Tuesday, August 17, 2010

Syukur PadaMu....

Syukur ya allah...
masa hari pertama berpuasa kan ke saya dah berazam..
tak mau ada pembaziran makanan sepanjang ramadhan ni..
taknak lagi membeli mengikut nafsu..
semua yang ditengok semua teringin...
sebaliknya saya nak sangat akal fikiran saya menguasai proses membeli juadah..
alhamdulillah..masuk hari ketujuh berpuasa hari ini...
bakul sampah saya masih bebas daripada pembuangan sisa makanan...
nampaknya pendekatan saya memasak menu yang simple2 untuk kami berdua...
juga pembelian kuih muih sebagai starter berbuka berhasil..
semuanya selamat masuk ke perut...
bermula semalam juga saya sudah pencen masak memasak..
sekadar masak untuk diri saya sendiri since mr papa memang nekad nak berdiet..
katanya kurma cukup untuk berbuka...dan juga bersahur...
makanya semalam..setelah puas ditelek apa yang nak dimasak..
saya plan nak habiskan sayur yang ada dalam peti...
kobis n carrot plus fish cake...terus buat sup sayur campur suun n fucuk...
then bukak tin sardin, tumis2 apa yang patut masuk ikan sardin masuk kicap...siap ikan sardin masa kicap...disebabkan saya sorang makan..makanya beli nasi dalam polistrene je..
sebungkus..saya makan dengan lauk2 yang ada...
my mr papa makan sup sayur je...alesha pun makan sup sayur...
ikan sardin ada balance lagi sekor (dalam tin ada tiga ekor kan)..
mr papa makan sekor..saya makan sekor...so hari ni nak buat nasi goreng sardin...
saya sorang je makan kan..cukup ahh...masa sahur memang tak makan heavy2 dah..
setakat minum air je...cukuplah..bersederhana...kan kan kan...
minggu ni juga masih kekal berbuka di rumah setiap hari..
tapi minggu depan saya kena masak heavy sket..
cadang nak ajak adik saya di maktab berbuka di rumah..ajak kawan2 dia sekali..
tapi menu apa belum difikirkan dan dibincangkan dengan mr papa...
nak kena amik cuti ahh next week sehari..
*Frust sebab tak dapat masak..saya suka masak..tapi bila masak saya sorang je yang makan baik tak yah masak...huhuhu*



8 memo menunggu dibaca:

Aleeya said...

bagus la tu sue..bejaya kontrol nafsu membeli..dan bejaya kawal dari pembaziran..hehehe

hubby yaya pun camtu sue, mkn tak hengat tau ..pastu bila badan nek bising lak mulut..nak diet, jgn masak lagi laaa adoiii kita yg serba salah dibueknye hehehe..tapi tu la kan ..lau kita ni wife masak..dorg makan tak hengat kan..tp lau mkn luo tu sikit je mkn nye..agak nye tu yg hubby yaya bila rase da gemok dia ajak mkn kat luo hehehehe

lily azliyana @ mama zara said...

huuu..sy jugak yg asyik terbazir kuih muih yg dibeli..rase beli tk byk pon tp at last tk habis gak..agaknye sbb sorang2 jek makan so terkulat2 nk bagi perabeh..huhu

Diamilikku said...

Yaya : hehehe...tu lah pasal..sebab tu dah tak bagi masak..nampaknya terpaksa la su memikirkan apa yang nak dimakan selepas ni...adoi la...jenuh gak nak memikir..kalau masak boleh je layan simple2 nye menu kan...

Lily : jgn beli banyak2...kalau suka kuih nih tak yah le beli sampai seringgit..beli agak2 dua ketul je...kalau semua kuih beli seringgit memang jenuh nak menghabiskan...

marinahunny said...

mizan asyik diet je..heheh x lapar ke mkn kurma je..

:)

Ibu Aunis said...

tulah su perasaan ku..bukan kerna suamiku berdiet, ttp mmg kureng makan nya type. kite yg suka masak ni, terbantut skills sbbnya kalo asah gak skill tu makanya membelon la badan kite..sbbnya kite la kena terai dan makan bg abes :)
adeh...syukur2 jugak, tapi tak syook la plak kan..hehe..

Diamilikku said...

marina : suami maintain..isteri membelon...tunggu raya nih ehh awak tgk sendiri perbezaan ketara saya dan dia..hehheheheh


Far : aku plak kalau masak memang dia makan banyak...so better aku tak masak..sebab bila aku masak dia kata aku tak sayang dia..masak sedap2 nak bagi dia gemok...so better tak masak..tanda kasih sayang aku padanya..cheshhhhhhhhhhh...

Yan said...

igt gambo apela tu. upenye tong sampah

Diamilikku said...

yan : hehhehehe...ye tong sampah..10 markah untuk anda

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin