampak school mulalah bising nak pi school...
tapi semalam paling touching bila tetiba alesha buat dialog nih:

Alesya : tatak nak pi school boleh papa...nanti papa antar tatak pi school na..nanti tatak amin (salam) papa...

bila kita kata alesha kecik lagi...terus dia mula nyanyi ABC sampai habis..walaupun h, i, j,k,l, hilang duk ulang sebut m,m,m,m,......tapi tetap dia mcm nak proof yang dia dah leh hafal abc dan boleh gi school...pastu mula bilang 1,2,3....
alif ba ta....adoi la....

dilemma nih..what shud i do frends?? patut ke hantar alesha gi nursery..
day care...??? tapi dia tak pandai potty lagi..belum diajar pun lagi...
risau jugak nanti....tak boring ke kalau pegi nursery seawal usia ni??

please .. i really need some advice from blogger fwends....
:)

8 memo menunggu dibaca:

marinahunny said...

cmne ek? kakak dh nk p skool..hmmm hntr la dia slu, tgk cmne kalu ok teruskan..kalu x stop ctu je..

sy pun xtau betul ke x komen saya tu..

Ibu Aunis said...

so far pengalaman disini, usia 2 tahun setengah dibenarkan ke school(ala skul main2 2jam setengah, tapi ada masa main luar, story time, etc), tapi rase nya yg ideal, 3tahun.tu pun masa ke skul tak lama, 2 jam setengah ke 3 jam sehari. Rasenya lbh dr masa tu budak2 ni penat+bosan. Tapi tak tahulah ye ke tak, tapi mmg derang buat pendekatan secara perlahan2. Naik 4 tahun, masuk skolah naik 6 jam. Tapi yelah byk aktiviti2 yg merangsang minda anak2 kite. Jadi budak tak bosan. Anak kat sini, sakit2 nak gi skolah sbb derang have fun. Byk aktiviti.
Kalo ko nak hntar full day nursery, pun bagus..tapi ko kena tgk aktiviti2 yg ada derang sediakan. taklah semata childcare je. :)
Sekadar share pengalamn sbb derang approach kanak2 kat sini ikut tahap umur mereka. Derang ada key worker group masing2, so 5-6 budak bawah seliaan sorang. By now, anak aku dah ada buku maklumat diri. Ada hari2 yg derang rekod pasal perkembangan anak kite. Ape penigkatan skill anak2..pergaulan die,even anak kite pandai ckp ape pun die tulis. so bila kite baca tu kite pun realise yg selama ni kite pun tak tahu anak kite sebijak tu, so kalo tahu tinggal polish jer..almaklumler masa kite ngan anak2 tak byk mane pun kan..

so, kalo ko hntar pun bagus, pasal potty train, anak aku hantr 3 tahun pun pakai pampers, pas2 tu bila ckp dh betul, clear, aku ajar pelan2. Takde masalah. Pastu cepat je ikut sbb die dah faham betul kan. Cikgu2 pun tahu, derang tak bising la. Pelan2..lgpun anak aku masa masuk skolah 3 thun dulu, cuma sehari 2jam setengah je kat skul..so takde masalah sgtla.

Aku tak tahulah camne kat sane. Belum sempat berpengalaman disana..hehe
Kena buat research skit su, terutama aktiviti2 yg dirancang. Pilih. Sbb biar kite byr tu berbaloi..Sbb kita hanya mahukan yg terbaik utk anak2 kan. Okes..sekadar pengalaman/pendapat peribadi..maybe ada better opinion kot..:)

Aleeya said...

wah lesha nak gi skool da yea, cam damia 2 bulan dah dok neseri sue, takde org nak jaga tepaksa gak le anto neseri sbb weolz msing2 keje kan...skang ni pok pek mulutnye beciter psl kwn2 dia kat skool n mcm2 lagik, mesti lesha sonok masok skool sbb byk kawan2 tu yg kdg damia bila yaya nak amik dari skool siap ckp.."kejap la momy, cpt nye momy amik damia, damia belum abes main lagi la " hahahah kdg gelak dengo dia kata gitu...:))

Mimi Sharif said...

Kita kt belah utara ni kurang skit kindy yg betoi2 ikut standard mcm yg kt KL @ bdr2 besar.Area Kulim ni, kindies yg baguih pun owner dia Chinese la plak. Ikut pengalaman aku, pilih betoi2 1st kindy utk anak2 kita. Sbb kwn aku pernah hantaq anak dia yg umur 3 or 4 thn ke tadika area Kuala Ketil, agaknya jadi pengalaman pahit kt anak dia.Seminggu je dia pi tadika, pastu xmau pi dah. Bila pindah Kulim,anak dia dah 6 thn n kwn aku masukkan anak dia ke tadika yg baguih skit, tp anak dia xmau gak pi.Fobia kot...
Pengalaman aku lak, aku mmg particular skit ttg kindy depa ni.Mula2 aku pi survey kindies yg aku rasa berkenan. Aku sembang2 dulu dgn Principal, pastu minta kebenaran melawat dari bilik smpai la ke jamban. Pastu kalau fees OK, tmpt OK, silibus OK, bila2 ada kelapangan aku pi melawat waktu school hours - sbb nak nilaikan sndri budak2 cmna. ada gak kindies kt cni yg benarkan anak2 try dulu dlm 1-2 hari, kalau OK baru register.

Diamilikku said...

hurm....thanx kawan2 for the opinion....insya allah..tgh plan yang terbaik untuk alesha..harap2 alesha tak bosan gi kindy nanti...

Yan said...

klu qis dia pgl 'tadika'.. nak p tadika... especially klu lalu tadika tu ramai budak... seronokla dia..

nak anta p tadika.. budak mesti da pandai potty ke?? huhu taktaupun

mama_iris said...

kalo dia da nak ok je....bagi dia berkawan...lgpon utk 2 tahun x lama pon kan kat skolah...2,3 jam je....

azam said...

pergh rajin teringat aku masa kecik rajin nak pi sekolah haha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin